Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hahaha, Pastelova 😂
Uśpiłam dzieci, poszłam zjeść kolację, usiadłam w fotelu i już myślałam, że wreszcie odpocznę, ale nic z tych rzeczy. Marta momentalnie wyczuła, że jej cycek gdzieś poszedł. Co za dzieć!
Btw, teściowa już prawie normalnie rozmawia. Opcje są dwie. Dostała kroplówkę, nabrała sił i wreszcie zacznie zdrowieć, a druga jest taka, że zrozumiała że syn nie może jej odwiedzić. Albo jedna i druga jednocześnie.
Od tego tygodnia wprowadzam do naszego życia nowa zasadę. W każdą niedzielę piszemy rodzinny plan tygodnia i rozpisujemy co robimy popołudniami i w weekendy. Może wtedy mąż zrozumie, że jest bardziej potrzebny w domu, a syn też będzie wiedział co jest kiedy i zacznie się uczyć planowaniaLalia, Fragaria lubią tę wiadomość
-
Pastelova wrote:No widzisz postawili teściową na nogi 🤣 może jej tą brakującą piątą klepkę dorobią w tym szpitalu.
Podziwiam,ze ci się chce Ounai. Ja ostatnio strasznie się rozleniwiłam. Mi się nawet planów nie chce trzymać 😅 -
Kurde moja mała codziennie bardziej pręży się przy jedzeniu wieczorem .. w dzień jest Ok ale przy tym wieczornym wygina się wręcz przy butli co dziwne jak tylko kończy jeść jest Ok .. tylko ze ona pluje już po 60 ml .. i jeszcze jakby jadła częściej a mniej .. a jej wystarcza z 80-90 ml co 3 a nawet 4 godziny .. mało je bardzo - ale przybiera Ok co dziwne .. No i skąd te prężenie podczas jedzenia ? Tylko odstawi się butelkę i Ok
Co do mleka capricare moja teściowa jest lekarzem poprosiłam żeby zapytała jakaś znajoma pediatrę o te mleko ( bo czytałam ze pediatrzy odradzają je ) i ona zadzwoniła do znajomej pediatry okazało się ze dzieci na tym mleku często maja anemięale jeszcze bardziej przeraża mnie temat z problemami z kupa jak tu piszecie .. bo moja i tak rzadko się załatwia ( choć chyba bez boli ale jednak rzadko )
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2021, 23:35
DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
suzi1994 wrote:Kurde moja mała codziennie bardziej pręży się przy jedzeniu wieczorem .. w dzień jest Ok ale przy tym wieczornym wygina się wręcz przy butli co dziwne jak tylko kończy jeść jest Ok .. tylko ze ona pluje już po 60 ml .. i jeszcze jakby jadła częściej a mniej .. a jej wystarcza z 80-90 ml co 3 a nawet 4 godziny .. mało je bardzo - ale przybiera Ok co dziwne .. No i skąd te prężenie podczas jedzenia ? Tylko odstawi się butelkę i Ok
Co do mleka capricare moja teściowa jest lekarzem poprosiłam żeby zapytała jakaś znajoma pediatrę o te mleko ( bo czytałam ze pediatrzy odradzają je ) i ona zadzwoniła do znajomej pediatry okazało się ze dzieci na tym mleku często maja anemięale jeszcze bardziej przeraża mnie temat z problemami z kupa jak tu piszecie .. bo moja i tak rzadko się załatwia ( choć chyba bez boli ale jednak rzadko )
Nieznajomość lekarzy jest przerażająca... moim zdaniem pediatra powinien orientować się w takich rzeczach. Capri ma wystarczający poziom żelaza w składzie kochana i są to bardzo bardzo bardzo duze bzdury... ja na szczęście trafilam na super pediatrę,ale są i tacy niedoinformowani. Analiza składu CC dostępna właściwie wszędzie. Jeśli o sklad chodzi to mleko nie ma sobie równych. No oprocz wspomnianego, polskiego zresztą Smilka.
Ile twoja mala ma ? Jesli narazie przybiera prawidłowo to myślę że male porcje nie są problemem. Bardziej jeśli prezy się przy jedzeniu i występują jeszcze inne dolegliwości to można kombinować ze zmianą mleka. Niestety z adaptacją nowego mleka jest zawsze loteria...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2021, 23:45
-
Lalia wrote:Dziewczyny, wczoraj Olek miał na środku czoła czerwoną kropeczke i myślałam że się zadrapał, dzisiaj rano wyglądało to jak ugryzienie komara, a teraz wieczorem to jest mocno czerwone z takim żółtym środkiem, dodatkowo to jest jakby podpuchnięte. Gdyby nie to że Olek jest niemowlakiem, to powiedziałabym, że mu się zrobił klasyczny wyprysk (taki wiecie, syf, gejzer). I to jest jedna jedyna krostka. Obstawiamy z mężem że albo go coś ugryzło, albo się zadrapał i to się tak brzydko obrobiło, no albo wyprysk. Moja mama mówi żebym uważała czy to nie ospa 😳
Plan mam taki, że przemywamy wodą przegotowaną, a jak nie zejdzie lub nie zmaleje do poniedziałku to będę się kontaktować z pediatrą. To jest zdjęcie
Laila a może przemywac tez octaniseptem skoro piszesz ze ma żółty środek. Tradzik niemowlecy w ostry stadium wygląda jak zwykle pryszcze ale u Was to jedna kropka, wiec raczej nie to. Trzymam kciuki by zniklo jak najszybciej.Lalia lubi tę wiadomość
-
Ounai wrote:Mam 5-ciolatka na stanie który właśnie przechodzi okres dużego buntu. Chcę, żeby zaczął jakoś bardziej produktywnie spędzać czas a nie ciągle jęczał czy może bajki oglądać. A tymczasem uciekam bo postanowiłam że wstaję bez mrudzenia codziennie o 7. Dobrej nocki dziewczynki :*
Jasne, mądre podejście. Zresztą masz dwójkę to organizacja w takim przypadku pewnie priorytet :p -
suzi1994 wrote:Kurde moja mała codziennie bardziej pręży się przy jedzeniu wieczorem .. w dzień jest Ok ale przy tym wieczornym wygina się wręcz przy butli co dziwne jak tylko kończy jeść jest Ok .. tylko ze ona pluje już po 60 ml .. i jeszcze jakby jadła częściej a mniej .. a jej wystarcza z 80-90 ml co 3 a nawet 4 godziny .. mało je bardzo - ale przybiera Ok co dziwne .. No i skąd te prężenie podczas jedzenia ? Tylko odstawi się butelkę i Ok
Jakbym czytala o Kubie sprzed paru tygodni. Prężenie jakby butelka parzyla. U nas jeszcze szly baki w trakcie karmienia po wypiciu gdzieś 60ml reszta wmuszana na różne sposoby. Kupy rzadko były i trzeba było pomoc mu zrobic.No ale wyszły u nas tez zmiany skórne i sporadycznie brzydkie kupy. Lekarka obstawiała skaze bialkowa i zaczęła zmieniać nam mleko najpierw na bebilon ha i na nim juz byla mala poprawa a teraz mamy bebilon pepti i z każdym dniem potrafi zjeść więcej ale nadal malo a często. Pamiętajmy ze te same objawy mogą znaczyć różne dolegliwości wiec lepiej porozmawiać z lekarzem o tym. -
Nikaa92 wrote:Jakbym czytala o Kubie sprzed paru tygodni. Prężenie jakby butelka parzyla. U nas jeszcze szly baki w trakcie karmienia po wypiciu gdzieś 60ml reszta wmuszana na różne sposoby. Kupy rzadko były i trzeba było pomoc mu zrobic.No ale wyszły u nas tez zmiany skórne i sporadycznie brzydkie kupy. Lekarka obstawiała skaze bialkowa i zaczęła zmieniać nam mleko najpierw na bebilon ha i na nim juz byla mala poprawa a teraz mamy bebilon pepti i z każdym dniem potrafi zjeść więcej ale nadal malo a często. Pamiętajmy ze te same objawy mogą znaczyć różne dolegliwości wiec lepiej porozmawiać z lekarzem o tym.
A Wy nie chcieliście spróbować tego koziego ?
Eh nie wiem , pomysle jeszcze co zrobić z tym tematem
Edit moja mała ma 2 miesiąceWiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 00:12
DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
suzi1994 wrote:A Wy nie chcieliście spróbować tego koziego ?
Eh nie wiem , pomysle jeszcze co zrobić z tym tematem
Edit moja mała ma 2 miesiące
Nie chciałam bo gdzieś czytałam tylko juz nie pamiętam gdzie ze sa takie alergie na białko mleka krowiego ze organizm dziecka tak samo reaguje na produkty mleczne z innych zwierząt. Jakoś się to fachowo nazywało. My od początku jak weszliśmy w karmienie mieszane mieliśmy problemy z kolkami i kupkami które były raz na 5 dni. Pozniej przyszło resztę problemów. Podobno alergia rozwija się kolo 3-4 miesiąca wtedy można bardziej ocenić czy to niedojrzały układ czy wlasnie większy problem.
Jak masz super pediatrę to bym się umowila na wizytę i z nim porozmawiala. Po zmianie mleka Kuba z 25 centyla w 3 tyg. Wskoczył na 50 centyl bo zaczal więcej i chętniej jesc. -
Nikaa92 wrote:Lalia wrote:Dziewczyny, wczoraj Olek miał na środku czoła czerwoną kropeczke i myślałam że się zadrapał, dzisiaj rano wyglądało to jak ugryzienie komara, a teraz wieczorem to jest mocno czerwone z takim żółtym środkiem, dodatkowo to jest jakby podpuchnięte. Gdyby nie to że Olek jest niemowlakiem, to powiedziałabym, że mu się zrobił klasyczny wyprysk (taki wiecie, syf, gejzer). I to jest jedna jedyna krostka. Obstawiamy z mężem że albo go coś ugryzło, albo się zadrapał i to się tak brzydko obrobiło, no albo wyprysk. Moja mama mówi żebym uważała czy to nie ospa 😳
Plan mam taki, że przemywamy wodą przegotowaną, a jak nie zejdzie lub nie zmaleje do poniedziałku to będę się kontaktować z pediatrą. To jest zdjęcie
Laila a może przemywac tez octaniseptem skoro piszesz ze ma żółty środek. Tradzik niemowlecy w ostry stadium wygląda jak zwykle pryszcze ale u Was to jedna kropka, wiec raczej nie to. Trzymam kciuki by zniklo jak najszybciej.
Też pomyślałam o trądziku, ale to tylko jedna kropka 🤨 teściowa zasugerowała żeby przetrzeć to spirytusem salicylowym, ale bez przesady 😳 chyba nie będę ruszać wcale a jak nie zejdzie to poproszę chociaż teleporade .
Kurde, teraz czytam i mam schize że to może być czyrak 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 02:08
-
Moja się pręży, ale bardziej przez dyskonfot który ma przez wędzidełko. Czasami ładniej je i jest ok, a wystarczy więcej powietrza i jej przeszkadza. Czasami co 30 ml biorę ja do odbicia.O ❤️
Z ❤️ -
Nikaa92 wrote:Jakbym czytala o Kubie sprzed paru tygodni. Prężenie jakby butelka parzyla. U nas jeszcze szly baki w trakcie karmienia po wypiciu gdzieś 60ml reszta wmuszana na różne sposoby. Kupy rzadko były i trzeba było pomoc mu zrobic.No ale wyszły u nas tez zmiany skórne i sporadycznie brzydkie kupy. Lekarka obstawiała skaze bialkowa i zaczęła zmieniać nam mleko najpierw na bebilon ha i na nim juz byla mala poprawa a teraz mamy bebilon pepti i z każdym dniem potrafi zjeść więcej ale nadal malo a często. Pamiętajmy ze te same objawy mogą znaczyć różne dolegliwości wiec lepiej porozmawiać z lekarzem o tym.
My też przeszliśmy na pepti, ale przez miesiąc stosowania nie widać poprawy i przechodzimy na inne mleko, innej firmy, być może jest jakiś składnik, który nie pasuje. Emfamil comfort teraz będziemy próbowali, w sumie już przechodzimy, mieszając na początku, żeby przy nagłej zmianie mega zaparc nie byłoO ❤️
Z ❤️ -
Lalia wrote:Też pomyślałam o trądziku, ale to tylko jedna kropka 🤨 teściowa zasugerowała żeby przetrzeć to spirytusem salicylowym, ale bez przesady 😳 chyba nie będę ruszać wcale a jak nie zejdzie to poproszę chociaż teleporade .
Kurde, teraz czytam i mam schize że to może być czyrak 🥺
Laila nie czytaj tyle internet nie zawsze jest dobrym doradca. Może coś go ugryzlo bo juz latają robale. Spirytusem bym tego nie ruszyła bo to mocny środek a skóra dziecka jest delikatna. Przemylabym octaniseptem bo nawet moja pediatra mówiła że jak wyjdą krostki czuleniowe małemu na ciele to mogę je tym tez przemyc. Jak to dzisiaj wygląda?Lalia lubi tę wiadomość
-
Meggi110818 wrote:My też przeszliśmy na pepti, ale przez miesiąc stosowania nie widać poprawy i przechodzimy na inne mleko, innej firmy, być może jest jakiś składnik, który nie pasuje. Emfamil comfort teraz będziemy próbowali, w sumie już przechodzimy, mieszając na początku, żeby przy nagłej zmianie mega zaparc nie było
U nas jest mala poprawa lekarka kazala jeszcze podawać pepti i na szczepieniu jak będziemy to zobaczy jak to wygląda bo u nas najgorsze sa zmiany skórne caly przód ma wysuszony w czerwonych plamach i emolienty nie działają. Teraz mamy jakas masc robiona i ten nowy priobiotyk Latopic. Zobaczymy. Podobno jest nowe bebilon pepti syneo i on nie ma laktozy w sobie. Meggi a u Was to problemy brzuszkowe czy tez i skórne, wybacz nie pamiętam jak pisałaś. -
Pastelova wrote:Jasne, mądre podejście. Zresztą masz dwójkę to organizacja w takim przypadku pewnie priorytet :p
Lalia, spokojnie. Może być pojedynczy wyprysk, dzieciom się też zdarzają. Nie schizujzostaw to na razie, nie kombinuj.
Ja postanowiłam zacząć wstawać wcześniej. Do tej pory codziennie jęczałam nad swoim ciężkim losem, nad wstawaniem w nocy, zmęczeniem i tym jaka jestem zmeczona i zalegałam w łóżku do 9 albo 10. Od wczoraj stwierdziłam że koniec. Kładę się wcześniej spać, nie przeglądam do późna telefonu i póki co wstaję codziennie o 7:00. Później chcę przesunąć godzinę na 6:00. Tak więc ja już wypiłam kawę, zjadłam śniadanie, pobawiłam się z Martą, podzieliłam się z nią pieczona owsianka (smakowało jej), zrobilam ćwiczenia na rmpb i własnie kładę Martę na drzemkę. Jak będzie spać to pójdę spakować gondolę do wysyłki.
Update - mąż dzwonił do teściowej ale nie da się z nią dogadać. Bełkocze, nie wie jakie badania jej robili, jaki lekarz jest, w końcu udało się wyciągnąć z niej że leży na sorze, więc może uda się dowiedzieć czegoś od lekarzy z oddziału. Jestem przerażona co to będzie jak kiedyś zacznie chorować i my będziemy musieli się nią zająć.Lalia lubi tę wiadomość
-
Nikaa92 wrote:U nas jest mala poprawa lekarka kazala jeszcze podawać pepti i na szczepieniu jak będziemy to zobaczy jak to wygląda bo u nas najgorsze sa zmiany skórne caly przód ma wysuszony w czerwonych plamach i emolienty nie działają. Teraz mamy jakas masc robiona i ten nowy priobiotyk Latopic. Zobaczymy. Podobno jest nowe bebilon pepti syneo i on nie ma laktozy w sobie. Meggi a u Was to problemy brzuszkowe czy tez i skórne, wybacz nie pamiętam jak pisałaś.
Zobaczymy czy wędzidełko pomoże, neurologopeda powiedziała że teraz przez to że źle ssie i język inaczej pracuje i się układa dużo powietrza łyka.O ❤️
Z ❤️ -
Mamusie póki zagłębie się w czytanie, to na stronie joissy, tej z tymi pięknymi torebkami dla mamy/do wózka jest mega wyprzedaż z okazji dnia kobiet. Dodatkowo jak wpiszecie kod „joissy10” to macie jeszcze minus 10%
ja właśnie zamówiłam torebkę i wyszło 140 zł już z przesyłka
Lalia, Ounai, Nowastaraczka, Karenira, Fragaria lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2021, 17:05
30.03.2020 ⏸ 3+3
24.04.2020 7+0 💓1.06cm
Wizyty:
23.05.2020 11+1 5.08cm
1.06.2020 12+3 USG I trymestr 6cm
1.07.2020 16+5
30.07 2020 20+6