X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Cześć wszystkim gorącym Mamusiom, przepraszam, ale chyba nie nadrobię...

Mikołaj wczoraj skończył 8 miesięcy. Dzisiaj samodzielnie usiadł. Raczkuje jak szalony. Niestety, nie jest to jednak dla nas radosny czas, bo wczoraj u mojego taty zdiagnozowano guza jelita. Proszę wyślijcie jakieś pozytywne fluidy jak będziecie o nas czasem myśleć, na pewno bardzo nam się przydadzą. :(

Pozdrawiam Was wszystkie i postaram się wpadać, jak czas tylko pozwoli...
    Annia, a jakie stadium? Wiem co czujesz przechodziłam przez to, ale guz jelita jeśli nie ma przerzutów ibuprom naciekow bardzo dobrze rokuje, zwłaszcza, że można po prostu wyciąć cały ten odcinek. Będzie dobrze!

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Nowastaraczka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, właśnie o Tobie dzisiaj myślałam.
    Gratulacje dla Mikołaja.

Zdrowia dla taty, moja teściowa podobnie miała ale wiadomo każdy przypadek inny. Grunt, że zdiagnozowano i można działać żeby pokonać dziadostwo. Będzie dobrze, trzymam kciuki💪

4 cs cb
    5cs 🍀

Beta 09.03 1067
    11.03 2392.21

25.03 jest ❤

7.11.2020 🥳🤱
    💚💚💚💚💚💚💚💚

55c3208ed6.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie. 🥲Czekamy na wynik histpatu i TK jamy brzusznej. Mial robione USG tydzień temu i tam nic nie było, wiec na razie wszyscy mamy nadzieję, że będzie to operacyjne. Trochę wszyscy jesteśmy w szoku skąd się to tak szybko wzięło, bo mój tata regularnie się badał, chodził na koloniskopie i zawsze było wszystko ok. :( Ech.

Nikola.1984 lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu, gratulacje dla Mikiego, to już 8 mscy! 💙

A dla Taty mnóstwo zdrówka! Wierzę, że skoro Tata się badał, to ten guz został szybko wykryty i równie szybko uda się wyleczyć ✊

Martt, polubiłam i uważam że dobrze że dokarmiasz swoim mleczkiem 👍

Zulu, bawicie się dobrze 🥰

My wróciliśmy ze spaceru, ponad 5 km, dwa razy złapał nas deszcz 🥴 na szczęście niezbyt mocny 😅 teraz już odpoczywamy i leniuchujemy do samego wieczora 😎😎😎

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zgadzam z KarolinaMaria. Gdyby nie fora tez bysmy przegapili problem z wedzidelkiem, nie bylibysmy u fizjo.
    Pediatrzy maja wiedze ogolna tylko 🤷🏻‍♂️

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 8 maja 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Wpadłam na chwilę pokazać Wam 7 - miesięczne Kobry 🐍❤🐍❤ (wieczorkiem usunę foto 😉)
    Dziewczyny zaczynają się lać, także mam wesoło 😉
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2021, 17:52

Lalia, SzalonaOna, kiniusia270, Enigvaa, Tajka, Iryska, KarolinaMaria, Inaa89, Ounai, Nowastaraczka, Clover, Martt95, Fragaria, Zulugula, kar_oliv, Wik89, Karenira, Suszarka, Annia, dmg111, Ania81, kic83 lubią tę wiadomość

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia 😍😍
    Lenka i Oliwka przecudne ❤️❤️
    A jakie już duże 🤩🤩

Sylwucha lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2021, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwucha - no piękne ❤️❤️❤️ one są przesłodkie!

• Enigvaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia one sa cudne! 😍

Ps. Co do lania, Malwi ma kuzyna 7msc, ostatnio ja ugryzl i ciagnal za wlosy. Wspolczuje 🙈

🔸28 lat

Wysłany: 8 maja 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, dwie piękności po prostu 😍

Mój mąż ujęczał się niemiłosiernie, ale... Obiad ugotował fit, posprzątaliśmy wszystko, zostało odkurzyć i umyć podłogi ale to już jak wrócimy z zakupów. Dało się 💪

Lalia, Sylwucha, Fragaria lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu mam chwilę, nie wiem czy nadrobie, ale w skrócie opiszę co u nas.
    W środę była położna i po zważeniu Mai , stwierdziła, że Malutka nie dojadała na kp. Waga urodzinowa 3700, a w 9 dobie 3560g. Od razu wysłała męża po mleko. Kupiliśmy bebilon advance. Po dokarmieniu inne dziecko. Ja się zryczałam, bo nie chciałam jej dawać mm, ale nie mieliśmy wyboru. Położna (także niby cdl) zaleciła co 6godzin dawać maks 90ml mm, a co 6godz cyc i cyc w każdym możliwym momencie. Odciaganie laktatorem co 2 godziny po 3 minuty....femeltiker 3x dziennie...I obiecała, że po 2 dniach wrócimy tylko do kp....niestety Mała po cycku bywała niespokojna, głodna i czasem musieliśmy małą dawką dokarmic...
    Wczoraj byliśmy u pediatry, chcieliśmy tele poradę co do tej kupki, ale chciała ją zobaczyć...ważyła już 3650, czyli przybrala prawie 2 dni 90 g. Pediatra osłuchała, sprawdziła brzuszek, niby wszystko ok, w szpitalu miała też robione usg brzuszka i też ok, powiedziała, że brak kupki to z powodu niedokarmienia, ze po mleku powinno już pójść...no ale nie idzie...
    Wczoraj wezwałam cdl. Super babka. Dzieki kar oliv za polecenie :) dała mi zalecenia, kp co 2-3godz, później dokarmienie mm, albo ściągniętym, ściąganie min 4x na dobę, ważenie dziecka, żeby zobaczyć przyrost. Ogólnie mój problem leży w małej ilości pokarmu i Mai nie leci i się wkurza. Może być to spowodowane budowa moich piersi (bardziej w trójkąt niż koliste), rozstawem między nimi powyżej 5cm, a nawet hormonami, ktore pomogly zajsc w ciaze.
    Ale zauważyłam, że Maja nie chce już za bardzo piersi :(( chyba przyzwyczaiła sie do butli, bo przystawiam ją, ale się wyrywa, nie ssie jak powinna, jest nawet gorzej niż wczoraj.. czasem po cycku je dawkę mm 90 ml....podaje jej też ściągnięte, ale tego nie mam dużo, maksymalnie odciągam po karmieniu z dwóch piersi 20 ml....W dzień nawet tylko 10ml.....
    Muszę kupić kolektor, bo jak Maja ssiez to mi wypływa z drugiej, na razie podstawiam zakrętke od butelki..polecacie jakiś?
    Jestem załamana, jak ją mam przystawić i z nią walczyć to serce mnie boli...zafiksowałam się na te KP strasznie...wiem, że mm to nie zło...ale wszystko jest w mojej głowie, zależy mi na tym kp, ale nie wiem czy damy radę tak rozbudzić tę laktacje , abyśmy nie musieli jej dokarmiać mieszanka...A nie mogę być ciągle sfrustrowana.
    A tak wygląda mniej więcej u nas tryb...karmienie plus odciaganie to z godzinę, Maja nie śpi, jest lulana, zasypia np po godzinie, śpi godzinę (Albo i nie) I znowu trzeba ją budzić, bo karmienie....wiec na cycu jest karmiona na śpiocha....czasem nawet nie bierze tej piersi....jakieś sposoby na rozbudzenie znacie ?
    No i tak w kółko...teraz zasnęła chwilę po karmieniu, więc z jakieś 2 godz wolnego...
    Wiem, że początki ciężkie.. Ale jakoś nie potrafię się z niej cieszyć..przez ten problem z kp....do tego stopnia, ze dzisiaj wezwałam inna cdl, aby pomogła mi bardziej przy tym cycku...
    jeszcze doszedł ten brzuszek...skonsultowałam dzisiaj z położna inną i poleciła dicoflor (Już dalismy) i wlewke miodowa (damy wieczorem, ale trochę się boimy...Ounai dawalas to?) Wczoraj cdl włożyła jej mały cewniczek, z końcówką nasmarowana maścią, aby coś ruszyło, ale nic do tej pory...na końcówce nie było śladu, wie kupka jest gdzieś wyżej..A widać, że bardzo ją to męczy...bo płacze, budzi się, pręży...puszcza dużo bączków...
    Mąż trochę jest przerażony, też chyba spodziewał się mniejszych problemów, a tu wszystko się wywróciło. Dobrze , że jest w domu i mega pomaga i wszystko robi, praktycznie cały czas razem przy niej robimy, plus on jeszcze ogarnia zakupy. 3 dni byli moi rodzice, ale to był błąd...kłóciłam się z nimi, jakiś chaos, fakt, że mama pomogła przy Mai bardzo, ale ich obecność nie sprzyjała, przede wszystkim mojej psychice...już jest lepiej, ale cały tydzień byłam w strasznym stanie, ciągle płakałam, czasem nie miałam ochoty się nią zająć....teraz płaczę tylko jak ją karmię, a ona nie chce :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2021, 16:44

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, tak dawałam wlewki miodowe najpierw co 4 dni a później co 5. Potem nauczyła się sama wypróżniać. Nie bój się, ulżysz jej wlewką.

W kwestii karmienia pogadaj z mężem, bo tak nie można. Co z tego, że za kilka miesięcy będziesz się cieszyć z kp jak będziesz pamiętać że nie cieszyłaś się z tego że masz Maję. Jeśli chcesz walczyć o kp to spróbuj sobie to tak jakoś ułożyć w głowie, żeby robić to jednocześnie ciesząc się małą, a jeśli nie umiesz to nie wiem czy nie lepiej przejść całkiem na mm.

Najważniejsza sprawa - czy odsypiasz w kazdej wolnej chwili? Musisz spać jak najwięcej bo:
    1) brakiem snu potęguje baby blues ich może się przerodzić w depresję
    2) jakieś nie dosypiasz to zaczynają się problemy z laktacja, nawet z tą ustabilizowana

Jedz dużo, jak nie dojadasz to jest mniej pokarmu i dużo pij z tego samego powodu.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, super że skonsultowałaś to wszystko, najważniejsze że działacie ✊ dziewczyny też tutaj dokarmialy ekstra mm i udawało się przejść na samo kp 😘
    Zastanawia mnie tylko jedno.. dlaczego masz ściągać laktatorem PO karmieniu?? Wyjaśniono Ci to?? Bo ja jak ściągam dla Olka, to zawsze bezpośrednio przed karmieniem, tzn. Olek zje, czekam 2h, ściągam laktatorem i później przystawiam Olka. I wydaje mi się że dziecko prędzej naprodukuje z "pustego" cyca niż laktator, w sensie Olek nigdy nie narzekał jak go przystawialam do świeżo odciagnietego cyca. I dlatego właśnie się mówi że odciagniete ilości nie świadczą o prawdziwej ilości pokarmu 🤔

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Tajka, super że skonsultowałaś to wszystko, najważniejsze że działacie ✊ dziewczyny też tutaj dokarmialy ekstra mm i udawało się przejść na samo kp 😘
    Zastanawia mnie tylko jedno.. dlaczego masz ściągać laktatorem PO karmieniu?? Wyjaśniono Ci to?? Bo ja jak ściągam dla Olka, to zawsze bezpośrednio przed karmieniem, tzn. Olek zje, czekam 2h, ściągam laktatorem i później przystawiam Olka. I wydaje mi się że dziecko prędzej naprodukuje z "pustego" cyca niż laktator, w sensie Olek nigdy nie narzekał jak go przystawialam do świeżo odciagnietego cyca. I dlatego właśnie się mówi że odciagniete ilości nie świadczą o prawdziwej ilości pokarmu 🤔

Wszystko prawda pod warunkiem, że dziecko dobrze ssie. Jak słabiej ssie/słabiej się przystawia to odciąga się po karmieniu, zeby wcześniej nie zabierać dziecku mleka, bo i tak musi się namęczyć przy ssaniu.

Lalia, Wik89, Suszarka lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim!
    Jednak 2 dniowa nieobecność na forum i zrobiły się spore zaleglosci 😉 czesc doczytałam ale nie wszystko. Mój mąż Ounai też pochodzi z domu gdzie był mega syf, z resztą jest nadal dlatego nie jeżdżę do teściowej bo szczerze brzydzę się tam nawet wypić kawę a co dopiero pójść skorzystać z toalety 🤦‍♀️ dlatego też dla niego nie było problemem jeśli w domu był bałagan. Też skarpetki rzucał gdzie bądź, ubrania tak samo. A że ja jestem trochę uczulona na punkcie "syfu", bo moja mama była taka trochę pedantką i chyba stąd to wyszło 😅 to postawiłam mu jasno granice. Albo dzielimy obowiązki i mi pomaga i w domu jest czysto albo może się spakować i zamknąć drzwi z drugiej strony. Kiedyś nawet już go zaczęłam pakować i od tamtej pory inny człowiek. On ogarnia łazienkę, kuchnie i fronty mebli w pokoju tych co są w połysku. I naprawdę tak się tego nauczył że wszystko jest na błysk. I już nie muszę mu nawet wspominać że trzeba coś zrobić tylko sam się do tego zabiera.

Fragaria, Nowastaraczka, Ounai lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwucha bliźniaczki są cudowne 😍😍 mogłabym tak patrzeć i patrzeć na nie 😘😘

Adaś również sama słodycz 😘

Fragaria, Sylwucha lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Tajka, tak dawałam wlewki miodowe najpierw co 4 dni a później co 5. Potem nauczyła się sama wypróżniać. Nie bój się, ulżysz jej wlewką.

W kwestii karmienia pogadaj z mężem, bo tak nie można. Co z tego, że za kilka miesięcy będziesz się cieszyć z kp jak będziesz pamiętać że nie cieszyłaś się z tego że masz Maję. Jeśli chcesz walczyć o kp to spróbuj sobie to tak jakoś ułożyć w głowie, żeby robić to jednocześnie ciesząc się małą, a jeśli nie umiesz to nie wiem czy nie lepiej przejść całkiem na mm.

Najważniejsza sprawa - czy odsypiasz w kazdej wolnej chwili? Musisz spać jak najwięcej bo:
    1) brakiem snu potęguje baby blues ich może się przerodzić w depresję
    2) jakieś nie dosypiasz to zaczynają się problemy z laktacja, nawet z tą ustabilizowana

Jedz dużo, jak nie dojadasz to jest mniej pokarmu i dużo pij z tego samego powodu.

Mąż jest za mm. Widzi jaka Maja jest szczęśliwa, inne dziecko, po kp była niespokojna...spała chyba więcej, ale dlatego, że niedojedzona była ospała...chcę walczyć o kp, ale widząc jak ona się przystawia, to nie wiem czy to nie walka z wiatrakami....zobaczę jeszcze co na to powie inna cdl, która ma zaraz przyjść. Pomogła żonie mojego kumpla, która też miała mało pokarmu, a po miesiącu całkowicie przeszła na kp. Zobaczymy.
    Nie odsypiam :( I mało jem :(

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sobota jak każda inna. Mąż ogarnął kuchnie i łazienkę na błysk. Ja poscieralam kurze i pomylam podłogi. Zrobiłam pranie. Mąż dziś robił obiad. Potem poszliśmy na długi spacer. Teraz zabawiam się z Tymkiem i Ksawciem a mężu robi zrazy na jutro i drożdżówki z serem do kawy. I jak ja mam naprawdę trzymać się rygorystycznie diety 🤔 przecież moje oczy nie ogarna aby tylko patrzeć na te słodkości. Także Ounai ja również już 0,5kg poszłam spowrotem do góry. Ale od poniedziałku muszę jakoś się wziąść w garść i spróbować nie dać się skusić na nic co słodkie.
    Jutro zapowiada się piękna pogoda więc zapewne też będziemy dużo spacerować 😊

Lalia lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

Hmm, w sumie to konkretnie nie wytlumaczono...Ale może z tego powodu właśnie o którym pisze KarolinaMaria 🤔

Lalia lubi tę wiadomość

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2021, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka wrote:
    Hmm, w sumie to konkretnie nie wytlumaczono...Ale może z tego powodu właśnie o którym pisze KarolinaMaria 🤔

Mi CDL tłumaczyła, że jak dziecko męczy się przy piersi to nie będzie dużych przyrostów, bo spala energię. Dlatego miałam podobne zalecenia, karmić jak najczęściej, a po karmieniu ewentualnie dokarmić mm.

🦄 2021 r.
‹‹ 3543 3544 3545 3546 3547 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ