X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoliv piękny rampersik i piękna Majeczka 😍😘

kar_oliv lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Kar świetny ten rampersik, super masz zajawkę z tym szyciem 🤩

Inaa ale Tymek słodki śpi:) widzę, ze z gondola tez jestescie na styk😁 Tymek ma zawieszke do smoka, u nas wisi jako ozdoba na szafie, ani razu nie bylo okazji ponosic 🙈 dobrze, że kupilam na ali za 15zl a nie na allegro za 40 🤭
    Tak gondola już pomału na styk 😉 ale niechce póki co zmieniać na spacerówkę. Na zdjęciu też to się wydaje inaczej jak w rzeczywistości i jednak jeszcze ciutke miejsca mamy. Myślę że może gdzieś na przełomie sierpnia dopiero wyjmiemy.
    U nas smoka ma głównie jak zasypia w wózku bo w domu zasypia przy cy ku. Tak to w ciągu dnia nie chce, jak już to się tylko nim bawi i gryzie ten plastik i zawieszkę 😁

Zulugula lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Zuku, dopiero zaczynacie teraz meningo? Które najpierw szczepicie?

My dziś po szczepieniu 5w1 i WZWB.
    Pola od miesiąca nie przybrała praktycznie nic.... w 2 miesiące i 10 dni 300g... to zdecydowanie za mało.
    Osttanie wyniki miała dobre, mamy zrobić jeszcze mocz ale lekarz obstawia że wszystko z nią ok tylko mi KOŃCZY SIĘ.MLEKO. Wiem, że tak być nie może że ono kończy się samo, tylko raczej to wynika z tego że Pola je mało z piersi. Wg mnie te porcje są dużo za małe bo ssie z 2-3 min i odrywa się, często ją później bujam na rękach i karmie ale te karmienia nie są zbyt efektywne. Dokarmiam ją czasami MM, myślę że porcje dziennie w ostatnim czasie dostawała ale.widocznie to za mało.
    Lekarz kazał mi poświecix jeden dzień i odciągać aby sprawdzić ile mam mleka, i ile ona z tego zje. Wiem, że laktator nie jest wyznacznikiem ilości mleka ale nie wiem.teraz co robić.
    Czy dawać jej dwa pełne karmienia MM i reszte piersią aby w tych cyckach się choć trochę nazbierało czy umówić się z doradcą laktacyjnym, czy rezygnować całkiem z KP.
    Strasznie mi smutno przez tą sytuację.
    Ja bym się umówiła z doradcą laktacyjnym. A jak wyglądają Wasze karmienia? Może ona po prostu polubiła butelkę i woli jeść z niej niż z piersi?

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadnijcie co? Ta działka to niestety tragedia ;) tak, że odpada. Może kiedyś trafimy w końcu. Masakra, już pół roku szukamy i zero. Od 1,5 miesiąca przeglądam oferty 2x dziennie. Ciekawe ile jeszcze nam zejdzie.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie <3 my dziś po 2 spacerach, rano byłyśmy we dwie, po południu z tatusiem :) teraz się karmimy, mam wrażenie ze ten mały glodomorek wszystko ze mnie wysysa 😂 Pozdrawiamy i zabieram się za nadrabianie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2021, 08:43

Lalia, Suszarka, kar_oliv, Zulugula, Clover, Belie, Enigvaa, Nowastaraczka, Inaa89, kiniusia270, SzalonaOna, dmg111, Ania81 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubierania dzieci w taka pogodę to już chyba taka mentalność... moja mama tez wczoraj oburzona ze Amelka nie miała czapeczki, a było 25 stopni 😂 Ounai a może wybierzesz się do jakiegoś dobrego dietetyka i np zaufasz mu przez miesiąc, nie będziesz się sama ważyć tylko będziesz robiła to co dietetyk powie? kar piękny ten rampers, masz talent 😍 Karolina gratuluje załatwienia tego wwr, znajoma tez chodzi i jest bardzo zadowolona, w końcu na coś płacimy te podatki :) Ina ale Tymus rośnie!!! Anetko ciężka sprawa! Ja pewnie spróbowałabym umówić spotkanie z cdl, zobaczysz czy potwierdzi to co lekarz i wtedy będziesz miała więcej opinii zeby podjąć właściwa decyzje. Zawsze warto się skonsultować.

Lalia, kar_oliv lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo, jak Ty to robisz że tak pięknie wyglądasz w połogu 🤭😍 Amelcia jest piękna 😍

Ladyo, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia dziękuje za takie miłe słowa ❤️❤️❤️ Dziewczyny mam wrażenie ze Amelkę boli brzuszek, po jedzeniu zasypia po czym budzi się tak 20 min później, pręży się i płacze. Jak zaczynam jej masować to widzę ulgę. Macie jakieś rady? Mam w szafce espumisan, esputicon i biogaia ale nawet nie wiem jak to stosować...

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    No niewiem, ja z początku miałam 2300 kalorii, dietetyk mówiła że nie mogę mieć mniej przez wzgląd na to że karmie piersią, bo może i ja schudnę szybciej ale będę traciła pokarm. Teraz mam tak ok 2050. Karmie już prawie pół roku więc mogliśmy trochę zejść. A też mam zero aktywności oprócz biegania ciągle za dziećmi 😅
    Dokładnie, mi każda aplikacja wylicza 1500-1600 jako minimum które muszę jeść żeby tracić wagę a na KP dolicza się 500 kcal, to informacja od dietetyka.

Lalia, ja wiem, żeby to się wydaje niemożliwe, ale chyba czasem tak jest, że bez leków jest hiper ciężko. Rozmawiałam z kilkoma koleżankami z IO i mówią że ta sama sytuacja. Stawały na rzęsach a waga ani drgnela. Dopiero jak dostały leki to ruszało. Generalnie ja chwilowo się poddaję. Nie zacznę się obzerac czekolada ale przestaję liczyć kcal i próbuje po prostu zdrowo gotować. Co będzie to będzie, ale muszę nabrać dystansu

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo rób jej rowerek nóżkami a potem zgięte w kolanach nóżki dociskaj do brzuszka- to Olkowi pomagało puszczać bączki. W ciągu dnia kładź ją na brzuchu, to też pomaga. Biogaia z tego co pamiętam to 5 kropli dziennie. Esputicon w ulotce ma 1-2 krople dziennie ale to za mało, nam pediatra zaleciła 2 krople 3 razy dziennie, a ja dawałam nawet 2 do każdego karmienia. Dmuchaj też suszarką na brzuszek robiąc takie kółeczka, to też pomagało.

Ladyo lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Dokładnie, mi każda aplikacja wylicza 1500-1600 jako minimum które muszę jeść żeby tracić wagę a na KP dolicza się 500 kcal, to informacja od dietetyka.

Lalia, ja wiem, żeby to się wydaje niemożliwe, ale chyba czasem tak jest, że bez leków jest hiper ciężko. Rozmawiałam z kilkoma koleżankami z IO i mówią że ta sama sytuacja. Stawały na rzęsach a waga ani drgnela. Dopiero jak dostały leki to ruszało. Generalnie ja chwilowo się poddaję. Nie zacznę się obzerac czekolada ale przestaję liczyć kcal i próbuje po prostu zdrowo gotować. Co będzie to będzie, ale muszę nabrać dystansu

Zrób sobie przerwę od tego liczenia 😘 i to wcale nie oznacza że się poddajesz! Po prostu musisz odświeżyć głowę i podejść do tego z nową energią i pomysłem 👍 ja wierzę że Ci się uda ✊

A co do leków to nie miałam absolutnie na myśli żeby ich nie brać!!

Może jak trochę odpoczniesz to warto skorzystać na próbę z pomocy dietetyka albo jakiegoś trenera? Miałabyś gotowe przepisy, gotowe pomysły, może nawet listę zakupów. Nie musiałabyś się martwić czy dobrze liczysz kcal. A teraz dietetycy raczej tak układają jadłospisy że się gotuje na dwa dni 👍

Ounai lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, pytałam fizjo - możemy wozić w spacerówce ale na całkiem płasko. Powiedziała że zdecydowanie lepsze to niż dźwiganie głowy w gondoli :)

Dzisiaj zaliczyłam pierwszy trening od jakiegoś...półtora roku? Mamy mini siłownię w piwnicy. Zrobiłam godzinę siłowego ze sztangą skoro mi nie wolno biegać ani skakać. Fajnie było znowu TO poczuć 🥰

Lalia, SzalonaOna, dmg111, kic83 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, jakbym nie sprawdzała ppm zawsze mi wychodzi w takich granicach. Cpm wychodzi 2000kcal. I to jest wynik bez wliczania KP. Na KP liczy się 500 kcal. W zasadzie 300-500 kcal, ale Marta jeszcze się zgłasza co 3h więc te 300kcal to chyba za mało. Nawet jeśli by je dołożyć to ppm wychodzi 1700kcal, więc będąc na diecie 1800kcal jeśli przejdę się na spacer dłuższy to zejdę z kaloryka poniżej cpm. To są obliczenia przy założeniu braku aktywności fizycznej, praca siedząca. No ale przecież ja codziennie wstaję, noszę Martę, gonię ja, sprzątam mieszkanie, prasuję, idę na krótki spacer więc to nie jest praca siedząca przy biurku. Więc mnie się te 19.00-2000kcal wydaje być takim bezpiecznym zakresem.

a721853fd4fe.jpg

Tak czy siak póki co ja rezygnuję z typowego odchudzania. Będę sobie zdrowo jeść, w miarę się kontrolować ale już bez świrowania. Może w weekend uda mi się dorobić panel tarczycowy i umówić do porządnego lekarza który mnie nie zleje.

Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo aleś Ty piękna!!!

Z brzuszkiem Lalia wyjaśniła idealnie.

Lalia, Ladyo, pomyśle o dietetyku, ale chce najpierw wysłać męża na badania a potem pójdziemy razem, bo to musi być sensowna dieta dla nas obojga bo nie będę gotować 2 dań.

Lalia, Suszarka, Ladyo lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, masz rację, mój błąd 😘
    Zrób tak jak napisałaś bo to się wydaje najlepsze obecnie 💪

Dzięki Suszarka za informację 😍 super że zrobiłaś trening 🤩🤩🤩

Suszarka, Ounai lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.
    Myślę, że umówie wizytę z doradcą i zobaczymy co ona powie. Zawalcze jeszczę o KP choć na chwilę. Mm to dla mnie żadne zło bo i tak ją dokarmiam, tyle że nie chce rezygnować po słowach lekarza "kończy się Pani pokarm". Po prostu nie podobają mi się takie słowa do kobiety karmiącej
    Nie do końca też pasuje mi ten lekarz. Chciałabym umówić wizyte u pediatry w Medicover ale wizyty dopiero na 24 czerwca.... może uda się coś wcześniej, oby.

Wg mojej intuicji to Pola szybko nudzi się przy jedzeniu, więc zjada tyle aby zaspokoić pierwszy głód i hulaj dusza do zabawy. Jak daje jej butle to może sie przekręcać na boki, rozglądać, bawić czymś, patrzeć na coś dlatego zjada więcej.

Zulu, te alergie jej przeszły, tzn teraz wróciła brzydka skóra ale to po wakacjach, upociła się, pozacierała piaskiem.
    Mi mówili lekarze że to lekki AZS i aby stosować jedynie emolienty (latopic super się sprawdził), i nie pić mleka szklankami (nigdy nie piłam).
    Teraz nad morzem właściwie nie jadłam nabiału a skóra Poli jest brzydka więc nie łączyłabym tego z alergią pokarmową.

Chodzi mi po głowie to wędzidełko, umówię wizytę do neurologopedy aby mieć pewność.

Dzis macierzyństwo mnie zmiażdżyło, mam doła pp wizycie dodatkowo Pola wróciła do domu i wróciła Jęczybułka. Dziś szczepienie + brak kupy + mamoza spowodowały że cały czas było tylko "mama mama mama amamamamamam amam mama mama mama" i wycie. Dostała na koniec dnia czopka glicerynowego i chyba jej ulżyło bo od razu humor się poprawił.

Jak mąż zaraz nie wróci z pracy a ja nie pójde pobiegać to oszaleje dziś...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2021, 20:42

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam:
    "zakropkowany okres 29-30 tydzień, mieliśmy zaznaczony jako "okres szczególnie nasilonego rozdrażnienia wynikającego z lęku przed separacją z rodzicami", i ".Kropki okolo 29/30 tygodnia to okres marudzenia ale nie zwazany z zadnym skokiem - dziecko zauwaza wtym czasie, ze ludzie moga sobie isc i je zostawic - dziecko uczy sie, czym jest odleglosc." To by się zgadzało 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2021, 21:04

💙
    💗
  • Clover Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka, ja Ci się nie dziwię że Cię te słowa zabolały. Ja już w szpitalu po porodzie usłyszałam od położnej wypowiedziane z pogardą "A pani ma w ogóle jakiś pokarm?". Sprawiło mi to ogromną przykrość.

Ladyo, piękna z Ciebie mama, wyglądasz rewelacyjnie 🤩 A Amelcia słodziutka 😍

Ounai, ja myślę że to dobrze, że na jakiś czas dajesz sobie spokój z liczeniem kalorii. Taki reset jest czasem potrzebny, może akurat przyniesie to fajne efekty. No i super, że chcesz się wybrać do lekarza. A co do działki, to przykro mi, że tak wyszło. Ale dobrze, że analizujecie i nie bierzecie pierwszego lepszego domu czy działki, tylko szukacie dalej, na pewno w końcu uda się znaleźć coś naprawdę fajnego. Moi znajomi kupili sobie na szybko mieszkanie, bo chcieli mieć coś "na już", pomieszkali 8 miesięcy i sprzedali, kupili dom też na szybko, totalnie nic nie analizując bo po prostu chcieli dom i już. Tam pomieszkali 1,5 roku w kółko narzekając, że nie cierpią tego domu. Postanowili go sprzedać i kupili mieszkanie które ma dość atrakcyjny metraż ale okropny rozstaw. Już na nie narzekają. W tym tygodniu poinformowali nas, że kupili działkę i będą się budować. Obstawiamy z mężem, że i tak nie będą tam chcieli długo mieszkać, bo działka jest w zupełnie innej miejscowości niż na początku planowali kupić, poza tym znajduje się niedaleko obwodnicy i lokalizacja jest delikatnie mówiąc słaba. W ciągu dziesięciu lat przeprowadzą się pewnie więcej razy, niż ja w ciągu całego mojego życia 🤷‍♀️ A przecież mogliby poszukać trochę dłużej, pooglądać, przeanalizować i wybrać coś, czego nie musieliby już zmieniać. No, ale ich sprawa :)

Ladyo lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dzisiaj się rozpisalyscie, chyba Was nie nadrobię 🤭
    Ounai widziałam ze pisałaś o diecie, zdecydowanie poszukaj lekarza który nie zbagatelizuje Twojego problemu :/ ja 4msc po porodzie robiłam badania bo szlam do gin/endo a ze mam IO to zrobiłam glukozę i insulinę i ze glukozę miałam w normie to nic nie skomentował i nie dał mi leków a miałam insulinę 30 (!). Daje sobie teoche czasu dieta i jak nie będzie szło to będę szukać innego lekarza. Teraz przez wyjazd sobie poleciałam i oczywiście kilogramy wróciły 🤦🏻‍♀️
    Wczoraj robiłam obiad z diety i wg rozpiski powinien mieć 500kcal a jak poobliczalam to wyszło ledwo 350.. także tragedia, a ja się dziwiłam ze chodzę głodna.
    Wspominałaś ze masz przepisy do lunchboxow, to jest eBook? Polecasz? Muszę poszukać czegoś innego.
    Jak Twoje usg piersi? Jak pisałaś to przepraszam ale aż tak nie nadrobię.

Ladyo prawdziwa gorąca mamusia z Ciebie 😍

Suszarka zazdroszczę treningu siłowego!

U nas dzisiaj rocznica ślubu. Prezentem od syna było spanie do 10:30, ja wstałam wcześniej i zrobiłam pancake na śniadanie, pojechaliśmy później na obiad do restauracji, młody standardowo marudził (zawsze jak jemy na mieście to załącza mu się maruda), poszliśmy na spacer, a teraz mąż robi na grillu mięso i będzie robił burgery. Bardzo fajny dzień ;)

Suszarka, Ladyo, SzalonaOna, dmg111, kiniusia270, Inaa89 lubią tę wiadomość

• Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Znalazłam:
    "zakropkowany okres 29-30 tydzień, mieliśmy zaznaczony jako "okres szczególnie nasilonego rozdrażnienia wynikającego z lęku przed separacją z rodzicami", i ".Kropki okolo 29/30 tygodnia to okres marudzenia ale nie zwazany z zadnym skokiem - dziecko zauwaza wtym czasie, ze ludzie moga sobie isc i je zostawic - dziecko uczy sie, czym jest odleglosc." To by się zgadzało 🤔
    Czyli będzie jeszcze gorzej ? 😱😱😱😱😱😱😱

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
‹‹ 3679 3680 3681 3682 3683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ