Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Suszarka wrote:My mamy tylko jedną taką zabawkę, pada z Fisher Price
u nas robi szał ale rzadko go daję bo nie lubię tego typu zabawek 🙈
Widzę że nawet na dżem jest wiele przepisów, bo jestem zdziwiona że trzeba pasteryzować 🤭 U mnie w domu zawsze się nakłada gorący do słoików i tylko zakręca. Tak samo soki z sokownika. Pasteryzujemy zawsze przetwory robione "na zimno" czyli np. ogórki 🤔Suszarka lubi tę wiadomość
-
Marta od września zaczyna żłobek. Musimy się jeszcze tylko dogadać od którego tygodnia września.
Generalnie jest tak. Żłobek otwarty od 7 do 17. Grupy ok 16 dzieci ale w pierwszym roku dzieci tako chorują że chodzi zwykle połowa. Panie mają wózki na 6 dzieci i zabierają dzieciaki na spacer do parku obok. Jeśli dziecko zasypia lulane to lulają, jeśli śpi w łóżeczku to mają łóżeczka chicco, jak z rodzicami to Panie układają łóżeczka na podłodze i kładą się obok, itd. Kuchnia własna więc glodomorki mogą liczyć na dokładkę. Panie nie zmuszają jeśli dziecko czegoś nie lubi. Raz w tygodniu angielski poprzez zabawę. Dwa dni adaptacji mogę być z Martą. Dzieci mogą jeść blw więc mam się nastawić na bardzo brudne ubrania. Wszystko nowe i ładne, bardzo zadbane i bardzo ładny wystrój. Cena to 500zl - dofinansowanie. W tym roku jest 85zl, nie wiadomo ile będzie od stycznia plus 10zl wyżywienie dzienne. Będzie my niestety mieć kawałek żeby ją odwieźć no ale coś za coś.Lalia, Clover, dmg111, KarolinaMaria, Inaa89, kic83, Suszarka, SzalonaOna lubią tę wiadomość
-
Suszarka wrote:Dla mam "szybkich" dzieci ciekawostka od fizjo. Jeśli bobas zaczyna raczkować i siadać prędzej niż przed 7. Miesiącem życia to jest spoko, ale absolutnie nie wolno mu pozwalać stawać na nóżki przy meblach tak szybko. Trzeba czekać właśnie co najmniej do tego 7. miesiąca, żeby sobie dziecko nie pokrzywiło nóg. Jak będzie się wcześniej rwać do stania to trzeba niestety sprowadzać do parteru.
A czy którejś z Was dziecko zrobiło tak jak Pola że najpierw stanęłl, a później elegancko usiadło i zaczęło czworakować? W tych czworakach nie widzę w ogóle postępu, w siadzie może odrobinę, a na nogach to chodzi trzymając się jedną ręką przy barierkach w łóżeczku.... -
Ounai wrote:Marta od września zaczyna żłobek. Musimy się jeszcze tylko dogadać od którego tygodnia września.
Generalnie jest tak. Żłobek otwarty od 7 do 17. Grupy ok 16 dzieci ale w pierwszym roku dzieci tako chorują że chodzi zwykle połowa. Panie mają wózki na 6 dzieci i zabierają dzieciaki na spacer do parku obok. Jeśli dziecko zasypia lulane to lulają, jeśli śpi w łóżeczku to mają łóżeczka chicco, jak z rodzicami to Panie układają łóżeczka na podłodze i kładą się obok, itd. Kuchnia własna więc glodomorki mogą liczyć na dokładkę. Panie nie zmuszają jeśli dziecko czegoś nie lubi. Raz w tygodniu angielski poprzez zabawę. Dwa dni adaptacji mogę być z Martą. Dzieci mogą jeść blw więc mam się nastawić na bardzo brudne ubrania. Wszystko nowe i ładne, bardzo zadbane i bardzo ładny wystrój. Cena to 500zl - dofinansowanie. W tym roku jest 85zl, nie wiadomo ile będzie od stycznia plus 10zl wyżywienie dzienne. Będzie my niestety mieć kawałek żeby ją odwieźć no ale coś za coś.
500?
A to miejski żłóbek?
U Nas w takiej cenie jest miejski, do którego pewnie się nie dostaniemy. A na prywatny to 1200-1400 plus wyżywienie 😬O ❤️
Z ❤️ -
Zachęcona Waszymi opiniami zamówiłam wkładkę do spacerówki z Beztroski. Chyba będę musiała niedługo zacząć Olka w spacerówce wozić, bo w gondoli już się na styk mieści, a poza tym tak wierzga nogami, że odczepia tę wyściółkę gondoli która jest przyczepiona na rzepy. Ciekawa jestem, kiedy mi przyjdzie ta wkładka, bo zamówiłam dedykowaną 🤭 Wzięłam z jednej strony materiał nocne liski, a z drugiej listne szaleństwo
Zapisałam dzisiaj siebie na wizytę u dentysty (ale dopiero na sierpień były terminy), a męża na krzywą cukrową i insulinową na piątek. Zapomniałam, że w piątek mamy też fizjo, ale powinniśmy się wyrobić, a jeśli nie, to po prostu mąż moim autem pojedzie. Noga już mnie prawie nie boli, tylko mam sporego siniaka na kolanie 😝Lalia lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Dziewczyny czy którejś z Was na podobnym etapie ciąży do mojego teraz, zaczął odchodzić czop śluzowy?
Martwię się, bo dzisiaj już 3 razy przy podcieraniu się zauważyłam kawałki czopa. Na szczęście kolor przezroczysty/kremowy..
Ale trochę za wcześnie jeszcze 🤦♀️12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Co do wczesnego wstawania dziecka przy meblach. Fizjo mi mówiła że to nie jest za dobre właśnie u takich małych dzieci jak pisała Suszarka. Jeśli tak robi to trudno, ale najlepiej nie zachęcać do tego i unikać sytuacji żeby się wspinało . Wiadomo że to może być trudne.
No i w miarę możliwości trzeba zachęcac dziecko żeby jak najwięcej czasu bawiło się na podłodze, w poziomie.
Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Zulugula wrote:Jakbyście miały podać jedną zabawkę-hit to co by to było?
Dla mnie wieloryb z fisher Price.
Do tej pory najlepsza Malwi zabawka to jeżyk-lusterko z fisher price. No.1Zulugula, Suszarka lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Ja dziewczyny chyba u dr.anki czytałam, że nawet jeśli dziecko samodzielnie usiądzie, to najzdrowszą pozycją do zabawy dla niego jest leżenie, czyli tak jak pisała Iryska. Jeśli chodzi o wstawanie, to chyba u mamy.fizjoterspeuty przewinęło się pytanie i znowu to chyba zależy indywidualnie od dziecka.
Dla przykładu między Polą a Olkiem jest niecałe trzy tygodnie różnicy, obecnie oboje teoretycznie są w 7 miesiącu życia, a moim zdaniem między nimi jest przepaść: Pola siedzi stabilnie w krzesełku, przyjmuje pozycję czworaczą z wysokim podporem i samodzielnie się wspina i pewnie stoi, natomiast Olek chyba jeszcze stabilnie nie siedzi, pozycję czworaczą przyjmuje ale opierając się na łokciach i nawet nie pełza a co dopiero wstawać. Więc wydaje mi się, że niektóre dzieci są po prostu mocniejsze i gdyby nie były wystarczająco silne żeby wstać, to by nie wstawały. Ale dla ich rozwoju lepiej je zachęcać do zabaw "w parterze" niż zachęcać do wstawania i chodzenia, nawet ze względu na stópki 🙂Inaa89, SzalonaOna, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Zulu,u nas zdecydowanie żyrafa Sophie gryzak. Olek dostał ją od babci i to jest hit. Tylko że to ta konkretna:
Mamy ośmiornicę interaktywna, szczeniaczka uczniaczka, wyderke i chmurkę z Fischer Price, ale zdecydowanie nr jeden i stały zestaw na spacer i na wyjazdy to Sophie i Grzyb mombella 😅Zulugula, Gagatka lubią tę wiadomość
-
Lalia wrote:Ja dziewczyny chyba u dr.anki czytałam, że nawet jeśli dziecko samodzielnie usiądzie, to najzdrowszą pozycją do zabawy dla niego jest leżenie, czyli tak jak pisała Iryska. Jeśli chodzi o wstawanie, to chyba u mamy.fizjoterspeuty przewinęło się pytanie i znowu to chyba zależy indywidualnie od dziecka.
Dla przykładu między Polą a Olkiem jest niecałe trzy tygodnie różnicy, obecnie oboje teoretycznie są w 7 miesiącu życia, a moim zdaniem między nimi jest przepaść: Pola siedzi stabilnie w krzesełku, przyjmuje pozycję czworaczą z wysokim podporem i samodzielnie się wspina i pewnie stoi, natomiast Olek chyba jeszcze stabilnie nie siedzi, pozycję czworaczą przyjmuje ale opierając się na łokciach i nawet nie pełza a co dopiero wstawać. Więc wydaje mi się, że niektóre dzieci są po prostu mocniejsze i gdyby nie były wystarczająco silne żeby wstać, to by nie wstawały. Ale dla ich rozwoju lepiej je zachęcać do zabaw "w parterze" niż zachęcać do wstawania i chodzenia, nawet ze względu na stópki 🙂
Ja przyznam, że się nieco martwię ponieważ Pola nie robi postępu w czworakach, rozjeżdzają jej się.kolana, siedzi tak sobie, często składa się lecąc do przodu a gdzie tylko może to staje.... -
Ounai wrote:Anetka, mam peonie na miecie i latawce. Wózek w kolorze kasztana z taką beżową podsufitką w pepitke.
Zielona, ja mam Allilo i to jest nejlepsza zabawka świata.jedna strona a Wiosną bedzie pięknie (wahałam się między tym a peoniami) a druga zielnik
już nie mogę się doczekać aż przyjdzie.
Lalia, Ounai lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Jakbyście miały podać jedną zabawkę-hit to co by to było?
Dla mnie wieloryb z fisher Price.
P.s chcę coś wybrać na prezent dla nowego członka rodziny, patrzylam za tą poduszeczka pianinkiem ale jest bardzo trudno dostępne teraz. Na amazon tylko widzialam