WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • emdar Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Emdar
    słuchaj! Może dziwnie to zabrzmi, ale mam przeczucie, że jak Julek pójdzie do żłobka, to po ok. 3 miesiącach zacznie Ci przesypiać noce!
    Potraktuj to jako przepowiednię mimo że wróżką nie jestem 😚🧙
    Stawiam Ci dobre ciacho i wino jak to się spełni 😊! Mój padł o 23:50, idę spać bo ledwie żyję:( Dobrej nocy wszystkim!

kic83, Wik89, Nowastaraczka, dmg111, KarolinaMaria lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 02:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fragaria, a może on jest po prostu przemęczony? Może wyjedźcie gdzieśmy na tydzień, tak żeby nie gotować, nic nie robić, czyste lenistwo. Każdy potrzebuje odpoczynku. Do tego nic odkrywczego nie powiem, ale szczera rozmowa. Musicie szczerze mówić sobie co czujecie i dlaczego. A Ty nie bierzcie winy za dom i dziecko na siebie. Szczęśliwy czy nie, to dorosły mężczyzna, który zgadzając się na dziecko raczej był świadomy co go czeka, zwłaszcza, że to nie pierwsze. Domu też nie kupuje się na wyprzedaży w przypływie emocji ;)

Właśnie Marta mi spadła z łóżka. Tak się wierciła przez sen że przeturlała się na brzeg. Poczułam że się wierci, obudziłam się, ale już nie zdążyłam jej złapać. W dodatku wpadła pomiędzy łóżko a ścianę i ciężko ja było wyjąć.

Lalia, Fragaria lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 05:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Fragaria, a może on jest po prostu przemęczony? Może wyjedźcie gdzieśmy na tydzień, tak żeby nie gotować, nic nie robić, czyste lenistwo. Każdy potrzebuje odpoczynku. Do tego nic odkrywczego nie powiem, ale szczera rozmowa. Musicie szczerze mówić sobie co czujecie i dlaczego. A Ty nie bierzcie winy za dom i dziecko na siebie. Szczęśliwy czy nie, to dorosły mężczyzna, który zgadzając się na dziecko raczej był świadomy co go czeka, zwłaszcza, że to nie pierwsze. Domu też nie kupuje się na wyprzedaży w przypływie emocji ;)

Właśnie Marta mi spadła z łóżka. Tak się wierciła przez sen że przeturlała się na brzeg. Poczułam że się wierci, obudziłam się, ale już nie zdążyłam jej złapać. W dodatku wpadła pomiędzy łóżko a ścianę i ciężko ja było wyjąć.
    Ale wszystko dobrze z Martusia?

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    W ogóle dobry wieczór, my dzis cały dzień poza domem, więc nie było mnie tutaj!

Oczywiście witam nowe mamusie! Fajnie ze dolaczylyacie! Spójrzcie na 1 stronę i podajcie mi dane jeśli chcecie bo ciezko mi z tyłu postów wyłapać, to dopisze Was :)

Jutro zapowiada się ładna pogoda, więc uderzamy na plażę z Matyldą i Kornela. Bo Zuzia u mamy, a Fifi jedzie do taty na cały dzionek. Aaaa no i Kornel została dzis na noc u babci z Filipem, więc mamy tylko Matyldę ❤️

P. S. Spałam dziś do 12! Matylda obudziła się 8 na Mleko, zjadła i spaliśmy wszyscy dalej. O matko!!! Tego mi trzeba było. Bo że nocki śpi to u nas normalka :)

Przygotowania do Chrztu pełna para, szukam stroju dla siebie, ale nic mi się nie podoba :/
    Kuba Ur. 26.07.2020 waga 3010 i 50 cm godz. 15:46 SN

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 05:11

Wik89, SzalonaOna lubią tę wiadomość

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, polubiłam za to co napisałaś dla Fra. A jak Martusia, w porządku? 😘

Fra, zgadzam się z Ounai, drugie dziecko czy dom to decyzja, która Twój mąż nie tylko podjął, ale też wziął czynny udział. Myślę, że też bardzo możliwe że zmęczenie daje mu w kość i może nawet jakiś krótki urlop by pomógł 😘

Emdar, Kic bije pokłony dla Was! Wiem że temat już był i te Wasze noce musicie przetrwać i już, ale zdaje sobie sprawę jak trudno jest po takiej nocy przetrwać dzień 😵

Motylku, tak z ludzkiej ciekawości, jak wygląda praca na zdalnym u Ciebie? 😁 Bo ja miałam takie wyobrażenie, no że robisz to samo co w biurze tylko że w domu, w sensie tyle samo godzin, ale wiadomo że np. przerw możesz mieć więcej i wtedy kiedy Ci pasują itd.
    A u Ciebie nie potrafię tego przenieść na życie matki 😳 przecież jak Twój mąż ma pierwszą zmianę to musisz zawieźć dzieci do żłobka i przedszkola, nawet jeśli będziesz w domu 8:30, to chcąc pracować 8 h wychodzi 16:30, ale Ty w tym czasie przecież masz Matyldę która nie tylko musisz przebrać, nakarmić, położyć spać, ale też no ciężko mi uwierzyć że nie musisz się też z nią pobawić, bo chyba nie wysiedzi sama kilka godzin. Do tego masz jeszcze dietę, więc musisz gotować, pisałaś że część posiłków je z Tobą Twoja rodzina, ale na pewno część musisz ugotować specjalnie dla nich. A gdzie tu spacer, jakieś zakupy, sprzątanie, pranie itd 🤯
    Wydaje mi się, że Olek jest dość grzeczny, ale wątpię czy będąc z nim sama udałoby mi się siąść do komputera i pracować więcej niż 2-3h i to raczej kosztem codziennych obowiązków.
    Mogłabyś dla przykładu napisać jak wygląda Twój dzień jak jesteś z Matylda i pracujesz? Może się jakoś zainspiruje 😁

SzalonaOna lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Fragaria Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, a jak Marta?

Ona i On 36lat
    +
    02.2016 Syn ❤️
    12.2019 Aniołek (12 tc)
    11.2020 Synek 💙
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od upadu nic się jej nie stało, ale basen odpuściliśmy dziś bo ma żółte gile do pasa i od tego kataru zaczynają jej ropieć oczka. Pewnie przez ten katar nie może spać.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asias86 wrote:
    Kuba Ur. 26.07.2020 waga 3010 i 50 cm godz. 15:46 SN
    Dopisałam 💙

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ounai, polubiłam za to co napisałaś dla Fra. A jak Martusia, w porządku? 😘

Fra, zgadzam się z Ounai, drugie dziecko czy dom to decyzja, która Twój mąż nie tylko podjął, ale też wziął czynny udział. Myślę, że też bardzo możliwe że zmęczenie daje mu w kość i może nawet jakiś krótki urlop by pomógł 😘

Emdar, Kic bije pokłony dla Was! Wiem że temat już był i te Wasze noce musicie przetrwać i już, ale zdaje sobie sprawę jak trudno jest po takiej nocy przetrwać dzień 😵

Motylku, tak z ludzkiej ciekawości, jak wygląda praca na zdalnym u Ciebie? 😁 Bo ja miałam takie wyobrażenie, no że robisz to samo co w biurze tylko że w domu, w sensie tyle samo godzin, ale wiadomo że np. przerw możesz mieć więcej i wtedy kiedy Ci pasują itd.
    A u Ciebie nie potrafię tego przenieść na życie matki 😳 przecież jak Twój mąż ma pierwszą zmianę to musisz zawieźć dzieci do żłobka i przedszkola, nawet jeśli będziesz w domu 8:30, to chcąc pracować 8 h wychodzi 16:30, ale Ty w tym czasie przecież masz Matyldę która nie tylko musisz przebrać, nakarmić, położyć spać, ale też no ciężko mi uwierzyć że nie musisz się też z nią pobawić, bo chyba nie wysiedzi sama kilka godzin. Do tego masz jeszcze dietę, więc musisz gotować, pisałaś że część posiłków je z Tobą Twoja rodzina, ale na pewno część musisz ugotować specjalnie dla nich. A gdzie tu spacer, jakieś zakupy, sprzątanie, pranie itd 🤯
    Wydaje mi się, że Olek jest dość grzeczny, ale wątpię czy będąc z nim sama udałoby mi się siąść do komputera i pracować więcej niż 2-3h i to raczej kosztem codziennych obowiązków.
    Mogłabyś dla przykładu napisać jak wygląda Twój dzień jak jesteś z Matylda i pracujesz? Może się jakoś zainspiruje 😁
    Przede wszystkim takich dni, kiedy mój mąż ma zmianę 6-14 jest bardzo mało. On 2 dni pracuje 6-14, 2 dni 14-22, 2 dni 22-6 i później ma 4 dni wolnego.
    Ale jak już się zdarzy ta ranka jego, to:
    Ja oracuje w godzinach 8-16.30. W tym oficjalnie mam godzinę przerwy. Kiedy Patryk pracuje, Zuzia jest u mamy, więc zostaje mi żłobek i przedszkole do ogarnięcia. Na szczęście mam to wszystko pod nosem. Wstajemy wtedy 6.30, dzieci się ubierają, myją, szykują. Ja ogarniam Matyldę, ubieram i karmie. 7.10-7.15 wychodzimy do auta. Zawożę syna do przedszkola i córkę do żłobka. I tak 7.45 max jestem w domu. Jak wracam i zaczynam pracę, to Matylda idzie spać, bo ona po tym pierwszym mleku rannym śpi. Więc powiedzmy że o 8 zasypia i śpi do około 11,pozniej znów ja karmie i przebieram, sadzam na Bujaczek lub na mate, obkładam poduszkami, daje zabawki i siedzi i się bawi, cały czas ma mnie na oku. Ewentualnie jak widzę, że zabawki są be, to po prostu puszczam jej bajki: kocha Masze i Niedźwiedzia. I wtedy naprawdę mam spokój. W międzyczasie ona sobie gryzie gryzaki pogada do mnie itd. Wiem, że to nie jest szczyt moich możliwości, i troszkę pracuje jej kosztem. Natomiast 14.15 mąż już jest w domu i ja przejmuje. Akurat Matylda z rana dużo śpi. A to mi sporo pomaga. DIeki temu w czasie jje drzemek jestem w stanie nadgonić pracę, nawet jeśli zdarzy się dzień że jest mocniej absorbująca kiedy nie śpi. Natomiast z ręką na sercu, jest to dziecko które posądzisz i ona sama się bawi wszystkim co ma dookoła. Nawet wczoraj mama moja była zdziwiona bo została z nią 2h i ona tak siedziała na macie i się bawiła. Także ranna zmiana jest spoko. Jak mąż ma popołudnie to tak do 13 on ogarnia Matyldę, rano zawozi dzieci, a ja odbieram godzinę przerwy o 15 i jadę z małą odebrać dzieci, zjeść obiad itd. Samo gotowanie pobiadu - albo robię to w przerwie w pracy kiedy mąż jest w domu, ale raczej staram się to robić wieczorami, żeby na drugi dzień po prostu podgrzać. Także wcale nie jest tak strasznie. Ja jestem mega zadowolona z tej formy. Nie tracę czasu na dojazdy. Matylda jest ze mną. Pranie zazwyczaj wstawiam i rozwieszam w trakcie oracy. Zakupy robimy raz na tydzień w sobotę, lub czasem idziemy na spacer po pracy, to wtedy kupuje Pieczywo itd. Naprawdę da się to ogarnąć, pod warunkiem, że dziecko tak jak Matylda umie się zająć sobą... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 09:40

Lalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, my zaraz wstajemy i szulujemy się na plażę miejska troszkę posiedzieć z dziećmi :) mam nadzieję na opalanko, bo jakaś blada jestem 😂

Miłego dnia dla wszystkich ☀️

• Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A muszę się, Wam pochwalic, że moja córeczka jak chce gdzieś przejść to w pierwszej kolejności staje na dwie nogi, a dopiero jak się przewróci to idzie na czworakach. A wczoraj kilka razy próbowała dobiec gdzieś, ale ze nogi nie stabilne to grawitacja natychmiastowo ją pokonywała 😂

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, a po co okładasz ją poduszkami? Przecież Matylda siedzi, to poradzi sobie bez :) dla jej rozwoju lepiej żeby nie było poduszek bo ograniczasz jej pole widzenia. A jeśli nie umie usiedzieć bez poduszek to znaczy, że jeszcze za wcześnie na sadzanie. Ona powinna sama usiąść sobie. Jeśli się przewraca i nie potrafi podnieść się do siedzenia samodzielnie to sadzanie jej jest błędem, bo jej kręgosłup nie jest gotowy na takie przeciążenia i może się to skończyć np krzywym kręgosłupem w przyszłości. Konkretnie kifozą.

Inaa89, Iryska, Enigvaa lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2021, 05:50

Ounai, Inaa89, KarolinaMaria, emdar, kic83, Iryska, Lalia lubią tę wiadomość

• Ladyo Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Motylku, a po co okładasz ją poduszkami? Przecież Matylda siedzi, to poradzi sobie bez :) dla jej rozwoju lepiej żeby nie było poduszek bo ograniczasz jej pole widzenia. A jeśli nie umie usiedzieć bez poduszek to znaczy, że jeszcze za wcześnie na sadzanie. Ona powinna sama usiąść sobie. Jeśli się przewraca i nie potrafi podnieść się do siedzenia samodzielnie to sadzanie jej jest błędem, bo jej kręgosłup nie jest gotowy na takie przeciążenia i może się to skończyć np krzywym kręgosłupem w przyszłości. Konkretnie kifozą.
    A ja Wam powiadam Mamuśki, skończmy z ocenianiem się wzajemnie :)bo potem kończy się tak jak ze mną ostatnio, ze się tłumacze ze dałam Amelkę do babybjorna :). Motylek chce obkładac Matyldę poduchami to niech obkłada jeśli się przy tym czuje bezpiecznie. Każda z nas chce najlepiej dla swojego dziecka, a jeśli któraś będzie potrzebowała rady to na pewno zapyta :). I nie mówię tu tego żeby Cię Ounai skrytykować bo bardzo Cię lubię i szanuje ❤️!

KarolinaMaria, emdar, ZielonaHerbata, kic83, Suszarka, Wik89, dmg111, SzalonaOna lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, to jest właśnie ta równowaga w przyrodzie, o ktorej kiedyś pisałam. Twoja Matylda jest super samodzielnym bobasem, moja jak zabawi się 15 minut sama na macie to prawie otwieram szampana 😂🍾🥂 ale wierzę, że zostanie mi to wynagrodzone. Fajnie, że Lalia zadała to pytanie, bo sama się zastanawiałam jak to ogarniasz. Ja planuję powrót do pracy 1 grudnia i wiecie co? Mam wrażenie, że to dobrze zrobi mojej małej rodzinie. Ogólnie to brak mi silnej woli, lubię wyręczać L, nie mam motywacji do prób usypiania małej w inny sposób niż przy piersi itp. Teraz mam bacika nad sobą ;) dziś wsunęła jaglaną Helpę z odrobiną jabłka, dla mnie to jak milowy krok do jej 'samodzielności' 😂

Ounai, kic83, Zulugula, Wik89, dmg111, Lalia lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo wrote:
    A ja Wam powiadam Mamuśki, skończmy z ocenianiem się wzajemnie :)bo potem kończy się tak jak ze mną ostatnio, ze się tłumacze ze dałam Amelkę do babybjorna :). Motylek chce obkładac Matyldę poduchami to niech obkłada jeśli się przy tym czuje bezpiecznie. Każda z nas chce najlepiej dla swojego dziecka, a jeśli któraś będzie potrzebowała rady to na pewno zapyta :). I nie mówię tu tego żeby Cię Ounai skrytykować bo bardzo Cię lubię i szanuje ❤️!
    Ja nie mówię tego żeby oceniać. Też obkładalam poduszkami Tymka bo myślałam że tak będzie dla niego bezpiecznie bo ja się przewróci to nie zrobi sobie krzywdy. Dopiero przy Marcie dowiedziałam się, że on nie był gotowy żeby siedzieć, dlatego się przewracał. Teraz chodzimy na rehabilitację 2x w tygodniu bo ma lekko skrzywiony kręgosłup. Tak, chciałam dla niego jak najlepiej ale zrobiłam mu krzywdę. Bo nie miałam tej wiedzy którą mam teraz. Gdybym takowe nie robiła teraz 2 popołudnia w tygodniu mógłby spędzać bawiąc się z kolegami zamiast ćwiczyć z fizjoterapeuta. Ok, możemy tu sobie słodzić i omijać tematy, ale chyba zawsze byłyśmy tu ze sobą szczere w udzielaniu rad i nie pamiętam, żeby któraś robiła to ze złośliwością albo żeby pokazać że wie lepiej i jest "lepszą mamą" tylko raczej po to, żeby podzielić się swoją wiedzą. Sama mimo że mam drugie dziecko dowiedziałam się tu mnóstwo rzeczy dzięki którym na pewno uniknę wielu błędów. I wolę, żeby ktoś mi to powiedział niż udawał że nie widzi, żeby nie sprawić mi przykrości.

Ladyo, Lalia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Mój poszedł spać o 20:10, obudził się już o 21:30, o 22:50 i o 23:15, a całą noc jeszcze przede mną... W nocy jeszcze parę razy i nad ranem parę. Ogólnie mi co noc wychodzi tak ok 8 przebudzeń...
    Kic i za każdym razem Maks chce do piersi?

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, super, że Matylda jest takim dzieckiem na"zachętę", to może jeszcze 4te? ;) A tak poważnie, to widać idealnie jak różne są dzieci i jak nie możemy się ze sobą porównywać, bo nasze obecne życia "dyktują" dzieci, a są diametralnie różne.

Suszarka, emdar, Lalia, SzalonaOna lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Stawiam Ci dobre ciacho i wino jak to się spełni 😊! Mój padł o 23:50, idę spać bo ledwie żyję:( Dobrej nocy wszystkim!

No no :) to ja poproszę jakieś czekoladowe ciacho i prosecco 🥂🍾 😂

emdar, dmg111 lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Kic i za każdym razem Maks chce do piersi?

Nie, nie za każdym, czasem wystarczy wziąć na ręce i przytulić, powiedzieć "ciiii", dać smoczka, jak teraz tyle zębów idzie na raz to częściej przystawiam do piersi.

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
‹‹ 3826 3827 3828 3829 3830 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ