Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai wrote:Ja nie mówię tego żeby oceniać. Też obkładalam poduszkami Tymka bo myślałam że tak będzie dla niego bezpiecznie bo ja się przewróci to nie zrobi sobie krzywdy. Dopiero przy Marcie dowiedziałam się, że on nie był gotowy żeby siedzieć, dlatego się przewracał. Teraz chodzimy na rehabilitację 2x w tygodniu bo ma lekko skrzywiony kręgosłup. Tak, chciałam dla niego jak najlepiej ale zrobiłam mu krzywdę. Bo nie miałam tej wiedzy którą mam teraz. Gdybym takowe nie robiła teraz 2 popołudnia w tygodniu mógłby spędzać bawiąc się z kolegami zamiast ćwiczyć z fizjoterapeuta. Ok, możemy tu sobie słodzić i omijać tematy, ale chyba zawsze byłyśmy tu ze sobą szczere w udzielaniu rad i nie pamiętam, żeby któraś robiła to ze złośliwością albo żeby pokazać że wie lepiej i jest "lepszą mamą" tylko raczej po to, żeby podzielić się swoją wiedzą. Sama mimo że mam drugie dziecko dowiedziałam się tu mnóstwo rzeczy dzięki którym na pewno uniknę wielu błędów. I wolę, żeby ktoś mi to powiedział niż udawał że nie widzi, żeby nie sprawić mi przykrości.
Ounai, Lalia lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Przeklinam właśnie swoją głupotę bo dzisiaj rano namówiłam mojego na 🐝 on sięga po prezerwatywy a ja mu mówię zróbmy to bez bo jest fajniej i teraz będę chodzić i się martwić . Kretynka ze mnie
Iryska, kar_oliv lubią tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Jednorożec89 wrote:Przeklinam właśnie swoją głupotę bo dzisiaj rano namówiłam mojego na 🐝 on sięga po prezerwatywy a ja mu mówię zróbmy to bez bo jest fajniej i teraz będę chodzić i się martwić . Kretynka ze mnie
dmg111, Annia, kic83, Lalia, kar_oliv, emdar lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Annia, u nas jedna drzemka to często standard!!!! Serio, trafiła mi sie córka-przyjaciółka. Nawet przy kawie mi towarzyszy 🤦♀️
Annia, ZielonaHerbata, kar_oliv, Wik89, Zulugula lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Myśle, że motylkowi chodziło o okładanie poduszkami bo właśnie boi się upadku. U nas jest podobnie bo Gustaw już sam zaczął siadać i super mu to wychodzi ale jeszcze niekiedy przewraca się do tylu i wtedy jak się uderzy to też płacze. Więc wole za jego plecami położyć jakaś poduszkę i uniknąć mocnych uderzeń głową w matę. Ale na pewno nikt nie miał nic złego na myśli 😊 nie ma co się złościć ☺️
Inaa89, Ladyo, dmg111, SzalonaOna lubią tę wiadomość
-
Dmg, Karolina, dzięki. Mieliśmy ostatnio dość długi rytm dwóch drzemek, ale widzę, że czas 1 drzemki co raz bardziej się oddalał, a ta druga później wypadała np na 18 (facepalm) i chce usunąć ta druga. Wiadomo nie liczę jak upał czy jak był podziębiony, bo wtedy inaczej.
Dzisiaj wstał o 8.40, zasnął o 13.00 i dalej śpi, więc planuje wyciąć druga drzemkę i zarazem jedno kp dzienne.
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Dziewczyny już trochę większych dzieci kiedy przeszłyście na jedną drzemkę? Czy 10 miesięczne dziecko może już mieć tylko jedna drzemkę?
PS. Odstawianie cycoholika od piersi to K.O.S.Z.M.A.R. 😰
U nas jedna drzemka przy Wiki dopiero wjechała jak poszła do żłobka - 15 m-cy, a wcześniej miała dwie, Maks teraz z trzech drzemek przechodzi na dwie.
A czemu koszmar, co się dzieje???Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
dmg111 wrote:Ja się zgadzam z Ladyo! Dobrze, że poruszylas ten temat. Też czasem uważam, że złotych rad jest momentami za dużo 🤷🏻♀️ Przerabialismy to już przy nosidełku raz.
Ounai, dopiero co zwracalas uwagę Motylkowi jak wrzuciła zdjecie na huśtawce, to było chyba w tym tygodniu, nie ma potrzeby drugi raz.
Kręgosłup to mega skomplikowana sprawa. Ja nie byłam obkładana poduszkami ani sadzana, bo moja mama była pielęgniarka, więc znała wytyczne i co? I chodzę od paru lat raz w tygodniu na fizjoterapię, bo mam okropne bóle, okropne skrzywienie z rotacja, do tego dyskopatię, guzki na kręgach i zwyrodnienia. Mój ortopeda jak zobaczył odpis z rezonansu to stwierdził, że jestem 60latką 🤦🏻♀️
Od małego chodziłam, a wręcz zmuszana byłam na basen i też nie pomogło. Nie Wy jesteście winne u Waszych dzieci. 90% przyczyn to przyczyny idiopatyczne, czyli.. nieznane.
Ale wracając do tematu - czasem każda coś robi złego - jedna puszcza bajki, druga śpi z dzieckiem (i to pod kołdrą!), trzecia uzywa bujaczka, czwarta minutę nie pilnuje, by ubrać sobie świeże majtki i dziecko spada z łóżka. Kurcze, jesteśmy tylko ludźmi. Wykończonymi matkami, które poświęcają 99% swojego czasu na dzieci, jak ten 1% zrobimy coś nielegalnego to nic się nie stanie.
Ps. Na insta widziałam jak córka Motylka pięknie siedzi bez poduszek, jest wspaniała ❤️ Poduszki podkłada, bo pewnie boi się upadku, to ta sama sytuacja jak większość bawi się na macie, zamiast od razu na panelach czy kaflach 😊
Ja mam 6 dzieci i nie jestem mamą idealna. Żadna z nas zapewne nie będzie. Tymon często leży na macie i bawi się sam (jest grzecznym dzieckiem nie musi mnie mieć stale w zasiegu wzroku) kiedy Ja musze zrobic coś w domu. A zostałam już skrytykowana przez koleżankę że mam gdzieś dziecko , bo jak nie spi to powinnam mu się poświęcac w 100% i cały czas z nim być. Że nie powinnam w tym czasie gotowac czy sprzatac. Nie myje zabawek co chwila, nie wyparzam smoczka. I nie uważam się z tego powodu za zła mamę 😉Ksawciu ogląda bajki kiedy ja prasuje bądź mam coś do zrobienia. Chłopaki chodzą do przedszkola przez całe wakacje tylko w urlop męża maja wolne i też nie uważam że robię im krzywdę z tego powodu. Ale dla innych będzie to zło, bo jak tak można siedzieć w domu i dawać dzieci do przedszkola nawet przez wakacje. Także myślę że każda z nas i tak będzie robiła wszystko po swojemu. I będzie najlepsza mama dla swoich dzieci 🥰dmg111, Ounai, Lalia lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Mi się wydaje że każdy robi co uważa za dobre dla Dziecka. Ja ogólnie mam bzika na punkcie prawidłowego rozwoju dziecka, chyba wynika to z asymetrii Michałka i rozmów z naszą fizjo 😁 nie daje małego do bujaczka, większość dnia spędza na podłodze, nie obkładam poduszkami, w spacerówce jeździ tylko na płasko mimo że już jest dosyć duży i dziwnie wygląda taki leżący 😛
Ale wiadomo że wszystko jest dla ludzi i chwila w bujaczku czy inny grzeszek nie jest niczym złym 😛
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 15:15
ZielonaHerbata, dmg111, Inaa89, Lalia lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
KarolinaMaria wrote:Annia, u nas jedna drzemka to często standard!!!! Serio, trafiła mi sie córka-przyjaciółka. Nawet przy kawie mi towarzyszy 🤦♀️
KarolinaMaria lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
W temacie rad. Dodam coś od siebie na marginesie tej całej duskusji.
Na jednej z dużych grup na FB, przy temacie rozszerzenia diety, rozgrywały się sceny jak z horroru. Matki rozszerzające od 4 mca były wyzywane nagminnie od idiotek, kretynek, leciały teksty że takie osoby jak one nie powinny mieć dzieci itd. Jedna już całkiem popłynęła pytajac czy jak poda dziecku żelazo które pediatra zapisał na anemię to będzie rozszerzenie diety 🙈 jak to przeczytałam to nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać. I oczywiście najlepszy tekst "wytyczne WHO mówią żeby RD było od 6 miesiąca". Ale jakoś w temacie szczepień na covid lub przestrzegania obostrzeń nie ma tak głośnych krzyków żeby się stosować do wytycznych WHO. Wydaje mi się że też jest teraz presja na bycie idealną, jeśli przed ukończeniem roczku dajesz do jedzenia herbatniki lub biszkopty, jeśli sadzasz dziecko które samo nie siedzi, jeśli nie idziesz od razu po narodzinach sprawdzić bobasa u fizjo, jeśli używasz bujaczka, jeśli dajesz wodę z bidonu a nie z kubka otwartego - to jesteś spalona jako matka. Strasznie to przykre 🤷
Ja np. przy drugim dziecku będę mądrzejsza, i jeśli będą problemy z zaparciami to zamiast dawać debridat spróbuję najpierw dać ciepłej wody. Chyba to zdrowsze dla dziecka, mimo że to rozszerzenie dietyLadyo, AgataAgatka, Inaa89, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022