Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, ja nie miałam złych intencji, akurat widziałam zdjęcie gdzie Matyldzia jest podparta poduszkami tylko za pleckami, stąd uznałam że właśnie tak siedzi. Chciałam zwrócić uwagę na to jakie mogą być konsekwencje tego, że dziecko spędza tak kilka godzin dziennie (tak zrozumiałam z wpisu Motylka). Przecież to co każda z nas zrobi z tą wiedzą to już inna sprawa.
Inga, jeśli siada sam (tzn sam potrafi usiąść samodzielnie a nie siedzi posadzony przez Ciebie) to możesz wozić na siedząco.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 16:08
Inga28, Annia, Lalia, Inaa89 lubią tę wiadomość
-
Annia wrote:Dziewczyny już trochę większych dzieci kiedy przeszłyście na jedną drzemkę? Czy 10 miesięczne dziecko może już mieć tylko jedna drzemkę?
PS. Odstawianie cycoholika od piersi to K.O.S.Z.M.A.R. 😰 -
Ounai wrote:
Inga, jeśli siada sam (tzn sam potrafi usiąść samodzielnie a nie siedzi posadzony przez Ciebie) to możesz wozić na siedząco.
Dzięki! Zaczął siadać sam z 6 dni temu, i w sumie od 3 dni siada na okrągło i wytrzymuje już tak sporo czasutylko jeszcze te plecy są takie lekko zaokrąglone i nie wiem czy to normalne na początku czy nie.
Jednak jak dziecko siedzi to od razu takie inne jest😅
kar_oliv, Ladyo, Annia, Ounai, dmg111, Suszarka, ZielonaHerbata, kic83, Lalia, Inaa89, Enigvaa, KarolinaMaria, AgataAgatka, SzalonaOna, emdar, kiniusia270, Zulugula, Fragaria, Ania81 lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Dziewczyny, ja nie miałam złych intencji, akurat widziałam zdjęcie gdzie Matyldzia jest podparta poduszkami tylko za pleckami, stąd uznałam że właśnie tak siedzi. Chciałam zwrócić uwagę na to jakie mogą być konsekwencje tego, że dziecko spędza tak kilka godzin dziennie (tak zrozumiałam z wpisu Motylka). Przecież to co każda z nas zrobi z tą wiedzą to już inna sprawa.
Absolutnie nie chciałam żebyś się przez to źle poczuła, bo jak mówiłam bardzo Cię lubię
I fajne jest to, ze potrafimy tu sobie razem porozmawiać, czasem się ze sobą nie zgodzic ale jednak się lubić i szanować ❤️! Bo co innego rady, ja sama tu się wiele nauczyłam, chociażby o asymetrii właśnie i np. widzę ze Amelka preferuje bardziej jedna stronę i już mi się zapaliła czerwona lampka, a co innego wytykanie komuś błędu.
Ounai, Lalia, emdar, Ania81 lubią tę wiadomość
-
Kicku, jest koszmarnie bo Mikołaj jest bezbutelkowy i bezsmoczkowy, ciągle robi cyrki, wyje, a ja naprawdę psychicznie już mam dość kp i robienia za jego smoczek. Po prostu chce już to skończyć, a idzie to gorzej niż przypuszczałam.
Ounai, a ograniczasz Marcie kp?Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Inga, ale Gustaw już poważnie wygląda jak siedzi! Nie bobas, tylko taki mały chłopiec 🤭💙
Ounai, ja też z posta Motylka zrozumialem, że obkłada Matyldę poduszkami do siedzenia 😅 i uważam że w Twojej odpowiedzi nie było nic złośliwego czy przemądrzałego. Nie skrytykowałas Motylka, tylko napisałaś jakie są zalecenia.
Sama pamiętam jak daaawno temu Anetka napisała że Pola była w bujaczku, a ja jej napisałam że słyszałam że powinno się dopiero od 3 miesiąca. I absolutnie nie chodziło o wypominanie innej mamie błędów czy krzywdzenia dziecka, tylko sama się dowiedziałam o tym kilka dni wcześniej i przekazałam to dalej 🙂
Wydaje mi się że co innego dawać złote rady, krytykować czy wypominać, a co innego dzielić się wiedzą 👌Inaa89 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny szok 😯 Tymon zrobił jeden krok na czworaka 😯 coprawda tylko jeden, a teraz nadal się buja tylko i podskakuje na nogach aby przesunąć się do przodu ale i tak jestem w szoku 😮 przecież wiekiem korygowanym ma dopiero 4,5 miesiąca.
Ounai, kar_oliv, Lalia, Annia, Suszarka, asias86, emdar, dmg111, Zulugula, Ladyo, Ania81 lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Annia wrote:Dziewczyny już trochę większych dzieci kiedy przeszłyście na jedną drzemkę? Czy 10 miesięczne dziecko może już mieć tylko jedna drzemkę?
PS. Odstawianie cycoholika od piersi to K.O.S.Z.M.A.R. 😰Annia lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Ja też uważam że fajnie jest wyrazić swoje zdanie i coś się dowiedzieć. Przyznam ze przy pierwszym dziecku gdyby nie rady dziewczyn to wszystko bym chyba robila źle. I jasne dziecko by tez sie wychowało jak kazde ale chyba nie o to nam tez chodzi
Czasami cokolwiek sie nie zrobi sa slowa krytyki. Ja za to teraz wszędzie słyszę dlaczego jeszcze nie rozszerzam diety skoro sloiczki sa od 4 miesiaca. Wiec tak zle i tak niedobrze...
Annia co do drzemki moja przeszla na jedna w wieku ok 14 miesiecyWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 19:14
Lalia, Annia, Inaa89 lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Gustaw ale przystojniacha!
Gratulacje dla Tymka za krok milowy. I to dosłownie krok!
Emdar, dzięki. To odstawianie kp wprawia mnie w zespół paradepresyjny. Żałuję momentami, że w ogóle karmiłam kp. To głupie, ale po prostu już psychicznie mam dość, mam wrażenie że całe moje życie kręci wokół kp. Jak czytam, że mamy dzieci butelkowych mogą wyjść wieczorem i zostawić dzieci z kimś, to naprawdę tak strasznie żałuję tego kp. Czuję się jak zakładnik.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
nick nieaktualnyOunai wrote:Motylku, a po co okładasz ją poduszkami? Przecież Matylda siedzi, to poradzi sobie bez
dla jej rozwoju lepiej żeby nie było poduszek bo ograniczasz jej pole widzenia. A jeśli nie umie usiedzieć bez poduszek to znaczy, że jeszcze za wcześnie na sadzanie. Ona powinna sama usiąść sobie. Jeśli się przewraca i nie potrafi podnieść się do siedzenia samodzielnie to sadzanie jej jest błędem, bo jej kręgosłup nie jest gotowy na takie przeciążenia i może się to skończyć np krzywym kręgosłupem w przyszłości. Konkretnie kifozą.
dmg111, Inaa89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnnia wrote:Motylku, super, że Matylda jest takim dzieckiem na"zachętę", to może jeszcze 4te?
A tak poważnie, to widać idealnie jak różne są dzieci i jak nie możemy się ze sobą porównywać, bo nasze obecne życia "dyktują" dzieci, a są diametralnie różne.
Annia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyInaa89 wrote:Ja akurat się zgadzam z Ounai w 100%, nie powiedziała tego aby oceniać a tylko poradziła żeby Matyldzia w przyszłości nie miała problemów z kręgosłupem. Ja mojego najstarszego syna który był moim pierwszym dzieckiem też odbkładałam poduszkami mimo iż nie był gotowy jeszcze w 100% na samodzielne siedzenie. I co ? Teraz ma 12 lat problemy z kręgosłupem bo ma kifoze i bóle. I musimy chodzić na rehabilitację. Także jeśli możemy się uchronić przed czymś takim to warto się odezwać 😉 Ja bym się cieszyła gdyby ktoś mi powiedział lepiej tak nie rób.
Ja się nie gniewam dziewczyny, naprawdę. Ale jest to moje 3 dziecko, nie pierwsze i naprawdę wiem, co robię
A jeśli nie wiem, nie jestem pewna, to zawsze Was pytamAnnia, Inaa89, ZielonaHerbata, Suszarka, dmg111, Ounai lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Annia, nie masz wrażenia, że to jest takie błędne koło? Najpierw walka tygodniami o kp, a potem o odstawienie. Ja dalej podtrzymuję, że jeśli będę mieć drugie dziecko i laktacja nie zaskoczy od razu, to przechodzę na MM.
Annia, emdar lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Annia wrote:Gustaw ale przystojniacha!
Gratulacje dla Tymka za krok milowy. I to dosłownie krok!
Emdar, dzięki. To odstawianie kp wprawia mnie w zespół paradepresyjny. Żałuję momentami, że w ogóle karmiłam kp. To głupie, ale po prostu już psychicznie mam dość, mam wrażenie że całe moje życie kręci wokół kp. Jak czytam, że mamy dzieci butelkowych mogą wyjść wieczorem i zostawić dzieci z kimś, to naprawdę tak strasznie żałuję tego kp. Czuję się jak zakładnik.
Annia
przykro się to czyta bo nie o to chodzi w kp, żeby się męczyć. Ja miałam i mam to szczęście że kp z dwójką dzieci mi idzie bez problemu i są to dzieci smoczkowe i butelkowe.
Pewnie czułabym podobna frustrację gdybym miała jak Ty.
Mocno trzymam kciuki za odstawienie, żeby poszło szybciej niż myślisz i żebyś nie skończyła w wariatkowie!
Przesyłam moc pozytywnych myśli 😚
Annia, Wik89 lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
nick nieaktualnyA i jeszcze dodam, że wiele razy czułam się powiedzmy "skrytykowana". A bo za szybko ćwiczę, a bo za mało kcal mam w diecie, a bo dziecko siedzi, a bo obkladam poduszkami... No ale bez jaj, po to tu jesteśmy żeby każda z nas mogła swoje zdanie powiedzieć. I naprawdę się nie gniewam. Bo może bym ją poduszkami obsadzała, żeby tak na siłę siedziała?! To teraz bym się dowiedziała czemu nie można itd. Obkladam ja czasem z innego powodu, więc nie wzięłam tej rady mocno do siebie. Pamiętajmy, że każda z nas jest najlepsza mama ❤️ może i przy pierwszym dziecku człowiek głupi i pogubiony... Wiem po sobie. Ale nie przy trzecim
Inga28, Annia, calanthe, Wik89, Inaa89, Ounai, Ladyo, kar_oliv, Ania81 lubią tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Annia, nie masz wrażenia, że to jest takie błędne koło? Najpierw walka tygodniami o kp, a potem o odstawienie. Ja dalej podtrzymuję, że jeśli będę mieć drugie dziecko i laktacja nie zaskoczy od razu, to przechodzę na MM.
Kicku, dzięki. Czasami mam myśli, że mam spóźniona depresję poporodową. 😅 a jeszcze słyszę teksty od męża, że przecież to ja "uparłam sie" na karmienie piersią, to teraz go tak "nauczyłam". Dołuje mnie to okropnie.KarolinaMaria lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023