WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja nie miałam złych intencji, akurat widziałam zdjęcie gdzie Matyldzia jest podparta poduszkami tylko za pleckami, stąd uznałam że właśnie tak siedzi. Chciałam zwrócić uwagę na to jakie mogą być konsekwencje tego, że dziecko spędza tak kilka godzin dziennie (tak zrozumiałam z wpisu Motylka). Przecież to co każda z nas zrobi z tą wiedzą to już inna sprawa.

Inga, jeśli siada sam (tzn sam potrafi usiąść samodzielnie a nie siedzi posadzony przez Ciebie) to możesz wozić na siedząco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 16:08

Inga28, Annia, Lalia, Inaa89 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Dziewczyny już trochę większych dzieci kiedy przeszłyście na jedną drzemkę? Czy 10 miesięczne dziecko może już mieć tylko jedna drzemkę?

PS. Odstawianie cycoholika od piersi to K.O.S.Z.M.A.R. 😰
    Odstawiłam Martę od smocxkowania cycka i u nas też bunt na całego!

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Inga, jeśli siada sam (tzn sam potrafi usiąść samodzielnie a nie siedzi posadzony przez Ciebie) to możesz wozić na siedząco.

Dzięki! Zaczął siadać sam z 6 dni temu, i w sumie od 3 dni siada na okrągło i wytrzymuje już tak sporo czasu :) tylko jeszcze te plecy są takie lekko zaokrąglone i nie wiem czy to normalne na początku czy nie.

Jednak jak dziecko siedzi to od razu takie inne jest😅

80a9ab64ac56.jpg

kar_oliv, Ladyo, Annia, Ounai, dmg111, Suszarka, ZielonaHerbata, kic83, Lalia, Inaa89, Enigvaa, KarolinaMaria, AgataAgatka, SzalonaOna, emdar, kiniusia270, Zulugula, Fragaria, Ania81 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Dziewczyny, ja nie miałam złych intencji, akurat widziałam zdjęcie gdzie Matyldzia jest podparta poduszkami tylko za pleckami, stąd uznałam że właśnie tak siedzi. Chciałam zwrócić uwagę na to jakie mogą być konsekwencje tego, że dziecko spędza tak kilka godzin dziennie (tak zrozumiałam z wpisu Motylka). Przecież to co każda z nas zrobi z tą wiedzą to już inna sprawa.
    Ounai ja tez nie miałam złych intencji pisząc to co napisałam :) Absolutnie nie chciałam żebyś się przez to źle poczuła, bo jak mówiłam bardzo Cię lubię :) I fajne jest to, ze potrafimy tu sobie razem porozmawiać, czasem się ze sobą nie zgodzic ale jednak się lubić i szanować ❤️! Bo co innego rady, ja sama tu się wiele nauczyłam, chociażby o asymetrii właśnie i np. widzę ze Amelka preferuje bardziej jedna stronę i już mi się zapaliła czerwona lampka, a co innego wytykanie komuś błędu.

Ounai, Lalia, emdar, Ania81 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga 😍😍😍 co za przystojniak! Ale po takich rodzicach to nie dziwota :)

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicku, jest koszmarnie bo Mikołaj jest bezbutelkowy i bezsmoczkowy, ciągle robi cyrki, wyje, a ja naprawdę psychicznie już mam dość kp i robienia za jego smoczek. Po prostu chce już to skończyć, a idzie to gorzej niż przypuszczałam.

Ounai, a ograniczasz Marcie kp?

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga - Gustaw jest boski 😍😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 17:59

klz9df9hix7ly771.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga, ale Gustaw już poważnie wygląda jak siedzi! Nie bobas, tylko taki mały chłopiec 🤭💙

Ounai, ja też z posta Motylka zrozumialem, że obkłada Matyldę poduszkami do siedzenia 😅 i uważam że w Twojej odpowiedzi nie było nic złośliwego czy przemądrzałego. Nie skrytykowałas Motylka, tylko napisałaś jakie są zalecenia.
    Sama pamiętam jak daaawno temu Anetka napisała że Pola była w bujaczku, a ja jej napisałam że słyszałam że powinno się dopiero od 3 miesiąca. I absolutnie nie chodziło o wypominanie innej mamie błędów czy krzywdzenia dziecka, tylko sama się dowiedziałam o tym kilka dni wcześniej i przekazałam to dalej 🙂

Wydaje mi się że co innego dawać złote rady, krytykować czy wypominać, a co innego dzielić się wiedzą 👌

Inaa89 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szok 😯 Tymon zrobił jeden krok na czworaka 😯 coprawda tylko jeden, a teraz nadal się buja tylko i podskakuje na nogach aby przesunąć się do przodu ale i tak jestem w szoku 😮 przecież wiekiem korygowanym ma dopiero 4,5 miesiąca.

Ounai, kar_oliv, Lalia, Annia, Suszarka, asias86, emdar, dmg111, Zulugula, Ladyo, Ania81 lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Dziewczyny już trochę większych dzieci kiedy przeszłyście na jedną drzemkę? Czy 10 miesięczne dziecko może już mieć tylko jedna drzemkę?

PS. Odstawianie cycoholika od piersi to K.O.S.Z.M.A.R. 😰
    U nas Julek się przymierzał tak właśnie od 10 msca (raz za 3-4 dni), na dobre na jedną drzemkę przeszedł jak miał koło roku .Ale nadal zdarza mu się spać dwa razy w ciągu dnia(czasem raz na tydzień, a czasem raz na dwa tygodnie). Powodzenia w odstawianiu od cyca✊

Annia lubi tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam że fajnie jest wyrazić swoje zdanie i coś się dowiedzieć. Przyznam ze przy pierwszym dziecku gdyby nie rady dziewczyn to wszystko bym chyba robila źle. I jasne dziecko by tez sie wychowało jak kazde ale chyba nie o to nam tez chodzi :)
    Czasami cokolwiek sie nie zrobi sa slowa krytyki. Ja za to teraz wszędzie słyszę dlaczego jeszcze nie rozszerzam diety skoro sloiczki sa od 4 miesiaca. Wiec tak zle i tak niedobrze...

Annia co do drzemki moja przeszla na jedna w wieku ok 14 miesiecy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 19:14

Lalia, Annia, Inaa89 lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Annia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gustaw ale przystojniacha!

Gratulacje dla Tymka za krok milowy. I to dosłownie krok! :)

Emdar, dzięki. To odstawianie kp wprawia mnie w zespół paradepresyjny. Żałuję momentami, że w ogóle karmiłam kp. To głupie, ale po prostu już psychicznie mam dość, mam wrażenie że całe moje życie kręci wokół kp. Jak czytam, że mamy dzieci butelkowych mogą wyjść wieczorem i zostawić dzieci z kimś, to naprawdę tak strasznie żałuję tego kp. Czuję się jak zakładnik. :(

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Motylku, a po co okładasz ją poduszkami? Przecież Matylda siedzi, to poradzi sobie bez :) dla jej rozwoju lepiej żeby nie było poduszek bo ograniczasz jej pole widzenia. A jeśli nie umie usiedzieć bez poduszek to znaczy, że jeszcze za wcześnie na sadzanie. Ona powinna sama usiąść sobie. Jeśli się przewraca i nie potrafi podnieść się do siedzenia samodzielnie to sadzanie jej jest błędem, bo jej kręgosłup nie jest gotowy na takie przeciążenia i może się to skończyć np krzywym kręgosłupem w przyszłości. Konkretnie kifozą.
    Kładę poduszki z boków, bo czasem się chwieje i ładuje na główce, a jednak wolę uniknąć guza. Ogólnie saida i przytrzymuje się sama. Siedzi stabilnie. Czasem leci na bok jak cos sięga. Poza tym poduszkami wyznaczam jej pole do manewru 🙉

dmg111, Inaa89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Motylku, super, że Matylda jest takim dzieckiem na"zachętę", to może jeszcze 4te? ;) A tak poważnie, to widać idealnie jak różne są dzieci i jak nie możemy się ze sobą porównywać, bo nasze obecne życia "dyktują" dzieci, a są diametralnie różne.
    Nie nie. Ogólnie mimo to, że ona jest taka samodzielna, to marzę o chwili gdy będzie miała z 3 lata i już z górki będą pieluchy, mleczka i inne :)

Annia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Ja akurat się zgadzam z Ounai w 100%, nie powiedziała tego aby oceniać a tylko poradziła żeby Matyldzia w przyszłości nie miała problemów z kręgosłupem. Ja mojego najstarszego syna który był moim pierwszym dzieckiem też odbkładałam poduszkami mimo iż nie był gotowy jeszcze w 100% na samodzielne siedzenie. I co ? Teraz ma 12 lat problemy z kręgosłupem bo ma kifoze i bóle. I musimy chodzić na rehabilitację. Także jeśli możemy się uchronić przed czymś takim to warto się odezwać 😉 Ja bym się cieszyła gdyby ktoś mi powiedział lepiej tak nie rób.
    Ogólnie nie mam za złe tej rady, ale ja jej nie obkładam dlatego, że ona nie umie sama siedzieć, a dlatego, żeby nie zrobiła sobie krzywdy bo akurat nie siedzę przy niej 24h...
    Ja się nie gniewam dziewczyny, naprawdę. Ale jest to moje 3 dziecko, nie pierwsze i naprawdę wiem, co robię :)
    A jeśli nie wiem, nie jestem pewna, to zawsze Was pytam :)

Annia, Inaa89, ZielonaHerbata, Suszarka, dmg111, Ounai lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Co do obkładania poduszkami to ja myślałam że chodzi żeby Matylda nie wyszła poza ten obszar poduszek. ;P
    To jest jeden z 2 celów 😂

Annia lubi tę wiadomość

• KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, nie masz wrażenia, że to jest takie błędne koło? Najpierw walka tygodniami o kp, a potem o odstawienie. Ja dalej podtrzymuję, że jeśli będę mieć drugie dziecko i laktacja nie zaskoczy od razu, to przechodzę na MM.

Annia, emdar lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Gustaw ale przystojniacha!

Gratulacje dla Tymka za krok milowy. I to dosłownie krok! :)

Emdar, dzięki. To odstawianie kp wprawia mnie w zespół paradepresyjny. Żałuję momentami, że w ogóle karmiłam kp. To głupie, ale po prostu już psychicznie mam dość, mam wrażenie że całe moje życie kręci wokół kp. Jak czytam, że mamy dzieci butelkowych mogą wyjść wieczorem i zostawić dzieci z kimś, to naprawdę tak strasznie żałuję tego kp. Czuję się jak zakładnik. :(

Annia
    przykro się to czyta bo nie o to chodzi w kp, żeby się męczyć. Ja miałam i mam to szczęście że kp z dwójką dzieci mi idzie bez problemu i są to dzieci smoczkowe i butelkowe.
    Pewnie czułabym podobna frustrację gdybym miała jak Ty.
    Mocno trzymam kciuki za odstawienie, żeby poszło szybciej niż myślisz i żebyś nie skończyła w wariatkowie!
    Przesyłam moc pozytywnych myśli 😚

Annia, Wik89 lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze dodam, że wiele razy czułam się powiedzmy "skrytykowana". A bo za szybko ćwiczę, a bo za mało kcal mam w diecie, a bo dziecko siedzi, a bo obkladam poduszkami... No ale bez jaj, po to tu jesteśmy żeby każda z nas mogła swoje zdanie powiedzieć. I naprawdę się nie gniewam. Bo może bym ją poduszkami obsadzała, żeby tak na siłę siedziała?! To teraz bym się dowiedziała czemu nie można itd. Obkladam ja czasem z innego powodu, więc nie wzięłam tej rady mocno do siebie. Pamiętajmy, że każda z nas jest najlepsza mama ❤️ może i przy pierwszym dziecku człowiek głupi i pogubiony... Wiem po sobie. Ale nie przy trzecim :)

Inga28, Annia, calanthe, Wik89, Inaa89, Ounai, Ladyo, kar_oliv, Ania81 lubią tę wiadomość

• Annia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Annia, nie masz wrażenia, że to jest takie błędne koło? Najpierw walka tygodniami o kp, a potem o odstawienie. Ja dalej podtrzymuję, że jeśli będę mieć drugie dziecko i laktacja nie zaskoczy od razu, to przechodzę na MM.
    Mam DOKŁADNIE te myśli. Najpierw płacz, że nie mogę wykarmić dziecka, a teraz płacz, że nie chce karmić i nie mogę odstawić, albo nie potrafię. Ja mam myśli, że jeśli będę moalandrugie dziecko to będę karmić tylko MM, bo przecież będzie jeszcze Mikołaj, któremu też będę musiała i chciała poświęcać czas.

Kicku, dzięki. Czasami mam myśli, że mam spóźniona depresję poporodową. 😅 a jeszcze słyszę teksty od męża, że przecież to ja "uparłam sie" na karmienie piersią, to teraz go tak "nauczyłam". Dołuje mnie to okropnie.

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 3828 3829 3830 3831 3832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ