X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu doktor mnie miło zaskoczył. Wizyta trwała 5 minut, bo tylko "zajrzelismy, jak to wygląda" i nie wziął ode mnie pieniędzy, bo "jeszcze głodem nie przymiera".

Lalia, Koteczka82, Ulaa, dmg111, kkasia, Sarita35, Wik89, Adna, Julik lubią tę wiadomość

• SolAngelica Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak fajny lekarz. Cieszę się że wszystko w porządku.
    Chciałbym wam móc doradzić coś w sprawie facetów waszych ale nie się trafił facet który nigdy się nie kuci sprząta prasuję a odkąd nie mogę otworzyć lodówki to i gotuje. W sensie my przez 12 lat pokłóciliśmy się może z 4 raz. Dlatego mam dziwna przypadłość ze jak kobiety narzekają na facetów nie cholerę nie umiem im nic poradzić.
    Chyba jedynie tyle że najwięcej zawsze w związku może zdziałać rozmowa.

Edyciak lubi tę wiadomość

7.05.2020 ⏸
    8.05 12 dpo beta 105
    11.05 15 dpo beta 410
    Progesteron 27.6
    14.05 beta 1694
    Progesteron 21
    22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym

26.05 USG z widocznym serduszkiem ;)

Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.

24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo

25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo

27.11.2024 13 dpo beta 84.68
    Próg 12.66

29.11.2024 15 dpo
    Beta 191.7
    Próg 17.8

preg.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Skąd ja to znam... Mój ma podobne przemyślenia. Na szczęście od ponad roku mamy Panią do sprzątania i to jest coś co ratuje nas od wiecznych kłótni.
    Do nas też miała zacząć przychodzić ale zaczęła się akcja z wirusem. Tylko u mnie nie tyle chodzi o podłogi czy kurze, co o odkładanie na miejsce. On ugotuje obiad i tak zostawi. Np wczoraj robił pizzę, więc indukcja brudna bo podsmażał pieczarki blat brudny od mąki, resztki ciasta w zlewie. W łazience marudził że nie odkłada rzeczy, bo nie ma szafki. Szafka wisi a jego kosmetyki na wierzchu. No generalnie mamy sporo rzeczy do przepracowania ;)

Edyciak, z tym odsuwaniem mebli to moim zdaniem przesadzasz. Ja wiem, że ciąża to nie choroba, ale przy takim przeciążaniu może dojść do odklejenia łożyska. Nikt nie mówi żeby nie sprzątać czy nie gotować obiadu, ale ciąża to wyjątkowy stan i trzeba trochę zluzowac, zwłaszcza, że masz już stratę za sobą. Mój lekarz, który prowadził mi 1 ciążę zwykł mawiać "może Pani nawet konno jeździć jeśli Pani chce, tylko proszę mi nie wrócić z płaczem, że Pani poroniła" - to była odpowiedź na proste pytanie o jazdę rowerem. Przez te 8 miesięcy można się trochę poświęcić, zwolnić, odpuścić parę rzeczy dla dobra ciąży ;) Takie moje zdanie.

Btw, dziewczyny mleko mam w cycach :D mówię o tym mężowi, syn usłyszał i mówi "mama ma mleko w cycusiach, ale to śmieszne" 😂

doomi03, Edyciak, Annia, kic83, Koteczka82, dmg111, SzalonaOna lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolAngelica, my jesteśmy razem 10 lat, mieszkamy razem od ślubu, czyli 6 i mi w sumie nie trzeba rady, bo ja wiem co trzeba z moim - lenia z niego wyciągnąć 😂

Edyciak, kic83, dmg111 lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • Annia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Do nas też miała zacząć przychodzić ale zaczęła się akcja z wirusem. Tylko u mnie nie tyle chodzi o podłogi czy kurze, co o odkładanie na miejsce. On ugotuje obiad i tak zostawi. Np wczoraj robił pizzę, więc indukcja brudna bo podsmażał pieczarki blat brudny od mąki, resztki ciasta w zlewie. W łazience marudził że nie odkłada rzeczy, bo nie ma szafki. Szafka wisi a jego kosmetyki na wierzchu. No generalnie mamy sporo rzeczy do przepracowania ;)

Edyciak, z tym odsuwaniem mebli to moim zdaniem przesadzasz. Ja wiem, że ciąża to nie choroba, ale przy takim przeciążaniu może dojść do odklejenia łożyska. Nikt nie mówi żeby nie sprzątać czy nie gotować obiadu, ale ciąża to wyjątkowy stan i trzeba trochę zluzowac, zwłaszcza, że masz już stratę za sobą. Mój lekarz, który prowadził mi 1 ciążę zwykł mawiać "może Pani nawet konno jeździć jeśli Pani chce, tylko proszę mi nie wrócić z płaczem, że Pani poroniła" - to była odpowiedź na proste pytanie o jazdę rowerem. Przez te 8 miesięcy można się trochę poświęcić, zwolnić, odpuścić parę rzeczy dla dobra ciąży ;) Takie moje zdanie.

Btw, dziewczyny mleko mam w cycach :D mówię o tym mężowi, syn usłyszał i mówi "mama ma mleko w cycusiach, ale to śmieszne" 😂
    Nasza Pani na szczęście nawet jego kosmetyki odkłada na półeczki, prasuje itp. Ale wiem o co Ci chodzi, kroi sobie chleb, nawet pochowa później do zmywarki po sobie wszystko, ale sterta okruszków na czystym blacie leży.

Popieram Cię Ounai w kwestii oszczędzania się w ciąży. :)

Ounai lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2020, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to, nie można jeździć rowerem?? 😱😱 Myślałam, że to mit..
    Teściowa już zapowiedziała, że mam do babki nie chodzić i jej nie tarmosić.. (mamy babcię 94letnia leżącą w domu i jak teściowa jest w pracy to ją obracam na bok, żeby cały czas na wznak nie leżała).

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2020, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bo kuchnia to ciężki temat dla facetów. Mój mąż jest dosyć samodzielny - sam odgrzeje obiad, często robi nam kolację, czasami odkurzy czy zetrze kurze, ale nie pamiętam, czy go kiedykolwiek widziałam zmywajacego naczynia... Jak rano w pośpiechu je śniadanie, to też wszystko zostawia na stole. Jak gdzieś wychodzimy z domu, to w sypialni syf zostawia - potem narzeka, że musi na mnie czekać w samochodzie, a ja w tym czasie choć cokolwiek ogarnę sypialnię..

• Iryska Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 20:13

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Teściowa już zapowiedziała, że mam do babki nie chodzić i jej nie tarmosić.. (mamy babcię 94letnia leżącą w domu i jak teściowa jest w pracy to ją obracam na bok, żeby cały czas na wznak nie leżała).

Tu nie chodzi o samą jazdę rowerem tylko ryzyko, że z niego się spadnie . Może to być nieszczesliwy wypadek lub nagle zrobi się słabo. Niby ile razy czlowiek w doroslym życiu się przewrocil na rowerze ale myślę, że nie ma co ryzykować

💙
    💗
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Skąd ja to znam... Mój ma podobne przemyślenia. Na szczęście od ponad roku mamy Panią do sprzątania i to jest coś co ratuje nas od wiecznych kłótni.

My mieliśmy jedną panią, która co drugi weekend przychodziła, zbawienie to było, obrabiała cały dom, plus prasowała nam eleganckie ciuchy do pracy, teraz odeszła, musimy poszukać jakiejś nowej pani.

Annia lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Ale on mi nic nie mówił, że mam się oszczędzać. 😂 Pytałam, czy mam na coś uważać, to powiedział o tym współżyciu, że ostrożnie, choć w domyśle pewnie miał, że najlepiej wcale.
    Ale że jak niby coś tam wyłazi, to pewnie na dźwiganie trzeba uważać, no nie? Bo ja dziś sama odsuwalam łóżko i fotele, żeby podłogę zmyć... Może to przez to 🤔 ale nie czułam, że jest mi ciężko

Edyciak
    broń boże samej odsuwać kanapę!!!
    Przepraszam, ale koleżanka koleżanki tak zrobiła i nie dość że poroniła to jeszcze przez powikłania umarła!
    Żadnego noszenia ciężarów, żadnego podnoszenia, suwania ciężarów!!

nqtkdf9hy13p613h.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz, sam naprawi, posprząta dom, po sobie, odnosi na miejsce, gotuje, piecze chleb, robi ciasta/torty, wędzi, uprasuje, sam zakupy robi (bez listy, bez mojej pomocy). Sam robi imprezy rodzinne w sensie przygotowuje menu i siedzi godzinami w kuchni.

Jak poznałam męża zarabiał dwa razy mniej, to a propo stereotypu że mąż zarabia, a żona jest kurą domową i do opieki nad dziećmi. I nigdy nie było tak że któreś musi robić mniej, a któreś więcej.

Teraz się zmieniło w zarobkach, bo on mnie prześcignął i przegonił x 3, i nadal w obowiązkach jest po równo.

Jedyne w czym jestem lepsza od męża to opieka nad córką :) Od kiedy się poznaliśmy to on mnie wiele nauczył, nauczyłam się gotować i zapewniać nam tzw ognisko domowe, ale bez większego przesadyzmu ;)

Lalia, Edyciak, dmg111, Wik89 lubią tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak, ja też nie chcę naskakiwać na Ciebie, ale napiszę to z troski ;)

Tak jak dziewczyny pisały, sama jazda rowerem nie jest zakazana, ale główny problem stanowi fizjologia ciąży i znaczące obciążenie organizmu oraz zmiany, jakie w nim zachodzą: zwiększa się objętość krwi, serce musi ciężej pracować, nie zawsze nadąży przekazać tlen, stąd bardzo duże ryzyko zawrotów głowy czy omdleń, dodatkowo w ciąży zmienia się punkt ciężkości ciała i ma to ogromny wpływ na poczucie równowagi, więzadła i stawy "luzują się", gdyż ciało przez całą ciążę przygotowuje się do porodu, więc ryzyko kontuzji jest dużo, dużo większe niż normalnie.

Co do "dźwigania" babci czy mebli, to nie chodzi o to, że Ty nie masz na to siły czy nie dajesz rady, tylko o to jaki wysiłek musi podjąć Twoje ciało. Przy większości tych czynności musisz mocno napiąć ciało, a zwłaszcza brzuch, żeby móc to zrobić, a w ciąży bardzo niewskazane są jakiekolwiek czynności, podczas których brzuch pracuje. Jako fizjoterapeutka na pewno wiesz, jak ważne zwłaszcza w ciąży, jest wstawanie z leżenia bokiem a nie "do przodu", jak przy robieniu brzuszków: skoro to już jest wysiłek, to pomyśl co dopiero podnoszenie cięższych rzeczy ;)

Mi na początku ciąży zdarzyło się przynieść np. trzy siatki zakupów z samochodu do mieszkania, ale póżniej często miałam kłujący ból w brzuchu, z tego co pamiętam to Anetkaa czy Ulaa też miały podobne dolegliwości po większym wysiłku.

W jednej z książek czytałam, że na początku ciąży ciało podejmuje taki sam wysiłek, jak podczas biegania maratonu: my oczywiście nie odczuwamy tego jako zadyszki, bólu mięśni itd., ale właśnie stąd w ciąży ta senność, zmęczenie, zwiększony metabolizm itd.

Ciąża to nie choroba, ale ciąża to stan mocno obciążający organizm i naprawdę warto nie dokładać mu jeszcze do pieca w tym okresie ;)

Dzudi, Edyciak, Adna lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Mówił mi że mogę, ale trzeba pamiętać że zwiększam ryzyko upadku, to raz, a dwa, że jednak w mieście na rowerze potrafi na dziurach nieźle wytrzepać a to na początku ciąży nie jest wskazane. Ja ostatecznie zrezygnowałam.

Mąż znalazł niespodziankę na balkonie... A zastanawiałam się czemu nagle po weekendzie u mamy gołębie wykazują zwiększone zainteresowanie naszym balkonem
    b0178b6739e2.jpg

Lalia lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mąż znalazł niespodziankę na balkonie... A zastanawiałam się czemu nagle po weekendzie u mamy gołębie wykazują zwiększone zainteresowanie naszym balkonem
    b0178b6739e2.jpg
    No to ładnie... Ciężko się będzie tego pozbyć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SolAngelica wrote:
    Edyciak fajny lekarz. Cieszę się że wszystko w porządku.
    Chciałbym wam móc doradzić coś w sprawie facetów waszych ale nie się trafił facet który nigdy się nie kuci sprząta prasuję a odkąd nie mogę otworzyć lodówki to i gotuje. W sensie my przez 12 lat pokłóciliśmy się może z 4 raz. Dlatego mam dziwna przypadłość ze jak kobiety narzekają na facetów nie cholerę nie umiem im nic poradzić.
    Chyba jedynie tyle że najwięcej zawsze w związku może zdziałać rozmowa.

Ja podobnie, do tej pory raz umyłam okna, zawsze on to robi, nawet nie muszę mu mówić. Gotować też gotuje od zawsze, ja tylko zupy robię, a pozostałe dania głównie on. Jak sprzątamy to zawsze razem, np. Ja kuchnie on w tym czasie łazienkę, ja odkrzurzam on myje podłogę. Nigdy nie marudził że usg, że badanie nasienia, a teraz nawet doniczki z kwiatkiem nie mogę podnieść 😁

• SolAngelica Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeździłam do pracy hulajnoga elektryczną ci szczerze jak wyjeżdżałam na chodnik mniej równy to czułam trochę brzuch. Ale nie przy tym się człowiek nie męczy dodatkowo. W przyszłym tygodniu powinnam mieć już auto. Ale pojutrze na USG pewnie znów hulajnogą bo bardzo blisko.

7.05.2020 ⏸
    8.05 12 dpo beta 105
    11.05 15 dpo beta 410
    Progesteron 27.6
    14.05 beta 1694
    Progesteron 21
    22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym

26.05 USG z widocznym serduszkiem ;)

Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.

24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo

25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo

27.11.2024 13 dpo beta 84.68
    Próg 12.66

29.11.2024 15 dpo
    Beta 191.7
    Próg 17.8

preg.png
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 11:15

SzalonaOna lubi tę wiadomość

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fragaria Ty mialas dzis wizyte? Daj znac, chyba że coś przegapilam 🤔

💙
    💗
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 11:15

‹‹ 415 416 417 418 419 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ