Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolinaMaria wrote:Inaa, zgadzam się z Tobą. Hejt wylewany na butelki i smoczki powoduje, że potem zostaje się z 8miesięczniakiem na piersi, bo nie uznaje butelki. A jak dajesz butelkę i smoczek to czujesz się złą matką. Wszędzie nacisk na bboxy, doidy itd., ale życie życiem. Wiele z nas na początku bało się dawać butelkę, żeby dziecko nie odrzuciło piersi, ja dokarmiałam MM do 9 tygodnia, ale tylko super trudną butelką poleconą przez CDL. Teraz się stukam w głowę, bo Mati musiała się bardzo namęczyć, żeby je zjeść (dopiero potem się okazało, że ma problemy z napięciem w buzi i wędzidełkiem, a ja ją jeszcze katowałam trudnym smoczkiem) 🤦♀️ uważam, że wystarczyłaby randomowa butla ze szkoły rodzenia i lęk o to, że odrzuci pierś był bezzasadny.
Ja zluzowałam trochę z obserowaniem parentingowych profili na IG, bo słabo nam idzie BLW, picie z kubka i bboxa to też przeprawa. Oglądanie półrocznych dzieci nad talerzem rozmaitego jedzenia w kawałkach wpędzało mnie w poczucie winy ;P
Oby pupa Tymka się zagoiła. Jesteś super mama, jak Ty to wszystko ogarniasz? Leki, lekarzy?KarolinaMaria, Nowastaraczka, Wik89 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Inaa, u nas jak były te ranki na pupie, to dwa razy mieliśmy smarować fioletem gencjany, te ranki tak jakby się zasklepialy wtedy, a raz albo dwa razy dziennie maścią i wtedy pomogło 🙂
-
A ja jakoś nie mam poczucia winy, że dałam smoczek. W sensie nawet tego nigdy nie rozkminialam.
Mała miala mega duży odruch ssania i tego potrzebowała więc podałam ☺
Przyjdzie czas, to będę probowala ja odsmoczkowac a teraz staramy się używać smoczka z głowa, w sytuacjach koniecznych.Clover, Ewa88 , Lalia, Inaa89, Nowastaraczka, Ladyo, dmg111, Lulu83 lubią tę wiadomość
-
ZielonaHerbata wrote:A ja jakoś nie mam poczucia winy, że dałam smoczek. W sensie nawet tego nigdy nie rozkminialam.
Mała miala mega duży odruch ssania i tego potrzebowała więc podałam ☺
Przyjdzie czas, to będę probowala ja odsmoczkowac a teraz staramy się używać smoczka z głowa, w sytuacjach koniecznych.
Tutaj akurat ja też nie miałam, próbowaliśmy ze smoczkiem i nie chciała. Przeszłam przez kilka rodzajów i dałam sobie spokój'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Karolina, Ty zawsze tak fajnie napiszesz dokładnie to, co ja uważam 👏😅 Ja też już ograniczyłam do minimum jakieś blogi parentingowe czy grupy, ale czasem jednak szukam jakichś informacji i później mam wrażenie, że im więcej czytam, tym jestem głupsza. Olek zaczął sobie stawać przy oparciu, a ja się zastanawiam czy to dobrze, bo według internetów to za szybko, tylko jak to zatrzymać? Mam dziecko do łóżka przykuć? No chyba skoro tak robi, to jest na to gotowy 🤷♀️ Rozumiem nagonkę na osoby, które na siłę próbują dziecko sadzać czy stawiać na nogi, no ale jeśli dziecko samo to robi, to bez przesady, przecież nie powiem mu "Olek stop, nie możesz tak robić, bo według internetowych specjalistów to za szybko!". Rozszerzanie diety - temat rzeka. Jestem na grupie na fb dla mam dzieci z 2021r. i tam jeśli któraś się przyzna że zaczęła rozszerzanie diety przed 6 miesiącem, to jest taki lincz, że masakra. Bo po co rozszerzać, skoro WHO rekomenduje rozszerzanie dopiero po 6 miesiącu, robisz dziecku krzywdę itd. Ja akurat miałam w dupie opinię WHO, zaufałam naszej alergolog i zaczęliśmy już jak Olek miał 4,5 miesiąca, w pozycji półleżącej po konsultacji z fizjo. Gdybym widziała, że ma problemy z jedzeniem lub coś się dzieje z brzuszkiem to dalibyśmy sobie spokój na jakiś czas, ale u nas poszło tak super, że właściwie nie było żadnych problemów. Nie mam ciśnienia na BLW, chociaż mam wrażenie, że teraz część mam uważa, że jeśli dziecko w pierwszym roku życia nie nauczy się jeść samo, to matka będzie je musiała karmić do 10 roku życia 😂 Olek potrafi jeść niektóre rzeczy sam, ale robi to niechętnie i jeśli widzę, że mu w danym dniu nie idzie, to nie zmuszam go, bo wyraźnie woli kiedy ja go karmię. Nie zawsze gotuję też sama, często są u nas słoiki i nie uważam, żeby dziecku działa się krzywda. Spanie z dzieckiem to zło, smoczek to zło, szumiś to zło (słyszałam kilka razy opinię, że szum jest szkodliwy, a jedna dziewczyna w ogóle powiedziała, że "zamraża mózg" - nie mam pojęcia, o co chodziło, wolałam nie wchodzić w dyskusję 😂). Ja czasem żałuję, że Olek nie chciał smoczka, bo może teraz byłoby nam łatwiej z zasypianiem. Butelki też nie dawaj przy kp, bo nie będzie później chciało jeść z piersi. Na grupie jedna babeczka pochwaliła się zdjęciem swojego synka i napisała, ile waży i mierzy na 7 czy 8 miesięcy, to ją zjechały, że TUCZY dziecko (chociaż moim zdaniem dziecko wyglądało proporcjonalnie, mój Olek waży już ponad 11 kg a ma 7,5 miesiąca ale też nie uważam, że jest gruby, idzie cały czas swoim centylem i nie dam sobie takich bzdur wmówić). Dla mnie moje dziecko nie musi się rozwijać książkowo, cieszę się, że jest zdrowe i szczęśliwe. I ja też nie muszę się zachowywać jak idealna matka i wszystkiego robić według jakiegoś schematu, ufam swojej intuicji i specjalistom, z którymi mamy styczność. No i czasem tutaj Was się radzę, bo wiem, że otrzymam o wiele więcej rzetelnych informacji, niż na jakichś grupach pseudoekspertek 🤪
Btw. Olek dopiero kilka dni temu załapał, o co chodzi z bboxem, a próbujemy już dość długo 😅 Wcześniej albo nie udawało mu się w ogóle nic wypić, albo wypił jakieś 10 ml z czego połowa mu pociekła po brodzie. Często dawałam mu więc pić z kieliszka z grubego szkła (taki sam jak słynne duże szklanki z Ikei, ale pomniejszona wersja) i szło mu super. To dopiero wyznacznik matki roku - dziecko poi z kieliszka 😂
KarolinaMaria, Lalia, calanthe, Inaa89, Nowastaraczka, Ladyo, Wik89, Lulu83 lubią tę wiadomość
-
Clover, mega mi się podoba to co napisałaś 👌👌👌
Ja myślę, że wytyczne wytycznymi, a życie życiem 😅
U nas Olek dostawał smoczek od początku, ale akceptował go tylko w wózku i w foteliku, a jak zasnął to wypluwał. Później nie chciał wcale. Butelkę (z moim mlekiem) dostawał od drugiej doby życia i gdyby nie ta butla i laktator na który z d*py jest taka nagonka, to myślę że nie miałabym szans na KP. Na początku spał z nami, ale w kokonie między naszymi poduszkami żebyśmy go nie przykryli kołdrą lub niechcący nie uderzyli, teraz śpi z nami normalnie w łóżku, tyle że ograniczyliśmy liczbę poduszek i śpimy "niżej" żeby kołdra była na jego wysokości. Co do rozszerzania diety, u nas najlepiej sprawdza się system mieszany, czyli łyżeczka i rączka. Nie wyobrażam sobie być tylko na blw, zwłaszcza że na początku te umiejętności "jedzenia" w małej buzi są naprawdę ograniczone, ale też skoro Olek chętnie chce jeść sam to niektóre posiłki dostaje do rączki. Co do picia, to potrafi pić ze wszystkiego, z diody i zwykłego kubka (oczywiście nie sam), bboxa, przez słomkę i wrócił też do butelki. Jedynie niekapek mu nie idzie. Bardzo mi zależy żeby miał zdrowe ząbki, ale jeśli będzie się w nocy budzi na mleko po skończonym roku, to po pierwsze widocznie tego potrzebuje, a po drugie na pewno nie będę go wtedy karmić łyżeczką 🤣
A tak w ogóle to dzisiaj (w końcu!!) przebiły się górne dwójki, więc mamy na stanie 7 zębów 💪😁 czekamy na dolną dwójkę, żeby mieć symetrię 😅Suszarka, Clover, Inaa89 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny w środę idę na wizytę do gina sąsiada i widzę, że mój mąż się chowa na klatce schodowej, żeby się z nim nie spotkać przy samochodach na parkingu (stoją obok). Ja nie mogę z facetów. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Iryska, ZielonaHerbata, Lalia, Suszarka, Inaa89, Clover, Nowastaraczka, emdar, Anet.kaa, Enigvaa, kic83, Ladyo, Wik89, AgataAgatka, kar_oliv, Ewa88 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia, jeszcze nie mamy całkiem wykończone w domu, urządzamy salon i sypialnię, już prawie jest wszystko. Potem będziemy urządzać pokój Michalka 🙂 Mam plan go eksmitować do jego pokoiku , już mam dosyć zakradania się na palcach do własnego łóżka bo to dziecko ma taki lekki sen że szok😁12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Annia wrote:Gratuluję kolejnego ząbka.
Inaa, współczuję Tymkowi, bo na pewno widziałaś nie jedno odparzenie w swojej mamowej karierze.A co już stosowałaś na ta pupę?
02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Lalia wrote:Inaa, u nas jak były te ranki na pupie, to dwa razy mieliśmy smarować fioletem gencjany, te ranki tak jakby się zasklepialy wtedy, a raz albo dwa razy dziennie maścią i wtedy pomogło 🙂02.06 13 dpo II
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
-
Karolina ja usunęłam Facebooka, nie mam instagrama. I mam teraz spokojna głowę 😊😉
KarolinaMaria, Lalia, Lulu83 lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
-
Lalia, Ksawery i Olek pili mleko z butli do skończenia 2 lat jak nie dalej. I maja zdrowiutkie ząbki, żadnej próchnicy, żadnego ubytku nic a nic ... ☺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2021, 20:31
Lalia lubi tę wiadomość
02.06 13 dpo II
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
-
Karolina radzę sobie całkiem dobrze 😊 starsi synowie już są samodzielni. Jeśli jadę do lekarza a oni w tym czasie kończą szkole maja klucze i wracają do domu, szkole mamy obok domu. Ksawciu jest w przedszkolu. Leki Tymek przyjmuje akurat bezproblemowo, on to uwielbia syropy każde jakie mu podasz nawet te niedobre 😅 gorzej z inhalacjami bo tutaj ciężko mu wysiedzieć więc wjeżdża YouTube i piosenki wtedy jakoś się udaje zrobić.
Lalia, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
02.06 13 dpo II
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
-
Inaa89 wrote:Mieliśmy właśnie Tormentolum, Bepanthen, sypalismy maczka ziemniaczana, kapalismy w krochmalu jak radziła Lalia, masc Pimafucort, masc robiona z antybiotykiem I sterydem, i teraz Triderm..
Marta zero gorączki. Nie jechałam z nią już nigdzie bo umeczona jest atrasznie. Albo jutro pojadę albo po prostu w poniedziałek do naszej lekarki.asias86 lubi tę wiadomość
-
Lalia, super, że pojawiły się nowe ząbki 😁
Ounai, dobrze, że Martusia nie ma już gorączki. Oby było już coraz lepiej🍀
Pod wpływem naszej rozmowy usunęłam się z tej durnej grupy na fb, w której byłam 🤣😅Enigvaa, Lalia, KarolinaMaria, Wik89 lubią tę wiadomość
-
Ja wiem, ze smoczek to nie zło. I wiem,że ja przesadzam, ale to przez moje doświadczenia. Ja długo się zbierałam żeby założyć aparat, wiele razy bylam wyśmiewana z powodu uzębienia. Dlatego tego się strasznie boję 🙈 a i Malwi niespecjalnie jest za smoczkiem, jak się rozpłacze to nie pomoże, jak jest głodna to jej nie oszukam smoczkiem. Zasypia ze smoczkiem, ale na zmianę trochę cycka, trochę smoczka. Bez cycka i tak nie zaśnie 🤷🏻♂️ Próbujemy, ale też nie będę na siłę odstawiać. Uda się to się uda, nie to spróbujemy później.
KarolinaMaria, Clover lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Ja nadal drżę aby Pola niczego nie załapała. Po zeszłym weekendzie chory jest również mąż tej kuzynki która była chora ale to aiadomo, że.mógł wcześniej załapać. Chyba po tygodniu jak u nas się nic nie wykluło to raczej nie zaraziliśmy się?
Jutro mamy chrzciny, trzymajcie kciuki aby Pola nie wydawała jakichś diabelskich odgłosów podczas mszy bo ostatnio jej repertuar jest dość bogaty i czasami brzmi jakby egzorcyzmy trzeba było.nad nią odprawić
Pisałyście tu o teściowych, mnie nic tak nie wkurza jak takie babcie na pokaz więc współczuje mieć do czynienia z takimi.
My mamy duże wsparcie od babć, ohh co ja bym bez nich zrobiła to nie wiem. Dlatego podziwiam mamusie które ogarniają wszystko bez pomocy - a juz szczególnie jak np Inaa taką całą gromadkę. Chyle czoła bo ja to często nie mogę się doczekać aż przyjdzie teściowa i weźmie Polcie. Jeszcze trochę i zacznę wysyłać ją do babć na nocki
I nie, nie mam wyrzutów sumienia, uwielbiam z nią spędzać czas ale jestem dla niej 24h/7 więc te kilka godzin wolnego w tygodniu po prostu mi się należy i tak samo należy się trochę wolnego mojemu mężowi po pracy.
Ja właśnie początkowo największy problem miałam z tym jak Poli nie było np 2-3h to czułam wyrzuty sumienia, na szczęście przerobiłam to sobie w głowie i już wiem jak bardzo jest to mi potrzebne, i mam plan więcej czasu sobie poświęcać po powrocie z urlopu.
Niestety ta nagonka na KP, smoczki, butelki, poprawną pielęgnacje, RD jest tak duża że trudno się w tym wszystkim nie pogubić.
Każda z nas chce dla dziecka.jak najlepiej przez co czytamy, szperamy w necie i chcemy wszystko zrobić tak jak jest zalecane katując przy tym siebie.
Myślę, że przy drugim dziecku już jest.łatwiej w tym wszystkim się połapać - bo jak to moja przyjaciółka mówi "Pierwsze dziecko jest jak pierwszy naleśnki"
Pola dziś kilka razy zrobiła po 4 kroki sama 🥳🥳🥳🥳
Inaa89, Lalia, KarolinaMaria, kiniusia270, Clover, Ladyo, kic83, Wik89, AgataAgatka, kar_oliv, Ewa88 , Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Clover wrote:Lalia, super, że pojawiły się nowe ząbki 😁
Ounai, dobrze, że Martusia nie ma już gorączki. Oby było już coraz lepiej🍀
Pod wpływem naszej rozmowy usunęłam się z tej durnej grupy na fb, w której byłam 🤣😅
Ja z podobnej tez ucieklam jeszcze w ciazy. Pytania typu „co ubieracie na wyjscie ze szpitala” albo „jaka fryzure do porodu robicie” mnie rozbrajały 🤣
A stylowe na wyjscie mialam najlepsza. Stary nie wzial mi ciuchow i wychodzilam w rozowych laczkach, a bylo po kostki sniegu 🤣Lalia, KarolinaMaria, Clover lubią tę wiadomość
🔸28 lat