Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, Olek chyba odrzuca pierś. Choć czytałam, że to nie jest normalne, bo dziecko może zrezygnować z piersi nie wcześniej niż przed 18 mż.
Z dnia na dzień przestał chcieć ssać. Trwa to już trzecią dobę. Dziś mieliśmy dwa karmienia - przed drzemkami. Nie chce na wieczór, w nocy ani z rana. Co ja mam robić? Bo chcę utrzymać nasze karmienie... 😓 -
Edyciak, a może po prostu jemu wystarcza rozszerzanie diety na tyle że nie potrzebuje już piersi? Szczerze powiedziawszy, tak porządnie to ja dzisiaj Olka karmiłam dwa razy. Na noc nawet nie karmiłam ani nie dostał butelki tylko po kolacji poszedł spać. A jak u Was z karmieniem w nocy?
Suszarka lubi tę wiadomość
-
Anetka, mamy nosidło Kavka Multi Age. Spełnia wszystkie twoje wymagania poza kieszonką. Ale chodziłam w nim po wąwozach w Kazimierzu i dałam radę. Porównywałam z koleżanką do jej Tuli i generalnie są bardzo podobne, a nawet Kavka ma o jedną regulację więcej.
Też testowałam nosidła od Edyty Gniewkiewicz (na FB można ją wyszukać). Choć szkoda, że nie było w zestawie Tuli. Teraz wypożyczenie kosztuje chyba 60 zł za 6 dni. Ja wypożyczylam na 10 dni, bo chciałam na wyjazd mieć i nie chciała ode mnie więcej pieniędzy. -
Lalia wrote:Edyciak, a może po prostu jemu wystarcza rozszerzanie diety na tyle że nie potrzebuje już piersi? Szczerze powiedziawszy, tak porządnie to ja dzisiaj Olka karmiłam dwa razy. Na noc nawet nie karmiłam ani nie dostał butelki tylko po kolacji poszedł spać. A jak u Was z karmieniem w nocy?
Karmień zazwyczaj mieliśmy 5-6 na dobę, teraz mamy 2... 😥 I z taka długa przerwa nocną -
Anet.kaa wrote:Właśnie tak myślałam aby zrobić tak.jak.piszesz. podeślesz mi na insta namiary?
https://www.facebook.com/groups/918264722311835/?ref=share
Edyta Gniewkiewicz, zapisz się do tej grupy i tam wybierasz zestaw. I pisz do Edyty to Ci wszystko wyjasni albo podpowie jaki zestaw wybrać.Anet.kaa lubi tę wiadomość
-
Edyciak, ale Olek jadł Ci w dzień 3 stałe posiłki i 5-6 razy z piersi plus w nocy? A teraz nagle w ciągu dnia je Ci nadal 3 stałe ale 2KP oraz w nocy nie je?
Mi się wydaje że skoro mu to wystarcza i Ci przybiera na wadze to nie musisz go dokarmiać 🤔 -
edyciak. wrote:Dziewczyny, Olek chyba odrzuca pierś. Choć czytałam, że to nie jest normalne, bo dziecko może zrezygnować z piersi nie wcześniej niż przed 18 mż.
Z dnia na dzień przestał chcieć ssać. Trwa to już trzecią dobę. Dziś mieliśmy dwa karmienia - przed drzemkami. Nie chce na wieczór, w nocy ani z rana. Co ja mam robić? Bo chcę utrzymać nasze karmienie... 😓
Mała nie jadła butli więc zrezygnowali z mleka.
Ja bym karmiła tyle ile dziecko samo chce. Nie nakręcałabym teraz już.laktacji laktatoremedyciak., Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
-
edyciak. wrote:Anetka, mamy nosidło Kavka Multi Age. Spełnia wszystkie twoje wymagania poza kieszonką. Ale chodziłam w nim po wąwozach w Kazimierzu i dałam radę. Porównywałam z koleżanką do jej Tuli i generalnie są bardzo podobne, a nawet Kavka ma o jedną regulację więcej.
Też testowałam nosidła od Edyty Gniewkiewicz (na FB można ją wyszukać). Choć szkoda, że nie było w zestawie Tuli. Teraz wypożyczenie kosztuje chyba 60 zł za 6 dni. Ja wypożyczylam na 10 dni, bo chciałam na wyjazd mieć i nie chciała ode mnie więcej pieniędzy.edyciak. lubi tę wiadomość
-
Lalia, były 3 karmienia w dzień + 3 posiłki + 3 kp w nocy. Zostało 2 kp w dzień + 3 posiłki stałe. Chyba jeszcze jeden posiłek będę musiała wprowadzić, bo jakoś mało się wydaje. Ma przerwę w jedzeniu od 17.30 do 8.00. Dziwne jest to, że na wieczór nie chce piersi.
-
edyciak. wrote:Dziewczyny, Olek chyba odrzuca pierś. Choć czytałam, że to nie jest normalne, bo dziecko może zrezygnować z piersi nie wcześniej niż przed 18 mż.
Z dnia na dzień przestał chcieć ssać. Trwa to już trzecią dobę. Dziś mieliśmy dwa karmienia - przed drzemkami. Nie chce na wieczór, w nocy ani z rana. Co ja mam robić? Bo chcę utrzymać nasze karmienie... 😓
Wiesz.. Mój pierwszy synek (notabene Olek 😄) odrzucił pierś jak miał 9,5 miesiąca. Więc to chyba jednak jest normalne 😉
Z dnia na dzień przestał interesować się piersią. Odwracał się jak chciałam go przystawić, wręcz wypluwal brodawke, rzucał się, odpychał rączkami. Udało mi się w nocy go jeszcze na śpiocha karmić przez 2 tygodnie, a potem zrezygnowałam 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2021, 05:43
edyciak. lubi tę wiadomość
-
No właśnie u Hafiji przeczytałam, że samoodstawienie przed 12 mż nie jest normalne, a najczęściej dzieje się to około 2 roku życia i wymieniła szereg przyczyn:
Rozwój układu nerwowego, skok rozwojowy u malucha – szczególnie wrażliwe momenty to 9 i 18 miesiąc życia
Rozpraszacze z zewnątrz, które uniemożliwiają dziecku spokojne jedzenie
Częste ssanie smoczka, jedzenie z butelki, ssanie kciuka
Infekcje ucha, gardła, przeziębienie, ból głowy
Urazy fizyczne – złamania, obicia, zwichnięcia
Nagła zmiana dotychczasowej rutyny (wyjazd, wizyta rodziny, nieprzewidziane zdarzenie)
Zbliżający się okres
Ciąża
Źle dopasowana antykoncepcja
Ząbkowanie
Sztywne godziny karmienia lub intensywne ograniczanie karmień
Nagłe stresujące wydarzenie, które miało miejsce w czasie sesji karmienia
Trenowanie do przesypiania nocy / wypłakiwanie dziecka do snu
Przemocowe metody ograniczania karmień
Stosowanie leków lub ziół hamujących laktację
Zmiana kosmetyków używanych przez mamę
Stres i zdenerwowanie mamy
Nagła reakcja na ugryzienie przez dziecko
Nagła zmiana codziennej rutyny
Zmęczenie mamy
Silny wypływ pokarmu
Osłabienie wypływu pokarmu
Alergia
Refluks
Ból rączki np. po szczepieniu
Boże, matka to jest pokręcona instytucja, bo zawsze szuka dziury w całym. 😭😁Ulaa lubi tę wiadomość
-
Aneta, pytałam w tym tygodniu dwóch fizjo o hulajnogę dla dzieci z asymetrią. Potwierdziły się słowa Iryski.
Pierwsza z NFZ powiedziała, że wszystko dla ludzi, ale ona nie zaleca, bo nie sposób pilnować dziecka, żeby zmieniało nogę. Zaleca sporty symetryczne/naprzemienne.
Druga to też fizjo Michałka od Iryski, powiedziała to samo. Dzieci z asymetrią mogą sobie jeszcze bardziej utrwalać asymetrię, nikt nie będzie pilnował zmiany nóżki. Wg niej lepiej odpuścić hulajnogę do 4 rż.
Oczywiście te rady dotyczą przypadku mojej Matyldy, u której asymetria objawia się właśnie w czynnościach, np. zabawie. Odpuszczamy S&R, kupimy rowerek biegowyWiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2021, 11:08
Lalia, dmg111, Clover, Iryska, Ewa88 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
edyciak. wrote:No właśnie u Hafiji przeczytałam, że samoodstawienie przed 12 mż nie jest normalne, a najczęściej dzieje się to około 2 roku życia i wymieniła szereg przyczyn:
Rozwój układu nerwowego, skok rozwojowy u malucha – szczególnie wrażliwe momenty to 9 i 18 miesiąc życia
Rozpraszacze z zewnątrz, które uniemożliwiają dziecku spokojne jedzenie
Częste ssanie smoczka, jedzenie z butelki, ssanie kciuka
Infekcje ucha, gardła, przeziębienie, ból głowy
Urazy fizyczne – złamania, obicia, zwichnięcia
Nagła zmiana dotychczasowej rutyny (wyjazd, wizyta rodziny, nieprzewidziane zdarzenie)
Zbliżający się okres
Ciąża
Źle dopasowana antykoncepcja
Ząbkowanie
Sztywne godziny karmienia lub intensywne ograniczanie karmień
Nagłe stresujące wydarzenie, które miało miejsce w czasie sesji karmienia
Trenowanie do przesypiania nocy / wypłakiwanie dziecka do snu
Przemocowe metody ograniczania karmień
Stosowanie leków lub ziół hamujących laktację
Zmiana kosmetyków używanych przez mamę
Stres i zdenerwowanie mamy
Nagła reakcja na ugryzienie przez dziecko
Nagła zmiana codziennej rutyny
Zmęczenie mamy
Silny wypływ pokarmu
Osłabienie wypływu pokarmu
Alergia
Refluks
Ból rączki np. po szczepieniu
Boże, matka to jest pokręcona instytucja, bo zawsze szuka dziury w całym. 😭😁
Widzisz jak dużo może być powodów? Uda Ci się wyeliminować je wszystkie? Zapobiec im?.... NIE
Dziecko dobrze się rozwija to po się dobijać i czytać idealne wpisy idealnym kp.
Czasami nie mamy wpływu na wszystko. A myślę że dziecko samo sobie krzywdy nie zrobi😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2021, 09:57
ZielonaHerbata, Lalia, Clover, Suszarka, kar_oliv lubią tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
KarolinaMaria wrote:Aneta, pytałam w tym tygodniu dwóch fizjo o hulajnogę dla dzieci z asymetrią. Potwierdziły się słowa Iryski.
Pierwsza z NFZ powiedziała, że wszystko dla ludzi, ale ona nie zaleca, bo nie sposób pilnować dziecka, żeby zmieniało nogę. Zaleca sporty symetryczne/naprzemienne.
Druga to też fizjo Michałka od Iryski, powiedziała to samo. Dzieci z asymetrią mogą sobie jeszcze bardziej utrwalać asymetrię, nikt nie będzie pilnował zmiany nóżki. Wg niej lepiej odpuścić
hulangolgę do 4 rż.
Oczywiście te rady dotyczą przypadku mojej Matyldy, u której asymetria objawia się właśnie w czynnościach, np. zabawie. Odpuszczamy S&R, kupimy rowerek biegowy
Też muszę o to spytać.
A jak duża macie asymetrie? U Nas widać ja po tym że jak leży na plecach, to czasami główka idzie do prawego ramienia, czasami siedzi to też jeden bark niżej. A tak czy czworaki, czy pełzanie, siadanie, pełzanie do tyłu idzie symetrycznie.O ❤️
Z ❤️