Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnet.kaa wrote:Generalnie w świecie podaje się chyba takie większe comba szczepionek i u nas dąży się również do tego, szczególnie w dobie covidu.
Te duze comba szczepionek nie zawsze sa najlepszym wyborem dla organizmu dziecka.
Moja kolezanka, ktora jest lekarzem pediatra, radzi rodzicow te ciezsze podawac osobno -
Iryska wrote:Apropo jedzenia. Mamy niejadków- puszczacie muzykę albo bajki dziecku do posiłku? Moja koleżanka tak robi, twierdzi że to pomaga. Ja szczerze mówiąc trochę jestem w szoku, że ona tak robi , ale z drugiej strony ja nie mam takiego problemu, bo mam żarłoka 😃
Wg mnie bardzo szybko takimi praktykami można zepsuć dziecko.
U nas czasami Pola ogląda magnesy z lodówki, wiem że to również zła praktyka, ale tak jak Clover czasami nie mam cierpliwości.
-
Ania81 wrote:Te duze comba szczepionek nie zawsze sa najlepszym wyborem dla organizmu dziecka.
Moja kolezanka, ktora jest lekarzem pediatra, radzi rodzicow te ciezsze podawac osobnoAnia81 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,
Przyszłam się wyżalić. Po prostu.
Po pierwsze Olek ma anemię, ferrytyna 2 (słownie: dwa) 😔 oczywiście, byliśmy u lekarza, dostał żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C.
A dziś się okazało, że moja księgowa nawaliła, bo nie zgłosiła mnie do Mały ZUS Plus (ale uparcie twierdzi, że wszystko jest ok, bo ma na to 7 dni od momentu powstania warunków do skorzystania z tej ulgi) . Czyli zamiast 650 zł składki, będę opłacać 1500. 😥 Gdzie przychody mam niewiele większe...
Tydzień temu wymacalam powiększony węzeł chłonny pod lewą pachą - może przypadek, może nie, ale dwa dni wcześniej miałam szczepienie na Covid.
Także ten rok zaczął się na maksa źle. 😭😭😭 -
Edyciak, a z jakiego powodu robiliście badania krwi u małego? Miał jakieś objawy tej niedokrwistości?
Swoim powiększonym węzłem się nie martw, pewnie to jakiś odczyn po szczepionce na covid. Michałek po mmr miał powiększone węzły w pachwinie, wyglądało strasznie ale szybko zniknęły:)
edyciak. lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
edyciak. wrote:Cześć dziewczyny,
Przyszłam się wyżalić. Po prostu.
Po pierwsze Olek ma anemię, ferrytyna 2 (słownie: dwa) 😔 oczywiście, byliśmy u lekarza, dostał żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C.
A dziś się okazało, że moja księgowa nawaliła, bo nie zgłosiła mnie do Mały ZUS Plus (ale uparcie twierdzi, że wszystko jest ok, bo ma na to 7 dni od momentu powstania warunków do skorzystania z tej ulgi) . Czyli zamiast 650 zł składki, będę opłacać 1500. 😥 Gdzie przychody mam niewiele większe...
Tydzień temu wymacalam powiększony węzeł chłonny pod lewą pachą - może przypadek, może nie, ale dwa dni wcześniej miałam szczepienie na Covid.
Także ten rok zaczął się na maksa źle. 😭😭😭
Moja Matyldzia ma niedokrwistość. Od urodzenia. Kontrolujemy cały czas krew i w razie potrzeby dostaje taki sam zestaw jak Twój Olus. Głowa do góry, maluchy fajnie przyswajają suplementy.
Z Zusem to dramat. Wspolczuje strasznie. Dlatego ja w porę zamknęłam swoją działalność.
A co do węzła - ponoc po szczepieniu mogą być powiększone. Ja cierpię na limfadenopatie, jestem pod stała kontrola i mialam właśnie po szczepieniu pod pachami z obu stron powiększone. Obserwuj, bo raczej wrócą do normy
Nie denerwuj się na zapas!edyciak. lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, mogę się pochwalić. Oficjalnie dostalam awans! Jestem Team Leaderem zespołu niemieckojęzycznego 🎉🎊
Szczegóły jeszcze dokładnie poznam w najbliższym czasie, ale właśnie zrealizowałam jeden ze swoich celów na ten rok 💪
Jestem z siebie mega dumna!!! ❤️
Wypijcie że mną wieczorem wirtualne proseccoZulugula, Anet.kaa, Meggi110818, Ladyo, Iryska, emdar, kic83, Maminka89, Clover, KarolinaMaria, veritaa, patrycja92, Lalia, Ounai, edyciak., Ania81, Ewa88 , Suszarka, Enigvaa, Nowastaraczka, Tajka, Gagatka, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:A wiecie może po ilu dniach po infekcji najwcześniej można szczepic (u nas to będzie ospa) ?
-
Edyta, umów się na telewizytę z ZUS i.dopytaj czy jeszcze można coś zrobić.
To super że wyłapaliscie od razu u Olusia anemię. U dzieci w jego wieku to normalne, dostanie leki i będzie ok.
Też poproszę o skierowanie na morfologię Poli.
Po pół roku od RD należy sprawdzić krew także myślę że to dobry czas.Lalia, edyciak. lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny mam taką sytuacje, że teraz Gustaw nie jest w żłobku drugi tydzień - zapalenie oskrzeli. Z tego względu musieliśmy odwołać szczepienie na ospę. Wczoraj dostaliśmy maila ze żłobka, że jeden rodzic zgłosił ospę. I mam dylemat czy jak Gustaw nie zaszczepiony czy go posyłać czy nie. Zaszczepić możemy go dopiero za dwa tygodnie…
-
Co do szczepień, to Olek będzie miał MMR razem z pneumokokami, mam nadzieję, że nie będzie źle. Do tej pory nie miał jakichś ciężkich dolegliwości po szczepieniach, jedyne które go poskładało to Bexsero, ale po tym chyba mało które dziecko czuje się dobrze. Poza tym ja ostatnio staram się ograniczyć wizyty w przychodni do minimum, bo mnóstwo osób teraz choruje i zawsze się boję, że coś przyniesiemy do domu...