Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
W temacie napletka, właśnie wyszliśmy z bilansu dwulatka (13,7 kg, 91 cm, 75-90 centyl) ,i zalecenia naszej pediatry są takie żeby nic "nie grzebać" do 4 r.ż. Na każdej wizycie ona go ogląda dokładnie. Też kojarzę że z tym "grzebaniem" to są stare rekomendacje.42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Zostawia sie nawet do 6 roku zycia aktualnie.. Niestety na jednej wizycie szczepiennej moj syn mial troche czerwonego siusiaka i poprosilam pediatre zeby zobaczyl czy wszystko ok a on mu naciągnął napletek i pojawila sie krew. Myslalam ze go udusze.... Bo u takiego maluszka to fizjologia. Bylam pozniej u chirurga dziecięcego i powiedział ze taka ingerencja moze przynieść stulejke w przyszloscu... Nic nie robic tez mowil ze jest zle. Powiedzial ze zaleca przy kazdej kapieli delikatne, absolutnie nie sila odklejanie. Tylko na tyle ile sie da. Ja tak bardzo delikarnie robie powiedzmy raz w tygodniu i widze "postep".
sytuacji z pediatea nie zostawilam, tylko na koleknej wizycie powiedziałam mu co o tym mysle. Przeprosil nas i powiedzial ze pokryje wszystkie koszty leczenia zwiazane z ewentualną operacja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 12:46
Lalia, dmg111, Ounai lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Zostawia sie nawet do 6 roku zycia aktualnie.. Niestety na jednej wizycie szczepiennej moj syn mial troche czerwonego siusiaka i poprosilam pediatre zeby zobaczyl czy wszystko ok a on mu naciągnął napletek i pojawila sie krew. Myslalam ze go udusze.... Bo u takiego maluszka to fizjologia. Bylam pozniej u chirurga dziecięcego i powiedział ze taka ingerencja moze przynieść stulejke w przyszloscu... Nic nie robic tez mowil ze jest zle. Powiedzial ze zaleca przy kazdej kapieli delikatne, absolutnie nie sila odklejanie. Tylko na tyle ile sie da. Ja tak bardzo delikarnie robie powiedzmy raz w tygodniu i widze "postep".
sytuacji z pediatea nie zostawilam, tylko na koleknej wizycie powiedziałam mu co o tym mysle. Przeprosil nas i powiedzial ze pokryje wszystkie koszty leczenia zwiazane z ewentualną operacja.
To może ja też to źle określiłam.
Nie chodziło o odciąganie,tylko o delikatne odsuwanie, ponieważ im chłopiec starszy tym to fizjologiczne zwężenie robi się mniejsze czyli fizjologicznie napletek coraz bardziej staje się odsuwalny, a wtedy już należy myć siusiaka dokładniej, bo zbiera się tam mastka.
Źródło:
Pediatra Alicja Jaczewska
Pediatra Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska
https://ibb.co/Br50cDJ
https://ibb.co/LYD2ZYT
Edit:
Dalej nie jestem pewna czy jasno napisałam to co chciałam 😂
Chodziło mi o to, że im chłopiec starszy, tym fizjologicznie napletek odsuwa się coraz bardziej, tak że do ok.4 roku życia powinien się odsunąć całkowicie.
I nasza pediatra (oraz artykuły które czytałam) mówią o delikatnym odsuwaniu napletka do pierwszego oporu nie po to żeby przyspieszyć jego odsunięcie, tylko żeby umyć to co się fizjologicznie odsunęło. Czyli jak dziecko ma pół roku to może być pół milimetra, jak dwa lata to połowa napletka, a jak cztery to całość itd. czyli to odsuwanie ma służyć myciu tego co naturalnie się samo odsunęło, a nie przyspieszaniu naturalnego osłaniania czy odsuwaniu na siłę. Dlatego wszędzie jest podkreślane że do pierwszego oporu, czyli tyle ile już samo się zrobiło.
Mam nadzieję że teraz wyjaśniłam to logicznie 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 13:15
Clover lubi tę wiadomość
-
Verita, lekarz bezczelny!!!!
Polubiłam za to że się delikatniutko odsuwa i myje to co się odkryło. -
Lalia wrote:Verita, lekarz bezczelny!!!!
Polubiłam za to że się delikatniutko odsuwa i myje to co się odkryło.
Tak to byl pediatra starej daty. Kolo 60 lat... Niestety nawet noe uprzedził ze taka ingerencje podejmie. Bo bym sie absolutnie nie zgodzila... Bo wlasnie takie cos moze prowadzic do stulejki bo robia sie mikroblizny itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 13:36
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Synek styczeń 2021 -
To ja jeszcze napiszę jak było u nas, bo wszystkie to co napisałyście to z tego co wiem (jak tam czytałam w internetach
) to macie rację.
Miki miał nawracające zapalenia napletka i wtedy odkleja się go wcześniej (nie miał stulejki) - u nas rzeczywiście po odklejeniu napletka (i teraz mu cała skórka schodzi normalnie, jak u dorosłego) problemy z zapaleniem napletka skończyły się raz na zawsze. Ale oczywiście jak nic się nie dzieje, to jest tak jak piszecie, że nie ruszamy w ogóle albo tam tylko tą odrobinę co naturalnie się rusza.
A co sądzicie o obrzezaniu? Jak Mikołaj miał te zapalenia napletka to byłam zła, że nie jesteśmy w kulturze żydowskiej czy muzułmańskiej, bo nie byłoby problemu.Lalia, veritaa, Clover, emdar lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Dzięki Anniu to co napisałaś 😘
Mi nie chodziło o to że odsuwanie to jedyna słuszna droga, tylko bardziej że rozsądne i zalecane odsuwanie ze względów higienicznych to nie koniecznie samo zło o "stara szkoła"😅
Ja w sumie w temacie obrzezania chyba nie mam zdania 🤔
Chociaż kiedyś gdzieś wyczytałam że żołądź penisa która nie jest odsłonięta napletkiem staje się mniej wrażliwa, ale wątpię żeby to był jakieś wiarygodny artykuł 😅😅 -
Lalia, ja też "tak" słyszałam i że taki obrzezany mężczyzna może dłużej bo żołądź jest mniej wrażliwa na bodźce. 😎 Jak któraś ma jakieś doświadczenia w temacie to proszę o potwierdzenie/obalenie mitu.
Lalia, Zulugula, Clover, Ladyo, Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Aniu tak takie postepowanie jak u Mikolaja jest jak najbardziej ok!!
A jesli moge spytac odkleiliscie mu bez problemu? Czy zrobil to lekarz? Teraz przy kazdej kapieli mu sciagasz napletek?Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Synek styczeń 2021 -
nick nieaktualnyLalia wrote:To może ja też to źle określiłam.
Nie chodziło o odciąganie,tylko o delikatne odsuwanie, ponieważ im chłopiec starszy tym to fizjologiczne zwężenie robi się mniejsze czyli fizjologicznie napletek coraz bardziej staje się odsuwalny, a wtedy już należy myć siusiaka dokładniej, bo zbiera się tam mastka.
Źródło:
Pediatra Alicja Jaczewska
Pediatra Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska
https://ibb.co/Br50cDJ
https://ibb.co/LYD2ZYT
Edit:
Dalej nie jestem pewna czy jasno napisałam to co chciałam 😂
Chodziło mi o to, że im chłopiec starszy, tym fizjologicznie napletek odsuwa się coraz bardziej, tak że do ok.4 roku życia powinien się odsunąć całkowicie.
I nasza pediatra (oraz artykuły które czytałam) mówią o delikatnym odsuwaniu napletka do pierwszego oporu nie po to żeby przyspieszyć jego odsunięcie, tylko żeby umyć to co się fizjologicznie odsunęło. Czyli jak dziecko ma pół roku to może być pół milimetra, jak dwa lata to połowa napletka, a jak cztery to całość itd. czyli to odsuwanie ma służyć myciu tego co naturalnie się samo odsunęło, a nie przyspieszaniu naturalnego osłaniania czy odsuwaniu na siłę. Dlatego wszędzie jest podkreślane że do pierwszego oporu, czyli tyle ile już samo się zrobiło.
Mam nadzieję że teraz wyjaśniłam to logicznie 😅
Nasza pediatra też tak mówiła żeby odrobineczke tylko odsunąć ale tak tylko trochę żeby umyć ewentualnie te mastkęLalia lubi tę wiadomość
-
Veritaa, zrobił to chirurg dziecięcy na wizycie. Później mieliśmy zalecenie odciągać przy każdej zmianie pieluszki, żeby znowu się nie zlepiło i 3 razy dziennie smarować jakąś maścią - chyba przez tydzień tak mieliśmy robić, a później tylko przy kąpieli. A teraz to Mikołaj nie daje sobie tak łatwo odciągnąć więc powiedzmy, że z dwa razy na tydzień w kąpieli się uda, ale kompletnie nie zbiera się tam teraz mastka. Nie wiem dlaczego, może jakoś sama wychodzi skoro ten napletek jest ruchomy? Ale jak ten doktor "odlepiał" ten napletek to nie było tak jak piszecie, że jakiś gwałtowny ruch tylko robił to powoli i nie było żadnej kropeczki krwi i czymś mu tam znieczulił penisa najpierw.
Lalia lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Lalia, ja też "tak" słyszałam i że taki obrzezany mężczyzna może dłużej bo żołądź jest mniej wrażliwa na bodźce. 😎 Jak któraś ma jakieś doświadczenia w temacie to proszę o potwierdzenie/obalenie mitu.
co tam będziemy pisać tylko o małych siusiakach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 14:19
Lalia, Annia, Zulugula, emdar, Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
Zulugula wrote:Ja bym się nie zdecydowała, bo to wg mnie okaleczenie. Jak syn dorośnie to niech ewentualnie sam sobie ucina co tam chce i mnie w to nie miesza😛 a tak serio wydaję mi się, że w dorosłym życiu facet może mieć totalnie uzasadnione pretensje do rodzicow, przeciez nikt noworodka nie pyta o zdanie
Napisałam że nie mam zdania, mając na myśli "niech każdy robi ze swoim dzieckiem co chce", ale ja bym swojemu nie zrobiła 😅Zulugula lubi tę wiadomość
-
Zulu, jeszcze bym tę 4.30 przebolała, jakby Matyldziak zasypiał o 19, ale ona zasypia ok. 22 🤦♀️ tylko błagam, nie piszcie mi o rutynie, rytmie dnia itd. Jeśli jakimś cudem zaśnie przed 21, to pobudka w środku nocy murowana. Ostatnio zrezygnowała z drugiej drzemki, a i tak zasypia późno 😵
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 14:19
🦄 2021 r. -
Lalia, ja rozumiem o co Ci chodzi z tym odsuwaniem, bo nam pediatra powiedziała to samo. U nas na ten moment da się odsunąć bardzo bardzo delikatnie, robię tak w trakcie kąpieli, obmywam wodą i zsuwam z powrotem. Ale pamiętam, że kiedy mój brat był malutki i moja mama go kąpała, to całkowicie mu zsuwała napletek 😬 Widocznie kiedyś zalecenia były zupełnie inne.
Anniu, ja nie mam zdania na temat obrzezania bo jakoś nigdy się nie zagłębiałam w to 😅 Ale mój mąż kiedyś powiedział, że on w sumie nie miałby nic przeciwko temu 😂 Jeśli chodzi o obrzezanie maluchów, to zgadzam się z Zulu.Lalia lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Napisałam że nie mam zdania, mając na myśli "niech każdy robi ze swoim dzieckiem co chce", ale ja bym swojemu nie zrobiła 😅
KarolinaMaria, a w jaki sposób Matylda teraz zasypia? Ja zauważyłam ogromną poprawę snu jak zasypia w tym samym miejscu gdzie już będzie spać całą noc (czyli w łóżku u nas).Lalia lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
nick nieaktualnyAnnia wrote:Lalia, ja też "tak" słyszałam i że taki obrzezany mężczyzna może dłużej bo żołądź jest mniej wrażliwa na bodźce. 😎 Jak któraś ma jakieś doświadczenia w temacie to proszę o potwierdzenie/obalenie mitu.
Kochana moze dluzej, sprawdzona w zyciu ☺️☺️☺️☺️Clover, Annia, Lalia, Zulugula, Ewa88 , Ounai, Suszarka, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Ja się na tym nie znam, o ja nie mam wcale wady. Ma duży astygmatyzm na jednym oku, na drugim troche mniejszy a sama w sobie wada nie jakaś tragiczna. Tak czy siak, jak ubrałam jego okulary to jakbym była dobrze naj.....ana buahahaha
On mówi, że tragedii nie ma odkąd nosi soczewki, ale wiadomo, koszty to raz, a dwa, że musi pamiętać, żeby ten wzrok badać co jakiś czas i zamawiać te soczewki
Ja zawsze miałam świetny wzrok, ale 3 lata temu zauważyłam, że czasem mi się literki "rozjeżdżają" kiedy czytam i miałam problem w pracy z odczytaniem wartości z biurety. No i okazało się, że też mam już małą wadę, -0,5. Dodatkowo bardzo mnie bolały oczy od pracy przy komputerze i sztucznego oświetlenia, więc wyrobiłam sobie okulary ze szkłami z powłoką antyrefleksyjną. Teraz, kiedy nie pracuję to ich w ogóle nie noszę 😬 Czasem kiedy jadę gdzieś po zmroku samochodem to mi się przypomni i założę.