X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    A macie do kogo wyjechać? Jakaś rodzinę?
    Tak. Siostra mojej mamy + 2 kuzynki moje. Wszyscy rzy granicy z Belgia są.

Ounai lubi tę wiadomość

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 21:04

Lalia, veritaa, emdar lubią tę wiadomość

💙
    💗
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 21:04

💙
    💗
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belie wrote:
    Dziewczyny czy macie jakieś doświadczenia w dużym przybieraniu dziecka?
    Mój mały urodził się 06.01 z wagą 3295, spadkowa 3080.
    Wczoraj go ważyłam to waży już 6000. W zeszłym tygodniu przybrał 500, w jeszcze poprzednim 400. Na wizytach dwóch u pediatry też miał przyrost w tydzień 500 i kazała się nie martwić i że super i zwolni, ale on nie zwalnia o nie wiem co myśleć czy to nie za dużo.
    Karmię tylko piersią.

W ogole sie nie martw i olewaj jakies gadanie o przekarmianiu czy coś :) :)
    Synio mojej kolezanki skonczyl 7 miesiecy i wazy tyle co moj syn czyki prawie 11 kg 😆 różne dzieci sa :) :)

Belie lubi tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde u nas odkąd syn chodzi do żłobka to i spanie sie polepszylo!

Jest taki zmęczony ze zasypia przed 19 i spi do 6.30. Ostatnio obudzil mi sie tylko 2 razy przez całą noc. Zapomnialam juz jak to fajnie sie tak wyspac 😁😁
    W żłobku spi 30 minut do max 1h.

Iryska, Wik89 lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ❤️

Ja to już też trochę panikuje bo niby wiem że się nie przekarmia ale on tyle przybiera. Plus jeszcze wiadomo nasłuchałam się o tym, że może za dużo cyca dostaje albo żeby oszukiwać go wodą. 😐 No nie wierzę w to ale jak już to się słyszy to człowiek mimochodem się zastanawia.

• Clover Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belie, wstawiam Ci wykres, jak przybierał mój Olek. Wprawdzie startowaliśmy z dużo wyższej wagi urodzeniowej i Olek po prostu stale trzymał się swojego centyla, ale ile ja się nasłuchałam od "ekspertów" z otoczenia - że pulpet, że zbyt pulchny, a na jednej grupie (już tam nie jestem) nawet, że tuczę dziecko. Mając 6,5 miesiąca ważył 10,7 kg. A teraz? Waży 12,2 kg, czyli sporo zwolnił, jak widać na wykresie - ale to normalne, jest bardziej ruchliwy i to taki standard u dzieci. Maluchy różnie rosną, leżałam po porodzie na sali z dziewczyną, która urodziła synka 3015 g, a jak z nią ostatnio rozmawiałam, to teraz waży tylko kilogram mniej od Olka ;)

0275775d1719.jpg

Belie lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover dzięki tak właśnie kojarzyłam że Twój Olek też sporo przybierał. 😊 Ciekawy czy mój mały nie pójdzie w ślady Olka 😁
    Dzięki ❤️

Clover, Wik89 lubią tę wiadomość

• Lalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belie, mój Olek urodził się z wagą 3500 a spadł jakoś do 3270 g. Mając trzy tygodnie ważył 4kg, dwa miesiące 6kg, a cztery miesiące ponad 7,5kg. Wszystkie spodnie były na niego za ciasne w pasie a za długie w nogawkach, był naprawdę pulpecikiem, ale tak do pół roku. A potem tak zwolnił, że teraz ma 14miesiecy i waży 9,9kg 😂

Wik89 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Belie, mój Olek urodził się z wagą 3500 a spadł jakoś do 3270 g. Mając trzy tygodnie ważył 4kg, dwa miesiące 6kg, a cztery miesiące ponad 7,5kg. Wszystkie spodnie były na niego za ciasne w pasie a za długie w nogawkach, był naprawdę pulpecikiem, ale tak do pół roku. A potem tak zwolnił, że teraz ma 14miesiecy i waży 9,9kg 😂
    Mój też ma proporcjonalnie raczej krótkie nóżki 🙈

• Ounai Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belie wrote:
    Clover dzięki tak właśnie kojarzyłam że Twój Olek też sporo przybierał. 😊 Ciekawy czy mój mały nie pójdzie w ślady Olka 😁
    Dzięki ❤️
    Ja miałam identyczną sytuację z synem i niestety posłuchałam lekarki i zaczęłam dawać mu mniej mleka. Efekt był taki, że zamiast budzić się co 4h zaczął wstawać jak w zegarku co 2h bo był taki głodny. Spodnie musiałam kupować mu w Lidlu akbo Smyku bo takie z hm były za waskie w pasie, te z lidla i smyka dresowe miał obcisłe jak legginsy. Teraz ma 6 lat, 123,5cm wzrostu, 25 kg (świeżuteńkie dane, bo właśnie wróiliśmy bilansu) i spodnie z Lidla są zbyt szerokie i wyglądają jak alladynki :P

Wrzuć sobie pomiary na siatkę centylową i jeśli będzie zwiększał centyle z miesiąca na miesiąc z wagą a np wzrost trzymał w jednym i taki trend będzie się utrzymywać jak zacznie być mobilny, czyli będzie np pełzać i raczkować to wtedy zaczęłabym się martwić. A póki co całuj i pieść te zakładeczki na ciele, bo dzieciom tak szybko się rozprostowują, że niedługo za nimi zatęsknisz :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 11:30

Clover, Belie, Wik89 lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do bilansu, moje dziecko na szczęście nie odziedziczyło wzroku po ojcu, z dwuręcznego stał się praworęczny, cyferki przeczytał na tablicy nawet te najmniejsze, jak już wspomniałam, waży 25,2kg, mierzy 123,5cm, nie ma wad postawy, słuch wybiórczy podobno jest normą wśród 6-ciolatków i jak najbardziej nadaje się do szkoły sportowej. Niestety nadal ma stulejkę więc dostał na 6 tygodni maść a jak nie pomoże to chirurg. ALe szkoła podobno super, córka Pani doktor też tam chodzi a sąsiadka któa mieszka pod nami i jest obecnie nauczycielką Tymka mówi, że dyrektor to jej dobry kolega, więc gdybyśmy coś potrzebowali, to mamy dać znać. Zaśmiałam się, że dam znać jak się nie dostanie hahaha

Wik89 lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Annia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai a jaki profil sportu będzie miał Tymek? To pływanie? Czy tylko wfu będzie miał więcej?

Suszarko, to bardzo fajna ta Pani doktor co Ci prowadzi ciążę, z tym że przyjeżdża robić CC nawet jak się zacznie coś dziać nie na jej dyżurze. Jak będę w drugiej ciąży to też bym tak chciała, ale z tego co się orientowałam to u nas nikt tak nie robi z ginekologów. :(

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Clover Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, a Twój mąż ma dużą wadę wzroku? Czasem mam wrażenie, że cokolwiek byś nie napisała o mężu, to jakbym o swoim czytała 😂

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, w klasach 1-3 jest profil ogólny i mają 3x w tygodniu wf i 2x w tyg basen. W klasie 4 wybierają profil i mają do wyboru siatkówka dziewcząt, koszykówka chłopców i pływanie

Annia, Wik89 lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Clover Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, uśmiałam się z Twojej teściowej 😂 I z propozycji Emdar, żeby jej przyznać Nobla 😂

Moja ostatnio się zdziwiła, że Olek zjada sam całego banana i powiedziała, że mam mu tyle nie dawać, bo będzie miał zaparcia. Rozwaliło mnie to, bo po pierwsze chyba obserwuję swoje dziecko i wiem, jak wyglądają jego kupki po tym, co zjada, a po drugie kiedy to mówiła, to syn mojej szwagierki właśnie wsunął sam czekoladowy batonik i zabierał się jeszcze za kinder niespodziankę. Więc wniosek jest taki, żeby nie podawać dziecku banana bo będzie miał zaparcia, a czekolada już zaparć nie powoduje i dla dwulatka jest jak najbardziej OK 😂

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    A co do bilansu, moje dziecko na szczęście nie odziedziczyło wzroku po ojcu, z dwuręcznego stał się praworęczny, cyferki przeczytał na tablicy nawet te najmniejsze, jak już wspomniałam, waży 25,2kg, mierzy 123,5cm, nie ma wad postawy, słuch wybiórczy podobno jest normą wśród 6-ciolatków i jak najbardziej nadaje się do szkoły sportowej. Niestety nadal ma stulejkę więc dostał na 6 tygodni maść a jak nie pomoże to chirurg. ALe szkoła podobno super, córka Pani doktor też tam chodzi a sąsiadka któa mieszka pod nami i jest obecnie nauczycielką Tymka mówi, że dyrektor to jej dobry kolega, więc gdybyśmy coś potrzebowali, to mamy dać znać. Zaśmiałam się, że dam znać jak się nie dostanie hahaha

Ounai, a pediatra nic nie mówił wcześniej o tej stulejce?

Pytam, bo kiedyś pisałam o tym, że nasza pediatra zaleca odsuwanie napletka od początku, ale tylko i wyłącznie do pierwszego oporu, czyli dosłownie milimetry. Tutaj kilka osób ten fakt oburzył że to stara szkoła, ale ja przegrzebalam Internet i faktycznie takie są zalecenia: odsuwać w kąpieli do pierwszego oporu, jeśli się nie odsunie wcale to nie szkodzi, jak się odsunie delikatnie to umyć i naciągnąć z powrotem. W ogóle na prawie każdej wizycie pediatrau nas to sprawdza.

I na ostatnim bilansie wydaje mi się, że pediatra coś mówiła że do drugiego roku życia to jest fizjologiczne, że napletek jest wąski i występuje coś w rodzaju "fizjologicznej stulejki". Ale że mniej więcej w okolicy 4 roku, napletek powinien być już odsuwalny. Ula chyba pisała o swoich chłopcach że u nich mniej więcej tak było.

Przez te dwa lata byliście u jakiegoś urologa, mieliście jakieś ekstra zalecenia? Chciałabym być po prostu przygotowana 😅

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Ounai, a Twój mąż ma dużą wadę wzroku? Czasem mam wrażenie, że cokolwiek byś nie napisała o mężu, to jakbym o swoim czytała 😂
    Ja się na tym nie znam, o ja nie mam wcale wady. Ma duży astygmatyzm na jednym oku, na drugim troche mniejszy a sama w sobie wada nie jakaś tragiczna. Tak czy siak, jak ubrałam jego okulary to jakbym była dobrze naj.....ana buahahaha
    On mówi, że tragedii nie ma odkąd nosi soczewki, ale wiadomo, koszty to raz, a dwa, że musi pamiętać, żeby ten wzrok badać co jakiś czas i zamawiać te soczewki

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, z tym napletkiem to chyba są różne zdania. Ale raczej nie powinno się go ruszać. A podeślesz link z tymi zaleceniami?
    Ja nie ruszam w ogóle napletka przy kąpieli.

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, może trochę źle napisałam. U Tymka jest odsuwalny ale za mało. Rok temu na bilansie mówiła, że jest ok, a tak nie miała kiedy sprawdzić, bo.... Tymek po 2 latach chorób już nie choruje i od roku nie miał okazji widzieć się ze swoją pediatrą :P

C do odsuwania wcześniej właśnie mieliśmy nie odsuwać W OGÓLE. Od roku Tymek sam sobie odsuwa w czasie kąpieli ale jednak ta skóra jest za twarda u niego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2022, 12:18

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
‹‹ 4768 4769 4770 4771 4772 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ