Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas śpiewanki z obrazem są tylko w sytuacjach kryzysowych, max pół godziny. Moja mama chciała mnie pouczać, że nie powinnam mu puszczać żadnych bajek, no ale pamiętam, że u nas w domu zawsze przez cały dzień był włączony telewizor, więc już wolę, żeby Olek pooglądał przez chwilę bajkę, niż żeby telewizor wył non stop. My nie mamy tv, a jak sobie chcemy coś obejrzeć na kompie, to włączamy tylko kiedy Olek śpi.
Co do pampersów, to u nas tylko pampers active baby się sprawdzają, próbowaliśmy różnych i przeciekały. Używamy tych samych na dzień i na noc. -
Karolina, u nas na noc musi iść Pampers rozmiar większy niż w dzień. W dzień ma 5, na noc 6, pieluchy albo pantsy - Pampers Active Baby. Podobno te na noc o których Ewa pisze są super, czytałam na jakiejś grupie.
Ewa88 , KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
ZielonaHerbata wrote:Hmm to dziwne bo chodzimy do tego samego alergologa 😁kiedyś ją polecalas i się zdecydowaliśmy.
I właśnie na pierwszej wizycie kazała nam zrobić to Ige plus panel pediatryczny. Mówiła, że Ige to dla niej podstawa jeśli chodzi o badania i alergię. -
Mój mąż twierdzi, że przeze mnie zaczął siwieć, a tymczasem ja chyba wkrótce zacznę siwieć przez niego. Pokłóciliśmy się już dzisiaj dwa razy, a ile razy w ogóle w tym tygodniu to nie zliczę. Dostał jeszcze zwolnienie lekarskie do 10.04, ale nogę ma już prawie sprawną, więc go nosi i energia go już rozpiera. Dzisiaj sobie pomyślałam, że mógłby już iść do pracy. Zrobił się czepialski i co chwilę mu się coś nie podoba. W dodatku nie chcę, żeby to źle zabrzmiało, ale totalnie mi rozwala naszą (moją i Olka) rutynę dnia, bo próbuje wprowadzać jakieś swoje dziwne pomysły, przy czym nie wiem, po co, skoro dotychczasowy system funkcjonuje całkiem dobrze. On ma taką cechę, że niby przychodzi pomóc, ale pod warunkiem, że praca będzie zorganizowana tak, jak on chce. Często się na to zgadzam, bo pomoc się przydaje i już się nauczyłam, że nie zawsze wszystko musi być zrobione tak, jak ja chcę, ale czasem on mi tak rozwala pracę, że odechciewa mi się robić cokolwiek. Muszę mu chyba znaleźć takie zajęcie, żeby mi nie przeszkadzał 🤪 Ot, takie problemy 🤣
-
Suszarka wrote:Karolina, u nas na noc musi iść Pampers rozmiar większy niż w dzień. W dzień ma 5, na noc 6, pieluchy albo pantsy - Pampers Active Baby. Podobno te na noc o których Ewa pisze są super, czytałam na jakiejś grupie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 16:40
🦄 2021 r. -
nick nieaktualny
-
Ewa, jeszcze wracając do śpiewanek, to ja myślę, że jakby Matylda była bardziej zainteresowana to ja bym jednak z tego korzystała, by zyskać cenne kawominuty. Na pewno chce się trzymać tego, że nie ma zabawy naszymi telefonami i tabletem, ale nie ukrywam, że marzę o takiej chwili za pół roku, czy rok, gdy Matylda usiądzie przed tv i skupi się na bajce, a ja spokojnie sprzątnę łazienkę, albo powieszę pranie. Chcę trzymać ekranowe limity, ale zobaczymy jak to będzie. Każdy się ratuje jako może 🤪
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 18:15
Lalia, Ewa88 , emdar, Suszarka, Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
W temacie bajek/oglądania teledysków ja sobie zadaje pytanie nie "czy włączać?", tylko "jakie?" 😅
Nie wiem czy ostatnio ogladałyście w TV kanały z bajkami dla dzieci, ale ja jestem przerażona tym co tam czasami leci 🙈
Ja, pewnie jak większość mam, ratuje się w pewnych sytuacjach bajką i jedyna, która moim zdaniem łączy przyjemne (dla mnie, bo mogę coś zrobić) z pożytecznym (Olek coś z tego wyniesie) jest Bing 🤭
Większość bajek jest tak przeładowana kolorami, muzyka albo tak skomplikowana z fabułą niczym film sensacyjny, że ja się czuję przestylumowana a co dopiero dziecko. Większość piosenek z np. 4funKids to też takie rypacze, że masakra 😵
Dlatego najczęściej, jak się muszę poratować, to na telewizorze odpalam YouTube i włączam Binga albo jakieś ogarnięte piosenki 😉
A co do jakości treści, to mi mega otworzyło oczy ile taki maluch już "rozumie" gdy między jednym odcinkiem Binga a drugim pojawiła się reklama Heviranu. Tam jest taka wielka przerysowana opryszczka z oczami i ustami w dziwnych miejscach, Olek jak to zobaczył to wpadł w taką histerię że masakra, zaczął płakać i uciekać a ja na początku nie skojarzyłam czemu 🤦 i faktycznie czasami jak na nią trafimy to Olek reaguje za każdym razem tak samo.
Więc ja jestem zadania: bajki, teledyski w rozsądnej ilości ok, ale naprawdę z bardzo, bardzo rozsądną cenzurą rodzicielską 🙂 -
W jeszcze w temacie laptopów/komórek/tabletów, to może zabrzmi to kontrowersyjnie ale uważam, że tu też nie ma co popadać w skrajność 😅
Wytłumaczę Wam na przykładzie co mam na myśli:
Gdy ja chodziłam do szkoły, to uczyli nas wyszukiwać informacje w słownikach, encyklopediach, a później obsługiwać komputer i wyszukiwac źródeł wiedzy w Internecie. Obecnie dostęp do informacji jest tak ogromny i jest ich tak wiele, że nie uczymy się ich poszukiwać (bo są na wyciągnięcie ręki) tylko musimy się uczyć selekcji, odróżnienia wiarygodnych źródeł od nijakich, korzystamy z technologii informacyjnych nie tylko pracując ale też w życiu codziennym (płacąc rachunki, robię zakupy) no i w sieci też czyha na nas wiele zagrożeń związanych z cyberprzemocą czy cyberprzestepczoscia, więc ten telefon/tablet czy komputer jest po prostu częścią naszego życia.
I żeby nie było, nie mam zamiaru uczyć niespełna dwuletniego Olka jak zrobić przelew bankowy 😂 ale chciałabym KIEDYŚ podsuwać mu wartościowe treści do których dostęp umożliwia Internet oraz uczyć go bezpiecznego korzystania z mediów.
Jejku, mam nadzieję że to jasno wyraziłam 🙈🙈Suszarka, KarolinaMaria, Ladyo, Ewa88 , Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość
-
Ja w ciągu dnia czasami jej puszczam piosenki ale bez teledysków. Ona momentalnie jak słyszy muzyke (może to być nawet melodyjka z pralki jak skończy się prac 😁) to zaczyna tańczyć i piszczec z radości 😁😁
Chodzimy też na zajęcia muzyczne i to strzał w dziesiatke 30 minut tańców i gibania 😅
Ale jak robiliśmy inhalacje, to wjezdzaly piosenki na bogato z obrazem 😁Lalia, Ewa88 , Suszarka, Clover lubią tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Dlatego dodałam ten dopisek
co ogląda Marta?
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Moja starsza tez oglada bajki mamy limit w dzien przedszkolny 45 min dziennie a w dzien wolny 1h podzielona na dwa razy po 30.
Z bajek dla starszakow polecam bardzo Tygrysek Daniel ( duzo o emocjach, taki bardziej ogarniety Bing, duzo tam śpiewają) oraz Puffin Rock. Obie bajki sa na netflixie. Puffin Rock jest baaaaaardzo spokojne, opowiada o rodzinie maskonurow. Swietna bajka sama ja ogladam 😂
Siłą rzeczy jak oglada corka to zazwyczaj ogląda i syn. Czasami wezmiemy go do drugiego pokoju na zabawę no ale tez czesto nie i oglada tez chociaz on nudzi sie po 4 minutach i coa tam juz innego robi.
NIE MAM z tego powodu wyrzutów... Taki los kolejnych dzieci 🙈Lalia, Nowastaraczka, Ewa88 lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Cześć dziewczyny
Dawno nas nie bylo, ale nie ma czasu. A to praca, a to choroby a do tego jeszcze robię prawo jazdy. Kuba to co raz większy rozrabiaka z buntem dwulatka.
https://zapodaj.net/ec7f6d39494bd.jpg.htmlLalia, Iryska, Clover, Maminka89, emdar, Suszarka, dmg111, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Kuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
A żeby nie było. U nas nie tylko te dwie rzeczy lecą, są też po prostu piosenki z kanałów dla dzieci, Tymek to już tylko youtuberów ogląda.
I naprawdę podziwiam wszystkie mamy które nie puszczają bajek ale ja bym padła. Mam ogromne wyrzuty sumienia że tak robię ale też nie mam sił żeby rąk nie robić 😒BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
nick nieaktualnySuszarka wrote:Gratulacje 🥳 w domu najlepiej ❤️ wymiary prawie identyczne jak mojej Igi, ciuchów na 56 to Zocha długo nie ponosi 😁
Ounai, Suszarka, Lalia lubią tę wiadomość