X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Idę jutro na spotkanie do żłobka, o co pytać?

Anetka
    - o plan dnia
    - ile jest Pan na ilość dzieci
    - o wyprawkę
    - czy mają własną kuchnię czy catering
    - jak często wychodzą na dwór/na plac zabaw
    - w jakich godzinach jest drzemka
    - czy uznają noszenie, lulanie, tulenie, smoczek (dla nas oczywiste, ale są żłobki, które tego nie praktykują).
    - czy wymagane są kapcie i jakie
    - czy są zajęcia dodatkowe np rytmika
    - czy mają swój ogród/plac zabaw
    - czy i kiedy jest przerwa wakacyjna
    - czy grupy po np 16:00 się łączą
    - jaka jest dzienna stawka żywieniowa
    - do której się zgłasza nieobecność
    - czy stosują nocnikowanie
    -czy mają własną aplikacje gdzie wrzucają foty dzieci z danego dnia

Wik89, Ewa88 , Clover, emdar lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Ja szczepiłam na kleszcze i WZW a. Na grypę nie, nie było szczepionek w aptekach ani w przychodni.

My tak jak Emdar

Ewa88 , emdar lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 18:34

💙
    💗
  • Nadzieja94 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Wpadam się pochwalić tescikiem jaki mi wyszedł wczoraj :D 😀 🔥
    56102796d97d.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 11:59

Zulugula, Nowastaraczka, Iryska, Anet.kaa, Ounai, Ladyo, Enigvaa, Ewa88 , dmg111, Clover, emdar lubią tę wiadomość

Starania od2016r.
    11.2018r. 💔👼
    04.2020r.💔👼
    25.07.2022r.💔👼
    9.02. 2021r. Upragnione wyczekane szczęście Synek OLIWIER 💙
    Bozinko miej nas w opiece 🙏

18.08.2022r beta 4,1 próg 4
    22.08.2022r CUD🤍 beta 44,09 próg 10
    24.08.2022r beta 137 próg 20
    26.08.2022r beta 415 próg 29
    29.08.2022r beta 1529 próg 17,7
    31.08.2022r pęcherzyk 6mm🍀
    9.09.2022r jest okruszek jest 💓
    Rośnij okruszku ❤
    20.10.22r Badania prenatalne zdrowa w 90%dziewczynka💗🎀
    Pappa prawidłowe Niskie ryzyka
    8.12.22r połówkowe będzie Dziewczynka 🎀❤
    16.01.23r 960gram cudu córeczki
    Nadii 🥰
    2.05.2023 Upragniona,wyczekana córeczka Nadusia🩷

Oliwier💙
    event.png

Nadia💗
    s-event.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja, gratulacje 🤩🤩🤩🤩
    Edit: teraz kliknelam zdjęcie i zobaczyłam że to owulacyjny 🙈 ale i tak gratuluję powrotu płodności i trzymam kciuki za rodzeństwo dla Olisia!!

Karolina, a w wanience Mati lubiła się kąpać??
    My też już nie używamy wanienki, a w łazience niestety mamy tylko prysznic. Jak ostatnio Oluś miał odparzenie i chciałam mu wymoczyć dupkę w krochmalu, to wstawiłam do brodzika... plastikową miskę, taką w której noszę np wyprane rzeczy żeby rozwiesić 🤣i u nas to jest hit, mimo że Olek się w niej mieści tylko na tyle że siedzi siadem skrzyżnym 🙈 jak nalewam do tej miski wodę, to najpierw wlewam płyn do kąpieli i robi się piana i to też bardzo, bardzo zachęca do kąpieli. Nie wiem czy to na Mati podziała, bo Olek ogólnie uwielbia włazić do kartonów, pudełek (nawet po butach 🤦), misek i..szuflady w kuchence gazowej 😂 więc tym bardziej kąpiel w misce jest zachęcająca 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 13:28

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja94 wrote:
    Hej dziewczyny :)
    Wpadam się pochwalić tescikiem jaki mi wyszedł wczoraj :D 😀 🔥
    56102796d97d.jpg

To będzie ogień dzisiaj 🔥

dmg111 lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, my mamy cały czas wanienkę w łazience. Po prostu któregoś pięknego dnia zaczął się płacz w czasie kąpieli i żadne sztuczki, kombinacje, prośby nie pomagają. Dlatego zaczęłam kąpać ją pod prysznicem, bo jej próby ucieczki z wanienki były niebezpieczne. Mati nie jest typem dziecka, na które działają zabawki, pokazy, zagadywanki. Nie, bo nie i nic nie zrobisz.

🦄 2021 r.
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Emdar, przy mojej mamie złote dziecko. Tzn też wymaga ciągłej uwagi, nie daje się zostawić sama w pokoju na 3 sekundy, ale nie robi awantur przy ubieraniu, chętnie wychodzi na spacery, daje się wsadzić do wózka po zejściu z huśtawki (ja muszę wracać z nią na rękach do domu, dlatego hustawka to ostatni punkt naszych spacerów). Czasem mam wrażenie, że moja mama mi nie wierzy. Swoją drogą Lucek też trochę nie dowierzał, że jest aż tak źle, ale jak spędziliśmy tydzień w zamknięciu to z przyjemnością poszedł dziś do pracy 🤪

Ps na szczęście moja mama jest wspierająca i nic negatywnie nie komentuje
    Może to nie bedxie duże pocieszenie, ale... Ona zachowuje się przy Tobie najgorzej bo Tobie najbardziej ufa. Ona wie, że tylko przy Tobie może sobie pozwolić na wysyp takich skrajnych emocji. Dlatego dzieci w przedszkolu czesto są duzo bardziej grzeczne niż w domu. To ten sam mechanizm który u nas, dorosłych sprawia, że jak masz mamę w szpitalu to przy szefie w pracy sie trzymasz a przy mężu płaczesz. Bo dajesz upust emocjom przy tych, którym ufasz.

Nowastaraczka, porozmawiaj z lekarzem, są leki na chorobę lokomocyjną. To jest też trochę błędne koło, ale mój syn miał i przeszła mu jak...zaczęliśmy wiecej jeździć.

Annia, emdar lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka wrote:
    Ounai wiem niestety jak jest tylko tu nie chodzi juz o te jego widzimisie tylko ze wymiotuje. Centralnie sie robi blady jak sciana zaczyna płakac i jest rzyg. Juz nie daje mu jedzenia przed itd ale no wyglada ze choroba lokomocyjna bo jak inaczej to wytlumaczyc 😒

Jak jestem z nim z tylu to jeszcze spoko bo mogę ogarnac zeby nic sie nie stalo przy takiej akcji ale jak mam z nim jechac sama no to juz wole zeby byl przodem i mu bylo lepiej pod tym wzgledem, no i dodam ze nie jezdzimy zbyt wiele z wiadomych wzgledow.
    Moja przyjaciółka miała identyko sytuację z wymiotami i też zmuszona była wozić małą przodem. No niestety czasami tak to bywa, lepsze to niż jak ma wymiotować i się męczyć.

Lalia, Ounai, Nowastaraczka, dmg111, Clover lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Anetka
    - o plan dnia
    - o wyprawkę
    - czy uznają noszenie, lulanie, tulenie, smoczek (dla nas oczywiste, ale są żłobki, które tego nie praktykują).
    Dziękuję. Spisuję to i jutro o wszystko zapytam.

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Anetka
    - o plan dnia
    - o wyprawkę
    - czy wprowadzają diete eliminacyjna jesli trzeba (nie wszystkie placówki się na to zgadzają)
    - czy można przynieść swoje pampersy, masci, kremy, chusteczki
    - czy dziecko może przynosić ulubiona zabawke lub gryzaka (u nas nie i 2x była awantura w domu że musi zostawić lalę)
    - czy na urodziny przynosi się slodycze/tort

Clover lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    KarolinaMaria u nas był kiedyś płacz w kąpieli. Pewnie już masę sposobów próbowałaś ale może coś Ci się przyda.
    Tylko my mamy wannę, więc było łatwiej, bo po prostu wchodzilam z nim do wanny. Najpierw na całą kąpiel,potem wychodzilam w trakcie i zostawał sam. Chyba 2-3takie razy zalatwily sprawę. Ale z tego co piszesz to Ty jestes z nią pod prysznicem i nie pomaga to.
    Natomiast jak byliśmy w hotelu gdzies i był prysznic to Toms się bał i był płacz. Więc ja byłam pod prysznicem, woda delikatnie się lała, drzwi do łazienki były otwarte, Toms rozebrany, i czekałam az sam przyjdzie , jak przyszedl sam to się nie bał i nie plakal. Wsadzony "siłą" się darł. U Tomka to częste. Chyba jedyne dziecko, które nie lubi np hustawki. Pewnie jakby sam wszedl to by bylo super ale niestety niewykonalne. Karuzela to samo. Sam wchodzi-super, ja go stawiam-ryk.

Mycie włosów to osobna historia. U nas jest taki ryk, że myje mu tylko raz w tygodniu albo i rzadziej 🤫
    Nie jedyne. U mnie iarta i Tymek nie lubią huśtawki.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Lalia, my mamy cały czas wanienkę w łazience. Po prostu któregoś pięknego dnia zaczął się płacz w czasie kąpieli i żadne sztuczki, kombinacje, prośby nie pomagają. Dlatego zaczęłam kąpać ją pod prysznicem, bo jej próby ucieczki z wanienki były niebezpieczne. Mati nie jest typem dziecka, na które działają zabawki, pokazy, zagadywanki. Nie, bo nie i nic nie zrobisz.
    U nas też tak było. Ja Vie zrezygnowałam z codziennych kąpieli. Po prostu myłam ja szybko i wyciągałam. Któregoś dnia po prostu przeszły jej te histerie. Ale trwały z miesiąc jak nie lepiej. Nawet obecność Tymka nie pomagała. Teraz tak sie drze tylko jak jest bardzo zmęczona.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:

Karolina, nie miałam na myśli, że nie próbowaliście zabawić Matyldy, nie chciałam Cię urazić 😘
    Chodziło mi o to, że może coś co ją jakoś interesuje na codzień (u nas włażenie do "czegoś", w tym miski) może ją zachęci do kąpieli.

A co do zachowania przy Tobie, a przy innych, to wydaje mi się że wszystkie dzieci tak mają, dlatego zgadzam się z tym co Ounai napisała. Moja koleżanka mi kiedyś podesłała podobny post, że dziecko przy mamie zachowuje się "najgorzej", bo wie że mimo to mama go nie zostawi, tylko mamie tak ufa. U nas na te "trudne" zachowania pomaga tylko przytulanie, tłumaczenie i konsekwentne działanie, np jak Olek się wyrywa i krzyczy przy ubieraniu na spacer, to on się wyrywa, ja mówię że rozumiem że się złości bo nie lubi ubierać butów, ale zaraz wyjdziemy na spacer i będzie się dobrze bawić i..w tym czasie ubieram go na siłę. Jak się wkurzy bo zabiorę mu pilota którego chyłkiem podebrał, to przytulam, mówię że wiem że jest zły że mu zabrałem a on go bardzo chciał, ale że to nie jest zabawka i że mam dla niego coś ciekawego i czasami udaje się go przekonać do innej rzeczy a czasami się rozżali że nie dostał tego co chciał. Wbrew pozorom, jak mu tak tłumacze po raz setny przy dźwiękach jego krzyków i pisków, to chyba na mnie działa to też uspokajająco i nie daje się ponieść emocjom, bo czasami o tę cierpliwość naprawdę ciężko 😵

KarolinaMaria, Clover lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nieee u nas zaczął się bunt na spacerowke. Jestem w szoku bo byłam pewna, że co jak co ale wszytskie dzieci lubią jazde w spacerowce.

Akurat zaczyna się piękna pogoda,w niedzielę wyjeżdżamy na tydzień a tu taka niespodzianka 😑😑

klz9df9hix7ly771.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina u nas kilka miesięcy temu też był bunt na wanienke. Żadne cudowanie i zabawianie nie dawało rady. Na tydzień odpuscilisny kąpiele całkowicie i w sumie to pomogło. Po tygodniu znowu frajda i śmiech w wanience. Do tej pory póki co ten incydent już się nie powtórzył.

Też uwielbia wodę i raz w tygodniu chodzimy na basen. Co to się wtedy podziało to nikt nie wie 😁

Trzymam kciuki aby i do Was za jakiś czas wrócił normalne kąpiele.

klz9df9hix7ly771.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina u nas tez bunt na kapiel. A nie daj zeusie jak myjemy glowe, afera nie z tej ziemii. 🤷🏻‍♂️ Pewnie minie jak poprzednio…

Herbatko u nas bunt na spacerowke jak byl to pomagalo przodem do nas, wtedy wsiadamy z powrotem do 2w1 :)

U nas płynne przejscie z trzydniowki w zeszlym tygodniu w jakas inna wirusowke. Wysoka goraczka, biegunka a dzis doszly wymioty 🙄

Czuje sie jak pielegniarka, ganiam Malwine i kota z lekami ( nasz kot ma gronkowca w oczkach, ma krople 5xdziennie, przedostatni lek, ktory ma szanse zadzialac aby ja wyleczyć) „co chwila”, pomiedzy sprzataniem i proba gotowania 🙈

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 24 marca 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jaka ja jestem nieogarnieta. Byłam dziś u dentysty, wzięłam znieczulenie a zapomniałam powiedzieć że nadal karmię. Czekam teraz na telefon z przychodni czy mogę karmić czy odstawianie zaczynamy już dziś 😂🤦‍♀️

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Matko jaka ja jestem nieogarnieta. Byłam dziś u dentysty, wzięłam znieczulenie a zapomniałam powiedzieć że nadal karmię. Czekam teraz na telefon z przychodni czy mogę karmić czy odstawianie zaczynamy już dziś 😂🤦‍♀️
    Można karmić po znieczuleniu, tak przynajmniej mi mówił mój dentysta 😉

Ounai lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, Michałek też taki jest, że jak czegoś nie chce to nie chce i koniec, nic go nie przekona, żadne zabawy, prośby, namawiania. I tak walczymy z nauką bidonu od kilku miesięcy, jest na "nie" i koniec. O tyle dobrze , że ładnie pije z doidy.. Teraz walczymy też z butami, mam nadzieję że przekona się kiedyś i zacznie je nosić 😆

KarolinaMaria, dmg111 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
‹‹ 4817 4818 4819 4820 4821 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ