Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Lalia, 1.5 roczne dziecko jeszcze ma dużo czasu na odpieluchowanie. Pewnie są wyjątki, ale większość dzieci pozbywa się pieluchy w 2.5-3 rz. Chyba tej kwestii nie warto słuchać rad innych , tylko patrzeć czy dziecko jest gotowe bo bez sensu zmuszać . Ja mam taki plan jak Ty- zacząć temat za rok na lato. Od września za rok idzie do przedszkola więc będzie motywacja 😁
Lalia lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Wiesz co ja się tym nie przejmowalam w ogole bo naprawde najwczesniejsze oznaki gotowosci sa najwczesniej w 18 miesiacu życia. Ale to rzadkość.
Mnie tez straszyli glownie moja mama ze taka duza a nocnika nie zna, ze wszystkie 2 latki co ona zna (a szczepi dzieci...) to juz sikaja na nocnik itp 🙄 presja po 2 urodzinach byla coraz większa.
No coz ja wolalam pominąć etap prania wiecznie kanapy, spodni i nir wiadomo czego i po prostu poczekac na dobry moment bo czytalam ze jak ten moment nastapi to praktycznie wpadek nie ma żadnych. No i u nas tak wlasnie bylo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 21:27
Lalia lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Lalia wrote:Dziewczyny, a w zupełnie nie ciążowym temacie, to chciałabym zarzucić hasło:
NOCNIK
😂😂😂
Czy mogę prosić Was o wszelkie informacje, ciekawostki, rady, plotki, doświadczenia i źródła wiedzy w tym temacie??
Przyznam szczerze, że kiedyś gdzieś tam tylko przeczytałam, że przed 18 miesiącem życia tak naprawdę nie ma co zaczynać, bo pojemność pęcherza jest zbyt mała, tak samo jak świadomość dziecka. W tym artykule, który czytałam to w ogóle było napisane że statystycznie najwięcej dzieci się odpieluchowuje w wieku 2 lat i 3 miesięcy i że najlepiej zacząć przygodę z odpieluchowaniem w wakacje po drugich urodzinach.
Co możecie dodać? Mamy starszakow, jakie macie doświadczenia? Wszystkie mamusie, jak u Waszych znajomych i rodziny?
Jak w ogóle się do tego zabrać? Wysadzać? Sadzać po jedzeniu? Przed kąpielą? Puszczać na golaska czy ubierać jakieś gatki treningowe?
Przyznam, że jestem zielona w temacie 😂 jedyne co wiem, to żeby nocnik nie miał bajerów, był niski żeby dziecko siedziało w kucki i żeby dla chłopców ten przód był wyższy żeby siku nie strzeliło do przodu 🤣
Dziękuję za KAŻDĄ odpowiedź 😘😘😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 21:43
Lalia lubi tę wiadomość
-
Ale nocnik najfajniejszy jest ten z ikei taki zwykly bialo - zielony. Ma wyjmowana ta wkladke. Latwo można umyc. Nic sie nie leje po bokach przy wylewaniu. To tak z obserwacji bo jak pisalam corce z 3 razy sie udalo na nocnik sie wysikac 😁
Lalia lubi tę wiadomość
Synek styczeń 2021 -
Ja dziy bylam na prenatalnych.
https://zapodaj.net/93c2774401c04.jpg.html
Przezierność w normie, papy nie robimyOunai, Zulugula, veritaa, Lalia, dmg111, Suszarka, emdar, Ladyo, Clover, Wik89, MoTyLeK🦋, Nowastaraczka, Ewa88 , Annia, kiniusia270, Tajka lubią tę wiadomość
Kuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
veritaa wrote:Ale nocnik najfajniejszy jest ten z ikei taki zwykly bialo - zielony. Ma wyjmowana ta wkladke. Latwo można umyc. Nic sie nie leje po bokach przy wylewaniu. To tak z obserwacji bo jak pisalam corce z 3 razy sie udalo na nocnik sie wysikac 😁
-
Lalia piękny kropek ❤️
Aśia gratulacje! Piękne dzieciątko 😍 jak się czujesz? Jakieś prognozy co do płci?
Tajka, a Ty gdzie się podziewasz? Jak u Ciebie ciążowo i jak Majeczka?
U nas nocnik stoi koło toalety, ale Iga się go boi 🤣 mamy tylko dlatego że został po moim siostrzeńcu. A tak serio serio, to myślę że w razie czego będziemy próbować z nakładkami na toaletę, bo Iga jest jednak dużą dziewczynką i zdaje mi się że na nocniku może jej być niewygodnie. Ciśnienia nie mam, zakładam że pieluchy się pozbędziemy za około rok. Od września 2023 idzie do przedszkola, a tam już musi być odpieluchowana (takie wymogi w miejskiej placówce 🤷). Muszę poczytać na ten temat, bo nie wiem nawet jakie są oznaki gotowości 😶Lalia lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarko, to nie jest absolutnie w stylu "matka krytyka" 🤣🤣🤣 tylko w tym minimum o którym ja czytałam o nocniku itd to było właśnie napisane że nakładka na sedes super, ale tylko i wyłącznie jeśli dziecko ma ten stopień pod nogami i kolanka są wyżej od pupy, było to podkreślone głównie w kwestii dziewczynek bo chodziło chyba też o mięśnie dna miednicy czy coś takiego 😅
Więc piszę to tylko po to żebyś zwróciła na to uwagę i zweryfikowała to bo nie mam żadnej pewności że czegoś nie pomyliłam 🙈Suszarka lubi tę wiadomość
-
Lalia u nas nocnik jest (tak jak napisala veritaa ten z ikei jest spoko i to oparcie ma dosc fajne, Malwina sie opiera). Stoi sobie kolo kibelka i jak ja korzystam z toalety to opowiadam Malwinie ze ona robi siku tam. No i zazwyczaj przed kapiela pokazuje na nocnik ze ona chce siku, to ja sadzamy i robi. Nie zawsze,ale jak sama chce to czemu nie
podejmiemy probe w sierpniu ale mysle ze dopiero w przyszlym roku ogarnie temat
Lalia lubi tę wiadomość
🔸28 lat
czasami sama na nim siada w ubraniach i ja mówię wtedy że tu robimy siku i kupę itp. Poważnie chyba zacznę myśleć jakoś po 2. roku, bo od września pójdzie do przedszkola a nie wiem ile taki proces odpieluchowania może trwać, a boję się że do września nie ogarniemy tematu
U mnie w rodzinie jest dwóch chłopaków co dopiero jak mieli ok 3,5 roku nauczyli się korzystać z nocnika
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Ewa88 wrote:My też już kupiliśmy nocnik z ikei
ale ja narazie jakoś specjalnie nie mam parcia, czasami wysadzam córkę ale nie na siłę, tylko jak sama pokazuje że chce
czasami sama na nim siada w ubraniach i ja mówię wtedy że tu robimy siku i kupę itp. Poważnie chyba zacznę myśleć jakoś po 2. roku, bo od września pójdzie do przedszkola a nie wiem ile taki proces odpieluchowania może trwać, a boję się że do września nie ogarniemy tematu
U mnie w rodzinie jest dwóch chłopaków co dopiero jak mieli ok 3,5 roku nauczyli się korzystać z nocnika
Nie przejmuj sie na zapas. Jesli dziecko jest gotowe to naprawde pojmie to w kilka dni. Jak nie bedzie gotowe to chociażbyś wychodzila z siebie nic nie zrobisz. Moim zdaniem.KarolinaMaria, Annia, Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość
Synek styczeń 2021 -
A moje odpieluchowywanie pamiętacie?
To była tragedia... Ale niestety mysle ze to byla w dużej mierze moja wina i mój nacisk... słuchałam ludzi do okola ze juz dawno powinna, ze inne dzieci młodsze od niej juz odpoeluchowywanie maja za sobą i w mojej głowie narodził się nacisk. Nie ma nic gorszego dla dziecka... Alicja była sfrustrowana tym wszytskim i mialam wrażenie że juz później dużo robila po prostu na złość. My majtki zmienialiśmy po 10/12 razy dziennie trwalo to kolo 2 tygodni. Ale gdy tak naprawdę odpuściłam całkowicie nie zwracałam uwagi na to że posiusiała sobie spodnie to sama z siebie zaczęła chodzić na nocnik. Toalety i podkładki długo się bała, w sumie od niedawana używa. W przedszkolu maja toaletki małe to tam nie miała problemu. Ale..... początek roku przedszkolnego nie był wesoły. Potrafiła 3 razy zmoczyc spodnie, ale to tak ze kapcie tez musiałam mieć do niej na zmianę 🙈 Całe szczęście ma takie przedszkole gdzie panie mnie same uspokajały że mam się tym nie martwić że dla nich nie problem przebrać.
Popełniłam wiele błędów przy odpoeluchowywaniu Alicji. I jest mi z tym źle. Ale dzięki temu będę mądrzejsza. I z Asia nie mam zamiaru się śmieszyć. Jak będzie gotowa, będę widziala ze nocik jak ciekawi to będzie siadać. Jak nie bedzie chciała to nie. Dodam że u nas doszła zazdrość o Asię. To tez nie pomagało w trakcie odpieluchwoywania.
Finał był taki ze miała 2 lata i 10 miesięcy jak ma dobre pożegnaliśmy pampersy.Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
A i nocik polocamy te. Podbny do tego z ikei ale jednak ładniejszy. Jest pingwin, kaczka, jednorożec coś jeszcze się pewnie znajdzie. My mamy pingwinka 🐧🐧
https://m.ceneo.pl/78845949
Dodam że chyba jest wyższy od tego nocika z ikei. Nie wiem ile ma ikea ten ma:
Oparcie 25 cm
Przód 22 cm
Bok 17 cm
Moja 3,5 latka do dziś na niego siada bo na nim woli robić 💩 i nie wygląda na nim jakoś śmiesznie 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2022, 11:33
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Annia wrote:Lalia co było nie tak z sandałkami Ipanema, że oddałaś?
Były na Olka za szerokie 😘 brakowało mi zapięcia żeby mu zapiąć na stopce 😅 a rozmiar mniejsze miały za krótką wkładkę 🙈
Ale Olek ma bardzo szczupła stopę i raczej z normalnym podbiciem. Było mi trochę szkoda że na niego nie pasują 🙄Annia lubi tę wiadomość