Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tajka, Majeczka będzie mieć siostrzyczkę 😍😍😍😍
Ogromne gratulacje ❤️❤️❤️❤️
Pamiętam, że chłopiec miał być Adaś, więc skoro córcia to jaki pomysł? 🥰🥰🥰 -
Lalia wrote:Tajka, Majeczka będzie mieć siostrzyczkę 😍😍😍😍
Ogromne gratulacje ❤️❤️❤️❤️
Pamiętam, że chłopiec miał być Adaś, więc skoro córcia to jaki pomysł? 🥰🥰🥰
Dziękujemy 🥰
Rozważamy te co mialy być przy Majci, czyli Jagodę i Gabrysie, ale bardzo podoba mi się też Nadia, ale ma tak na imię corka koleżanki, w sumie znajomej, ale chyba nie będę sie tym przejmować, bo mamy bardzo slaby kontakt.Lalia lubi tę wiadomość
-
Mamity wstyd się przyznać ale my nadal ze smoczkiem. Smoczek głównie do zasypiania. I często jak się w nocy przebudzi, to dam smoczek i śpi do rana. Boję się, że bez tego nie będzie tak łatwo.
W dzień praktycznie nie używa chyba że jest jakiś ciężki dzień i już jest krytycznie, to wtedy.
Czytałam, że najlepiej zabrać raz a porządnie i już nie wracać do smoczka. Lub obcinac końcówkę.
Martwi mnie, że córka nie umie się wyciszyć i uspokoić i smoczek jej bardzo pomaga. Czasami i noszenie i tulenie nic nie daje-dopiero smok pomaga.
Czytałam że dziecku musi mieć alternatywny sposób na wyciszenie -jakas maskotka, pieluszka, muzyka itp. U nas nic nie pomaga. Próbowałam już kilka razy i chyba jestem za mało konsekwentna i w końcu się poddaje 😑 -
ZielonaHerbata próbowałam zabrać raz na zawsze, oddać dzieciom, żeby ptaszki zabrały i milion innych sposobów i najlepszy to z odcinaniem końcówki. Ja odcinalam dosłownie 1mm co ok 5 dni. Nie spieszyłam się i humanitarnie, bez płaczu odstawiliśmy. Miałam też 5 innych smoczków w zapasie. Jak soe zorientował że jest krótszy bo np ucielam 2mm zamiast 1mm to brałam zapasowy i wracałam do poprzedniej długości (ale nigdy nie do początkowej), czekałam znowu kilka dni i wtedy obcinałam ponownie. Kilka tygodni i było po sprawie. Jak pokazywał na smoczek że jest odcięty to mówiłam mu, że chyba się zepsuł, ale niestety tylko taki smoczek mamy więc albo bierze ten albo wcale.
I żaden wstyd, starsze dzieci też mają cyca i wtedy o wstydzie się nie mówi. Teoretycznie do 2 rż powinniście pożegnać smoka więc masz jeszcze chwilę. Mój Tymek miał 2,5 roku. Trochę długo, ale tak wyszło wtedy. Może właśnie przez to ma teraz problemy logopedyczne? -
Herbata, a zrobiłaś tak że wzięłaś smoka a dałaś maskotkę? Bo ten alternatywny sposób/zamiennik wprowadza się raczej stopniowo, tak że przez jakiś czas dziecko ma dwa, a potem rezygnuje się i stopniowo wycofuje drugi.
U nas takim uspokajaczem było karmienie piersią i usypianie w wózku/na piłce. I najpierw zamieniliśmy zasypianie przy piersi, na wózek/piłkę (taa, zamieniliśmy siekierkę na kijek), ale do tego dołożyliśmy przytulanke i chmurkę z szumami.
Tzn kładliśmy Olcia w wózku z pluszową panda, a do kosza pod wózkiem wkładaliśmy chmurkę z szumami, jak lulalam na rękach to trzymałam Olcia i pandę, a chmurka z szumami chodziła w tle. Jak go przenieśliśmy do łóżeczka żeby spróbować samodzielnego zasypiania, to kładliśmy go z panda i chmurka z szumami. Teraz jeśli w nocy się przebudzi, to albo tuli pandę/kocyk albo włączamy mu te szumy z chmurki.
U nas proces zamiany piersi na wózek/piłkę trwał kilka tygodni, a potem wózka/piłki na łóżeczko z chmurką około tygodnia.
Może spróbuj wprowadzić alternatywę (kocyk, maskotka, pozytywka, głaskanie, co tam chcecie) na tydzień/dwa razem ze smoczkiem, a po tym czasie zacznij chyba codziennie albo co dwa dni obcinać milimetr smoczka 😘😘 -
U nas też dalej smoczek w użyciu - do spania. Tez niedługo chcemy mu zabrać. Chyba wykorzystam sposób Ounai z odcięciem końcówki.
Od jakiegoś czasu Michałek sam zasypia, to jest coś pięknego. Koniec bujania , śpiewania itp . Po prostu wkładam go do łóżeczka, wychodzę z pokoju a on zasypia. Nie wierzę , że doczekałam się tego momentu 😆
No i wygląda na to, że sam się odstawił od piersi, śpi całą noc i już nie budzi się nad ranem na mleko. Trochę mi smutno, chciałam jeszcze pokarmić🙁 Ale skoro sam się odstawił to znaczy, że był pewnie gotowy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 12:28
Zulugula, Lalia, Wik89, Nowastaraczka, kic83, dmg111, emdar lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Teraz nowe zalecenia mówią, że powinno się zrezygnować do 10m. Ale wiadmo, ze zalecenia a zycie, to dwie rozne sprawy 😁😁
Wydaje mi sie, że im dziecko mlodsze tym mniej kumate i może właśnie ten proces jest łatwiejszy
Bardziej patrzę pod tym katem, że naprawdę dużo wlozysliny pracy z logopeda i nie chciałbym aby pozniej okazało się, że coś się zepsuło przez smoczek. Chociaz wiadomo,ze i bez smoczka moga wyjsc pozniej jakies przeboje logopedyczne, nie ma zasady.
Dzięki za rady. Może faktycznie będę tak stopniowo obcinala końcówkę.
Laila w sumie nie zdawałam maskotki i smoczka jednocześnie, będę próbowała. Chociaż ona nie lubi się tulić do maskotek. Albo jeszcze nie umie 😁😁
Tzn. W ciągu dnia jak powiem tuli tuli to się przytuli do maskotki lub przytula inna dzieci ale żeby właśnie do spania coś przytulać lub jak marudkuje sobie i trzymam ja na rekach i daje pluszaka, to wtedy nie ma zainteresowania aby się tulić do czegoś. Próbowałam też z pieluszka.
Muszę poprobowac lub kupić jej jakąś atrakcyjniejsza maskotke 😅Lalia lubi tę wiadomość
-
Tajka gratulacje!
herbstko my odcinalismy koncowke. Po kilku dniach odrzuciła ale byla mlodsza bo miala 8msc.a cycka nie umiem odstawic, wlasnie z tego powodu ze za „miekka” jestem, No i to lubie. Wszystko wskazuje na to ze juz nasze kp sie konczy bo juz czesciej tego mleczka tam nie ma niz jest aby mogla sie najesc
🔸28 lat
Calanthe, mój syn ma wadę wymowy spowodowaną długim smoczkowaniem i to jest głównie seplenienie, choć nie tylko. Dziecko posiadające smoczek długo układa język w nieprawidłowy sposób i wypycha go z buzi. To o czym mówisz to ewidentne zaniedbanie rodziców, ale być może też logopedy z przedszkola. Logopeda mojego syna twierdziła przez prawie 3 lata że zajecia w przedszkolu są wystarczające. Jak urodziłam Marte i siedziałam w domu, miałam więcej czasu zaczęłam z nim ćwiczyć codziennie a on nie robił postępów. Poszłam do przedszkola I nagle logopeda przyznała, że powinniśmy dodatkowo gdzieś jeździć. A Pani dyrektor obraziła się, że podważamy umiejętności jej pracownicy. Po roku wizyt u logopedy 2x w tyg syn wszystko wypracował i jest jednym z najlepiej mówiących w grupie dzieci. Natomiast pozostałe dzieci które korzystają z logopedy w przedszkolu mówią wrecz tragicznie.
-
Kic, Calanthe, najprawdopodobniej coś ją pogryzło ;/ dzięki Calanthe za zdjęcia, teraz już wiem jakich pęcherzyków 'oczekiwać' w przypadku ospy.
Tajka, gratuluję drugiej córeczki!
Clover, dobrze, że teściowa się uspokoiła, może da Wam spokój na jakiś czas.
Lalia, dużo zdrowia dla Twojej rodziny, może tak miało być, że na wakacje pojedziecie 2 trymestrze ❤ zwrócą Wam zaliczkę za teraz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 19:07
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Kic, Calanthe, najprawdopodobniej coś ją pogryzło ;/ dzięki Calanthe za zdjęciae, teraz już wiem jakich pęcherzyków 'oczekiwać w przypadku ospy.
Tajka, gratuluję drugiej córeczki!
Clover, dobrze, że teściowa się uspokoiła, może da Wam spokój na jakiś czas.
Lalia, dużo zdrowia dla Twojej rodziny, może tak miało być, że na wakacje pojedziecie 2 trymestrze ❤ zwrócą Wam zaliczkę za teraz?
Nawet się nie pytałam, bo mieliśmy być 6 nocy, w zadatek był za dwie i nie była to kosmiczna kwotą 😘 a zresztą mieliśmy jechać trzeci raz w to samo miejsce, właściciele są wspaniali i wiemy że przez to że odwołaliśmy w ostatniej chwili to będą też przez nas stratni bo ciężko znaleźć kogoś na ostatnią chwilę, zwłaszcza jak się okazuje że pogoda jednak nie dopisuje 🙈
Coraz bardziej się upewniam, że tak miało być, nie bez powodu się to wszystko wydarzyło, a wspólny wyjazd jeszcze sobie odbijemy 😘KarolinaMaria lubi tę wiadomość