Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Z męskim imieniem to jest ciężko 😀 u nas w grę wchodzi tylko Adaś (lub Jakub ale mąż nie bardzo chce), a jak moja bratowa to usłyszała, to powiedziała, że oni też będą mieli Adasia, jak im sie trafi chłopiec, więc byłoby dwóch Adasiów w bliskiej rodzinie, jakoś by mi to nie przeszkadzało chyba specjalnie 😊 ale może niech zostanie już ta dziewczynka😊 mąż uparty na Gabrysię, a mnie coraz bardzij przrkonuje jednak Nadia.
Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Lalia wrote:Dziewczyny, wszystkie, a miałyście jakieś "kryteria" wyboru imienia? 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 19:28
Lalia lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
U nas kryteria byly takie ze ma nie byc w top 10 najpopularniejszych imion oraz ma nie byc takiego imienia w rodzinie mojej i męża.
Trudno w to uwierzyć ale nir mamy w rodzinie Anny no i Bartlomieja
Chcieliśmy Aleksandre i Adama ale nie wpasowały sie w nasze kryteria bo mamy w rodzinie i sa w top 10.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 19:48
Lalia lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Lalia wrote:Dziewczyny, wszystkie, a miałyście jakieś "kryteria" wyboru imienia? 😁
Dziewczyny gdzie ten update brzuchów? Pokażcie cośLalia lubi tę wiadomość
-
Ja mam kryteria - imiona wg alfabetu.
Pierwszy syn Aleksander.
Drugi syn Feliks.
Trzeci syn Julian.
Więc czwarte dziecko musi mieć imię na literę następującą po "J" 😃Lalia, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Krótkie musiało być bo nazwisko dlugie i moj maz sie dlugo podpisuje przez to ze ma dlugie imie + nazwisko 🤣Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Nam zależało na tym, żeby imię nie było zbyt popularne. Choć pewnie jakbym zakochała się w jakimś z top 10, to przestałoby mieć to znaczenie. 'Matylda' urzekła nas jeszcze przed ciążą i jak po pierwszych prenatalnych myślałam, że będzie chłopiec, to od razu pomyślałam 'czyli nie Matylda!', a jak potem okazało się, że jednak dziewczynka to nawet nie dyskutowaliśmy o imieniu, bo było już wybrane.
Od razu mi się przypomniały wasze historie o niewiernych Tomaszach 🤣 biedna Zulu się wtedy naczytała. Właśnie Zulu, czy Tomasz złamał już jakieś serducho w żłobku? 😎Zulugula, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Hejka,
Znowu wpadam obiecując sobie, że będę to robić częściej a później brakuje mi życia. Praca, dom i coągle chore dziecko + czas dla siebie, treningi to jednak spora logistyka.
My dziś zaprowadziliśmy Polę do żłobka po 3 tyg kataru i okazało się że w żłobku panuje bostonka, także chyba dziś zakończyła swoją przygodę z tym żłobkiem. Noe chcemy aby na koniec nam zachorowała tym bardziej że mąż ma wyjazd z.pracy do niemiec a ja festiwal w przyszły weekend (wyjeżdzam na cały weekend i mega się stresuje jak to będzie) . Trochę mi szkoda bo liczyłam że w tym tygodniu nieco odsapne od opieki nad Polą gdy bedzie chodzić do żłoba ale chyba wolę nie odpocząć ale też nie mieć teraz bostonki. Pytanie tylko czy dziś będąc tam 3h nie zaraziła się.
Na szczęście moja praca jest taka że jestem w stanientak.operować aby się nią opiekować gdy siedze w domu, a do biura jadę w dni gdy teściowa lub mąż mają wolne.
Ounai, gdzie jedziecie na urlop?
Motylku, Wy już po? Kojarzę że mieliście jechać nad morze.
Lalia, gratuluję drugiego chłopca!Lalia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ale historie! 🤩
Mega miło się to czyta 😁 raz się śmieję, raz kiwam głową ze zrozumieniem 🤭
U nas ta "etapowość" o której pisze Zulu też była jednym z głównych kryteriów 👍 pamiętam jak kiedyś rozmawiałam z koleżankami o naszych osobistych imionach i one bardzo narzekały na swoje, mimo że jedna nazywa się Katarzyna a druga Joanna. Jako główny "problem" podawały moment przedstawiania się, bo Joanna/Katarzyna jest bardzo formalnie, Asia/Kasia mega zdrobniale a znowu Aśka/Kaśka dość ostro, mówiły że brakuje im takiej neutralnej formy zdrobnienia. Dlatego my szukaliśmy albo takiego co w podstawowej formie jest już neutralne (np. Marcin, Michał, Karolina, Sylwia) i od tego ewentualnie zdrabniać, albo znaleźć takie imię które można stopniować w zależności od wieku/sytuacji (np. Zuzia/Zuza/Zuzanna, Oluś/Olek/Aleksander)🙂
Drugim kryterium było to, żeby nie występowało w najbliższej rodzinie czyli wśród rodzeństwa, kuzynów i ich dzieci, stąd nam odpadł Kamil, Rafał, Bartek, Maciek, Dominik, Antoś, Ignaś, Michał hahaha. Ale np. Aleksander to pradziadek mojego męża i brat mojej babci 😅
No i trzecie kryterium to żeby nie kojarzyło nam się źle z jakimiś konkretnymi osobami i wbrew pozorom to było jedno z trudniejszych, bo ja pracuję w szkole a mój mąż w placówce w której też jest tłum ludzi 😂
Popularność imienia nie była jakoś specjalnie istotna, bo toww dużej mierze zależy od środowiska. Ja jestem Natalia, wydaje mi się że znane i dość popularne, a tak naprawdę to na palcach mogę policzyć Natalie jakie spotkałam w swoim życiu 🤣
Dla mnie też nie ma znaczenia to czy imię jest bardziej nowoczesne (Nel, Mia, Laura,Nadia) czy bardziej tradycyjne (Helena, Hanna, Stanisław, Tadeusz).
Moja teściowa bardzo chciała żebyśmy nazwali syna Gabriel. Uważam że to piękne imię, religijne, niezbyt popularne, brat mojego dziadka miał tak na imię, ale jest strasznie niewdzięczne, bo albo mały Gabryś albo dorosły Gabriel, nie ma nic po środku 🙄 chociaż chyba zagranicą zdrabniają "Gabe" i to jest ekstra, ale chyba babcie w Polsce nie są na to gotowe 🙈🙈🙈 -
U nas podobnie jak u wszystkich. Nie chciałam żeby imię się powtarzało w rodzinie, i tak jak verita nie chciałam imienia z top10. W pierwszej ciąży miała być Izabela, mąż mówił do brzucha "Iza", ale mi się odwidziało. Pewnego dnia na fali ciążowych hormonów zaczęłam płakać i powiedziałam mężowi "ona nie ma na imię Iza!". Spontanicznie zaczął mówić "Iga" (chyba dlatego że podobne do Iza). Mnie się spodobało, zwłaszcza że znam jedną Igę której sporo zawdzięczam
i tak już zostało. A z Jagódką był wielki zgryz, nie mogliśmy dojść do porozumienia...ja w końcu zaczęłam wertować ranking imion (któreś ministerstwo to publikuje). Wtedy znalazłam imiona Bianka, Jagoda, Róża, Stefania, Diana, Helena. Mega mi się podobało imię Bianka, ale nie pasuje nam do nazwiska. Stefania też super ale tak ma na imię córka naszego nielubianego znajomego 😂 i stanęło na Jagodzie. Mąż próbował forsować jeszcze Izabelę pod koniec ciąży, jednak mnie się wydawało dziwne mieć Igę i Izę 🙈 choć teraz jest Iga, Jaga i do tego ja jestem Aga, to chyba jeszcze dziwniejsze hahaha 😂😂 a Jagódka ma na drugie Izabela, i wszyscy się zachwycali tym imieniem jak dawaliśmy zaproszenia na chrzest. Nic dziwnego, jest piękne i eleganckie 🥰 Pozdrawiam Kic z tego miejsca 😘
dmg111, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Lalia, Zulugula, emdar lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Jak okaże się, że będziemy mieli kolejnego syna, to nie mam dla niego imienia, nic mi się już nie podoba 😅
Za to dla córki mam mnóstwo pomysłów, a najbardziej podoba mi się Róża, Kalina, Natalia, Nel, tylko nie wiem co na to mąż 😂 bo on by chciał Julię 🤦♀️ jak Julian to i Julia.. W ogóle mi to nie gra, tak jak Lalia Tobie Ola i Olek 😅Lalia, dmg111, Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Hej, jestem jestem Suszarko, dzięki za pamięć ❤😘. My dalej na wsi, przyjechała w zeszłym tygodniu moja mama, więc mamy rodzinne wakacje
Wczoraj najmłodsze wnuki zbierały z babcią porzeczki na kompot:) Czasem coś podczytam, ale nie mam kiedy się odezwać, bo naprawdę jest tutaj co robić
Wracamy do Wawy w sb, a we wtorek jedziemy już dalej ( na południe Polski, a potem do Austrii).
Co do imienia, to u nas było tylko jedno kryterium: miało podobać się nam obojgu. Ja wymyśliłam Julianka ( bardzo szybko, gdzieś koło 5 msca, mężowi się spodobało,I tak zostało).
Pozdrawiamy wszystkie ciotki i dzieciaczkibuziaki!
Wik89, Lalia lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙