X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z męskim imieniem to jest ciężko 😀 u nas w grę wchodzi tylko Adaś (lub Jakub ale mąż nie bardzo chce), a jak moja bratowa to usłyszała, to powiedziała, że oni też będą mieli Adasia, jak im sie trafi chłopiec, więc byłoby dwóch Adasiów w bliskiej rodzinie, jakoś by mi to nie przeszkadzało chyba specjalnie 😊 ale może niech zostanie już ta dziewczynka😊 mąż uparty na Gabrysię, a mnie coraz bardzij przrkonuje jednak Nadia.

Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wszystkie, a miałyście jakieś "kryteria" wyboru imienia? 😁

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ja chciałam jakieś proste imię w miarę polskie, ale żeby ładnie się zdrabniało, no i żeby za granicą było proste do wymówienia jakby chciał kiedyś wyemigrować stąd (Majkel)😁😁 No i jeszcze tak wyszło że Michałek ma imię po swoim prapradziadku, a to też było dla mnie ważne żeby "odziedziczył" imię po kimś z rodziny 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 19:28

Lalia lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

Tak, na M i wszyscy mamy inicjaly M.M 🤣

Lalia lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 18 lipca 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kryteria byly takie ze ma nie byc w top 10 najpopularniejszych imion oraz ma nie byc takiego imienia w rodzinie mojej i męża.

Trudno w to uwierzyć ale nir mamy w rodzinie Anny no i Bartlomieja :)

Chcieliśmy Aleksandre i Adama ale nie wpasowały sie w nasze kryteria bo mamy w rodzinie i sa w top 10.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 19:48

Lalia lubi tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    U nas podobnie jak u Iryski. Miało być proste, nie z tych nowoczesnych i moj mąż koniecznie chciał biblijne plus staraliśmy się wybrać mało popularne. Oczywiście nie mogło budzić złych skojarzeń i chcieliśmy żeby data imienin nie wypadała blisko urodzin, zwłaszcza w przypadku Tymka, który i tak już wybrał sobie ciekawą datę narodzin. Chcieliśmy również podobnie jak Iryska aby były to w miarę miedzynarodowe imiona. Ale z imionami biblijnymi nie ma problemu, bo są tłumaczone na wszystkie języki świata więc po angielsku nasze dzieci to Timothy i Martha. Choć z doswiadczenia wiem, ze naogół imion się nie tłumaczy, więc to taki najmniej ważny argument.

Dziewczyny gdzie ten update brzuchów? Pokażcie coś ;)

Lalia lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

Ja mam kryteria - imiona wg alfabetu.
    Pierwszy syn Aleksander.
    Drugi syn Feliks.
    Trzeci syn Julian.
    Więc czwarte dziecko musi mieć imię na literę następującą po "J" 😃

Lalia, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Nowastaraczka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

Krótkie musiało być bo nazwisko dlugie i moj maz sie dlugo podpisuje przez to ze ma dlugie imie + nazwisko 🤣

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

4 cs cb
    5cs 🍀

Beta 09.03 1067
    11.03 2392.21

25.03 jest ❤

7.11.2020 🥳🤱
    💚💚💚💚💚💚💚💚

55c3208ed6.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam zależało na tym, żeby imię nie było zbyt popularne. Choć pewnie jakbym zakochała się w jakimś z top 10, to przestałoby mieć to znaczenie. 'Matylda' urzekła nas jeszcze przed ciążą i jak po pierwszych prenatalnych myślałam, że będzie chłopiec, to od razu pomyślałam 'czyli nie Matylda!', a jak potem okazało się, że jednak dziewczynka to nawet nie dyskutowaliśmy o imieniu, bo było już wybrane.

Od razu mi się przypomniały wasze historie o niewiernych Tomaszach 🤣 biedna Zulu się wtedy naczytała. Właśnie Zulu, czy Tomasz złamał już jakieś serducho w żłobku? 😎

Zulugula, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2022, 17:00

Lalia, KarolinaMaria, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa jak tam adaptacja w żłobku?

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    Znowu wpadam obiecując sobie, że będę to robić częściej a później brakuje mi życia. Praca, dom i coągle chore dziecko + czas dla siebie, treningi to jednak spora logistyka.

My dziś zaprowadziliśmy Polę do żłobka po 3 tyg kataru i okazało się że w żłobku panuje bostonka, także chyba dziś zakończyła swoją przygodę z tym żłobkiem. Noe chcemy aby na koniec nam zachorowała tym bardziej że mąż ma wyjazd z.pracy do niemiec a ja festiwal w przyszły weekend (wyjeżdzam na cały weekend i mega się stresuje jak to będzie) . Trochę mi szkoda bo liczyłam że w tym tygodniu nieco odsapne od opieki nad Polą gdy bedzie chodzić do żłoba ale chyba wolę nie odpocząć ale też nie mieć teraz bostonki. Pytanie tylko czy dziś będąc tam 3h nie zaraziła się.
    Na szczęście moja praca jest taka że jestem w stanientak.operować aby się nią opiekować gdy siedze w domu, a do biura jadę w dni gdy teściowa lub mąż mają wolne.

Ounai, gdzie jedziecie na urlop?

Motylku, Wy już po? Kojarzę że mieliście jechać nad morze.

Lalia, gratuluję drugiego chłopca!

Lalia lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imienia to u nas nie było żadnych wymogów. Mężowi spodobała się Pola (myślał ze to od Polski 🤣) i tak już zostało :D

Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale historie! 🤩

Mega miło się to czyta 😁 raz się śmieję, raz kiwam głową ze zrozumieniem 🤭

U nas ta "etapowość" o której pisze Zulu też była jednym z głównych kryteriów 👍 pamiętam jak kiedyś rozmawiałam z koleżankami o naszych osobistych imionach i one bardzo narzekały na swoje, mimo że jedna nazywa się Katarzyna a druga Joanna. Jako główny "problem" podawały moment przedstawiania się, bo Joanna/Katarzyna jest bardzo formalnie, Asia/Kasia mega zdrobniale a znowu Aśka/Kaśka dość ostro, mówiły że brakuje im takiej neutralnej formy zdrobnienia. Dlatego my szukaliśmy albo takiego co w podstawowej formie jest już neutralne (np. Marcin, Michał, Karolina, Sylwia) i od tego ewentualnie zdrabniać, albo znaleźć takie imię które można stopniować w zależności od wieku/sytuacji (np. Zuzia/Zuza/Zuzanna, Oluś/Olek/Aleksander)🙂
    Drugim kryterium było to, żeby nie występowało w najbliższej rodzinie czyli wśród rodzeństwa, kuzynów i ich dzieci, stąd nam odpadł Kamil, Rafał, Bartek, Maciek, Dominik, Antoś, Ignaś, Michał hahaha. Ale np. Aleksander to pradziadek mojego męża i brat mojej babci 😅
    No i trzecie kryterium to żeby nie kojarzyło nam się źle z jakimiś konkretnymi osobami i wbrew pozorom to było jedno z trudniejszych, bo ja pracuję w szkole a mój mąż w placówce w której też jest tłum ludzi 😂

Popularność imienia nie była jakoś specjalnie istotna, bo toww dużej mierze zależy od środowiska. Ja jestem Natalia, wydaje mi się że znane i dość popularne, a tak naprawdę to na palcach mogę policzyć Natalie jakie spotkałam w swoim życiu 🤣

Dla mnie też nie ma znaczenia to czy imię jest bardziej nowoczesne (Nel, Mia, Laura,Nadia) czy bardziej tradycyjne (Helena, Hanna, Stanisław, Tadeusz).

Moja teściowa bardzo chciała żebyśmy nazwali syna Gabriel. Uważam że to piękne imię, religijne, niezbyt popularne, brat mojego dziadka miał tak na imię, ale jest strasznie niewdzięczne, bo albo mały Gabryś albo dorosły Gabriel, nie ma nic po środku 🙄 chociaż chyba zagranicą zdrabniają "Gabe" i to jest ekstra, ale chyba babcie w Polsce nie są na to gotowe 🙈🙈🙈

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie jak u wszystkich. Nie chciałam żeby imię się powtarzało w rodzinie, i tak jak verita nie chciałam imienia z top10. W pierwszej ciąży miała być Izabela, mąż mówił do brzucha "Iza", ale mi się odwidziało. Pewnego dnia na fali ciążowych hormonów zaczęłam płakać i powiedziałam mężowi "ona nie ma na imię Iza!". Spontanicznie zaczął mówić "Iga" (chyba dlatego że podobne do Iza). Mnie się spodobało, zwłaszcza że znam jedną Igę której sporo zawdzięczam :) i tak już zostało. A z Jagódką był wielki zgryz, nie mogliśmy dojść do porozumienia...ja w końcu zaczęłam wertować ranking imion (któreś ministerstwo to publikuje). Wtedy znalazłam imiona Bianka, Jagoda, Róża, Stefania, Diana, Helena. Mega mi się podobało imię Bianka, ale nie pasuje nam do nazwiska. Stefania też super ale tak ma na imię córka naszego nielubianego znajomego 😂 i stanęło na Jagodzie. Mąż próbował forsować jeszcze Izabelę pod koniec ciąży, jednak mnie się wydawało dziwne mieć Igę i Izę 🙈 choć teraz jest Iga, Jaga i do tego ja jestem Aga, to chyba jeszcze dziwniejsze hahaha 😂😂 a Jagódka ma na drugie Izabela, i wszyscy się zachwycali tym imieniem jak dawaliśmy zaproszenia na chrzest. Nic dziwnego, jest piękne i eleganckie 🥰 Pozdrawiam Kic z tego miejsca 😘

dmg111, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Lalia, Zulugula, emdar lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2022, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2022, 19:56

Nowastaraczka, Lalia, dmg111, emdar lubią tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2022, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak okaże się, że będziemy mieli kolejnego syna, to nie mam dla niego imienia, nic mi się już nie podoba 😅
    Za to dla córki mam mnóstwo pomysłów, a najbardziej podoba mi się Róża, Kalina, Natalia, Nel, tylko nie wiem co na to mąż 😂 bo on by chciał Julię 🤦‍♀️ jak Julian to i Julia.. W ogóle mi to nie gra, tak jak Lalia Tobie Ola i Olek 😅

Lalia, dmg111, Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez mamy dylemat co do imienia i szczerze ciężko się bam dogadać. Choć ostatnio skłaniamy się ku Bartoszowi

dmg111, Suszarka, Lalia, Nowastaraczka, emdar lubią tę wiadomość

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • emdar Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem jestem Suszarko, dzięki za pamięć ❤😘. My dalej na wsi, przyjechała w zeszłym tygodniu moja mama, więc mamy rodzinne wakacje :) Wczoraj najmłodsze wnuki zbierały z babcią porzeczki na kompot:) Czasem coś podczytam, ale nie mam kiedy się odezwać, bo naprawdę jest tutaj co robić:) Wracamy do Wawy w sb, a we wtorek jedziemy już dalej ( na południe Polski, a potem do Austrii).

Co do imienia, to u nas było tylko jedno kryterium: miało podobać się nam obojgu. Ja wymyśliłam Julianka ( bardzo szybko, gdzieś koło 5 msca, mężowi się spodobało,I tak zostało).
    Pozdrawiamy wszystkie ciotki i dzieciaczki :) buziaki!

Wik89, Lalia lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2022, 20:22

Lalia, Ulaa, emdar lubią tę wiadomość

‹‹ 5001 5002 5003 5004 5005 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ