Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zielona, Ounai ale ja nigdzie nie napisałam że te objawy muszą wystąpić wszystkie 😁
Bardziej mi chodziło o to, że np to że dziecko ma upodobania do rutyny czy trudności z mową nie oznacza że ma autyzm. Nie chodzi mi o to, żeby uśpić czujność rodzica, bo jeśli coś nas martwi to zawsze warto sprawdzić!
Ale też jeśli widzimy że dziecko np. układa zabawki w ciągu, to sugerowanie rodzicowi że to pewnie autyzm jest po prostu krzywdzące, bo na to nie składa się jeden czy dwa objawy tylko cały szereg 🙂 -
ZielonaHerbata wrote:Mamuśki, czy już robicie listę prezentów na świeta?😁🙈🙈
Jejku, miałam o to samo pytać, tylko było mi głupio 🤣🙈
U nas tworzy się lista, bo grudzień to mikołajki, urodziny i święta 🤭
Masz już jakieś pomysły? 😘
P.s. chodziło Ci pewnie o stereotyp, że dziecko z ADHD nie utrzymuje kontaktu wzrokowego, albo nie lubi dotyku, a w praktyce może być super kontakt wzrokowy, super przytulaśne dziecko, a całkowicie uzasadniona diagnoza, tak? 😁😘 -
Madziulix ja tez nosiłam wkładki przez cały okres karmienia, a karmiłam rok
miałam tyle pokarmu, ze spokojnie wykarmilamvym cała grupę w żłobku
jak ominelam jakiekolwiek karmienie to od razu miałam pełne piersi! Dlatego przed powrotem do pracy postanowiłam se odstawiam całkowicie bo bałam się jak zniosę te 8 godzin w pracy bez kp. Dla ułatwienia sobie życia wzięłam leki. Ale to nie znaczy ze odstawienie było łatwe, wręcz przeciwnie, przez pierwsze dni piersi miałam jak kamienie, do tego gorączka i wymioty. A pierwsza noc to był w ogóle koszmar! Ale wtedy dziewczyny tu na forum napisały mi, ze jeśli przeżyłam pierwsza noc to będzie już tylko łatwiej. I rzeczywiście- z każda chwila było coraz lepiej. Po tygodniu czułam się już super i nie żałuje tej decyzji
Lalia lubi tę wiadomość
-
Laila mniej więcej o to mi chodziło ☺
Pomysłów mam sporo, niestety większość to duże gabaryty a miejsca już brak 😁😁
Na pewno jakąś lalkę, pewnie Miniland z włosami.
Podoba mi się pomysł Suszarkaki z Playdoh więc na pewno jakiś jeden zestaw wjedzie.
Zastanawiam się też nad Albikiem ale nie wiem, czy to nie za szybko i w sumie nie mam żadnych opinii, czy to fajne, czy nie.
I coś z drewnianych zabawek Montessori bo bardzo lubi takie sprawy.
Ale jeszcze jakoś mocno nie myślałam, dopiero powoli będę zbierała inspirację 😁Lalia lubi tę wiadomość
-
Zielona Herbata, u nas na liście (na te trzy okazje i na całą rodzinę) są:
-stolik o krzesełka do pokoju (moi rodzice)
-nowe łóżko (my)
-rowerek biegowy (teściowie)
-Duplo (mój brat)
-Garaż/parking Wader
-Play Doh
-Zabawkowa skrzynka z narzędziami
-Pucio i ćwiczenia z mówienia
-Puzzle
-Autko zdalnie sterowane
Oczywiście nie wszystko będzie kupione 🤣 ale czasami ktoś pyta, np Olcia chrzestna i lubię wtedy podesłać listę i ktoś sobie wybiera w takim budżecie jak mu pasuje 😁ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
-
Zulu, grunt że jesteś czujna i obserwujesz Tomcia 😘 a jak masz jakieś wątpliwości zawsze warto podpytać i sprawdzić 😘
Potraktuj ten pierwszy cykl jako rozgrzewkowy, a w następnym siadaj na koń i ruszaj galopem do boju 🔥😎Zulugula lubi tę wiadomość
-
Iryska wrote:Ounai, bo chyba to co Ty opisujesz to się ogólnie nazywa: zaburzenia ze spektrum autyzmu. I w tym pojęciu mieści się autyzm , zespół Aspergera i pewnie jakieś inne tego typu zaburzenia.
Zulu, u mnie pierwszy raz lampka się zapaliła jak Tymek właśnie godzinami układał autka w rzędy. Ale wtedy moja siostra, pedagog pracujący na codzień z dziećmi z autyzmem powiedziała mi że jeśli zmienia kolejność to jest to nic innego jak budowanie wieży tylko w poziomie. Natomiast mi zawsze coś nie dawało spokoju. On często mówił że coś jest zbyt głośne ale nie wszystko. Np odkurzacz był OK, TV OK ale już młynek do kawy NOK. Albo na placu zabaw biegał raczej sam, natomiast myślałam że to po prostu taki wiek. Natomiast Marta teraz zachowuje się zupełnie inaczej a jest w tym samym wieku.
Herbatko, jeszcze można piasek kinetyczny. Ogólnie my mamy zestaw 40 kubkow ciastoliny w domu ale to jest tak brudząca zabawa że srednio lubię. Natomiast mam doswiadczenie i nie polecam kupować podrobek. Oryginalna play doh wysycha, łatwo się spiera, nie ma problemu jeśli dostanie się w niepowołane miejsca. A podrobki trudno mi było usunąć i teraz jesli moje dzieci je dostaja to zostawiam foremki a kubeczki z ciastolina wyrzucam i daję im do zabawy jeden z zapasowych kubeczkow w domu.
U nas szał też robi tablica do rysowania, ta stojaca z ikea, kręgle drewniane, kucyk pony z grzebykiem a pod choinke chyba pomyslimy o domku dla lalek bo Marta dostaje szału jak widzi gdzieś w sklepie.
I jeszcze klocki wafelkowe z Marioinexu. Bawia się godzinami we dwójkę. Za to Marta Duplo nie lubi, ale myślę że to przez starsze rodzeństwo. Ona woli normalne lego. I wczoraj dostała gratis do zakupow zestaw z playmobil i jest zachwycona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2022, 14:05
Iryska, emdar lubią tę wiadomość
-
Ounai, mój Michaś też na placu zabaw sam się bawi, inne dzieci mogą nie istnieć dla niego 😐
I to chyba nie kwestia tego że nie zna tych dzieci, bo np codziennie widuje się z 4 letnim kuzynem, ale też tak średnio jest przekonany do niego, no nie czuje się komfortowo w jego towarzystwie 😐
Mam nadzieję że mu to minie z wiekiem.
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Ja też pilwcam piasek kinetyczny, ostatnio kupilam Mai i super 👍 ja jeszcze nie myślę o świętach 😀 ale na pewno będę chciała kuchnie z lidla, albo stolik z krzesełkami, ale nie wiem co leoiej, bo na obydwie rzeczy chyba nie znajde miejsca 😬
A co polecicie dla dzuewczynki w pierwszej klasie, chyba 7 lat, albo 8 😀 interesuje się sportem/tańcem. Ounai, może Ty doradzisz co teraz na czasie, czym dzieci sie bawią, mimo że masz chłopca 😀 -
Iryska wrote:Ounai, mój Michaś też na placu zabaw sam się bawi, inne dzieci mogą nie istnieć dla niego 😐
I to chyba nie kwestia tego że nie zna tych dzieci, bo np codziennie widuje się z 4 letnim kuzynem, ale też tak średnio jest przekonany do niego, no nie czuje się komfortowo w jego towarzystwie 😐
Mam nadzieję że mu to minie z wiekiem.
Tajka, na pewno najlepszym źródłem informacji będzie Kic, ale moja przyszła synowa Zosia uwielbia jednorożce, lego Friends, laleczki lol, jeśli to balet to może taki ekstra strój, błyszczący, brokatowy? Zestaw kreatywny do robienia bizuterii lub do makijażu. Ogólnie brokat i blask to jest to co małe dziewczynki lubią (i ja je rozumiem 😂 ). Tak jak pisalam wczesniej, moje dzieci we 2 uwielbiaja te klocki wafle. Są swietne i rozwijaja kreatywność. Można też jakis zestaw w formie teczki z kredkami, farbami itd jesli lubi rzeczy plastyczne. -
Ja to bym chciała wiedzieć co kupujecie mężom /partnerom , rodzicom itp. Z dziecmi nie mam takiego problemu a z tymi osobami tak
Ania pewnie dostanie jakiś większy zestaw lego friends ( kupimy na spółkę z rodzicami ) a Bartek jakieś autko z tut tut autka i w zasadzie tyleSuszarka lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021