X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do poradni i mojego zadowolenia to u nas jest to nieco bardziej skomplikowane, ale nie wiem czy jest sens to opowiadać, jesli kogoś będzie interesowalo to wtedy opiszę co i jak ;)

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, Ounai ale ja nigdzie nie napisałam że te objawy muszą wystąpić wszystkie 😁
    Bardziej mi chodziło o to, że np to że dziecko ma upodobania do rutyny czy trudności z mową nie oznacza że ma autyzm. Nie chodzi mi o to, żeby uśpić czujność rodzica, bo jeśli coś nas martwi to zawsze warto sprawdzić!
    Ale też jeśli widzimy że dziecko np. układa zabawki w ciągu, to sugerowanie rodzicowi że to pewnie autyzm jest po prostu krzywdzące, bo na to nie składa się jeden czy dwa objawy tylko cały szereg 🙂

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila Tak, tak. Ja doskonale wiem, że nie muszą wystąpić wszytskie objawy😁 chodziło mi trochę o coś innego ale mniejsza o to ;)
    Temat faktycznie długi i szeroki 😁

Lalia lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, bo chyba to co Ty opisujesz to się ogólnie nazywa: zaburzenia ze spektrum autyzmu. I w tym pojęciu mieści się autyzm , zespół Aspergera i pewnie jakieś inne tego typu zaburzenia.

Lalia lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️

Wysłany: 25 września 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, czy już robicie listę prezentów na świeta?😁🙈🙈

Lalia lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:

Jejku, miałam o to samo pytać, tylko było mi głupio 🤣🙈

U nas tworzy się lista, bo grudzień to mikołajki, urodziny i święta 🤭

Masz już jakieś pomysły? 😘

P.s. chodziło Ci pewnie o stereotyp, że dziecko z ADHD nie utrzymuje kontaktu wzrokowego, albo nie lubi dotyku, a w praktyce może być super kontakt wzrokowy, super przytulaśne dziecko, a całkowicie uzasadniona diagnoza, tak? 😁😘

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulix ja tez nosiłam wkładki przez cały okres karmienia, a karmiłam rok :) miałam tyle pokarmu, ze spokojnie wykarmilamvym cała grupę w żłobku :D jak ominelam jakiekolwiek karmienie to od razu miałam pełne piersi! Dlatego przed powrotem do pracy postanowiłam se odstawiam całkowicie bo bałam się jak zniosę te 8 godzin w pracy bez kp. Dla ułatwienia sobie życia wzięłam leki. Ale to nie znaczy ze odstawienie było łatwe, wręcz przeciwnie, przez pierwsze dni piersi miałam jak kamienie, do tego gorączka i wymioty. A pierwsza noc to był w ogóle koszmar! Ale wtedy dziewczyny tu na forum napisały mi, ze jeśli przeżyłam pierwsza noc to będzie już tylko łatwiej. I rzeczywiście- z każda chwila było coraz lepiej. Po tygodniu czułam się już super i nie żałuje tej decyzji :)

Lalia lubi tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024

Wysłany: 25 września 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila mniej więcej o to mi chodziło ☺

Pomysłów mam sporo, niestety większość to duże gabaryty a miejsca już brak 😁😁

Na pewno jakąś lalkę, pewnie Miniland z włosami.
    Podoba mi się pomysł Suszarkaki z Playdoh więc na pewno jakiś jeden zestaw wjedzie.
    Zastanawiam się też nad Albikiem ale nie wiem, czy to nie za szybko i w sumie nie mam żadnych opinii, czy to fajne, czy nie.
    I coś z drewnianych zabawek Montessori bo bardzo lubi takie sprawy.

Ale jeszcze jakoś mocno nie myślałam, dopiero powoli będę zbierała inspirację 😁

Lalia lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:08

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona Herbata, u nas na liście (na te trzy okazje i na całą rodzinę) są:
    -stolik o krzesełka do pokoju (moi rodzice)
    -nowe łóżko (my)
    -rowerek biegowy (teściowie)
    -Duplo (mój brat)
    -Garaż/parking Wader
    -Play Doh
    -Zabawkowa skrzynka z narzędziami
    -Pucio i ćwiczenia z mówienia
    -Puzzle
    -Autko zdalnie sterowane
    Oczywiście nie wszystko będzie kupione 🤣 ale czasami ktoś pyta, np Olcia chrzestna i lubię wtedy podesłać listę i ktoś sobie wybiera w takim budżecie jak mu pasuje 😁

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, grunt że jesteś czujna i obserwujesz Tomcia 😘 a jak masz jakieś wątpliwości zawsze warto podpytać i sprawdzić 😘

Potraktuj ten pierwszy cykl jako rozgrzewkowy, a w następnym siadaj na koń i ruszaj galopem do boju 🔥😎

Zulugula lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Ounai, bo chyba to co Ty opisujesz to się ogólnie nazywa: zaburzenia ze spektrum autyzmu. I w tym pojęciu mieści się autyzm , zespół Aspergera i pewnie jakieś inne tego typu zaburzenia.
    Tak, dokładnie, ale ja właśnie w pierwszym poście tak dokładnie to nazwałam 😉

Zulu, u mnie pierwszy raz lampka się zapaliła jak Tymek właśnie godzinami układał autka w rzędy. Ale wtedy moja siostra, pedagog pracujący na codzień z dziećmi z autyzmem powiedziała mi że jeśli zmienia kolejność to jest to nic innego jak budowanie wieży tylko w poziomie. Natomiast mi zawsze coś nie dawało spokoju. On często mówił że coś jest zbyt głośne ale nie wszystko. Np odkurzacz był OK, TV OK ale już młynek do kawy NOK. Albo na placu zabaw biegał raczej sam, natomiast myślałam że to po prostu taki wiek. Natomiast Marta teraz zachowuje się zupełnie inaczej a jest w tym samym wieku.

Herbatko, jeszcze można piasek kinetyczny. Ogólnie my mamy zestaw 40 kubkow ciastoliny w domu ale to jest tak brudząca zabawa że srednio lubię. Natomiast mam doswiadczenie i nie polecam kupować podrobek. Oryginalna play doh wysycha, łatwo się spiera, nie ma problemu jeśli dostanie się w niepowołane miejsca. A podrobki trudno mi było usunąć i teraz jesli moje dzieci je dostaja to zostawiam foremki a kubeczki z ciastolina wyrzucam i daję im do zabawy jeden z zapasowych kubeczkow w domu.

U nas szał też robi tablica do rysowania, ta stojaca z ikea, kręgle drewniane, kucyk pony z grzebykiem a pod choinke chyba pomyslimy o domku dla lalek bo Marta dostaje szału jak widzi gdzieś w sklepie.

I jeszcze klocki wafelkowe z Marioinexu. Bawia się godzinami we dwójkę. Za to Marta Duplo nie lubi, ale myślę że to przez starsze rodzeństwo. Ona woli normalne lego. I wczoraj dostała gratis do zakupow zestaw z playmobil i jest zachwycona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2022, 14:05

Iryska, emdar lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, mój Michaś też na placu zabaw sam się bawi, inne dzieci mogą nie istnieć dla niego 😐
    I to chyba nie kwestia tego że nie zna tych dzieci, bo np codziennie widuje się z 4 letnim kuzynem, ale też tak średnio jest przekonany do niego, no nie czuje się komfortowo w jego towarzystwie 😐
    Mam nadzieję że mu to minie z wiekiem.

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pilwcam piasek kinetyczny, ostatnio kupilam Mai i super 👍 ja jeszcze nie myślę o świętach 😀 ale na pewno będę chciała kuchnie z lidla, albo stolik z krzesełkami, ale nie wiem co leoiej, bo na obydwie rzeczy chyba nie znajde miejsca 😬

A co polecicie dla dzuewczynki w pierwszej klasie, chyba 7 lat, albo 8 😀 interesuje się sportem/tańcem. Ounai, może Ty doradzisz co teraz na czasie, czym dzieci sie bawią, mimo że masz chłopca 😀

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png

Wysłany: 25 września 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piasek kinetyczny mamy ale to nie na moje nerwy 😅

emdar, dmg111 lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Ounai, mój Michaś też na placu zabaw sam się bawi, inne dzieci mogą nie istnieć dla niego 😐
    I to chyba nie kwestia tego że nie zna tych dzieci, bo np codziennie widuje się z 4 letnim kuzynem, ale też tak średnio jest przekonany do niego, no nie czuje się komfortowo w jego towarzystwie 😐
    Mam nadzieję że mu to minie z wiekiem.
    Iryska, ja nie umiem tego określić, ale Tymek tak jakby trochę bał się tych dzieci. Trudno mi to opisać, ale jego zachowanie było takie, że moja intuicja mówiła mi, że coś jest inaczej.

Tajka, na pewno najlepszym źródłem informacji będzie Kic, ale moja przyszła synowa Zosia uwielbia jednorożce, lego Friends, laleczki lol, jeśli to balet to może taki ekstra strój, błyszczący, brokatowy? Zestaw kreatywny do robienia bizuterii lub do makijażu. Ogólnie brokat i blask to jest to co małe dziewczynki lubią (i ja je rozumiem 😂 ). Tak jak pisalam wczesniej, moje dzieci we 2 uwielbiaja te klocki wafle. Są swietne i rozwijaja kreatywność. Można też jakis zestaw w formie teczki z kredkami, farbami itd jesli lubi rzeczy plastyczne.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Piasek kinetyczny mamy ale to nie na moje nerwy 😅
    Ja tez mam i leży schowany w szafce tak żeby nie wiedzieli ze tam jest 😂😂😂

emdar lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Ja robię, boam dość kupowania w ostatniej chwili

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, ja dla Mikolaja już mam kupione prezenty na Mikołaja i Boże Narodzenie. 🤣

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym chciała wiedzieć co kupujecie mężom /partnerom , rodzicom itp. Z dziecmi nie mam takiego problemu a z tymi osobami tak :D
    Ania pewnie dostanie jakiś większy zestaw lego friends ( kupimy na spółkę z rodzicami ) a Bartek jakieś autko z tut tut autka i w zasadzie tyle :)

Suszarka lubi tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
‹‹ 5138 5139 5140 5141 5142 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ