X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Clover Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu, ale przyrost bety 🤩 I prog jaki ładny, super 😊

Annia lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, coś Wam powiem na temat terapii. Kiedy byłam na studiach nie zabrałam się do terapii bo nie miałam czasu. Na doktoracie to samo. Prowadząc ośrodek terapii też nie miałam czasu. Dopiero jak posypało się tak, że zaczęłam popłakiwać nawet w pracy, zebrałam tylek i się zapisałam. Oczywiście jak łatwo się domyślić teraz realnie mam co najmniej 5x mniej czasu niż 10 lat temu kiedy uważałam że nie mam czasu. Weszłam też w etap terapii kiedy wydaje mi się, że już spokojnie poradziłabym sobie bez niej. Ale chodzę twardo bo wiem, że są w moim życiu rzeczy które jeszcze warto przepracować. Mało tego, idąc na terapię myślałam że moim problemem jest pijąca matka, a już po pierwszym miesiącu okazało się, że problem leży zupełnie gdzie indziej.
    Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że do terapii trzeba dojrzeć. Ale nie polecam dojrzewać tak dlugo jak ja, bo u nas otarło się o rozwód i gdybym wtedy nie poszła na terapię trudno powiedzieć jak byłoby teraz.

emdar, Belie lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    U mnie też tak było. A, że karmiłam długo, to mąż długo czekał 😂
    Ja się od miesiąca zabieram za odstawienie i jakoś nie za bardzo mi to idzie. Nie mogę się zmobilizować 😵‍💫😆

• Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu mój Tymek taki był. A nie obserwujesz jakis lekkich zaburzen że spekrum autyzmu? Np wybiórczość w jedzeniu, skupianie sie długo na jednej czynności, obawianie się innych dzieci na placu zabaw, problemy z napięciem mięśniowym- to takie rzeczy na etapie dwulatka. Później mogą dochodzić inne rzeczy. I ja nie mówię, że to od razu coś bardzo złego. Te dzieci często są po prostu wyjątkowe na swój własny sposób, mają lekkie zachowania autystyczne które mogą im trochę utrudniać życie w społeczeństwie ale nie na tyle żeby nie mieli kolegów itd.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziulix3 wrote:
    Ja się od miesiąca zabieram za odstawienie i jakoś nie za bardzo mi to idzie. Nie mogę się zmobilizować 😵‍💫😆
    Ja się tak zbierałam kilka miesięcy aż któregoś dnia kiedy w ogóle tego nie planowałam powiedziałam do męża "może dziś?" I po prostu odstawiłam.

madziulix3 lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ja nie wiem czy kiedyś nie będę chciała 3 dziecka, a po 2 CC to już różnie bywa i to trochę mi psuje nastrój... Natomiast samo CC w porównaniu z moją indukcją to ja wspominam bardzo dobrze. Po SN boję się tych zaburzeń mięśni dna miednicy, same wiecie o co chodzi... A skoro brzuch już raz był cięty... No generalnie to trudna decyzja dla mnie, choć skłaniam się raczej ku CC.
    Ja urodziłam Filipa przez CC, ale po próbie SN. Bóle SN były tak straszne, że do dziś je pamiętam 😬 po 25 miesiącach rodziłam Kornele. Miałam wybór. Zdecydowałam się na CC, choć teraz wiem, że mogłam próbować. Matylda CC, a tu bardzo chciałam SN wiedząc, że jest moim ostatnim dzieckiem i więcej szansy nie będzie...

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:08

💙
    💗
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ouinai a Tymek ma stwierdzony autyzm?

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Ouinai a Tymek ma stwierdzony autyzm?
    Tymek kest na granicy. Ma bardzo niskie umiejętności socjalne przy ogromnych umiejętnościach matematycznych (jest w 1 klasie i bez naszej pomocy nauczył się dodawać do kilkudziesięciu tysięcy, odejmowac, zna tabliczkę mnożenia, potrafi dzielić liczby naturalne i dodawać ułamki.
    Jednocześnie wykazuje ogromna wybiorczosc jedzenia, jeat bardzo naiwny, ufny i ma problemy z takimi rzeczqmi jak np zapamiętać adres, powiedzieć jak rodzice czy babcia mają na imię itd. Dla niego to są takie rzeczy nieistotne.
    Byliśmy stawiać diagnozę i powiedzieli n że mamy go obserwować bo często objawy pojawiaja się dopiero w szkole, czasami nawet dopiero u 15-latkow. Ale wiesz jak to jest. Ja to po prostu czuję. Poza tym poradnie psychologiczno-pedagogiczne podlegają rejonizacji. Nie możesz sobie wybrać gdzie chcesz iść tylko idziesz tam gdzie dziecko chodzi do placówki. A ta w naszym mieście ma raczej kiepskie opinie. Natomiast wychowawczyni Tymka jest nauczycielem specjalnym więc tu wiem że ma zapewnioną opiekę. Wie też o tym , że Tymek jest do obserwacji i że staramy się go uczyć tych rzeczy które są związane z życiem w społeczeństwie.
    Poza tym ja uważam że mój mąż też ma autyzm tylko nauczyl się z nim radzić. Np mój mąż kompletnie nie czai romantyzmu. Owszem, kwiatki mi kupuje ale wiem że to dlatego, że nauczył się że dzieki temu ja jestem szczęśliwa ;)

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Ja się tak zbierałam kilka miesięcy aż któregoś dnia kiedy w ogóle tego nie planowałam powiedziałam do męża "może dziś?" I po prostu odstawiłam.
    U mnie się chyba nie uda tak z dnia na dzień. Ma nadal dużo pokarmu, muszę to zrobić jakoś stopniowo ale jestem chyba za leniwa 😑

• Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziulix3 wrote:
    U mnie się chyba nie uda tak z dnia na dzień. Ma nadal dużo pokarmu, muszę to zrobić jakoś stopniowo ale jestem chyba za leniwa 😑
    Jak ja odstawialam to Marta już chodzila do żłobka na cały dzień więc tych karmien nie było aż tak dużo

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Annia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziulix3 wrote:
    Jeśli chcesz z dnia na dzień to musisz wziąć leki hamujące laktację. Ja generalnie polecam stopniowe ograniczanie kp w dzień, i jak zostają tylko nocne karmienia to wtedy odstawić z dnia na dzień, bo nocnych według mnie nie da się stopniowo ograniczać.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, to o czym Ty piszesz, kontekście Tymka czy swojego męża, jeśli już, to bardziej podchodzi pod Zespół Aspergera niż autyzm.
    W przypadku autyzmu bardzo charakterystyczne są trudności w komunikacji, echolalia (powtarzanie tych samych słów/zdań), powtarzające się ruchy rąk czy ciała, zaburzenia kontaktu wzrokowego, ogromne przywiązanie do rutyny, układanie przedmiotów w ciągach, fiksacja na jednym przedmiocie/czynności/piosence itd. Dodatkowo często występują zaburzenia SI i dziecko musi się albo dostymulować ( np. lubi docisk, huśtanie, buja się, kręci wokół własnej osi, wącha różne rzeczy, wybiera intensywne smaki albo zjada dziwne rzeczy które mogą mieć intensywny smak, słucha głośnych dźwięków albo samo wydaje głośne dźwięki, lubi intensywne, zmieniające się, mrugające światło itp) albo wręcz unika niektórych bodźców (nie lubi być dotykane w określony sposób lub w określone miejsca, nie toleruje materiałów, tkanin czy faktur, może nie tolerować konsystencji posiłków czy smaków, unika hałasów, głośnych dźwięków, zatyka uszy, ucieka przed intensywnym, zmieniającym się światłem, wybiera rzeczy określonej barwy itp).
    Zespół Aspergera bardziej się skłania do trudności w umiejętnościach społecznych oraz częściej pojawiają się jakieś zdolności, w tym np matematyczne.
    Oczywiście, w obu są trudności w rozumieniu żartów, metafor, sarkazmu, ironii, wszystko odbierane jest dosłownie, wiele rzeczy robione celowo a nie po to żeby tylko robić czy bo wypada. Ale zaburzenia ze spektrum autyzmu są zdecydowanie bardziej rozległe, wielowymiarowe, niż Zespół Aspergera.

Edit:
    I jeszcze dodam to całkowicie poważnie i w dobrej wierze:
    Jeśli nie jesteś zadowolona z poradni psychologiczno pedagogicznej w której Tymek miał diagnozę, to pamiętaj że są jeszcze prywatne placówki. I nie piszę po to, że Tymkowi potwierdzać diagnozę, tylko żeby upewnić się czy potrzebuje wsparcia czy nie. Bo jeśli tak, to im szybciej zacząłby np.TUS (Trening Umiejętności Społecznych) tym dla niego lepiej, dostalibyscie też konkretne wskazówki jak mu wiele rzeczy tłumaczyć i jak go wspierać, a nie utrwalać pewne zachowania.
    Naprawdę warto to rozważyć 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2022, 12:06

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Jeśli chcesz z dnia na dzień to musisz wziąć leki hamujące laktację. Ja generalnie polecam stopniowe ograniczanie kp w dzień, i jak zostają tylko nocne karmienia to wtedy odstawić z dnia na dzień, bo nocnych według mnie nie da się stopniowo ograniczać.
    No właśnie bardzo bym się chciała obejść bez leków 🙁
    Ostatnio ominelam jedno karmienie i już w ten sam dzień miałam mega bolącą pierś i musiałam przykładać kapustę, masować itp

• ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila ja słyszałam, że ten kontakt wzrokowy przy autyzmie może być i może on być bardzo dobry a nie tylko chwilowy lub słaby, czy nawet zerowy.
    Gdzieś czytałam, że właśnie autyzm pierwsze co kojarzony jest ze słabym kontaktem wzorokowym a wcale niby tak nie jest. Ze tak sie utarło i czesto wprowadza w błąd. I nie jest to niby konieczność bo dużo dzieci ma stwierdzony autyzm a właśnie ten kontakt jest ok.
    Ale nie wiem, tak tylko pytam bo widzę, że masz wiedzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2022, 12:16

klz9df9hix7ly771.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:08

💙
    💗
  • Annia Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziulix3 wrote:
    No właśnie bardzo bym się chciała obejść bez leków 🙁
    Ostatnio ominelam jedno karmienie i już w ten sam dzień miałam mega bolącą pierś i musiałam przykładać kapustę, masować itp
    Ale dlaczego bez leków? Ja brałam Dostinex, nie działo mi się konpletnie nic. Inaczej nigdy bym nie odstawiła, bo miałam tyle pokarmu... W ogóle to ja jeszcze brałam Dostinex w trakcie karmienia na przyhamowanie produkcji, bo miałam koszmarny nadmiar pokarmu jak Miki miał 8/9 miesięcy i nie potrzebował już co chwilę do cyca, a ja po 2 godzinach miałam piersi pełne mleka jak skały... 🤦🏼‍♀️

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 września 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, zespół Aspargera jest jedną z odmian autyzmu tak najprościej mówiąc (każdy kto ma Aspargera ma autyzm ale nie każdy kto ma autyzm ma aspargera). Ja napisałam to bardzo ogólnie bo postaci Autyzmu są miliony. Z resztą teraz już nie nie mówi o tym w kontekście zaburzeń nawet. To o czym Ty piszesz to bardzo ciężkie odmiany powodujące trudności w funkcjonowaniu w społeczeństwie i właśnie wcale nie muszą występować wszystkie terzeczy o których piszesz. Moze byc tak, że u dziecka występują 2 z wymienionych i to w niepelnej postaci. Nie chce mi się tu dokładnie tego tłumaczyć i chyba nawet nie mam aż tyle czasu, bo temat jest bardzo obszerny. Napisałam o tym, bo Tomuś wydaje się być bardzo podobny do Tymka w wielu zachowaniach a często właśnie wydaje się ludziom, że jak autyzm to muszą być te wszystkie objawy o których Ty napisałaś a wcale tak nie jest. Np syn kolezanki z postawiona już diagnozą rozwijał się prawie normalnie- prawie bo ona zawsze czuła że jest wyjątkowy. Dopiero w szkole okazało się że odsuwa się od kolegów kiedy tematy przez nich poruszane go nie interesowały. Potem zaczęli składać puzzle i okazało się że sygnałów było więcej ale oni tego nie skojarzyli. I to jeszcze w dodatku było u osoby która bardzo poważnie traktuje te tematy a nie była w stanie zauważyć tak subtelnych różnic w zachowaniu. Dopiero coś ją tknelo jak urodziła drugie dziecko i zauważyła różnice.

Tak czy siak właśnie chciałabym tu tylko tyle powiedzieć, że autyzm to nie tylko dziecko zamknięte na świat. Ale np dziecko które boi się głośnego dzwieku o konkretnym tonie, a niekoniecznie każdego głośnego dźwięku. Tp może być dziecko które potrafi godzinami i miesiacami bawić się jedna ulubiona zabawką itd Jesli coś Was niepokoi i czujecie że coś mogłoby być to warto poszukać informacji bo tak jak się już przekonaliśmy, intuicja matek rzadko zawodzi

emdar lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Madziulix ja ograniczalam stopniowo najpierw nocne, czasem się udało czasem nie, ale koniec końców najpierw zeszlam z nocnych a raczej T juz nie chciał cycka, nie satysfakcjonował go już w nocy,nie pomagał mu (miał 15msc), zostało 1 karmienie na noc, poczatkowo bardzo pożądane przez T, a potem juz mniej, więc pewnego wieczora już nie dałam, T się nie upominal i tak się odstawiliśmy oboje jednocześnie na 16msc.
    Ale Jas jeszcze nie ma roku, więc takie coś pewnie nie przejdzie.
    A myślałaś zeby poczatkowo mieszac swoje mleko z mm, potem w coraz większej ilosci mm az zostanie tylko mm? Wiem że też takie sposoby są
    U nas nie ma problemu z mm. Od 4-5 miesiąca mamy karmienie mieszane i on bardzo chętnie je wcina. Tylko u nas są różne pory karmien i nie wiem jak to rozgryźć żeby właśnie nie złapało mnie zapalenie albo zastój

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ale dlaczego bez leków? Ja brałam Dostinex, nie działo mi się konpletnie nic. Inaczej nigdy bym nie odstawiła, bo miałam tyle pokarmu... W ogóle to ja jeszcze brałam Dostinex w trakcie karmienia na przyhamowanie produkcji, bo miałam koszmarny nadmiar pokarmu jak Miki miał 8/9 miesięcy i nie potrzebował już co chwilę do cyca, a ja po 2 godzinach miałam piersi pełne mleka jak skały... 🤦🏼‍♀️
    A jak to jest z lekami? Zaczyna się jeść i po prostu od razu przestaje się karmić?
    U mnie laktacja nadal nie uregulowana, od 20 tygodnia ciąży nosze wkładki laktacyjne aż do teraz 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2022, 12:41

‹‹ 5137 5138 5139 5140 5141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ