Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMeggi110818 wrote:To u Nas takim słowem jest "tati", nie oznacza tata bo tata to tata. Nie mam pojęcia co to, bo często to mówi ale w różnych kontekstach 🙈
A mama chyba do 18stki się nie doczekam 🙈
Meggi mój mama to bardzo sporadycznie wolała mama, woli wołać tata ( na mnie i męża). Jak prosze żeby powiedział mama to on cały czas ,,tata,, 🫣😂😂.
Mam dla was zagadkę co to znaczy ,,biboł,,? 😁😁😁😁 -
nick nieaktualnyCo do snu to u nas drzemek brak w ciągu dnia. Nawet jak jest padnięty, włącza wtedy tryb regeneracja na baterii, 10min później (max) wraca do pełnej baterii i znowu biega, bawi się. Chciałabym mieć taki tryb, bo ja padam na twarz już koło 20 🫣
-
Ania, ja bym zakładała że to może oznaczać "bidon", ale to pewnie zbyt oczywiste 😅 Zwłaszcza, że pisałaś, że Harisek lubi rozmawiać po angielsku, więc pewnie to nie to
U nas ostatnio bardzo bawi mnie "jedzalka", co w Olusiowym języku oznacza zjeżdżalnię 😅 Lubi też mówić "badanan", czyli bałagan. Bo ja bardzo często mówię "ale tu bałagan" i mały cwaniaczek zaczął powtarzać. Widocznie mamy taki bałagan, że nawet dziecko musi to skomentować 🤣
A ulubione słowo to chyba "manana", czyli banan. On zawsze wszędzie wypatrzy że jest banan - w sklepie, w kuchni, w książeczkach (czasem to nie jest banan tylko księżyc, ale on się upiera że banan). Kiedyś mówił "bamam", a teraz ciągle tylko manana i manana 😅Ania81, Lalia, Zulugula, veritaa, KarolinaMaria, Ewa88 , emdar, Suszarka lubią tę wiadomość
-
Byliśmy dzisiaj z Olusiem w dwóch żłobkach, rozmawiałam z paniami na temat warunków itd. Jeden z nich jest publiczny, a drugi prywatny. W sumie oba zrobiły na nas dobre wrażenie i w obu mielibyśmy miejsce na dzień dzisiejszy. Tylko niestety oba tylko do godziny 16 są czynne, a mój mąż pracuje do 16.15 i jeśli ja byłabym po południu w pracy, to ciężko byłoby to ogarnąć logistycznie. Ale możliwe, że mężowi już niedługo zmienią się godziny pracy na 7 - 15.15, więc wtedy by było lepiej. Ogólnie trochę lepsze wrażenie zrobił na mnie ten publiczny żłobek, widać było, że panie są bardzo ciepłe, obserwuję też ich stronę na fb i widzę, że dzieci mają tam naprawdę super zajęcia. No i pracuje tam moja znajoma
Minusem tego żłobka jest to, że niestety jest w miejscowości nie po drodze do pracy mojego męża i mi też raczej nie będzie po drodze jeśli pójdę do pracy, więc będziemy musieli poświęcić dodatkowy czas na dojazd. O tym prywatnym słyszałam opinie, że panie krzywo patrzą jak ktoś zabiera dziecko później niż 14-14.30, ale nie wierzę do końca że faktycznie tak jest, bo w takim razie dla kogo by był ten żłobek? 🙄 Pytałam pań, czy nie będzie problemu jeśli w niektóre dni dziecko będzie odbierane przed zamknięciem i twierdziły, że oczywiście że nie i że sporo rodziców tak zabiera 🤔 W żadnym z tych żłobków nie robią też problemu z alergii na bmk, dziecko ma po prostu inne posiłki. Tego się akurat obawiałam najbardziej, że tu będzie problem. Jestem zadowolona ze pojechaliśmy porozmawiać. Olkowi w obu żłobkach najbardziej podobało się oświetlenie, bo były fajne kolorowe lampy 😅
emdar lubi tę wiadomość
-
Annia wrote:Clover, ja w temacie żłobków kompletnie się nie znam, ale wydawało mi się, że większość ludzi pracuje od 8 do 16, to jakim cudem dzieci mają być do 16 zabrane? 🙈
To prawda. Ja się sama dziwie jak to jest bo u nas w żłobku do 16 nie ma już żadnego dziecka … żłobek jest czynny do 17. To samo w przedszkolu. Ja przychodzę tak koło 15,30 to jest Max 5 dzieci na sali. Nie wiem jak to rodzice ogarniają . Ja teraz pracuje 6,5h wiec dzieci są tak Max 7,5 h w placówce ale niedługo się skończy ….ale nasze placówki czynne od 6.30 do 17Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2022, 16:32
Annia, emdar, KarolinaMaria, Clover lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
U nas też drzemki w dzień od 2 do 3 godzin 😁 w żłobku śpi ok 1,5 godz ale szczerze mówiąc nie widzę różnicy, żeby wcześniej poszła spać wieczorem 🤔
U nas żłobek czynny w godz 6.30 do 17, ale sporo rodziców odbiera do 15. Więc chyba albo pracują na mniejszy etat albo własna działalność...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2022, 17:10
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Nic nie przebije naszego żłobka; oddaję Julka tak 8:00-8:10(dzieci przychodzą do 8:30, ostatnie 10 minut jest w szatni istny armageddon) i jest jednym z pierwszych dzieci. Odbieram go ostatnio tak 16:00-16:15( żłobek czynny do 17:30) i jest jedynym z ostatnich 🤯42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Annia, nie zazdroszczę mdłości 😔. Ja nie miałam w ciąży pół mdłego dnia, tym bardziej czuję się przez matkę naturę zrobiona w konia,że po naprawdę świetnej ciąży dostałam dziecko, które w wieku 2,5 lat funduje mi takie noce beznadziejne...
Lalia, ciszę się,że u Was poprawa spania. U nas rzecz jasna jest jak było, żadna aktualizacja systemu nie działa jak powinna 😂.42 lata
17.02.2020 Julek 💙 -
Herbatko, dobrze, że już po wymiotach, może to być jelitówka, Matyldzi zdarzało się, że wymiotowała raz, a ja po niej umierałam 3 dni. Dzieci szybko się zbierają. Pytałaś, czy Mati zasnęła, tak, padła o 5 na śpiewających brzdącach. Wiem, że usypianie przed tv to zło, ale oboje jesteśmy chorzy, ja miałam w nocy gorączkę i nie mieliśmy już siły na pilnowanie jej, żeby nie spadła z kanapy, gdy bawiła się w najlepsze....
Nasz żłobek publiczny jest czynny od 6 do 16, można wydłużyć czas, ale wtedy każda dodatkowa godzina kosztuje 20 zł, nie wiem, czy ktoś z tego korzysta. Ja zawożę Matyldę ok 6.40 i też zazwyczaj jest pierwsza, co mnie dziwi. Na razie odbiera ją babcia o 11.30, ale docelowo będę ją odbierać po pracy, czyli ok. 15.15. i myślę, że będzie jednym z ostatnich maluchów. Wg mnie dzieci są w placówkach krócej, bo:
- rodzice pracują w różnych porach, np. tata 6-14, mama 8-16, mama zawozi przed 8, tata odbiera po 14. Albo pracują na zmiany lub na niepełny etat.
- jest babcia/ciocia/niania, która odbiera wcześniej,
- ludzie pracują zdalnie, 'wyskakują' w czasie pracy i zawożą/odbierają dzieci.
- jeden rodzic nie pracuje.
Ja pracuję sztywno 7-15 i Matyldzia będzie spędzać w żłobku/przedszkolu ponad 8h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2022, 18:48
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Clover, a jak wygląda różnica w kosztach? Jaka jest kuchnia, własna czy catering? Akurat w kwestii diety bez bmk żłobki i przedszkola są w temacie, teraz sporo dzieci jest na diecie. Ja dostarczyłam zaświadczenie od lekarza (pewnie masz ciarki na słowo 'zaświadczenie' 🤣 ) i Matyldzia dostaje roślinne zamienniki. Też wrzucę swój kamyczek do #niezesrajsie! Matylda ma super apetyt, chętnie je wszystko w żłobku, nawet z dokładką, ostatnio jak dostała gorączki to panie od razu wiedziały, że coś jest nie hallo, bo nie chciała jeść 🤭 #duma #szpinaktonieproblem
Ja cały czas jestem pod wrażeniem jak dzieci są różne. Mam takie wrażenie, że we wszystkich poradnikach i artykułach parentingowych ustawia się dzieci pod jeden szablon, proponuje się rady które powinny zadziałać na każde dziecko, a potem przychodzi rozczarowanie. U mnie taką radą jest 'dziecko potrzebuje rutyny' 🥴🤯
Matylda na bank ma jakąś aktualizację systemu, bo chodzi na paluszkach, zaczęła sama budować bazy z poduszek, wymyśla zabawy, ustawia krzesła i sądza po kolei misie. Może przez to ten problem ze snem, jest nadzieja, że będzie lepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2022, 19:29
Lalia, Zulugula, emdar, Clover, patrycja92, dmg111 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
Dmg, to było ryzykowne tak rozgrzewać krzesiwo! 😈🔥🤣
Edit a raczej pocierać 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2022, 19:28
emdar, Lalia, Zulugula, Suszarka, Ewa88 , Clover, dmg111 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
Karolina,mnie też uruchamiało przez długi czas hasło "dziecko potrzebuje rutyny"🤯🤯🤯
Też w jestem w Twoim teamie #niezesrajsie w temacie jedzenia. Nie ma takiej rzeczy, której Julek by nie zjadł, a smaki ma przedziwne czasem ( dziś jadł rosół z...
awokado, przegryzając kanapką z hummusem).
Clover lubi tę wiadomość
42 lata
17.02.2020 Julek 💙 -
nick nieaktualnySuszarka wrote:Toms od Zulu, prawie dwa lata, 4h drzemki.
Jagoda od Suszi, pół roku, trzy drzemki po 20min. Dosłownie, nie przesadzam 😵
Gdzie tu sprawiedliwość 😂😂😂
Przecież drugie dziecko będzie spało jak złoto. Bez żadnych cyrków jak z pierwszym dzieckiem 😅🎪 /(Tak sobie wmawiam😂😂😂,)Lalia, Suszarka, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Zulu, odebrałam buty zimowe ze Smyka. Zamówiłam 24 i 24 zostawiam. Ale już wiem, że nienawidzę kupować zimówek 🙈 tam nawet nie ma jak pomacać palców 😩 wkładka 24 ma na pewno zapas, ale dzięki temu ociepleniu te buty dobrze "siedzą ' na stopie 👍
Zulugula lubi tę wiadomość