Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Inga28 wrote:Mam w pracy właśnie dziewczynę której syn ma 2,5 roku a nie mówi nawet jednego słowa. Ostatnio ktoś im zasugerował autyzm. Ale od kilku miesięcy jeszcze nie zrobili diagnostyki. I niestety ja uważam, że to jest zaniedbanie. Bo w takiej sytuacji nie muszą mieć jeszcze pełnej diagnostyki żeby zacząć coś działać. A ona wyluzowana i kompletnie nic z tym nie robi. A mały nawet za dużo dźwięków nie wydaje…
Zulugula, Ania81 lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
U nas z mowa średnio i od lutego ruszamy z terapia u logo. Wydaje mi się ze powoli trauma Bartka mija ostatnio u lekarza dał się zbadać bez darcia się wiec spróbujemy
Co do słów to tez próbuje powtarzać ale różnie wychodzi, przede wszystkim bardzo niewyraźnie mówi.
zdania mówi bardzo proste w stylu mama chodź, mama daj, daj to.
Obserwuje czasami w szatni te 4 łatki z grupy corki… jest naprawdę różnie. Dużo dzieci mówi ale tak ze ciężko zrozumieć co one mówią .Ania81 lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Tajka mi to wyglada na pokrzywie alergiczna. Z tego co kojarzę i jeśli nie mylę syropów ten zato grip ma w składzie cos z ziół albo roślinę jakaś. Może to uczulenie jednak ?
Spróbowałabym odstawić ten syrop i podac fenistil w kroplach.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Synek styczeń 2021 -
Ewa88 wrote:Dziewczyny u córki 3 podejrzane kropki na czole, uchu i karku 🤔 powiedzcie mi jeśli to ospa to kiedy tych kropek będzie więcej? Jutro mamy iść na wesele....
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySuszarka wrote:Jestem na dość dużej grupie mamusiowej na FB i jak się pojawia pytanie o mowę to większość odpowiedzi jest "daj dziecku czas", "po co je wkładasz w ramy", "każde dziecko jest inne", "ja zaczęłam mówić jak miałam ,4 lata i żyję", "kto to widział żeby dwulatek musiał składać zdania, za dużo wymagamy od dzieci". Tak mnie to uruchamia...potem te matki mają uśpioną czujność. Ciekawe kto weźmie odpowiedzialność za to jak dziecko będzie np. w przedszkolu wyśmiewane bo nic nie umie powiedzieć... Ale to temat rzeka 🙈
Mój najstarszy miał problemy z mową, jak zaczęłam działać w tej sprawie ( miał około 1,5 roku ) to też słyszałam te głupie porady. Nie raz doprowadzały mnie do szału. A teraz jak słyszę od tych samych osób ze on tak ładnie mówi, dobrze że uwaga uwaga ich rad posłuchałam to nieraz zgryźliwie odpowiem że gdybym ich rad słuchała to pewnie nadal nic by nie mówił. -
nick nieaktualnyŻal post:
Jestem wściekła na męża rodzinę. I to mało powiedziane. Ale do sprawy przechodzę.
Zgodziliśmy się na to by męża siostrzenica zamieszkała z nami na okres jej studiów w UK. Od początku mówiliśmy że w inny sposób nie pomożemy, żadnego płacenia za studia ( w UK trzeba płacić).
Mieszka sobie z nami, pomaga żadko i wogole jeśli to tylko jak coś będzie chciała. Mąż już jej kilka razy to wygarnął, ja zresztą też.
Jesteśmy właśnie w trakcie sprzedaż domu i kupna nowego ( umowy podpisane, nie mamy już odwrotu, część pieniędzy poszła już w nowy dom). No i teraz matka męża do mego lubego z tekstem to może byś jej dał 10000 funtów. Oczywiście odpowiedź była nie. No i teraz siostrzenica męża nagle zaczęła nam we wszystkim pomagać, a jej matka z tekstami że ona dba o nasz dom, o nas i takie pierdoły. My oboje mamy już dość. Pieniądzy nie dostaną bo nam są potrzebne a i jak by nie były to tez nie.
Teraz oboje z mężem zastanawiamy się jak jej się pozbyć. Przeprowadzamy się w grudniu, no I chcemy już urządzić pokoje dzieci pod nich, córka (na razie siostrzenica męża śpi u córki w pokoju) chce pokój tylko dla siebie i tak będzie. Oczywiście całą rodzinna męża jest przeciwko nas, bo jak tak możemy to jej przylosc i takie tam. A jak się pytamy a co z przyszłością naszych dzieci, z ich marzeniami to cisza.
Żałuję że się zgodziliśmy wsiąść ja pod nasz dach.
Sorry za żale, ale musiałam to z siebie wyrzucić -
edka85 wrote:Będzie dobrze. Zobaczysz 😊
Qunai, pisałaś o poradni... Tymek miał w przeszłości jakieś zaburzenia si? -
nick nieaktualnyZulugula wrote:Ania81 nie wierzę w to co czytam. Brzmi jak telenowela. Jak można w ogóle pomyśleć, żebyscie dali jej pieniędze (jeszcze taką kwotę 🤯) a co dopiero wprost o tym powiedzieć a wrecz zażądać 🤯🤯
Jej się wydaje że jej się należy , bo jej tata zmarł jak była dzieckiem. ,😭😭😭 A ja mam już dość ich wszystkich czasami, bo mam wrażenie że do nich nic nie dociera -
Aniu jesteście w trudnej sytuacji i ja nic nie doradzę bo nie mam pojecia nawet co ale najważniejsze ze Ty i mąż macie wspólny front.
Trzymaj się mam nadzieje ze wszystko rozwiąże się pozytywnie dla Was ❤️Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Synek styczeń 2021 -
Jak wrócił temat mowy, to ja odwlekałam, odwlekałam, ale coś czuję, że w przyszłym tygodniu będę dzwonić i próbować nas umówić do neurologopedy 🙈
Olek niby robi postępy, bo o ile na wakacjach mówił ok.10 słów, tak teraz mówi ok.25-30. Ale po pierwsze są to głównie wyrazy dźwiękonaśladowcze określające jakieś przedmioty czy czynności, a po drugie jest to naprawdę niewyraźne,. więc będę chyba od razu celować w neurologopede żeby sprawdziła też wędzidełko.
Podobnie jak Tomson, Olek gada mnóstwo, jemu buzia się nie zamyka 🙈 ostatnio wszedł na jakiś wyższy level świadomości i strasznie przeżywa bajki, o ile wcześniej oglądał i jakby bezmyślnie patrzył, tak teraz śmieje się w głos, ucieka jak się wystraszy, pokazuje na ekran, albo moje ulubione...komentuje 🤣 tylko, że mój syn jest niesamowicie ekspresyjny i oprócz lawiny odgłosów, robi pierdyliard różnych min gestykulując przy tym jak dyrygent na koncercie 😂 i w teorii, oglądając Binga wygląda to mniej więcej tak:
"Mamo, zobacz! Coco potrzebuje plaster! Boli ją bo przecięła palec! Bing też chce, ale się skończyły! Ooo niee!"
A w praktyce to słychać jako:
"Mama, bhdhh! Coco hshshj! Basd AŁA! Bing dhdjsjjs! Ooo niee!" I oczywiście pokazuje palcem na ekran, rozkłada ręce że nie ma, czasem zrywa się z fotela, a całą tą kwestię wykrzykuje w odpowiedniej intonacji, marszcząc brwi ze zdziwienia, robiąc smutną minę itp 🙈
I niby z tym powtarzaniem też jest trochę lepiej, bo powtarza czekoladka (kakadka), chmurka (mka), sówka czy poduszka, ale to wszystko brzmi mega niewyraźnie i bardzo podobnie 🤔i ja go rozumiem jeśli to wszystko mówi w konkretnej sytuacji albo w kontekście 🤷
Więc chyba dla spokojności po prostu nas umówię żebym nie miała później żalu do siebie że to odwlekałam 😘
Zulugula lubi tę wiadomość
-
Jejku tak dawno nie zaglądałam A tu takie wieści. Emdar- mocno trzymam kciuki za Ciebie! Dużo siły dla Ciebie i Twoich bliskich! Wierzę, że uda się pokonać to dziadostwo, nie ma innej opcji !
A chciałam tylko zobaczyć, czy Zulu wysikala dwie kreski 🤗🤗 -
W temacie mowy, to ostatnio mieliśmy kontrolną wizytę u neurologa i za zadanie domowe mieliśmy spisać ilość słów. I tym sposobem wyszło 55.
Ale ona ciągle gada i gada, dużo też po swojemu ale buzia jej się nie zamyka. No i dużo śpiewa co uwielbiam bo śpiewamy sobie razem 😅
Laila niby pierwsza mowa opiera się głównie na wyrazach dziwkonasladowczych i one mają zazwyczaj większa przewagę i to jest jak najbardziej okej ☺Lalia, Iryska, Zulugula lubią tę wiadomość