Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Veritta, jesteś może? Orientujesz się ile trwa badanie kału na rota i adeno? Mati kiedyś już miała i chyba miałam wynik tego samego dnia, ale nie jestem pewna 🤔
veritaa lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Veritta, jesteś może? Orientujesz się ile trwa badanie kału na rota i adeno? Mati kiedyś już miała i chyba miałam wynik tego samego dnia, ale nie jestem pewna 🤔
Karolina to jest test kasetowy taki jak ciążowy wiec badanie jest szybkiechyba po 15 minutach już jest wynik.
Na pewno lab wyda wynik tego samego dnia
Polubiłam przez przypadekKarolinaMaria lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Emdar, ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej siły i organizacji w tym wszystkim. Serio, jesteś kobieta rakieta 🚀 jesteś dla mnie wzorem, bo po pierwsze regularnie się badałaś, a po drugie diagnoza Cię nie sparaliżowała, tylko włączyła tryb działania. Gdyby kiedyś coś podobnego mi się przydarzyło to sobie przypomnę, że Emdar przez to przechodziła i sobie poradziła koncertowo! Trzymam mocno kciuki za błyskawiczne unicestwienie chujka!
Zulugula, Meggi110818, Lalia, emdar, Ewa88 , Nowastaraczka, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Dni bez drzemki się u nas zdarzają, tzn. nie jest to problem aby drzemki nie było. Już wiele razy pisałam że drzemka jest dla mnie, a nie dla Igi 😂 ostatnio śpi ok. 2h odkąd zrobiło się chłodniej, na noc zasypia ok. 21 a wstaje 6:30/7. Natomiast ja nie pozwalam spać dłużej niż do 15 bo to się źle kończy, musi mieć to 6-godzinne okno aktywności po drzemce. Z drugiej strony jak uśnie o 21 to zanim ja ogarnę wszystko w domu, siebie itd. to jest 22:30 🤡
Ubrania po Idze zostawiałam, wiedziałam że będziemy chcieli mieć drugie dziecko szybko. Jagoda nosi mix ubrań po Idze i po mojej siostrzenicy, dokupuję tylko to co na bieżąco. Wyjątek stanowią ubranka "na wyjście", te sprzedaję na bieżąco i Jagoda ma nowe. Po domu to wszystko jedno. Ja byłam młodszą z rodzeństwa i nie miała nic swojego, wiecznie musiałam nosić ciuchy po siostrze u kuzynostwie...nie wspominam tego najlepiej. Wiem że dziewczyny są jeszcze małe, i jakkolwiek piżama czy getry do noszenia w domu to nie problem, tak sukienki czy jakieś lepsze ubranka na okazje zawsze kupuję nowe i na bieżąco sprzedaję. A to z czego Jagoda wyrośnie sprzedaję, robię paki ubranek i sprzedaję na vinted a jakieś gorsze rzeczy np. z plamkami albo mocno sprane - na grupie smieciarkowej. Po pierwsze niektóre z tych rzeczy nosiła już trójka dzieci i są w średnim stanie. Po drugie nie wiem czy się zdecydujemy na trzecie dziecko. Po trzecie, nawet jeśli, to za ok. 4-5 lat. Po czwarte, nie wiadomo czy to będzie dziewczynka. I po piąte, na pewno będę wtedy chciała kupić coś nowego. I o ile te małe rozmiary są ok, bo Iga to krótko nosila, tak od 80-86 zaczynają się już bardziej dojechane ciuchy, bo się zaczęło raczkowanie 🤭Lalia lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Anet.kaa wrote:Czy któreś z Waszych dzieci już zrezygnowało z popołudniowej drzemki ?
Pola nam nie chce spać w dzień, widać że jest śpiąca ale baaaaaaardzo ciężko ją uśpić, wózek odpada, dom odpada, jedną opcja jest jeszcze auto ale ileż można jeździć autem aby zasnęła...Kuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
U nas już dziecka nie będzie wiec na bieżąco wszystko sprzedaje / oddaje na grupach na Fb za darmo zależy jaki stan.
Dla Ani miałam sporo ubranek po bratanicy meza , dla Bartka nic nie miałam wiec wszystko musiałam kupić. Ja jednak kupuje głównie używki bo ceny nowych rzeczy wg mnie są mocno przesadzone. A już tym bardziej rzeczy wyjściowe które moZe ubierze 2 razy jak dobrze pójdzie.
Teraz poluje na jakieś spodnie w stylu wyjściowe dla Bartka czyli nie dresy i nie leginsy.
Jutro znowu zostaje na 3 dni sama z dziecmi. Oby prZez te 3 dni się nie roZchorowaly…KarolinaMaria lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Asia, jak w domku? Jak się czujecie?
Ja mam masę ubranek od koleżanek i bratowej. Zostawiłam wszystko po Mai dla Gabrysi. I tak wszystkich nie zakłada. A później je oddam bratowej, jak będzie miała dziecko, albo sprzedam.
-
Ja wszystko sprzedaję i podobnie jak Verita mam sporo używanych rzeczy, nawet na jednorazowe okazje. Potem nie szkoda mi ich odsprzedać za małe kwoty. Mam mało ubrań dla Matyldy, bo i tak regularnie robię pranie. Nie 'stroję' jej do żłobka, bo tam ma być wygodnie, a poza tym często wraca z plamami (co mi nie przeszkadza, to znaczy, że chętnie wszystko zjada). Ostatnio robilam w H&M zamówienie na basicowe rzeczy i starałam się wybrać same ciemne (grafit, brudny róż, bordo), właśnie pod żłobek.
Moti, jeśli chodzi o oszczędzenie to też mam problem z oszczędzaniem na jedzeniu. Za to oszczędzam właśnie na ubraniach. Przestałam kupować pod wpływem chwili, nie traktuję kupna nowej sukienki jako leku na zły humor. Przejrzałam swoją szafę i noszę ubrania sprzed kilku lat. Oczywiście jak coś trzeba kupić np. buty to kupuję. Staram się kupować od razu rzeczy lepszej jakości, żeby starczały na dłużej. Jeśli chodzi o Mati, to mam podobnie. Wolę kupić jej używany sweterek z H&M, niż nowy z sinsaya, który po jednym praniu się rozejdzie. Przestałam też kupować pierdulety do domu. Omijam pepca, action, tigery, żeby nie kupować kolejnego świecznika, kubka, czy poduszki. Na takie rzeczy idzie naprawdę sporo kasy. Ja zawsze miałam problem z Ikeą, wychodziłam stamtąd obładowana, ostatnio weszłam do Ikei z listą 3 rzeczy do kupienia i tyle kupiłam! Nic poza tym.
Aaaaa i jeszcze kasę ze sprzedaży na vinted i olx wpłacam na nadpłatę kredytu. To są śmieszne kwoty, ale lubię patrzeć jak mi spada rata o 2 zł 🤣🤣 tak też lokujemy nasze oszczędności. Mamy coś odłożone, za pozostałe dodatkowe pieniądze przeznaczam na nadpłatę kredytu hipotecznego, żeby się go jak najszybciej pozbyć i nie płacić bankowi mega odsetek. Jeszcze w kwestii oszczędzania to trzeba omijać kredyty na konsumpcję w stylu raty 0% na ekspres do kawy, nowy tv, depilator itd. Rozumiem jak komuś klęknie pralka i potrzebuje jej na już, ale trzeba pamiętać, że te ratki zero to jednak dług i jak weźmie się kilka rzeczy, to co miesiąc trzeba oddać niezłą kwotę. Ja tak miałam po wprowadzce do mieszkania. Włożyliśmy kasę we wkład własny i sprzęty agd wzięliśmy na raty, wkurzały mnie te raty, było tego za dużo i było to nieodpowiedzialne. Teraz kupiłabym tańszą pralkę, a z ekspresem bym poczekała. O tych wszystkich Paypo, że możesz sobie kupić sukienkę, a zapłacić za nią za 30 dni już nawet nie gadam 🤯 dla mnie to jakaś abstrakcja, że ktoś czeka do wypłaty, żeby zapłacić za kolejną szmatę w szafie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2022, 18:00
Suszarka, emdar, MoTyLeK🦋, veritaa, Clover lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
W ogóle, Karolina dzięki, że ruszyłaś ten temat. Czy wiecie czy robiąc w jednym sklepie duże zakupy na AGD można negocjować jakiś rabat? Do nowego mieszkania będę musiała kupić wszystko i to już chcę takie naprawdę dobre - to nasze "docelowe" mieszkanie, plus chciałabym kupić jeszcze nową pralkę do starego mieszkania (przed wynajmem, żeby lokatorzy mieli bezawaryjną) i z tego zrobi się na pewno konkretna suma.
KarolinaMaria lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
A to ja kasę za sprzedaż ubranek (teraz dużo sprzedawałam bo Jagodzi się zmienił rozmiar) przeznaczyłam na prezenty mikołajowe i świąteczne. Z portfela vinted wypłacam od razu i przelewam na konto oszczędnościowe, i tak czekają na swój czas. Inaczej była ciągła pokusa żeby coś na tym vinted zamawiać.
KarolinaMaria, MoTyLeK🦋, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Zulugula wrote:My z taką nadzieję bylismy w media expert, w dodatku na otwarciu. Gość naobiecywał, że tak, że będą rabaty i kazał wrócić nazajutrz. niby zalogował się w system, żeby zrabatowac nam zakupy, poleciał tak w ch... że szok. Myslal ze trafił na łatwego klienta a ja mialam liste co chcemy, numery produktu i ceny z tego sklepu i innych, i jemu cytuję "system zrabatował" na taką kwotę jaka i tak widnieje na sklepie 🤦♀️ o czym mu tez wkurzona powiedziałam , wygarnelam itd. Stracilismy chyba z godzinę, dla zasady zrezygnowalismy i wyszliśmy. Ostatecznie kupilismy w media markt, kilkaset zł taniej ale nie dlatego że zrobili nam upust tylko akurat weszły u nich niższe ceny, plus dostaliśmy lodówkę pełną coca coli 😄
Na pewno warto polować na te promocje kup 2, 3ci za 1zł czy coś, wtedy faktycznie idzie trafic okazję. Może innym się trafilo z rabatem na całe agd ale nam akurat nieA jak pisałam, to naprawdę mi zależy na jakości plus patrząc po obecnych cenach prądu to będę mocno zwracać uwagę na klasę energetyczną sprzętu.
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:W ogóle, Karolina dzięki, że ruszyłaś ten temat. Czy wiecie czy robiąc w jednym sklepie duże zakupy na AGD można negocjować jakiś rabat? Do nowego mieszkania będę musiała kupić wszystko i to już chcę takie naprawdę dobre - to nasze "docelowe" mieszkanie, plus chciałabym kupić jeszcze nową pralkę do starego mieszkania (przed wynajmem, żeby lokatorzy mieli bezawaryjną) i z tego zrobi się na pewno konkretna suma.
Taki rabat proponowali nam w Media Markt ale u nich było kiepskie ubezpieczenie więc wzięliśmy w rtv euro agd bo skorzystaliśmy z akcji 2 rzecz za polowego ceny.
Karolina, w prawie wszystkim się z Tobą zgadzam poza ratami na agd. Ja właśnie chwalę sobie raty bo nie stać byłoby mnie bez rat na sprzęt takiej klasy a korzystam z niego codziennie lub kilka razy dziennie 7 dni w tyg. I kupujac słabszy sprzęt często narażamy się na awarie lub musimy wybrać gorszą klasę energetyczną a potem przez 10 lat płacimy przez to większe rachunki za prąd.
A opcji nadplaty trochę zazdroszczę. U nas nadplata wiąże się z aneksowaniem umowy a ten aneks kosztuje 200zl więc małych kwot nie opłaca nam się nadpłacać. -
Ounai, wszystko ok pod warunkiem, że po spłacie rat masz jeszcze kasę na życie. Mam takich przyjaciół, którzy ledwo wiążą koniec z końcem jak juz opłacą wszystkie mini ratki za tv 60 cali, play station itd. Łatwo się bierze coś za 70 zł miesięcznie na 60 rat i zapomina o tym, że to jednak jest dług, który trzeba spłacić. Jedna taka rata z wypłaty ok, ale kilka to już niezła kwota, a wszystko wokół drożeje, czynsz, media, potem te parę słówek z wypłaty na raty nieźle ciąży. Dlatego uważam, że wszystko z głową i jak ktoś nie potrafi odłożyć na ekspres do kawy przez kilka miesięcy, to widać go na niego nie stać i nie powinien go kupować na raty na 12738383 miesięcy.
Ja w mBanku mogę nadpłacać za darmo zarówno skracając okres kredytowania jak i zmniejszając ratę. Nadpłacamy stale odcinajac raty od tyłu, bo tak się bardziej opłaca. A do tego drobnymi kwotami zmniejszam ratę o parę złotych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2022, 19:47
Suszarka, MoTyLeK🦋, emdar, veritaa, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm