Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tajka, z tym ważeniem przed i po jedzeniu to aż nie wiem co napisać 😂😂😂
Gabi nie ma badanej codziennie bilirubiny przez skórę, takim aparatem?? -
Zulugula wrote:Pęcherzyk (jeden😛) jest w macicy 👍 ale nic więcej nie ma, przyznam szczerze, że myslalam że chociaz żółtko juz będzie, skoro dziś już 5+2 a jeśli owu było 12dc to nawet 5+4 to już chyba powinno być widać coś więcej.. mam złe przeczucia, obym tym razem się myliła. Umówiliśmy się na za tydzień i kazał mi zrobić bete jeszcze w piątek i poniedziałek..
Aha i od razu powiedział, że tylko i wyłącznie cc, ale szczerze mówiąc nawet mnie to ucieszylo, nie będę przynajmniej gdybac. Aha i powiedzial, że szybko zaszlam po tej laparo, że to rok powinnam odczekać.. ja mu mówię że mialam zielone swiatlo od profa, i bądź tu mądry.
Zulu u mnie też dosyć długo nie było nic, w ogóle jakoś pod koniec 6 tygodnia (6+5) było cokolwiek widać, a po skończonym 7 tyg (7+2) jakoś dopiero było serce.
Na wielkie rzeczy trzeba czasami dłużej poczekać ❤️
Najważniejsze, że dzidziuś w dobrym miejscu mości sobie domek ☺️Zulugula lubi tę wiadomość
-
Tajka wrote:Zulu super! 💪
Gabi już lepiej chwyta pierś, ale jest leniwa. Muszę ją ciagle pobudzać żeby coś zassała... Ale i tak zasypia. Taka walka.. I wybudzam ją na karmienia..
Ja w ogóle nie śpię, w nocy może z 2h, w dzień nic. Mam dwie lokatorki i jak ja mogę spać to ich maluszki koncertują, no i nie mogę spać. A jedna jeszcze tak chrapie, że tragedia🤦♀️
Poza tym karmienie u nas trochę trwa. Bo walczę z nią tak nawet godzinę, potem ewentualnie siara zebrana ręcznie ok 2.5ml (szał..) przez strzykawke podana.. Potem ewentualnie mm też przez strzykawke... No i tak, jak np teraz zaczęłam karmienie ok 12, godzina cyc, potem dokarmienie.. Teraz jeszcze stymuluje laktatorem 15 min.. Pójdę spać, moze zasne, moze nie..
Boję się tej żółtaczki, z racji że jest taka ospała. No i spadku wagi. Dopuszczają tu 10%. Rano ważyła 3850g (urodzeniowa 4100g), a teraz 3915, ale w ubranku...
W ogole hit... Mialam przyjść ją zważyć, nakarmić i ponownie zważyć, żeby zobaczyć ile zjadla z tego cyca.. Glupota nie? Przecież tak się nie robi?
No i ważyła przed 3915, a po 3920...tylko ze w trakcie zrobiła kupe.. I polozna powiedziała że liczy się tak samo, czyli przez godzinę wiszenia na cycu zjadła 5ml mleka 😲😲 to trzeba dokarmic 25ml,bo w trzeciej dobie zapotrzebowanie to 30ml na porcje... No hit.
Pamiętam, że jak mój Olek urodził się jako wcześniak to też tak położne mówiły, pójdzie Pani nakarmić małego i przyjdzie zważyć ponownie 😂
Dla mnie to głupota, bo wiadomo, że jak zje to będzie cięższy, ale mi wtedy zależało na szybkim wyjściu ze szpitala, a położne widząc, że radzę sobie z karmieniem chyba przymknęły oko i poszły mi na rękę 🤭
Ps. Z tym, że to było ponad 9 lat temu 😂
Myślałam, że już tak nie robiąWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 07:34
-
nick nieaktualnyTajka u mnie w szpitalu z młodym mi mówili, żeby robić tak. Przystawianie do piersi 10-15 minut na pierś. Dawanie mleka odciągniętego. Sesja z wyciskania/odciąganie 15 min.
Taki rytuał powtarzany co 2.5-3h licząc od początku do początku. Mi mówili, żeby aż tak długo nie próbować przystawiać, żeby tez dziecko miało trochę odpoczynku.
Suszarka lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Tajka, z tym ważeniem przed i po jedzeniu to aż nie wiem co napisać 😂😂😂
Gabi nie ma badanej codziennie bilirubiny przez skórę, takim aparatem??
10.8 chyba..czytam ze norma do 10..
Wydaje mi się ze zżółkła
Waga chyba ok,bo 3780g a urodzeniowa 4100gWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 08:04
-
Belie wrote:Tajka u mnie w szpitalu z młodym mi mówili, żeby robić tak. Przystawianie do piersi 10-15 minut na pierś. Dawanie mleka odciągniętego. Sesja z wyciskania/odciąganie 15 min.
Taki rytuał powtarzany co 2.5-3h licząc od początku do początku. Mi mówili, żeby aż tak długo nie próbować przystawiać, żeby tez dziecko miało trochę odpoczynku.Wik89 lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Belie wrote:Tajka u mnie w szpitalu z młodym mi mówili, żeby robić tak. Przystawianie do piersi 10-15 minut na pierś. Dawanie mleka odciągniętego. Sesja z wyciskania/odciąganie 15 min.
Taki rytuał powtarzany co 2.5-3h licząc od początku do początku. Mi mówili, żeby aż tak długo nie próbować przystawiać, żeby tez dziecko miało trochę odpoczynku.Kuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
edka85 wrote:Tajka gratulacje! Wszystko się ułoży, nie martw się. Dajcie sobie po prostu chwilę czasu na organizację. Często początki kp są trudne, zwłaszcza w szpitalu. Ja moja córkę też musiałam dokarmić w szpitalu mm, bo inaczej byśmy nie wyszły. Ale kiedy wróciłam do domu, to na spokojnie podeszłam do tematu i udało się rozkręcić laktację i pojechałyśmy tylko na kp.
Qunai, do czwartku to jeszcze zdążysz stanąć na nogi, a Marta wydobrzeje. Tak więc nie trać nadziei na kolację
Zulu, wszystko będzie dobrze. Następna wizyta i zobaczysz pikającego człowieka
W ogóle dziewczyny, mam taką dobrą sąsiadkę. Zgodziła się przyjść do Marty i została z nią a ja pojechałam odwieźć Tymka do szkoły. Przyszła z rocznym synkiem mimo, że wiedziała że Marta jest chora i to sama zaproponowała 🥺 -
Tajka wrote:Właśnie miala przed chwilą.
10.8 chyba..czytam ze norma do 10..
Wydaje mi się ze zżółkła
Waga chyba ok,bo 3780g a urodzeniowa 4100gKuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
U Gucia tez oklady z sody pomagały
Tajka, bedzie dobrze! Tez wydaje mi sie, ze nie ma co za dlugo przystawiac w tych pierwszych dobach. Potem sa te etapy cycowiszenia przy skokach, ale te pierwsze kilka dni to czas dla malucha i dla Ciebie zeby sie troche zregenerowac
Jeszcze moze polozna cos Ci podpowie
Kciuki!II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Tak ja wiem, że najlepiej tak robić, ale jakbym przystawiała na 15 min to nic prawie by nie zjadła... I nie pobudziła laktacji...
Odciągam potem, tzn jak mogę, ale to jest max 2.5ml z dwóch piersi 🤦♀️ daję to no i mm...Wik89 lubi tę wiadomość
-
Wychodzimy 💪 tylko zoltaczka do kontroli bo ok 11 poziom.
Ale aż się popłakałam ze szczęścia 💗💗💗Iryska, asias86, Wik89, Inga28, emdar, Nowastaraczka, Lalia, Belie, Ulaa, Suszarka, Ania81, Ounai, edka85, dmg111, MoTyLeK🦋, Clover, Zulugula, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
Iryska wrote:Super wiadomość 🙂
A jak się czujesz po CC? Boli Cię bardzo rana?
Bedzie tylko lepiej 💪Iryska, Suszarka lubią tę wiadomość