Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Ciekawe.. ja brałam w ciąży Tomciem od samego początku dosłownie (po owulacji) i cukry w normie. Teraz biorę od tygodnia, wczesniej luteinę.
Muszę zapisać się do diabetologa i on mi wypiszę receptę na glukometr tak? Pewnie krzywą tez zleci. Czytam dopiero z czym to się je
Zulu, skierować na krzywą powinien Cię Twój ginekolog. Jeśli wyjdzie Ci cukrzyca to najlepiej dzwon do rodzinnego po skierowanie i szukaj diabetologa na NFZ - ma chyba nawet obowiązek przyjąć Cię do dwóch tygodni, ja czekałam tydzień.
Diabetologowi będą wystarczyły Twoje wyniki krzywej, ale pewnie da Ci skierowanie na mocz, morfologię i taki czynnik określający poziom cukru w ostatnim czasie tylko nie pamiętam jak to się nazywa 😅
Ja dostałam glukometr od diabetologa, a on mi wypisywał recepty na paski, wtedy była dość duża refundacja.
Ja byłam tylko na pierwszej wizycie chyba, później mi już kazał umawiać teleporady i podawać wyniki badań przez telefon. Miałam mierzyć cukier na czczo i po trzech głównych posiłkach (śniadanie, obiad, kolacja) o zapisywać - później na teleporadzie pytał o te pomiary, ale tak ogólnie tzn. jakie mam mniej więcej wyniki i czy przekraczam normy na czczo/po jedzeniu.Zulugula, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Dzięki Lalia za info😘
Ja bylam dzis na pierwszej (i pewnie ostatniej) wizycie ciążowej w medicover. Gin nie dala mi skierowania na krzywą, tylko kazala odbyc konsultację z diabetologiem, a pierwszy wolny termin to 3stycznia. Nie wiem czy czekać co powie w poniedziałek mój prowadzący czy sama juz isc na krzywą i umawiać się np na nfz jak radzisz🤔
Zulu, sama (bez konsultacji ze swoim ginem czy diabetologiem) krzywej nie rób, bo jeśli nie ma wskazań to nie powinno się jej robić za często. Do diabetologa musisz mieć skierowanie tak czy siak, więc moim zdaniem kompletnie nie zaszkodzi jeśli dzisiaj czy jutro zadzwonisz do rodzinnego i poprosisz o skierowanie- powinni Ci podać nr skierowania online, bo teraz są takie same kody jak na recepty. Podzwoń po innych poradniach diabetologicznych, bo nie ma rejonizacji (ja jeździłam do innego miasta) i zapisz się tam, gdzie będzie najszybciej. Może się okazać, że wizytę u swojego prowadzącego będziesz mieć w poniedziałek, a diabetologa uda Ci się załatwić nawet przed świętami. Wtedy będziesz miała czas albo powtórzyć samą glukozę (wątpię), albo zrobić krzywą (bardzo prawdopodobne) i na podstawie wyniku już będzie wiadomo czy cukrzyca Ci wyszła czy nie. Jeśli nie, to odwołasz wizytę u diabetologa, jeśli tak to już będziesz mieć zaklepany termin 👌Zulugula lubi tę wiadomość
-
Ja bylam dzis na pierwszej (i pewnie ostatniej) wizycie ciążowej w medicover. Gin nie dala mi skierowania na krzywą, tylko kazala odbyc konsultację z diabetologiem, a pierwszy wolny termin to 3stycznia. Nie wiem czy czekać co powie w poniedziałek mój prowadzący czy sama juz isc na krzywą i umawiać się np na nfz jak radzisz🤔
Aaa, widzę, że Lalia dokładnie ci to opisała już.Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Zulugula wrote:Właśnie zaczęłam procedurę przyspieszenia porady w medicover a w miedzyczasie dzwonie do rodzinnego👍
Co ja bym bez Was zrobilaw ogóle pewnie bym spanikowała z ta cukrzycą ale wiem, że sporo z Was miało w ciąży i da się z tym żyć
Zulu, ja mam bardzo obciążony wywiad cukrzycowy (tata, dziadkowie z obu stron) i jak mi wyszła w pierwszej ciąży cukrzyca, to się nie zdziwiłam 😅 tylko, że ja miałam przekroczony wynik po wypiciu glukozy a nie na czczo.
Wiadomo, są przypadki gdzie naprawdę ta dieta cukrzycowa jest... skromna (Annia), albo nie obejdzie się ostatecznie bez insuliny (Iryska czy Motylek), ale np u mnie wystarczyło tak naprawdę zrezygnować z cukrów prostych, zamienić wszystkie produkty z mąki pszennej na wielozbiżowe (w domu używałam pszenną pełnoziarnistą) i starać się żeby w każdym posiłku była jakaś forma tłuszczu np. robiłam naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej, do tego dusiłam sobie jabłka z cynamonem albo kupowałam borówki/maliny i na wierzchu dawałam trochę masła orzechowego 👍 więc nie dość, że to było po prostu dobre, to jeszcze zastępowało mi w jakiś sposób słodycze 😅 piekłam sobie też tartę z jabłkami, tylko kruche ciasto robiłam bez cukru i na mące pełnoziarnistej, a jabłka wybierałam takie które były słodkie w smaku 😁Zulugula lubi tę wiadomość
-
Zulu na razie to spokojnie, moja szwagierka miała glukozę na czczo przekroczoną, skierowali ją na krzywą a tam wyniki idealne. Druga krzywa później też jej wyszła dobra. może to jednak nie cukrzyca tylko jednorazowy incydent.
Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Zulugula wrote:Czy któraś z Was nosi/nosiła sensor zamiast się kłuć?
Oo widzę, że od stycznia sensor będzie refundowany dla kobiet w ciąży z cukrzycą też, miło
Edit2: jednak nie calkowicie refundowany
Glukometr dostaniesz od razu w gabinecie a receptę na paski -
Ja bylam dzis na pierwszej (i pewnie ostatniej) wizycie ciążowej w medicover. Gin nie dala mi skierowania na krzywą, tylko kazala odbyc konsultację z diabetologiem, a pierwszy wolny termin to 3stycznia. Nie wiem czy czekać co powie w poniedziałek mój prowadzący czy sama juz isc na krzywą i umawiać się np na nfz jak radzisz🤔 -
Zulu, ja chyba mialam podobny wynik na czczo a na krzywej nie wyszła cukrzyca. Trzymam kciuki ✊
Byłam z Gabi u fizjo. Ogólnie jest ponapinana, barki, szyja. Prawdopodobnie przez cesarke (a raczej nie przejście przez kanał rodny) i wywolywanie (duże dawki oxy). Babka z nią poćwiczyła i przystawilam do piersi.. I jeszcze nigdy tak nie ssała.. Chyba z 20 minut i ssałaby więcej, ale już było po czasie wizyty... Może tu leży problem. No będziemy się przystawiać, próbować...nie napalam się, ale trochę nadzieji mam..
Co do ulewania, to zasugerowała, że jest przekarmiana. Ogólnie przez ostatni tydzień przybrała 240g. To dużo.
A i dzisiejsza bilirubina wyszła 10, więc spadła 👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2022, 19:20
Lalia, asias86, Wik89, Clover, Ewa88 , dmg111, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Tajka a na jakiej podstawie fizjo uznała że Gabi jest przekarmiana? Bo przyrost macie w normie, 150-250g na tydzień to standard
a są dzieci które przecież przybierają więcej i też są zdrowe. A ulewanie jest fizjologią i wynika z budowy anatomicznej dziecka. W sumie zastanawiałam się czy to w ogóle pisać, bo nie chcę żeby wyszło na to że znowu coś neguję. Ale fizjoterapeuci często lubią się wypowiadać na tematy gdzie niekoniecznie sięga ich wiedza, albo co gorsza, wzbudzać poczucie winy w rodzicu 🙈 a tym co powiedziała o napięciu, że to przez poród, to nie dobieraj sobie tego do głowy. Fizjo do której chodziłam ze swoimi dziewczynami to moja znajoma, i ona mi powiedziała że w zasadzie wszystko może powodować problemy z napięciem u dziecka. Porod CC, zbyt szybki poród sn, porod po terminie albo przed terminem, wysoka masa urodzeniowa, oksytocyna, przebicie pęcherza płodowego, zażywanie proga i nospy w ciąży. A tak patrząc realnie to nie znam chyba żadnego dziecka którego by nie dotyczyły te punkty powyżej, każde zaliczyło choć jeden, a nie każde ma problem z napięciem. Jeszvze Ci powiem że Iga miała wzmożone napięcie mięśniowe, a Jagoda ma je w normie, obie urodzone przez CC. Jagoda miała co prawda spięte barki, ale u nas się to zamknęło na dwóch wizytach u fizjo, w miesiąc ćwiczeń w domu i było po temacie. Pisze to tylko dlatego bo wiem jak takie słowa potrafią dojechać, sama przeżywałam katusze jak mi fizjo powiedziała że oksy, poród po terminie i CC mogą powodować problemy z napięciem, czułam się strasznie winna 🙈 a dziś już trochę inaczej na to patrzę, bo wiem że to w głównej mierze loteria. Mam nadzieję że te wizyty faktycznie Wam pomogą przy kp, byłoby super ❤️ macie jakieś ćwiczenia do domu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2022, 20:19
KarolinaMaria, Lalia, Annia, Wik89, Clover, emdar, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
nick nieaktualnyTajkaz fajne wieści z wizyty. Może to dobry trop. 🙂 Trzymam kciuki. No i ekstra, że bilirubina spada. A jak Ty się czujesz?
Ja jestem po USG 3 trymestru. Byłam wczoraj, mała niestety w położeniu miednicowym, poza tym wszystko jest ok. Duża jest bo waży 1307.Lalia, Ounai, emdar, Annia, Suszarka, asias86, Wik89, Zulugula, Clover, Ewa88 , dmg111, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Tajka, zgadzam się z Suszi 😘 był czas kiedy Olek nam przybierał ponad 40g dziennie, co dawało ponad 280 g tygodniowo i położna to raczej chwaliła niż twierdziła, że przybiera za dużo 😅 synek Belie też miał chyba ładne przyrosty 🤭 a bilirubina Wam przepięknie spadła!!
Belie, córcia ma jeszcze kupę czasu żeby się przekręcić, nie martw się 😘 najważniejsze, że zdrowa 💪
Edit: A co do wagi, to mój Junior w 29+2 ważył ponad 1400 g więc Twoja córcia wcale nie taka duża 😂💙Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2022, 21:37
Annia lubi tę wiadomość
-
Belie, na pewno Malutka się obróci, ma jeszcze czas
Super, że na badaniu wszystko OK. A macie już pomysł na imię? Pamiętam, że Mała dość długo nie chciała się ujawnić 😊
Ounai, wyglądasz super! Już kiedyś chyba to pisałam, że dla mnie to Ty wyglądasz na dwadzieścia parę lat
Tajka, ja myślę, że poród może, ale wcale nie musi mieć wpływ na napięcie. Syn bliskiej koleżanki urodził się miesiąc po Olku i u nich było sn, a u nas cc i oni mieli taki sam problem jak my (słaby brzuch, wzmożone napięcie obręczy barkowej, asymetria), więc nie jest to żadną regułą moim zdaniem. No i zgadzam się w 100% z wypowiedzią Suszarki. Nie wiem, po co czasem niektórzy fizjo szukają przyczyny (gdzie przecież już i tak się nic nie zmieni), przy okazji wpędzając tym nierzadko rodzica w poczucie winy, podczas gdy tak naprawdę nie są w stanie stwierdzić na pewno, co tą przyczyną było. Super, że po ćwiczeniach lepiej Wam poszło z karmieniem, trzymam za Was kciuki! No i ekstra, że bilirubina spadła 😊Ounai lubi tę wiadomość