Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:U Was tez śnieg po kolana? U nas jest śnieg od weekendu ale to co dziś jest to istny śniegowy szał ❄❄❄☃️☃️
Ja musze powtórzyć badanie grupy krwi i alloprzeciwciał bo laboratorium zgłosiło jakies niejasności. mam tez powypelniac jakies papiery o transfuzjach i operacjach 😳 operację miałam ale transfuzji nie. Ja nie wiem co im tam wyszło..
Mi też teraz wyszły "jakieś" przeciwciała, których wcześniej nigdy nie wykryto. Dlatego dostałam skierowanie na badania identyfikacji przeciwciał, oznaczenie grupy krwi w centrum krwiodawstwa i krwiolecznistwa.. -
Tak w dużym skrócie jeśli w krwi są przeciwiala, to w razie transfuzji krew dawcy też musi je posiadać. Najczęściej takie przeciwciała powstają po transfuzji (krew się jakby uodparnia na ta krew którą podano). A ponieważ poród jest obarczony ryzykiem krwotoku, to musicie mieć oznaczone te przeciwciała bo gdyby Wam podano krew która ich nie zawiera, to organizm by ją odrzucił.
Nie jest to żadne ryzyko, takie oznaczenia robi się rutynowo -
Ounai wrote:Tak w dużym skrócie jeśli w krwi są przeciwiala, to w razie transfuzji krew dawcy też musi je posiadać. Najczęściej takie przeciwciała powstają po transfuzji (krew się jakby uodparnia na ta krew którą podano). A ponieważ poród jest obarczony ryzykiem krwotoku, to musicie mieć oznaczone te przeciwciała bo gdyby Wam podano krew która ich nie zawiera, to organizm by ją odrzucił.
Nie jest to żadne ryzyko, takie oznaczenia robi się rutynowo
Proszę Cię nie pisz bzdur 🙈🙈🙈
Zulu bez stresu, częste w ciazy i to bardzo . Postępowanie rutynowenie zaprzątaj sobie tym głowy.
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Zulugula wrote:Nieźle.. i co dalej? Masz jakies zalecenia w związku z tym co Ci wyszlo? Czy to po prostu "do wiadomości "?
Czekam na wyniki, bo robiłam we wtorek, a czeka się 3-4 dni robocze. Później w zależności co wyjdzie to albo nic z tym nie zrobią w ciąży, bo nie jest groźne dla dziecka albo podejmą leczenie np immoglobuliną.
U mnie może to być punkt zaczepienia, bo Gabi nie za bardzo ma ochotę rosnąć, a może i ma ochotę tylko coś jej przeszkadza. 26 tydzień, a mała waży 655g. Była na 12 centylu, teraz spadła poniżej 3 centyla, a brzuszek ma w 1 centylu.
Wszystko inne typu przepływy, wydolność łożyska itp jest ok, wykluczamy kolejne przyczyny i szukamy dalej. -
veritaa wrote:Proszę Cię nie pisz bzdur 🙈🙈🙈
Zulu bez stresu, częste w ciazy i to bardzo . Postępowanie rutynowenie zaprzątaj sobie tym głowy.
Ja do tej pory w żadnej ciąży nie miałam wykrytych przeciwciał. Teraz zostały wykryte i to nie na początku ciąży, a właśnie po 20 tygodniu. Nie miałam żadnych zabiegów, transfuzji itp. Więc niewiadomo co może być przyczyną -
Ulaa wrote:Ja do tej pory w żadnej ciąży nie miałam wykrytych przeciwciał. Teraz zostały wykryte i to nie na początku ciąży, a właśnie po 20 tygodniu. Nie miałam żadnych zabiegów, transfuzji itp. Więc niewiadomo co może być przyczyną
Ale jakie masz konkretne przeciwciała ?W jakim
Układzie grupowym ? 90% przypadków jest
Rutynowych , nie twierdze ze przypadek Zulu taki jest ale z dużym prawdopodobieństwem tak .
Czy potwierdzony jest wynik przez Rckik ?? Bo to jest kluczowe.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Ale jakie masz konkretne przeciwciała ?W jakim
Układzie grupowym ? 90% przypadków jest
Rutynowych , nie twierdze ze przypadek Zulu taki jest ale z dużym prawdopodobieństwem tak .
Czy potwierdzony jest wynik przez Rckik ?? Bo to jest kluczowe.
Napisałam wyżej, że czekam na wynik z RCKiK, bo robiłam we wtorek ☺️ a czeka się do 4 dni roboczych.
Więc nie wiem jeszcze jakie przeciwciała mi wyjdą, ale szczerze mówiąc wolałabym żeby to było rozwiązaniem zagadki dlaczego moja córka jest maleńka i mamy podejrzenie zahamowania wzrastania płoduWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 11:05
-
No to na spokojnie jak będziesz miała
Wynik z RCKik i tam wyjdą przeciwciała to dopiero należy się martwic. Oni maja inne metody oznaczeń i rozszerzona diagnostykę .
Trzymam kciuki żeby udało się rozwiązać przyczynę niskiej wagi córeczki ❤️Ulaa lubi tę wiadomość
Synek styczeń 2021 -
Zulugula wrote:Haha totalnie 😄😄
A to Lalia 25 lat wcześniej:
https://www.instagram.com/reel/ClyrWTZo8KT/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
O nieeee 🤣🤣🤣🤣🎄🎄🎄❤️❤️❤️Nowastaraczka lubi tę wiadomość
-
veritaa wrote:Proszę Cię nie pisz bzdur 🙈🙈🙈
Wiesz lepiej to wyjaśnij, nie widzę problemu 😉 -
Ounai wrote:To sa informacje, które przekazywano mi w czasie praktyk w laboratorium analitycznym szpitala gdzie oznaczano grupy krwi i te przeciwciała
Wiesz lepiej to wyjaśnij, nie widzę problemu 😉
Na pewno nie uodparniasz się na krew po przetoczeniu. Czynników które na to wpływają jest multum, jakie przeciwciała w jakim konkretnie układzie grupowym bo mamy chyba 9 układów grupowych nie wspomnę o fenotypach. Tak musza wiedzieć jakie są przeciwciała dokładnie żeby nie podac krwi z tym antygenem. Nie zmienia to faktu ze nawet w przypadku zagrożenia życia jak poda się krew z przeciwciałami to wcale nie oznacza ze cos się wydarzy. Liczą się jeszcze objętości, hematokryty itp.
Należy sytuacji unikać ale jie jest to system zero jedynkowy . Krew się nadaje bądź nie nadaje. Tak to nie działa
Synek styczeń 2021