Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny.
Z tymi wirusami to miejcie się na baczności bo Pola we wtorek była osłuchowo czysta a w piątek już miała zapalenie oskrzeli z RSV. Obserwujcie czy coś nie zaczyna harczeć lub świszczeć.
U Polci po tygodniu już jest na szczęście lepiej ale mnie również dość mocno złapało. W grupie z 42 dzieci w środę było 8. -
Ula, jak pamiętasz Polcia też właśnie jakoś od 26tc zaczęła wolniej przybierać.
Sporo siedziałam w temacie i tak naprawdę ciężko jest znaleźć przyczynę dlaczego tak się dzieje. Czasami też maluchy rosną skokowo i nagle odbijają po kilku tygodniach, tak było u jednej znajomej gdzie przez wcześniejsze 8 tygodni zrobiono jej szereg badań i nawet proponowano aborcję (jeszcze wtedy była w Pl możliwa).
Moja Polcia od pierwszej bety była "malutka" bo te bety były niskie w porównaniu do innych, w brzuszku była też malutka, urodziła się również mała (z przyczepem błoniastym pępowiny co teoretycznie mogło być przyczyną ale nikt mi tego nie potwierdził), i nadal jest malutka ale w normie. Oczysiscie na takie dzieci trzeba mieć cały czas oko ale w 99% przypadków "taka ich uroda".
Ile malutka teraz waży i od kiedy rośnie wolniej?
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Anet.kaa wrote:Ula, jak pamiętasz Polcia też właśnie jakoś od 26tc zaczęła wolniej przybierać.
Sporo siedziałam w temacie i tak naprawdę ciężko jest znaleźć przyczynę dlaczego tak się dzieje. Czasami też maluchy rosną skokowo i nagle odbijają po kilku tygodniach, tak było u jednej znajomej gdzie przez wcześniejsze 8 tygodni zrobiono jej szereg badań i nawet proponowano aborcję (jeszcze wtedy była w Pl możliwa).
Moja Polcia od pierwszej bety była "malutka" bo te bety były niskie w porównaniu do innych, w brzuszku była też malutka, urodziła się również mała (z przyczepem błoniastym pępowiny co teoretycznie mogło być przyczyną ale nikt mi tego nie potwierdził), i nadal jest malutka ale w normie. Oczysiscie na takie dzieci trzeba mieć cały czas oko ale w 99% przypadków "taka ich uroda".
Ile malutka teraz waży i od kiedy rośnie wolniej?
Kochana dziękuję Ci bardzo za te słowa 🙏
Dajesz mi nadzieję, że może być dobrze.
Gabrysia teraz w poniedziałek 26+0 tc ważyła 655g. Powoli, ale regularnie spada z centyla. I jak wcześniej około 23tc była po prostu malutka, ale symetrycznie malutka tzn, że wszystko czyli głowa, kość udowa i brzuszek były tak samo małe i na tym samym centylu, tak teraz zauważalnie mniejszy jest brzuszek.
Tak jak napisałaś, przepływy w żyłach macicznych, pępowinie oraz w mózgu są idealne, łożysko także wydolne, Gabrysia jest zdrowa, jej móżdżek odpowiada wielkością do wieku ciąży idealnie, wszystkie inne narządy rozwijają się dobrze, miała robione echo serca płodu, wyszło bez zarzutu.
Lekarze zachodzą w głowę co może być przyczyną.
Tak jak u Ciebi Polcia, tak u mnie Gabi od pierwszych bet była malutka, zawsze "odstawała".
Jutro o 19.40 mam wizytę u lekarza, bardzo dobrego specjalisty. Mam nadzieję, że może on coś zaradzi. Bo tutaj w Gdańsku póki co odbijam się od ściany. Mój lekarz prowadzący wystawił mi skierowanie na oddział patologii ciąży, na izbie przyjęć uznali, że nie wymagam hospitalizacji, dali skierowanie do poradni patologii ciąży, a kiedy chciałam zapisać się do tej poradni, to najbliższy termin ze skierowaniem pilnym wyznaczyli na 30 stycznia 😔 -
Ula, nie jestem typową forumową Mamuśką, ale czasem tu zaglądam i żeby Cię pocieszyć napiszę, że moja Zuzka też około 26 tygodnia była znacznie mniejsza, a około 30 tygodnia lekarka podejrzewała hipotrofię. Byłam pod obserwacją, ale na szczęście nic złego się nie działo, choć do samego końca lekarz mówił, że dziecko jest malutkie i rzeczywiście Zuzia urodziła się 2600 kg i 52 cm, więc w porównaniu do innych dzieci była mini. Miesiąc później była już małym grubaskiem i tego też Tobie życzę.
Wiem, że łatwo się mówi, ale musisz wierzyć że wszystko jest ok 🙂Ulaa lubi tę wiadomość
-
Limoncia wrote:Ula, nie jestem typową forumową Mamuśką, ale czasem tu zaglądam i żeby Cię pocieszyć napiszę, że moja Zuzka też około 26 tygodnia była znacznie mniejsza, a około 30 tygodnia lekarka podejrzewała hipotrofię. Byłam pod obserwacją, ale na szczęście nic złego się nie działo, choć do samego końca lekarz mówił, że dziecko jest malutkie i rzeczywiście Zuzia urodziła się 2600 kg i 52 cm, więc w porównaniu do innych dzieci była mini. Miesiąc później była już małym grubaskiem i tego też Tobie życzę.
Wiem, że łatwo się mówi, ale musisz wierzyć że wszystko jest ok 🙂
Dziękuję Ci bardzo za to, że napisałaś ❤️
Mam nadzieję, że i z moją córką będzie podobnie 🙏 -
Ula, Pola w 24+4 ważyła 616, a w 27 +4 912g i to był cały czas 29 centyl a w 34 tyg spadła już na 19 a później na 7 i dostałam skierowanie do szpitala.
Generalnie ta główka jest najważniejsza bo to świadczy o prawidłowym rozwoju mózgu, u nas nogi, ręce i brzuch wychodziły mniejsze, kość udową dużo krótsz, ile ja się naczytałam o karłowatości i innych wadach genetycznych a skonczylo sie że laska urodziła się z mega długimi nogami.
Tak jak mówię, w takich przypadkach że wszystko jest ok z przepływami, bobasem raczej ciężko jest ustalić przyczynę i zwykle jest to po prostu obserwacja ciąży. Nastaw się że niebawem mogą Cię położyć do szpitala bo tak naprawdę to jedyny sposób, szpital i ciagła obserwacja.
Polecam Ci grupę na fb nieWIELCy - >hipotrofia ludzie tam mają taką wiedzę jakiej nie ma nie jeden lekarz.
Patrząc na tą grupę naprawdę większość dzieci rodzi się zdrowa, mi to bardzo pomagało.
Przypomnę Ci jeszcze tylko historie Julka który w 34tc urodził się z wagą 600g. Najlepsi specjaliści rozkładali ręce i raczej nastawiali mame na niepowodzenie. Przepływy były cały czas tragiczne. Jak nagle trzeba było robić cc to łożysko jej się rozpadło podczas wyciągania było w takim stanie.
Julek teraz jest pogodnym, zdrowym 2 latkiem, małym bohaterem któremu nikt nie dawał szans.
Ulaa, dmg111 lubią tę wiadomość
-
https://youtube.com/shorts/eY6QyspH2SA?feature=share
Dobra, poddaje sie. Powinno zaskoczyc teraz, jak nie to ja juz nie wiem 🙈🤣emdar, Zulugula, Lalia, Iryska, Wik89, Gela093, Ania81, Tajka, asias86, Ewa88 , KarolinaMaria, dmg111, Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość
🔸28 lat
-
nick nieaktualny
-
Enigva, wow! Co za postęp! 🤯
Enigvaa lubi tę wiadomość