Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
veritaa wrote:O wow jaki on duży !! Moja Ania z września 2018 nosi 104 🤣🤣🤣 Bartek standardowe 86
Lalia lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Zulugula wrote:Inga Ty nie miałaś mieć jakos teraz prenatalnych? Czy przełożone przez grypę?
Oby Wam zaraz przeszło!
Miałam ❤️ wszystko wyszło dobrze 😊Zulugula, Wik89, Ewa88 , emdar, Lalia, Belie, Ounai, Clover, Suszarka, dmg111, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Zulu, to właśnie Olek bluzy i pajace 86 z HM musiał "odstawić" bo rękawy były już krótkie 😅
On to w ogóle przez to, że jest taki szczupły to tak śmiesznie mu zaburza proporcje 😂 bo np bluzy/koszulki na nim wiszą (jest szczuplutki więc nie mają się na czym opiąć), ale rękawy są dobre 😁 spodnie założone i związane na świeżo są dobre, ale jak pochodzi i mu zjadą (nawet zawiązane) to są długie 😂
Świeżutki przykład piżamy 92 z HM z dzisiaj 😂💙
Rękawy i nogawki spoko 👌 długość koszulki jak tunika 😂 a w pasie za szerokie więc się nie zdziwię jak rano się obudzi ze spodniami w kolanach 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 09:54
Martt95, Clover lubią tę wiadomość
-
Suszarka wrote:Dobra,.chowam się do kąta, w zeszłym tygodniu kupiłam Idze spodnie na 104 i są w sam raz, body 98 z H&M ciągną ją już w kroku 😅 mam w planie kupić jej właśnie trochę takich "Basic" koszulek, bluz, topów na długi rękaw żeby miała do przedszkola od września, i myślę brać 110. W sierpniu kupowałam w H&M t-shirty z odwracanymi cekinami za 10.99 i właśnie na tego typu okazje liczę. Niestety butów w jej rozmiarze już nigdzie nie ma fajnych, mam tylko trampki kupione w Zarze na samym koncu letniej wyprzedaży
Suszi, Iga urodziła się duża ale proporcjonalna, w sensie waga do wzrostu i ona chyba tą tendencję utrzymuje cały czas 😁 po prostu będzie wysoką dziewczynką i tyle 😊 -
Witam mamusie. Ostatnio trochę was podczytuje. Co jakiś czas zerknę by zobaczyć co u was słychać. Ale przyznam że dosyć dawno mnie tutaj nie było. Tajka gratulacje ❤️❤️❤️ Laila również gratulacje i życzę szczęśliwego rozwiązania. Twój synek ale wyrósł, nie moge sie na niego napatrzeć 😍 Ja cię kręcę.... jak ten czas zapieprza 🤯
Gratulacje oczywiście dla wszytskich mam które sie spodziewają następnego dzidziusia i które urodziły. Nie jestem w stanie wszytskiego nadrobić i tez nie mam pamięci do waszych nicków🙈
Przy okazji życzę wam wszytskim by ten nowy rok był udanym rokiem 🤞🏼✊🏼 Dużo zdrówka dla Was 😘asias86, Lalia, Enigvaa, Iryska, Wik89, Clover, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
W temacie rozmiarów, Majcia jest raczej z dużych dzieci, jest wysoka i troszkę pulpecik, dużo ostatnio je, chyba więcej niż ja nawet 😀 waży 13kg. Nosi niektóre jeszcze 86,qle większość już 92.
A Gabi mieści się w niektórych jeszcze 56, ale nosi też 62. I już widzę ten problem z ubraniami, bo jest długa i jak pajace są ok, to w nóżkach na długość ledwo, tak samo body, ciągną w kroku. W sumie podobnie jak u jej siostrzyczki było 😊
Lalia, trzymam kciuki i czekam 🥰Lalia lubi tę wiadomość
-
Wasze maluszki też tak wybudzał ból brzuszka? U nas jest koszmar, Gabi spokojniej śpi tylko na rękach (chociaż i tak sie wybudza co chwilę, ale łatwiej ją odazu uspokoić na rękach). Odkładana co chwilę się przez sen pręży, kurczy nóżki, robi grymasy, po czym się budzi i wtedy trzeba na ręce. Nie wiem już co robić. Na razie śpi ze mną w salonie, odkładam ją do kokona, zazwyczaj jak sie wybudza to daję cycka i na chwilę usypia, a zaraz znowu ból.. I biorę na ręce. Chciałabym odkładać już ją do łóżeczka. W dzień też na rękach, czasem odkładam ją na łóżko sypialniane, ale muszę leżeć obok, bo po 5min jak zostawię, to się budzi. Nie da się nic kompletnie zrobić w domu. W następnym tygodniu mam poradę chistonoszenia, może nam się spodoba i chociaż trochę uwolnię ręce.
Boję się, że to jakieś rekacje alergiczne. Zastanawiam się czy nie wyeliminować z diety nabial, pomidorów, orzechów,jaja.
Jak u waszych maluchów objawiała się tak wcześnie jakaś alergia? Nie wiem czy to to, bo może po prostu dyschezja, jak u Mai...
Po butli zazwyczaj są płaczki, nie jest spokojna do końca, przedwczoraj płakała 3h wieczorem, do 23. Przy piersi się wyrywa, słychać przelewanie się w brzuszku, gazy.
Poradźcie coś, bo już płaczę razem z nią ☹️
Z kropelek dajemy delicol i dicoflor. I wit D devikap, zamieniłam z vigantolu. I espumisan. Był probkem też z kupkami, nie robiła 3dni,pomogła wlewka melilax, potem znowu 4 dni i zmieniliśmy mleko na kendamil, pije drugi dzień i kupki już są.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 05:17
-
Tajka, u nas nie było chyba aż tak jak u Was, w sensie po kilka godzin płaczu, ale Oluś wybudzal nam się w nocy, zwłaszcza nad ranem (tak ok.4 rano) i wtedy było najgorzej, płakał, wręcz tak skomlał i u nas jedyne co wtedy pomagało to suszarka. Włączaliśmy suszarkę i w takiej odległości żeby go nie poparzyć, ale żeby czuł ciepło i podmuch powietrza, kręciliśmy nad brzuszkiem kółeczka. Działało to jak jakaś magiczna różdżka, mam nagrane filmiki jak Olcio leży, pręży się, a jak odpalamy suszarkę to nagle totalnie rozluźnia, rozkłada rączki, nóżki i zasypia całkowicie bezwładny, pamiętam że nawet kupiliśmy drugą suszarkę w Biedrze żeby w razie czego mieć. Drugie co pomagało, to spanie na brzuchu dzień i noc. Pamiętam jak nasze mamy się łapały za głowę, że taki maluszek śpi na brzuchu i mówiły, że jeszcze takiego dziecka nie widziały. W ciągu dnia baaaardzo szybko spał tylko na brzuszku. My mamy kuchnię otwartą na salon, na narożniku leżał kokon i Olcio tam spał, więc ja cały czas miałam go na oku czy śpi z główką na bok, on też dość szybko nauczył się przez sen odwracać główkę na boki. W nocy pozwoliliśmy mu spać na brzuchu, jak już widziałam że nie ma totalnie żadnych problemów z odwracaniem główki, ale wtedy spał w całkowicie pustej dostawce (tylko prześcieradło) i w śpiworku żeby jeszcze bardziej zwiększyć bezpieczeństwo. Wydaje mi się że gdzieś od drugiego miesiąca zaczął spać w nocy na brzuchu, bo raz właśnie płakał, ja go odwróciłam na brzuszek na czas aż zaśnie, w tym czasie sama zasnęłam i jak się przebudziłam spanikowana to się okazało że Olcio przespał ciągiem 2-3h bo mu brzuszek nie dokuczał.
A co do kropelek, to odkąd skończył 2 tygodnie, do mniej więcej 3,5 miesiąca dostawał: Biogaie, Delicol i Esputicon. Musiałabym poszukać, ale wydaje mi się że Biogaie dostawał raz albo dwa razy dziennie tyle ile na ulotce, Delicol do każdego karmienia tyle ile na ulotce, a Esputicon chyba (!!!) też do każdego karmienia, ale dużo więcej niż na ulotce - tam były chyba 3 kropelki a my dawaliśmy z 10. Wiem, że z tymi kropelkami jeździliśmy do rodziców i teściów bo właśnie niektóre dostawał do każdego karmienia. -
U nas było identycznie jak Lalia pisze, też bardzo wcześnie kładłam Jagódkę na brzuch do spania. W sumie do tej pory to robię. Jak zaczęłam ją kłaść na brzuch to magicznie zaczęła spać lepiej, tak to było zero spania...przysypiała na chwilę przy piersi, pospała 10min i się budziła. Byłam wykończona. Z tym że u nas na pewno to nie miało związku z alergią czy bólem, po prostu taki typ dziecka. Również śpi w śpiworku w pustym łóżeczku. Odnośnie alergii, żeby to miało sens to po pierwsze nie eliminuje się wszystkiego na raz, a po drugie przy eliminacji bmk daje się mm dla alergików. Objawy alergii to głównie mocno śluzowate bądź krwiste 💩, biegunka, chlustające wymioty, wysypka na skórze, problemy z przybieraniem na wadze. Moje dziewczyny miały lekkie problemy alergiczne, Iga miała wysypkę a Jagoda problemy z przybieraniem i dużo płakała. Igę już wiem że uczulała wołowina, ma tak do dziś. Jagoda miała problem z bmk, na szczęście z tego wyrosła - jesteśmy świeżo po udanej prowokacji 💪Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Co słychać u nas. Alicja skończyła 4 latka. Zrobila się taka dojrzała mam wrażenie. Coraz lepiej idzie nam ze soba porozmawiać ❤️ Asia to już mały buntownik, widać że wchodzimy już w okres Dwulatki. Jest bardzo uparta i wszędzie jej pełno. Totaltne przeciwieństwo Alicji która ceni sobie spokój i ciche zabawy 🙈
Zastanawiamy się z mężem czy nie puścić Asi do żłobka. Ale teoche ceny nas przerażają... Bo jeżeli bedzie duzo chorować a w miesiącu pójdzie na tydzień może dwa... to troche słabo nam się to widzi przy dzisiejszych cenach 🥴
Chciałabym juz wrócić do pracy na pelne obroty. Póki co pracuje w weekendy. Chyba że jestem bardzo potrzebna to wtedy jadę w ciągu tygodnia i przychodzi tesciowa. A maz pracuje zdalnie.
Moja mamnezja mi chyba minęła. Ostatnio jak was podczytywałam i widzialam ze kolejne ciaze to mi odwaliło. Maz twierdził że zwariowałam. Wiec musialam przestać was podczytywać. Stwierdziłam ze ma rację... robiłam sobie w głowie plusy i minusy posiadania trójki dzieci. Ostatnio z mężem mialam rozmowę... mi przeszło. Pogodziłam się z tym. Za to on oszalał 🤯 I zaczyna się zastanawiać nad trzecim. Przecież to szaleństwo 🙉 przepraszam z góry mamy 3 i więcej dzieci ale nooo jesteście szalone. Oczywiście pozytywnie szalone. Ale noooo SZALONE. Motylek, "wariatko"😅 jestes tutaj? Co u was słychać? ❤️😘Ulaa, Wik89 lubią tę wiadomość
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
No właśnie z tym spaniem na brzuszku, to kilka razy ją kładłam to ładnie spała. Ale jakoś się boję tak na noc ją zostawić..
Z suszarką nie próbowałam, tylo włączam różne szumy, w tym suszarki, na aplikacji, to się trochę uspokaja.
Tylko u nas to jest non stop, non stop się pręży, wygina... Na macie to może max 3 min wytrzymuje, też płacze... Wyjścia na spacer ani jednego jeszcze nie było... Uspokaja się dopiero za rogiem, po ok 5minutach...nie wiem już jak jej pomóc ☹️
Gdyby mi ktoś powiedział, że to dyschezja i minie, to byłoby łatwiej, a tak nie wiadomo co..
Ma jakąś wysypke, ale nie wielką, myślę że to trądzik ale nie jestem pewna. Przybiera dobrze, kupki są ok.
Poza tym chyba muszę się pomału żegnać z moją laktacja. Od 3 dni nie używałam laktatora i czuję że pokarmu jest mniej. Nie dawałam rady, nie miałam kiedy z Gabi ciągle na rękach ☹️☹️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 09:02
-
Tajka wrote:Wasze maluszki też tak wybudzał ból brzuszka? U nas jest koszmar, Gabi spokojniej śpi tylko na rękach (chociaż i tak sie wybudza co chwilę, ale łatwiej ją odazu uspokoić na rękach). Odkładana co chwilę się przez sen pręży, kurczy nóżki, robi grymasy, po czym się budzi i wtedy trzeba na ręce. Nie wiem już co robić. Na razie śpi ze mną w salonie, odkładam ją do kokona, zazwyczaj jak sie wybudza to daję cycka i na chwilę usypia, a zaraz znowu ból.. I biorę na ręce. Chciałabym odkładać już ją do łóżeczka. W dzień też na rękach, czasem odkładam ją na łóżko sypialniane, ale muszę leżeć obok, bo po 5min jak zostawię, to się budzi. Nie da się nic kompletnie zrobić w domu. W następnym tygodniu mam poradę chistonoszenia, może nam się spodoba i chociaż trochę uwolnię ręce.
Boję się, że to jakieś rekacje alergiczne. Zastanawiam się czy nie wyeliminować z diety nabial, pomidorów, orzechów,jaja.
Jak u waszych maluchów objawiała się tak wcześnie jakaś alergia? Nie wiem czy to to, bo może po prostu dyschezja, jak u Mai...
Po butli zazwyczaj są płaczki, nie jest spokojna do końca, przedwczoraj płakała 3h wieczorem, do 23. Przy piersi się wyrywa, słychać przelewanie się w brzuszku, gazy.
Poradźcie coś, bo już płaczę razem z nią ☹️
Z kropelek dajemy delicol i dicoflor. I wit D devikap, zamieniłam z vigantolu. I espumisan. Był probkem też z kupkami, nie robiła 3dni,pomogła wlewka melilax, potem znowu 4 dni i zmieniliśmy mleko na kendamil, pije drugi dzień i kupki już są.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 09:04
-
Tajka z tego co pamiętam mieliśmy podobny termin porodu. Asia ma 9,5kg i nosi rozmiar 80 czasami 86. Ale ogolnie mierzona przy ścianie ma 76cm 🙉🙈
Z boleściami brzuszka za dużo nie pomogę. U nas nie było jakos bardzo źle. W kryzysach odpalałam suszarkę i masowałam brzuszek termosem z pestek wiśni. Asia miala śluzowate kupki, takie baaardzo śluzowate i zielone. Lekarz sugerował alergie i pilnowałam siebie co jem bo była cały czas na kpi. Kupki sie poprawily i z czasem wprowadzałam nabiał i inne alergenyAlicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Tajka, to ja Ci powiem, że to dyschezja i minie :*
Odliczaj 100 dni, sąsiadka mi kiedyś powiedziała, ze pierwsze 100 dni tak wygląda i potem mija. Trzymałam się tego i odliczałam do 100. Wszystkiego próbowaliśmy - kropelki espumisan, delicol, sab simplex w dużych dawkach (większych niż oficjalnie zalecane) do każdego karmienia, termofory, masaże, szumy, rurki do pupy, żeby gazy wyszły, etc. - i wszystko pomagalo na moment, a ostatecznie pomógł po prostu czas.
Tez sie martwiłam, czy to normalne, czy minie, konsultowałam z doradca laktacyjna, położna i pediatra na wizycie domowej, rożne rady dostawałam, m.in. żeby robić dłuższe przerwy miedzy karmieniami, żeby brzuszek mial czas na trawienie, ale szczerze powiedziawszy nie widzialam, żeby to działało, a przy skokach były dni, ze Gucio chciał być prawie non stop przy piersi i jak robiłam przerwy, to sie darł. Jak nie robiłam przerw to tez sie darł, bo mial kolki.
Gucio miał na dodatek napięcia mięśniowe i nie spal w ogóle na brzuchu. Ale fakt zalecano mi próbować i próbowałam go klaść, na początku kilka razy dziennie po minute, dwie, potem dluzej, z czasem - ale nie pamietam po ilu miesiącach - zaczął spac na brzuszku
Probuj wszystkich sposobów, ale tez nie załamuj sie, jeśli nie pomogą na dłużej. Oczywiście jak niepokoi Cie wysypka itp to konsultuj z pediatra, na pewno nie zaszkodziWiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 09:41
Tajka lubi tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Zulu, wrzucam dla Ciebie na godzinkę 😘
...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 11:28
Zulugula, Inga28, Clover lubią tę wiadomość