X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, Tymek byl z grudnia i w sumie pierwsze lato raczej w bodziakach, Marta miała już rok we wakacje więc nosiła bluzeczki albo po prostu kiece 😉 a najwięcej to chyba takie dxiewczynskie rampersy albo sukienkobody

Suszarko jak tam strój Krakowski gotowy? Ja już się jaram, mam nadzieję, że Marta pozwoli sobie cały ubrać. Moja mama już zbiera kwiatki dla niej 😁

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai taaaak, dziś już sąsiadka dała nam kwiatki, jutro zbieramy z ogrodu i jeszvze pójdziemy gdzieś pozbierać. Jagodzie kupowałam wczoraj wianuszek a Idze nowy koszyczek. Ja się jaram niesamowicie, jak już je wyubieram to się na 100% popłaczę. Dla mnie to jedno z najpiękniejszych świąt, przepiękna tradycja. Iga ma gorset, spódniczkę i wianek, założy też korale które należały do mojej babci. Jagodzia będzie miała sukienkę z motywem ludowym i wianek oczywiście obowiązkowo. Na gorset jest jeszcze za drobna, ale za rok na pewno już jej kupię, nie mogę się doczekac. Czekam na foto Marty, i na fotkę Melci od Ladyo 😍

Zulugula, Ounai, Lalia lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2023, 08:53

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:

Edka, jesteś z nami czy już się rozpakowujesz? :D
    Jestem, jestem :) Na ten tydzień nie planuję się rozpakowywać, celuję w przyszły. Dziś na wizycie szyjka miękka, przepuszcza palec, dzieć na 3,6 kg. Za kilka dni ponowna kontrola szyjki.

Wik89, Lalia, kiniusia270, dmg111 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Annia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, Mikołaj w lecie nosił bluzeczki i nam się sprawdziły lepiej niż body. :) najczęściej przy upałach ubierałam w koszulkę i cienkie, krótkie spodenki. Rampersy nie sprawdziły mi się przy Mikołaju totalnie, ale dla Adasia kupiłam. ;)

Suszi, ja mam do pomocy nianię jak mąż jest w pracy i to rozwiązanie super nam się sprawdza, ale dosłownie oblewa mnie zimny pot na myśl o jakiejś jego delegacji czy coś... :/ Nie wyobrażam sobie jak Ty to ogarniałaś.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas pierwszy gips.

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, Ty też wrzuc zdjęcia

Zulu, nie pochodzisz z Krakowa ale tu mieszkacie więc Twoja córeczka na luzaka może mieć strój krakowski. Tyle, że to jednak spory wydatek. Ale ja nie żałuję ani złotówki mimo, że Marta miała go raz na sobie (nie licząc dni kiedy prosiła żeby ja tak wystroić po domu 😂 ) bo te malutkie dziewczynki wyglądają w tym wręcz uroczo!

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia co się stało?

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu, zgadzam się całkowicie całkowicie z Suszarką, im dalej w las tym będzie łatwiej!

Kiedyś zaczęłam pisać post i mi się usunął, chciałam go napisać dla Ciebie i innych mam które niedługo będą mieć na pokładzie dwójkę. Moim zdaniem, gdy pojawia się drugi maluch, to czas wdrożyć w życie dwie zasady:

1) "Miej wyje*ane, a będzie Ci dane"
    2) "Na przypale, albo wcale"

Ad.1) Nie, nie chodzi o to żeby podgłaszać radio jak dzieci płaczą albo latać z odswiezaczem powietrza po mieszkaniu zamiast zmienić im pampersa.
    Chodzi o to, żeby oddzielić grubą krechą "życie z jednym" od "życia z dwójką". I zacząć wszystko od nowa: nowa rutyna, nowe nawyki, nowy plan dnia, nowe budowanie relacji, nowe rozwiązywanie problemów. A przede wszystkim nowe priorytety, zastanowić się naprawdę co w danej chwili jest najważniejsze, być dla siebie wyrozumiałym, odpuszczać sobie, szukać zamienników itd. Nie da się robić wszystkiego i to jeszcze idealnie.
    Kilka przykładów: sprzątam w piątek mieszkanie, Olek mi "pomaga ", jego pomocą trwa to godzinę dłużej, ale z drugiej strony spędził ze mną czas, był bezpieczny, a mieszkanie jest czyste.
    Wieczorem muszę ich umyć i położyć sama: Olka wrzucam pod prysznic (mamy głębszy brodzik z blokadą odpływu) a Kacperka myję w wanience. Ogarniam szybko Kacperka, wracam po Olka i biorę obu do sypialni: albo usypiam ich obu na raz, tzn biorę Olka manatki (poduszka, kołderka, pluszaki, chmurka) i on się kręci po łóżku i zasypia a ja karmię Kacperka, albo wersja druga, Olek pakuje się pod kołdrę i dostaje bajkę a ja usypiam Kacperka, jak zaśnie, to biorę Olka do jego łóżka i dopiero usypiam. Tak, wiąże to się ze zmianą rutyny, z bajką, często ze zmianą godzin usypiania, ale najważniejsze jest osiągnięte: dzieci były zaopiekowane i śpią. Jak mają cięższy dzień, albo ja (przecież mam prawo!) to odpuszczamy spacer i otwieramy balkon,👌Olek się bawi, podlewa kwiatki i warzywa, chlapie w misce z wodą a ja leżę z Kacperkiem, dotlenili się, dotlenili, może nie tak jakbym chciała, ale jutro też jest dzień. Pamiętam jak Suszi genialnie kiedyś napisałam, że z Igą rozszerzyła dietę bez soli, bez cukru, a Jagodzie dała raz czy dwa ugotowanego ziemniaka ze swojego talerza i NIC SIĘ NIE STAŁO, właśnie o to chodzi!! ❤️

Ad.2) Nie planować co do minuty i nie stawiać sobie oczekiwań, bo naprawdę lepiej się miło zaskoczyć niż boleśnie rozczarować. Przy dwójce dzieci jest naprawdę, naprawdę duża szansa, że coś się wysypie: starszak zrobi nieplanowaną drzemkę, maluch nie zrobi drzemki wcale, starszakowi odpali się bunt dwulatka, maluchowi zaczną akurat dzisiaj wychodzić zęby. Dlatego nie można sobie zakładać że zrobi się pierdyliard rzeczy i to jeszcze perfekcyjnie. Trzeba wykorzystywać momenty na maxa: maluch super śpi, a starszak jakimś cudem sam się bawi? Rzucam wszystko i idę pić kawę! Gotuję na minimum dwa dni, robię większe zakupy w tygodniu. Mama czy teściowa chcą mi dać wałówkę! BIERE! Przy pierwszym dziecku chciałam być Zosia Samosia i pokazać innym jak super ogarniam, przy dwójce nauczyłam się przyjmować pomoc od innych. A to że mi teść weźmie Olka na rower, czy teściowa rzeczy do prasowania, wcale nie umniejsza temu że jestem gorszą mamą, świadczy o tym że im zależy i cieszą się, że mogą mnie wspierać 👌

I najważniejsze:
    ❤️❤️❤️ Zadbajcie o SIEBIE ❤️❤️❤️
    Wyjdźcie same na spacer, na kawę i ciastko, róbcie codziennie makijaż nawet jeśli zostajecie w domu (jeśli Was to cieszy), spotkajcie się z koleżanką, zapiszcie na zajęcia. Bo naprawdę, zaopiekowanie się sobą i zadbanie o swoje potrzeby daje +1000 energii do bycia Super Mamą 💪💪💪

Zulugula, Annia, Suszarka, kiniusia270, patrycja92 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatki zebrane, babcia nagotowała dla wnuków, strój krakowski przygotowany a Marta... wymiotuje. No nic, może na oktawę się załapiemy 😉

age.png

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2023, 08:53

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ja mam wrażenie, że ty super ogarniasz! Ja chyba mniej robiłam przy jednym dziecku niż ty przy dwójce. :D Żartuje oczywiście trochę. ;)

Dziewczyny do którego tygodnia u Was robi się USG bioderek?

W temacie reklamacji - czy mogę w Smyku reklamować, że po jednym praniu i suszeniu (o tym suszeniu mogę im nie wspomnieć w razie czego) szew w spodenkach u Adasia puscił? Bez przesady, żeby to były jednorazówki za taką kasę...

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, mi ortopeda kiedyś mówił, że przede wszystkim chodzi o wielkość dziecka, powyżej jakiegoś tam rozmiaru już obraz jest słabo widoczny i nie wszystko da się zobaczyć. To chyba do 8 tyg było.

Reklamuj tę spodnie, powinni uwzględnieniem. Co do szuszenia sprawdź nammetce czy można. Jeśli nie, to zachowałabym ta inf dla siebie.

age.png

age.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalka bardzo lubię Twoje posty. Zawsze są tak ładnie napisane o rzeczach trudnych :) umiesz pisać :)

Lalia lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, Alex miał 3 miesiące jak zakładałam mu koszulki latem. W bodziakach miałam wrażenie, że mu za gorąco a jak były mega upały to był tylko na pampersie (na naszym ogródku of course😅).

LJOgp2.png

Starania od 2014r. ☹️

INVIMED POZNAŃ

IVF - maj 2021
    Rozpoczęcie stymulacji - 10.05
    PUNKCJA - 21.05 💉
    CRIOTRANSFER - 17.06 blastocysta 4AB 🍀 11dpt - beta <1,2 mIU 💔

20 LIPIEC21' - transfer blastek 4bb i 3bb 🍀 - 5dpt⏸️, 6dpt - bhcg 24 mIU/ml🍀 8dpt - bhcg 91 mIU/ml🍀 9dpt - bhcg 149mIU/ml🍀 11dpt - bhcg 332,2mIU/ml🍀 13dpt - bhcg 769mIU/ml🍀15dpt - bhcg 2120mIU/ml🍀
    16dpt - pęcherzyk ciążowy 7,7mm z ciałkiem żółtkowym 🍀
    21dpt - bhcg 22tys+ 🍀
    27dpt - 6mm👶 i bijące❤️
    35dpt - 7t5d - 1,26mm👶
    12t5d - 6,5cm 👶 156ud/min ❤️ Chłopak? 💙 I PRENATALNE
    13t6d - 90g 👶
    15t0d - 118g 👶
    17t0d - 177g 👶 SYN 💙
    17t6d - 200g 👶
    21t1d - 423g 👶 II PRENATALNE
    21t6d - 500g 👶
    24t5d - 804g 👶
    26t6d -1100g👶
    30t6d -1650g👶
    32t6d -1900g👶
    34t6d -2500g👶
    36t6d -2750g👶
    38t6d -3400g👶

Alex
    08.04.2022
    9:04
    3760g ❤️
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu ja Guciowi zakładałam koszulki już w pierwsze lato, czyli jakoś od 5 miesiąca bo wtedy byliśmy już na wakacjach. Więc jak najbardziej się przydadzą 😊

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Asia co się stało? :(

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam lekko przerażona, że zaczyna się poród. Miałam bóle miesiączkowe i skurcze(chyba) łapały mnie tak mega nisko i w tym samym czasie czułam ból na dole pleców, ale trwało to jakieś 2/3 sekundy i puszczało i tak przez godzinę kilka razy. Mała strasznie się rozpychała w brzuchu a ja nie mogłam w żadnej pozycji leżeć. W końcu trochę pochodziłam po mieszkaniu, i jak się położyłam to udało się zasnąć. Dzisiaj już jest okej, na razie bez żadnych skurczy, mała się rusza normalnie a jedynie ból pleców pozostał.

Ja w poprzedniej ciąży nie miałam żadnych skurczy, więc ciężko mi ocenić czy to faktycznie były skurcze czy nie 🤔

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anniu nam pediatra (ma też specjalizację z rehabilitacji) mówiła żeby absolutnie nie lecieć na USG bioderek na złamanie karku, bo dopiero od ok. 8 tygodnia są widoczne punkty kostnienia.

Lalia super to napisałaś, Jagoda teraz śpi, Iga ogląda bajkę a ja skończyłam pić kawę ❤️ akumulator naładowany na drugą połowę dnia. Czy mogłabym w tym czasie prać, prasować, gotować i ogarnąć zmywarkę? Pewnie bym mogła, ale i tak to ogarnę potem a przynajmniej odetchnęłam. I czas dla siebie jest taki ważny! Odkąd miałam ten kurs i znacznie mniej czasu dla dzieci to zauważyłam że spędzany go wtedy w lepszy jakościowo sposób, a ja bardziej doceniam te chwile, mam więcej cierpliwości itd.

Lalia, Annia lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Annia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Anniu nam pediatra (ma też specjalizację z rehabilitacji) mówiła żeby absolutnie nie lecieć na USG bioderek na złamanie karku, bo dopiero od ok. 8 tygodnia są widoczne punkty kostnienia.

Lalia super to napisałaś, Jagoda teraz śpi, Iga ogląda bajkę a ja skończyłam pić kawę ❤️ akumulator naładowany na drugą połowę dnia. Czy mogłabym w tym czasie prać, prasować, gotować i ogarnąć zmywarkę? Pewnie bym mogła, ale i tak to ogarnę potem a przynajmniej odetchnęłam. I czas dla siebie jest taki ważny! Odkąd miałam ten kurs i znacznie mniej czasu dla dzieci to zauważyłam że spędzany go wtedy w lepszy jakościowo sposób, a ja bardziej doceniam te chwile, mam więcej cierpliwości itd.
    No właśnie teraz mam zalecenie, że w pierwszych 2 tygodniach życia, ale wiecie nie jestem jakaś patomatką, ale to nierealne wyrobić się w tym terminie, bo nadal czekam na akt urodzenia a zatem za pesel. Ostatnio też robiliśmy później - 4 tydzień i musieliśmy jeszcze raz iść tak jak piszesz, że nie było tych jąder kostnienia i trzeba było robić kontrolę. :) Dziękuję za odpowiedź!

Mamasity, co mam sobie wybrać za urodzenie Adasia: jakąś fancy torebkę czy biżuterię? :) Coś mi się należy! :)

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 5564 5565 5566 5567 5568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ