Cześć dziewczynki 😘
Nie odzywałam się, bo na urlopie nie mieliśmy praktycznie wcale zasięgu i to żadnego 🙈 był problem z dzwonieniem, Internetem a nawet TV naziemną, ale nie narzekamy, bo był to jakiegoś rodzaju detox dla nas 😁
Urlop wbrew pozorom mega nam się udał, byliśmy w Okunince nad Jeziorem Białym, wróciliśmy dokładnie w to samo miejsce już trzeci raz, ale pierwszy raz mając dzieci i było fantastycznie! Pierwsze dwa dni pogoda nam bardzo dopisała, było upalnie więc z przyjemnością pluskalismy się w wodzie, trzeciego dnia było chłodniej i pochmurno więc zaliczyliśmy papugarnie, mini zoo i lunapark, a dwa kolejne dni znowu wróciło słońce więc było trochę opalania, trochę spacerów 😊 musieliśmy wracać dzień wcześniej wieczorem i wykorzystaliśmy patent z Internetow, tzn wykąpaliśmy chłopców, ubraliśmy w piżamy, zapakowaliśmy do auta i wyjechaliśmy o 18, tak że jak byliśmy w domu po 21 to zaliczyliśmy udany transfer prosto do łóżek 🤭 nawet nie spodziewaliśmy się, że z dwójką maluchów można tak odpocząć na urlopie,ale obaj padali nam o 19 więc na co tu narzekać 🥳
Wróciliśmy dzień wcześniej, bo Kacpi miał mieć kolejnego dnia podcinane wędzidełko i muszę Wam opowiedzieć jaka historia 😱 podczas jednej z wizyt Olka u jego neurologopedy miałam ze sobą Kacperka i poprosiłam żeby na niego zerknela, bo ma cofniętą żuchwę i nie wiedziałam jak sprawa z wedzidelkiem, stwierdziła że dolne ma trochę krótkie ale elastyczne, za to górne bardzo nisko przyczepione do dziąsła i ona nam radzi przyciąć je teraz, póki jest mały, że dzięki temu że karmię piersią to ominą nas masaże bo przy kp będzie to ćwiczyć, że to zabieg sekunda, że jest spora szansa że unikniemy dzięki temu diastemy i problemów z wymowa, a że przez tą żuchwę czeka nas pewnie i tak ortodonta, to i tak lepiej teraz bo to wędzidełko może być problematyczne przy zakładaniu ewentualnego aparatu i poleciła nam konkretną babeczkę. Podczas szczepienia wspomniałam o tym pediatrze, była trochę sceptyczna ale dała nam skierowanie i jakimś cudem udało się umówić wizytę do tej chirurg (dzwoniłam w maju i był jeden termin na sierpień a kolejny na październik). Wyobraźcie sobie, że przyjeżdżamy na wizytę a ta chirurg wielki zonk, że jak to podcięcie GÓRNEGO wędzidełka? Że u takich małych dzieci tego się nie robi, że to nie zabieg a OPERACJA, że to się robi jakieś głębokie cięcie od wędzidełka przez całe dziąsło w stronę podniebienia i powstaje rana okrągła na którą zakłada się szwy więc robią to u dzieci powyżej roku w narkozie o to tylko wtedy kiedy są jakieś bardzo poważne wskazania, ale zasadniczo czeka się aż wyrosną zęby stałe bo bardzo możliwe że jak będą wyrastać zęby to to wędzidełko samo się podniesie do góry 😱 zwróciła nam jednak uwagę, że warto rozważyć podcięcie dolnego wędzidełka póki jest malutki bo ma jakiś 2/3 stopień skrócenia i to że jest mały a ja karmię to faktycznie działa na korzyść. Tak się wkur*iłam na tą naszą logopedę, że zapytałam od razu tę chirurg czy ma jakiegoś rzetelnego neurologopede do polecenia i od razu dała mi listę, z którymi współpracując i okazało się że na tej liście jest Iweta Kozłowska, może część z Was kojarzy ją z IG, z #hejdwulatku, ona też prowadziła live z buba gada o logopedii i stwierdziłam, że pitole i zapisałam obu chłopców do niej na konsultację: Kacperka na konsultację wędzidełka a Olutka na konsultację wędzidełka i diagnozę mowy dwulatka i mamy wizytę 25 września 💪 prawdopodobnie zmarnowaliśmy te 4 miesiące wizyt Olka u logopedy, możliwe że zlekceważyła sprawę a w kwestii Kacperka wprowadziła nas w błąd 😤 najważniejsze jednak że teraz dostaniemy się naprawdę do kogoś wykwalifikowanego a chłopcy są w takim wieku, że jeszcze sporo nadrobimy 💙💙
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
Św. Augustyn
💙💙
Aleksander 💙💙
🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
💙💙
Kacper 💙💙
🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm