X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai - najlepszego dla naszej gwiazdeczki ❤️

Ounai lubi tę wiadomość

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, wydaje mi się, że to tak niedawno a zarazem tak dawno temu była relacja na forum z twojej indukcji! Wszystkiego najlepszego dla Martusi! 🥳🥳🥳

Ladyo, gratuluję chłopaka! :) Super rodzinkę będziecie mieć. :)

Ladyo, Ounai lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

Gwiazdki z nieba dla Martusi ♥️🎂🥳

Ladyo czułam, ze będzie chłopak ☺️

We wtorek miałam wizytę, Baśka ma ponad 900 g, na zdjęciu 3D wyglada jak teściowa 🙈😂 wczoraj byliśmy rodzinką na sesji ciążowej i niech ktoś mi powie jak z około 300 zdjęć wybrać 11 🙈

Ladyo, Zulugula, Suszarka, Ounai lubią tę wiadomość

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniusia, Matylda bywa podobna do teściowej i (o zgrozo!) ma czasem spojrzenie mojego teścia. Da się przyzwyczaić 🫣🤭 a tak poważnie, Baśka to juz kawał baby! Piękne imię ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2023, 18:38

kiniusia270, Suszarka, Wik89, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocieszali mnie w pracy, ze to normalne, ze jak dziecko się rodzi jest podobne do ojca, żeby nie odrzucił dziecka a później wszystko się zmienia 😅 Zobaczymy jak będzie w praktyce 😂 Stanley jak sie urodził był jak skóra zdjęta z ojca a teraz podobny do mnie 😊

IMG-2162.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2023, 18:23

KarolinaMaria, Iryska, Enigvaa, Suszarka, Ladyo, edka85, Zulugula, Wik89, Annia, Nowastaraczka, Ounai, emdar lubią tę wiadomość

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo gratulacje! 🤩

Kiniusia śliczna Basia 😍

Ounai wszystkiego najlepszego dla Martusi 🤩

Ladyo, Ounai lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wszystkiego najlepszego dla Marty ❤️
    Suszarko dla Ciebie tez sto lat !

Ladyo gratuluje zdrowego dzieciątka :)

Ja wczoraj byłam z nowa poznana dziewczyna z dzielnicy i jej córeczkami w kinie na Kici Koci. Wszyscy przeżyli a jechałyśmy komunikacja miejska. My plus 4 dzieci . Ja stawałam w drzwiach tramwaju a ona podawała mi dzieci - 5 lat, 4 lata, 2,5 roku i 2 lata 😁 ma jeszcze pół rocznego syna ale został w domu z racji wieku 😁
    Ogólnie było sympatycznie i fajnie, swobodnie się czujemy w swoim towarzystwie, rozmawiamy jakbyśmy się znały z 5 lat a i dzieci się polubiły :)

Jutro na szczęście weekend , trochę odpocznę bo ten tydzień dał nam wszystkim ostro w kość. Ale tylko trochę bo mamy gości jutro i zostają do niedzieli. Właśnie pieke sernikobrownie. Dzieci zrobiły mi niespodziankę i zasnęły już o 20 co się nie zdarza.

Miłego weekendu !

Suszarka, Ladyo, Zulugula, Wik89, Ounai, KarolinaMaria, emdar lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniusia, super zdjęcie udało wam się zrobić! Mistrzostwo 😁

Ounai, to już trzy lata. Pamiętam jak razem odliczalysmy te miesiące i tygodnie, no i jak się ostatecznie umeczylas na porodówce 🙄

Ounai lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, polecajka. Byliśmy dziś uzupełnić wyprawkę szkolną i okazało się, że vansy są mega mieciusie, super leżą na nodze i tym samym Marta dorobiła się takich. Tak, że jak coś to polecam (to chyba pierwsze buty które polecam haha)

20230825-204814.jpg

Suszarka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, widziałam i czytałam Twój wpis. Wiem jak to ważny krok dla Ciebie. Trzymam kciuki, żebyś z każdym dniem dziękowała sobie, że go zrobiłaś. No i powodzenia z pracą, pamiętaj, że ustalenia muszą hyc w umowie przedwstępnej, a nie w liście intencyjnym, żeby Cię nie zrobili tak jak mnie 🤭

Suszarka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiu, Aniołeczku w loczkach samych cudownych dni! Bądź szczęśliwa.
    Kiedy to minęło 😳

Suszarko, Tobie również przede wszystkim szczęścia i spokoju ❤️

Ladyo, gratuluję zdrowej dzidzi i to jeszcze chłopca ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2023, 13:58

Ounai, Ladyo, Suszarka lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za wszystkie życzenia dla Marty. 3 lata to taki koniec pewnego etapu- np darmowych wejść na basen 😂 Zaczyna się przedszkole, dziecko się uspołecznia powolutku. W ogóle zaczyna się robić takie fajne, komunikatywne, potrafi samo się obsłużyć w wielu rzeczach, a jednocześnie nadal jest tym potrzebującym bliskości maluchem.

Ladyo, mój mąż nie chce mi uwierzyć że komplet podręczników może kosztować 700zł. Pewnie zanim Tymek skończy podstawówkę ceny dobiją do 1000zł.

Kiniusia, to prawda, dziecko do roku jest podobne do taty, chociaż Marta w sumie od początku była podobna do mnie. Tymek za to do teściowej, na szczęście po roku poszedł w podobienstwo do teściowej (który był niezłym ciachem 😂).

A teraz z cyklu komunikacją z 3latkiem. Marta chciała pokazać nowe buty babci. Ubrałam jej ale niechcący odwinelam zapiętek do środka więc Marta krzyczała że ja boli. Poprawiłam, Marta siedzi w butach i rozmawia z babcią. Po czym mówię "Martusiu, pokaż babci jak biegasz w bucikach".arta schodzi z kanapy i krzyczy "ała", łzy się leją. Więc babcią z automatu twierdzi, że buty źle dobrane, że coś ewidentnie jej przeszkadza. Na co ja pytam "Martusiu, a co Cię boli?". A Marta odpowiada: "kolano mamo".

emdar lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/plik-1KGIzIFp2q
    Pozdrawiamy koncertowo:) Było mega🤩🤩🤩
    Edit: dziś tylko na chwilę,ale jutro idziemy na kawkoobiadek:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2023, 00:30

KarolinaMaria, Wik89, Lalia, Iryska, Ladyo, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • emdar Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo, gratulacje 😊

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Lalia a przedszkole Olusia wymaga odpieluchowania?

Zaczęłam kiedyś pisać post i mi się usunął 🥴

Ewa, tak szczerze to nie wiem, bo podczas rekrutacji nie było żadnej informacji, a do tej pory nie mieliśmy żadnego spotkania poza informacją na stronie i wyprawce i wskazówkach ułatwiających adaptację.
    W tych wskazówkach odnośnie adaptacji było wymienione też co powinien potrafić trzylatek (sam jeść, wytrzeć nos, rozpoznawać swoje rzeczy, ubrać i zdjąć podstawowe rzeczy, informować o potrzebach fizjologicznych itd) ale był tam dopisek "ale jeśli czegoś nie potrafisz to pomożemy". Teoretycznie zgodnie z prawem to przedszkole nie może odmówić przyjęcia dziecka ze względu na pampersa.
    Zrobiłam research wśród znajomych i ponoć w naszym przedszkolu w tej najmłodszej grupie od lat są dzieci z pampersem, nawet syn mojej sąsiadki (a teraz jest w czwartej klasie), wiadomo, panie nie są zachwycone, ale nikt nie zabrania przyprowadzać dziecka.
    W tym tygodniu mamy mieć niby spotkanie adaptacyjne, chciałabym porozmawiać z paniami o Olku tak indywidualnie, na temat jego mowy (że rozumie wszystko, bardzo dużo sam komunikuje, jesteśmy pod opieką osteo i jedziemy na konsultacje do logo) ale też właśnie o pampersie, że po pierwsze naprawdę próbowaliśmy ale Olek nie jest gotowy i tyle, po drugie jest z grudnia więc ma prawo potrzebować trochę więcej czasu, a po trzecie na razie będzie zostawać na ok.3h więc prawda jest taka że jak nie zrobi kupy to go nie muszą przebierać wcale albo tylko raz, mam nadzieję że okażą zrozumienie 😊

Ewa88 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2023, 18:50

Lalia lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja Wam cis powiem odnośnie pampersa w przedszkolu. To jest tak, że przedszkole nie odmówi bo nie może. Dziecko też oczywiście nie musi być gotowe, ale... wszystko zależy od przedszkola, od tego jakie jest nastawienie nauczycielek, jak dużo jest nauczycielek w grupie na ilość dzieci (zgodnie z prawem w przedszkolu jest 1 nauczyciel na 25 dzieci). Zwykle w młodszych grupach jest pomoc więc wypada jedna Pani na 12 dzieci. Ale to nadal dużo. Jeśli w takiej grupie będzie 1 dziecko z pielucha to nie ma problemu. Ale wyobraźmy sobie, że takich dzieci jest 6. Do tego większość grupy nie chodziła do żłobka I te wszystkie dzieci płaczą, nie radzą sobie z emocjami, potrzebują przytulenia, uczą się reguł przedszkolnych. Wiecie, wtedy tak zwyczajnie po ludzku, te panie nie mają czasu sprawdzać co chwilę czy Pampers już jest mokry, czy nie ma kupy itd. A nasze dziecko z pampersem chodzi mokre. Więc moim prywatnym zdaniem to przede wszystkim chodzi o komfort dziecka a nie przepisy.

age.png

age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w przedszkolu (co prawda prywatnym ale nie o to tu chodzi) są 3 panie na około 20 dzieci. Są dzieci z pampersem (większość, bo to grupa 2latkow) i są już odpieluchowane. Każde dziecko ma swój nocnik, panie pytają kto chce siku co chwile, przed śniadaniem, po śniadaniu, przed spaniem itp Nigdy nie natrafiłam żeby Mela miała mokrego pampersa wiec całkiem dobrze panie to ogarniały :) teraz po wakacjach Mela idzie już jako dziecko odpieluchowane :)

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, ja to w zupełności rozumiem tylko że sprawa wygląda tak:
    Rekrutacja jest w marcu, więc nie jesteśmy w stanie przewidzieć czy to dziecko zdąży się odpieluchować czy nie (ja myślałam, że się uda).
    Przedszkole zaczyna się we wrześniu, teoretycznie Olek nie jest odpieluchowany, więc go nie powinnam dawać, ale powiedzmy odpieluchuje się początkiem października bo nagle coś zaskoczy. I co wtedy? Ma tracić cały rok przedszkola bo się odpieluchował miesiąc później niż to było wygodne??
    Albo co z dziećmi które odpieluchowały się np w połowie sierpnia, ale we wrześniu nadal mają wpadki bo albo robią kupę w majtki, albo tylko w pampersa, albo jak się zabawią to się zapomną i posiusiają itd i też wtedy nie powinny chodzić do przedszkola dopóki przestaną mieć wpadki??
    Oglądałam kiedyś wypowiedź Magdy Komsty, ona zajmuje się m.in. snem dzieci, odpieluchowaniem, adaptacją itp i mówiła, że jak pracowała w przedszkolu to na 25 dzieci mieli codziennie co najmniej jedno dziecko któremu zdarzyła się wpadka.
    Ja mogę Olka na siłę próbować odpieluchowywać, ale to się albo skończy źle dla niego, albo on będzie miał to w nosie za to panie będą przebierać jego całego plus czyścić podłogę co godzinę.
    Tak szczerze, ile z Waszych odpieluchowanych dzieci potrafi samo pójść, zdjęć spodnie i majtki, siąść na toaletę lub nocnik, zejść, podciągnąć majtki, podciągnąć spodnie, spuścić wodę, pójść umyć ręce i wrócić do zabawy. Może mam błędne wyobrażenie, ale wydaje mi się że nawet jeśli dziecko jest odpieluchowane, to w tej najmłodszej grupie i tak idzie do toalety z panią (u nas z pomocą) a ta pomaga dziecku się ubrać i przypomina o myciu rąk itd.
    Olek na razie, o ile się w ogóle zaadaptuje, będzie chodzić na +/- 3h, wydaje mi się że zmienić mu pampersa zajmuje dokładnie tyle samo czasu co pójście z innym maluchem do toalety,zaczekanie aż zrobi kupę, wytarcie mu pupy (przy czym pomocy wymaga każdy trzylatek), przypilnowanie umycia rąk i powrót na salę..

Ja nie oczekuję poklepywania po ramieniu "Paaani, nie szkodzi że nadal ma pampersa", ja rozumiem że to jest niewygodne, właśnie dlatego na razie będzie chodzić tak krótko, a po jakimś czasie jeśli sam nie wyrazi inicjatywy, to my zainicjujemy kolejną próbę odpieluchowania.

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, czuję po Twoich ostatnich wpisach, że martwisz się nieodpieluchiwaniem Olka i tak ogólnie startem pkola. Miałam Ci już ostatnio pisać, żebyś przede wszystkim nie planowała i nie martwiła się na zapas. Po pierwsze Olek lada chwila zacznie korzystać z nocnika, teraz to taki okres przejściowy, kilka tygodni i zaskoczy, jestem pewna, że panie to zrozumieją. Po drugie, tak jak pisałaś, na początku będzie tam krótko, więc da radę nawet z mokrą pieluszką. Po trzecie (tutaj będzie czarnowidztwo), 25 dzieci w grupie to może będzie pierwszego dnia, zaraz zaczną się katary, choroby i grupa szybko się zredukuje, więc ilość dzieci na jedną panią się zmniejszy 😂 Nie zmusisz go, żeby chodzi w majtkach od 01.09. Ja rozumiem podejście przedszkoli, że chcą mieć samodzielne maluchy, ale nie wierzę, że dzieciom w maluszkach nie zdarzają się wpadki. Nawet dzieci bez pieluszki potrzebują pomocy przy podtarciu, a to też przecież 'brudna robota'. Przytulam Cię mocno!

Edit widzę, że napisałaś to samo ;) zaplanujcie sobie pierwsze 3 dni, a potem to już życie Was poniesie. Może przedszkole będzie przełomem i inne dzieci w toalecie ułatwią Olkowi porzucenia pampka, a może się okaże, że połowa dzieci z końcówki rocznika też ma pieluszkę, a może...a może...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2023, 14:56

Lalia, Iryska lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
‹‹ 5634 5635 5636 5637 5638 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ