X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do butow wiosennych, to ja wlasnie kliknelam sportowe NB i nie wiem czy kupowac jeszcze jakies eleganckie, czy po prostu na pozniejsza wiosne trampki, a potem sandaly
    Aha, kupie tez kalosze pewnie

AgataAgatka lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety póki co się wyciszyło, jeśli w nocy nie ruszy to rano cięcie cesarskie :)

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Hej dziewczyny ja przychodzę z takim problemem, może macie jakieś doświadczenia i się podzielicie.
    Czy Wasze dzieci miały owsiki a jeśli tak to jak się objawiały ? Czy było widać robaki w kale bądź w fałdach odbytu ?
    Tydzień temu jedna z mam z grupy Bartka zgłosiła ze u dziecka widziała owsiki w kupie.
    Od tej wiadomości albo się doszukuje objawów u dzieci albo faktycznie je maja tylko ze w kupie nie ma, w fałdach odbytu tez nie , w badaniu kalu nic nie wyszło ale oni masakrycznie ostatnio spia. To tak od 2 tygodni .od 4 rano kręcą się po łóżku i zgrzyataja zebami. Lekarka twiedzi ze zgrzytanie zebami nie jest objawem ze to mit tylko ze oni nigdy tego nie robili a teraz tak.
    Bartek się budzi po 5 i już nie chce spac.

Chce podac to pyrantelum tylko przeraza mnie pranie codziennie pościeli i wszystkiego wg ulotki.
    Mam w razie czego opcje zabrać ten drugi lek na receptę, który od razu wybija tez jaja pasożytów i wg ulotki wystarczy zmiana pościeli raz na 4 dni.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Przepraszam do nikogo się nie odniosę bo jestem kilka stron do tylu.
    My przechodziliśmy temat. Miałam ja i Tymek. Ja nic nie czułam. Nie widać było ani w kale ani w odbycie, pojawiły się dopiero po pyrantelum, zaczęły wyłazić ok 12h po podaniu. Kupa wyglądała jak nakrapiana ryżem. Przy owsikach musisz odrobaczyć całą rodzinę, po 10 dniach powtarzasz inaczej to nic nie da. Trzeba prac wszystko codziennie (tak, pościel też). Do tego wszystko prasujesz, łącznie z bielizną. Powinno się też wszystko umyć, jaja owsikow przenoszą się z kurzem. Koszmar owsikowy to nie odrobaczanie tylko codziennie pranie wszystkiego przez 2 tygodnie.

Edit objawem było że budzil się z krzykiem co godzinę w nocy, miał ok rok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego, 20:14

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Ladyo, mega mega kciuki za Was :)

Veritta, moja przyjaciółka walczy teraz z wszawicą; to jest podobno takie dziadostwo że jest na granicy obłędu ( obie córki mają długie włosy). Już z 4 razy wszystko prała, prasowała itd... Nam jeszcze żadne "placówkowe" historie typu owsiki czy wszy się nie przytrafiły, ale podobno przy uczęszczaniu dziecka do przedszkola raczej to kwestia nie czy będą, a kiedy ( chyba wszystkie moje kolezanki mające dzieci w przedszkolu na jakimś etapie walczyły....).
    Emdar Marta kiedyś miała. Poleć jej parownice. Codziennie niech paruje pościele, poduszki. Mrożenie nie pomaga, paskudy nie gina. I wyczesywać ile się da, najlepsze są te szampony na bazie oleju a nie pianki. Najlepiej dzialaja. Jak dzieci wracają do domu to od razu ciuchy do szczelnego worka i niech je tak trzyma aż będzie mogla wyprac i wyprasować. W razie czego pisz, ja już weteranka 😂

age.png

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 20:53

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odwiozłam dziś Mele do przedszkola, powiedziałam że jadę do szpitala i że wrócę z dzidziusiem. A ona powiedziała „Ale się cieszeeeee!”. Starałam sie z nią dużo rozmawiać, mam nadzieję że dobrze to przeżyje. Na chwilę obecną jest lepiej niż przy ostatnim moim pobycie w szpitalu, ale wtedy rzeczywiście była chora i skończyło się antybiotykiem. Cieszy się że pod moją nieobecność może spać z tatą w dużym łóżku :D

Lalia, Iryska, Wik89, Zulugula, kiniusia270, KarolinaMaria, Ounai, emdar lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo powodzenia ❤️❤️

Ounai brzmi to jak koszmar… mam suszarkę bębnowa co prawda ale to wszystko brzmi jak koszmar.
    Dlatego rozważałam lek na receptę bo tam od razu gina jaja i wystarczy prac co 4 dni :( zobaczymy. Wczoraj podałam im pyrantelum , ja tez wzięłam i zobaczymy. Postaram się podołać wyzwaniu z praniem … z drugiej strony zastanawiam się nad sensem tego jak pójdą do przedszkola i wezma zakurzona zabawkę czy cos, nie umyją rak i połkną te jaja. Mam wrażenie ze to syzyfowa praca .
    Ale generalnie dzisiaj w nocy nie zgrzytali zebami w ogole 🤣

Dziękuje za wszystkie komentarze w tej sprawie 😁

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo powodzenia! ❤️❤️❤️

age.png

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiem, że teraz temat butów wiosennych, ale chcę Was zapytać o sandały 🫣🤣 hahah

W sensie jak ogarniacie temat sandały + przedszkole? 😅

Chodzi mi o to że Olek miał dwie pary sandałów: jedne wyjściowe do kościoła, lekarza, jak gdzieś jechaliśmy, na spokojniejszy spacer, a drugie do zajechania, zalania, które najlepiej można było myć pod kranem.
    Ale prawda jest taka, że jak szliśmy na plac zabaw, czy rower czy jakiś spacer z mnóstwem biegania, kopania piłki itd to nawet latem nosił trampki.

I teraz mam "problem", bo trochę nie wyobrażam sobie Olka w takich mega odkrytych sandałach (pasek na piecie, pasek na palcach) jak gania jak tornado po przedszkolnym placu zabaw (mam wizję skręconej kostki, pozdzieranych palców), a pp drugie przecież w przedszkolu musi mieć skarpetki do kapci, więc jak ogarnąć temat sandał+skarpetka, po prostu na Typwego Polaka? 😅 czy może jakieś sportowe sandały? Albo do przedszkola jednak trampki? 😅

Zulugula lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo, trzymam kciuki!

Verita dla mnie to był koszmar. Zarówno owsiki jak i wszy.

Lalia, moi mają jedna parę odkrytych co sezon, ja nie kupuję osobnych butow na wyjścia i na codzień. Palce całe jak do tej pory, a Tymek ma już 8 lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego, 11:29

Wik89, Lalia, KarolinaMaria, emdar lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jest naprawde goraco to sandaly, ja kupuje raczej z zakryta pieta, a jak bylo znosne lato to Gucio do przedszkola chodził, a raczej jezdzil hulajnoga/rowerkiem, w trampkach

Lalia lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verita, i jak, podalas lek? Jaki efekt?
    U Gucia w grupie jakis czas temu bylo info o owsikach i wszach, wiec ja tez teraz bacznie obserwuje i sie oswajam z tematem w razie czego

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki już po cc, wszystko ok, malutka 3030g 54 cm. Teraz odpoczywam bo jestem mega słaba. Odezwę się pewnie wieczorem.

Zulugula, Meggi110818, Inga28, Lalia, KarolinaMaria, Ounai, Annia, veritaa, kiniusia270, Wik89, emdar, Ewa88 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Ladyo lubi tę wiadomość

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Lalia lubi tę wiadomość

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Lalia lubi tę wiadomość

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilko! Witaj na świecie 🥳 Ladyo, ogromne gratulacje!

Edit Zosiu! 🫢😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego, 14:26

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, Tymek zaraził się owsikami siedząc z nianią i prawdopodobnie zaraził się ode mnie (przyjmowałam dużo wpłat gotówkowych i nie przyszło mi do głowy żeby myć ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi).

Wszy nigdy nie przyniósł, ale one nie lubią takich krótkich chłopięcych włosów, wola takie w których mogą się schować. Btw, wszy też nie siedzą na brudnych włosach, one lubią czystą, zdrowa skórę głowy (to taka ciekawostka, bo większość ludzi myśli, że wszy to brud a jest zupełnie odwrotnie)

Ladyo, ależ malusia ta Wasza córeczka. Gratuluję serdecznie, odpoczywaj ❤️

Ladyo lubi tę wiadomość

age.png

age.png
‹‹ 5780 5781 5782 5783 5784 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ