Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Usunęłam w odpowiednim momencie, zanim się rozwinęło. Na rozpoznaniu mam wpisane „nowotwór skóry” więc brzmi to poważnie, ale lekarz powiedział że usunęłam w dobry momencie. Mam częściej robić wideodermatoskopie i każdą podejrzaną zmianę od razu usuwać. A badania genetyczne? Czy wynik mi coś zmieni? I tak będę się kontrolować raz na pół roku, czy wyszłoby obciążenie genetyczne czy nie. Najlepsze jest to, że ja robiłam to badanie pierwszy raz w życiu. Tłumaczę to sobie, że to na pewno mój tato z nieba mnie pokierował tak, żebym zrobiła to właśnie teraz, a nie za pół roku jedna z tych zmian dokładnie pamiętam, pojawiła mi się po urodzeniu Amelki. Taka malutka czarna kropeczka, 2 mm. Drugą miałam na drugim udzie, trzecia na plecach.
-
Ladyo, dziękuję, że piszesz o takich rzeczach. Ja chodzę regularnie do dermatologa, ale na zwykłą dermatoskopię. Pójdę teraz na wideo, bo nigdy na takiej nie byłam 😬 mam dużo znamion, trochę już usuwałam, ale wszystkie były na szczęście łagodne. Poszukam w okolicy i się umówię. Dziękuję ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 20:38
Ladyo lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ladyo zdrówka dla Ciebie ! U mnie w rodzinie zarówno mój dziadek miał czerniaka skóry jak i moja mama - jego córka czerniaka oka. Jestem ja i dzieci bardzo obciążona dlatego co roku robię videodermatoskopie i w tym roku wysłałam też męża.
Ważne że wykryte w stadium wczesnym , wtedy faktycznie nic się nie robi tylko obserwuje. Ale masz rozpoznanie histopatologiczne z określeniem stopnia w skali Clarka oraz Breslow tak ?
Pytam bo w tej jednostce przez to że tak bliskie mi osoby chorowały jestem dość mocno „ obcykana „ i znam aktualne wytyczne i postępowanie.
Dużym plusem jest to że na przestrzeni lat postęp leczenia poszedł mocno do przodu i można z powodzeniem żyć wiele długich lat czego wszystkim nam życzę
Karolina ja myślę że dużo osób po prostu pracuje zdalnie i dzieci odbiera w okienkach, przy końcu swojej pracy , później jadą do domu , może mama coś tam jeszcze małego musi dokończyć i tyle. U nas mimo tego że przedszkole prywatne to dzieci schodzą się dopiero po 8 tak naprawdę i o 16 to większości już nie ma … jak czasami mam sytuacje że jestem sama i moje dzieciaki są dłużej to o 16.30 zazwyczaj nest z 5 dzieci a rano o 7.15 to zazwyczaj była tylko jedna dziewczynka.
U nas sprawdza się system - mąż zaprowadza na 8.30 i zaczyna pracę o 9 a ja odbieram zazwyczaj 15.30 maks bo pracuję do 14.35. Mąż ma elastyczne godziny pracy, ja stale i nie do zmiany.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 22:51
KarolinaMaria lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -