X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover, zawsze się zaczyna od marzeń. Warto o nie marzyć. My swego czasu tez ogladaliamy szeregi i moge Ci dwie rzeczy podpowiedziec, po pierwsze warto sprawdzic czy sciana jest wspolna ta co laczy budynki czy ma dylatacje, bo jal wspolna tp trzeba zawiazac wspolnote jal w bloku. To ma niestety swoje konsekwencje, bo wspolnota musi Ci sie na wszystko zgodzic. A druga sprawa to szeregi narozne schodza jako pierwsze wiec warto byc w kontakcie z deweloperem zeby spisywac umowe rezerwacyjna jak tylko wystawia do sprzedazy. Warto tez pogadac z sasiadami ile za co placili. Na przyklad nasz sasiad doplacil 12 tys do okien w kolorze antracytowym. Nam deweloper wycenil ta doplate na 35 tys.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam się mega podobają te niemieckie stare domy do remontu. Postawić taki to nie na normalną kieszeń. Większość domów parterowych to ok.150m2 + całkowite podpiwniczenie. Garaż, miejsce przed garażem, ogród. No idealnie :)
    My niestety totalni zbieracze i aspołeczni 😂 moj maz marzy miec silownie w piwnicy, ja swoj pokój do hobby i tylko dla mnie, gdzie moge sie schować i odpocząć. Plus mnóstwo gratów których używamy 😅 rowery, przyczepki, sprzęt na ryby itd..

W Polsce nie szło znaleźć nawet połowy z naszych wymagań, w naszym rejonie, a były trochę mniejsze niż teraz. ceny zabijały, taniej wychodziła budowa. :) jednak im człowiek starszy tym bardziej lubi komfort i wygodę 😅

🔸28 lat

Wysłany: 19 sierpnia, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:

Enigvaa, dochodź do siebie 🍀 Mnie też prawdopodobnie to czeka, 29.08 mam usg żył i zobaczymy co tam się dzieje, ale drętwieje mi często jedna noga i boli pod kolanem, mam tam taką żyłę napuchniętą 😬

Ogólnie mnie rzadko boli ta noga, czasami mam uczucie zamrożenia w środku. Ale przepływ krwi jest już zły, niej też tragicznie, ale to się będzie tylko pogarszać, ja mam mocno obciążony wywiad z chorób ukladu krwionośnego, więc wolałam to zrobić teraz, lekarz też tak doradzał :)

W De to jest malo inwazyjny zabieg. 2h po już byłam w domu, z przykazem chodzenia 10tys kroków dziennie. :) moja ciocia w Polsce miała to samo w zeszłym roku chyba, to 3 dni w szpitalu leżała. Śmieszne są te różnice. Babcia Mateusza do mnie spanikowana dzwoniła że leków przeciwzakrzepowych nie dostałam, może lekarz zapomniał 😅

🔸28 lat

Wysłany: 26 sierpnia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cisza tu jak makiem zasiał!

Jestem już po kontroli. Mogę dźwigać, nosić, seksić się. W piątek pęcherzym 18mm, endometrium 9mm, owulacja po stronie z jajowodem. Mimo to lekarka stwierdziła, że w tym wieku i z takimi wynikami badań to albo poronię albo urodzę chore dziecko. Tymi fatalnymi wynikami był mój cukier który przed szpitalem wynosił 108 a w szpitalu 101. Do tegp stwierdziła, że nie ma takiej opcji, żebym była 2 razy w ciąży mając niedrożny jajowód więc jej zdaniem na pewno mam chlamydię. Dbam bardzo o siebie, po wizycie u niej zrobiłam wszystkie badania, łącznie z tą chlamydią (w którą nie wierzę za bardzo bo z Marta na 100% mialam owulache z prawego jajnika a z Tymkiem niestety nie pamietam). I okazalo sie ze juz teraz dieta zbilam cukier do 98 czyli w 2 miesiace o 10 jednostek.

Dziś byłam u endokrynologa i zupelnie inne podejscie. Stwierdzila, ze nie widzi przeciwskazan, dala wskazowki co robic. Dostalam w koncu metformine bo proby watrobowe juz mam w normie.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja znajoma z cukrem 120 ja czczo, z usuniętym jejowodem i drugim niedrożnym po cp właśnie urodziła zdrowego, pięknego Gabrysia. W ciąży zero problemów, tylko cukrów pilnowała.

Ounai lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "wpadła" naturalnie

Ounai lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też myślę że ta lekarka mocno straszy. W sumie rozumiem, że pacjenci są różni. Jedna kobieta będzie pilnować druga oleje. Najlepsze było jak mi powiedziała, że i tak jakby idzie mi na ręke i sugeruje żebyśny 3 miesiące zaczekali ze staraniami ze względu na wiek, bo gdybym byla młodsza to kazałaby mi czekać rok i w tym czasie schudnąć i doprowadzić organizm do porządku. Tak jakby nie wiem, ludzie starający się o dziecko szli do lekarza rok przed rozpoczęciem starań. A to straszenie wadami płodu to już nagminne jest. Już drugi lekarz mi to mówi. Oni mam wrażenie, że tak straszą wszystkie kobiety 35+.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz jak poszłam na kontrolę po porodzie z Zosia, to spytał kiedy trzecie ( w żarcie) ja mówię o nie nieeee, za stara jestem, to on powiedział,.że wymyślam, że w moim wieku kobiety to dopiero o pierwsze się starają. Że teraz wiek się przesunął, że ludzie bardziej dbają o siebie.

O ❤️
    Z ❤️
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, ja nie odbieram tego jak strasznie. Wiem, że kobiety rodzą dzieci grubo po 40tce, ale takie są medyczne fakty, że z wiekiem wzrasta ryzyko różnych chorób płodu. To fakt, nie opinia. Co nie znaczy, że kobiety w tym wieku nie mają prawa zachodzić w ciążę i rodzić. Ja uważam, że lekarz ostrzega przed ewentualnymi powikłaniami. To, że wyglądamy teraz młodziej niż nasze matki 30 lat temu, że jesteśmy bardziej aktywne, że pewnie wiemy lepiej jak zadbać o zdrowie i przygotować się do ciąży, nie znaczy, że biologicznie się nie starzejemy. Starzejmy się tak samo i tego się niestety nie oszuka. Trzeba mieć tego świadomość i się nie czuć urażoną, że lekarz zwraca na to uwagę.

Iryska lubi tę wiadomość

🦄 2021 r.

Wysłany: 26 sierpnia, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ciszy, to w sumie nie wiem co pisać, u nas mocno lekarzowo. Nie cytujcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września, 15:09

🦄 2021 r.
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina Maria mocno przytulam. Taki maraton lekarzy i badań może być wyczerpujący fizycznie i psychicznie.
    Pamiętam jak z Oliwka od urodzenia do praktycznie 1.5 roku życia ciągle neurolog jeden, drugi , piąty fizjoterapeuta 15sty, laryngologów, usg główki, szwów, płakałam po nocach, bo zamiast chodzić na spacery to chodziłam z wizyty na wizytę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia, 18:25

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola - podziwiam Wasze podejście, to że diagnozujecie, drążycie, aby nic nie przegapić. Uważam że jesteście bardzo świadomymi rodzicami. Z tego co piszesz to widzę, że Lalia miała dokładnie taką samą ścieżkę postępowania, pewnie zaraz się tu odezwie i da znać :) Trzymam za Was niezmiennie kciuki i mocno przytulam!

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai - ja też uważam, że lekarz nie straszy, a ostrzega. Obserwuje na insta Asie Pszenicką, nie wiem czy kojarzysz, ale ona miała nadwagę/otylosc i starała się o dziecko. I właśnie lekarz też jej poradził, że najpierw powinna schudnąć itp., nie dlatego żeby jej dowalić „że jest gruba”, tylko żeby świadomie i odpowiedzialnie przygotowała swoje ciało na wysiłek jakim jest ciąża. To ważne też dla samego dziecka, żeby miało jak najlepsze warunki do rozwoju. A wiek tu jeszcze dodaje, statystyki niestety nie kłamią. I nie piszę tego żeby Cię od ciąży odwieźć, wręcz przeciwnie. To Wy podejmujecie świadomą decyzję :) trzymam z was kciuki!

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024

Wysłany: 26 sierpnia, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, ja też trzymam kciuki! Wierzę, że wszystko poukłada się po Waszej myśli.

Ounai lubi tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria (edit)

Generalnie z ta ciaza to jest tak, ze ja wiem ze po wychowawczym dostaje wypowiedzenie. Wiec albo zajde w ciaze do konca pazdsiernika albo rezygnujemy i zostajemy z 2 dzieci. Wiem, ze 3 miesiace to nie duzo ale nie w sytuacji kiedy nie bede miec pracy. Dodatkowo mam tyllo jeden jajowod wiec moze byc tal, ze np kolejne 6 cykli bede miec owulacje z lewego jajnika. Tak, ze gdybym miala 2 jajowody i stabilnosc zatrudnienia to zupelnie inna sytuacja. Ale w mojej obecnej sytuacji zyciowej jak mi ktos mowi prosze zaczekac 3 miesiace to tak jakby mi powiedzial ze mam zrezygnowac. Druga sprawa jest taka, ze ja najnowsze badania robilam po wizycie u tej lekarki i ona odniosla sie do badan w ktorych mialam cukier 108 i insuline 14. A trzy dni po wizyycie powtorzylam badania i juz mialam glukoze 98 i insuline 9. Rozumiem ze taka glukoza w ciazy oznacza cukrzyce ale mam od 2 dni sensor i ja nawet po posilku nie mam glukozy wyzszej niz 130-140

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 10:46

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria dobrze, że trafiliście na lekarza, który was poprowadzi od A-Z. Masz jedno zmartwienie mniej, nie musisz się zastanawiać czy coś jeszcze powinniście zbadać. Diagnoza dziecka jest trudna dla rodzica i mijają lata, aby się do tego przyzwyczaić, mówi, się że jest jak proces żałoby. Najważniejsze, że już wiecie, że możecie działać.

Bardzo mądrze, że kieruje was do genetyka, na ten moment wiemy o kilkuset genach odpowiedzialnych za objawy autyzmu i nie tylko. Co do Eeg to też nie zawsze za wynik nieprawidłowy podaje się leki przeciwpadaczkowe, można mieć wyniki po za normą a nie mieć objawów chorobowych i w drugą stronę tak samo. Tu ważne żebyście trafili na lekarza który będzie leczył Mati a nie wynik badania.

Będzie dobrze, makwazniejsze że mimo przytłoczenia tym wszystkim działacie. Matylda ma wspaniałych rodziców 🥰

🔸28 lat

Wysłany: 27 sierpnia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września, 15:08

🦄 2021 r.
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie zawsze tłumaczę to w ten sposób, że każdy rodzic martwi się o to jak sobie dziecko poradzi w przyszłości. A my na starcie już mamy wiedzę z czym będą mieli trudności i mamy czas ich na to przygotować :)

Taka ciekawostka, Wiele symptomów Adhd wynika też z bycia osobą wysoko wrażliwa i odbieraniem nadmiaru bodźców, a nadal jest to dość pomijany temat :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 09:17

KarolinaMaria, Ounai lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 27 sierpnia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, wiem, ze Cię przeraża to chodzenie po specjalistach, ale chcę Cię trochę uspokoić, że tak wygląda "standardowa " diagnostyka jak się trafi na porządnych lekarzy 😙

My jesteśmy na tej samej drodze, tylko idziemy nią od tyłu . U nas pierwsze EEG też wyszło ze zmianami (Olek miał 3l i 4 miesiące), a drugie powtarzaliśmy po ok. pół roku i tam już wyszło całkowicie czyściutko, więc bardzo możliwe, ze dostaniecie zalecenia powtórzenia, bo nam neurolog tłumaczyła, ze u tak małych dzieci mózg się jeszcze bardziej intensywnie rozwija i w EEG może być zmiana, a za tydzień już jej nie będzie.
    Też mieliśmy zlecony rezonans w uśpieniu (takiee maluszki nie wyleżą 40 min) I my jechaliśmy z podkarpacia do Łodzi bo termin na NFZ był w ciągu 2 miesięcy, u nas 1,5 roku, a prywatnie ponad 2 tys , więc gdybyś chciała namiar to pisz.
    Poradnię genetyczną mamy teraz w grudniu.
    U laryngologa mieliśmy badanie przez nos kamerką, tympanometrie i audiometre impendacyjna.
    U nas psychiatra nie miała wątpliwości po jednej wizycie, ale neurolog i poradnia już tak, więc myślę na ten moment nie zmieniliśmy Olkowi diagnozy.
    Obecnie mamy taki plan, ze czekamy teraz na wizytę w poradni genetycznej, obserwujemy ten rok w przedszkolu i na WWR, za rok na wakacjach zbieramy opinię z przedszkola, logopedy, rehabilitanta i powtarzamy diagnozę psychologiczną w PPP i z tym idziemy do psychiatry jeszcze raz i jeśli będzie uważała, ze Olcio jest w spektrum to zmienimy mu diagnozę żeby zabezpieczyć go przed pójściem do szkoły na 100%. Bo diagnozę w poradni autyzmu mamy dopiero od lutego 2027 i nie da się tego przyspieszyć, więc nie zdążymy przed rozpoczęciem szkoły, ale zrobimy żeby mieć takie ostateczne potwierdzenie.

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniając temat, Tymek ma juz plan lekcji: 7h tygodniowo basenu i 4h tygodniowo wf. W dodatku w piatki zaczyna o 7:05. Ja nawet do pracy tak wczesnie nie chodze. To bedzie masakra

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
‹‹ 5881 5882 5883 5884 5885 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ