Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak Meggi. Dobrze widzisz. Dzisiaj świeża sprawa. Aż jeszcze nie dowierzam że to już się udało. Tak naprawde nasz pierwszy "kontrolowany" cykl. I oooo jest 🥹🥹❤️
Ps. A ja wykupilam aplikacje Ovu na cały rok z myślą że przecież od razu nie pyknie 🤪😆
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 20:09
Ladyo, Enigvaa, KarolinaMaria, Ounai, Iryska, Nowastaraczka, Maniaaa., KurtynaMileczenia lubią tę wiadomość
-
No właśnie moja owulacja to dziwna sprawa w tym cyklu. Prawdopodobnie a raczej naprwno byla opóźniona. Dokładnie 20dc. A seks byl 21dc. Więc tak... liczę na syna że się tam wstrzelil w ostatniej chwili bo kilka dni przed owulacją było przerwy....raczej żadne córeczki nie czekały 🤪🤣
Dzisiaj wychodziłby 14dc licząc od tej opóźnionej owulacji 🤔🫣Ounai lubi tę wiadomość
-
Jak wysikałam dwie kreski to nawet nie czekałam... w piżamie zaniosłam mu na biurko i czekałam na reakcje. Ucieszył się jak dziecko że się tak udało od razu wstrzelić. Na co pozniej stwierdził że ta kreska nie jest tak ciemna jak kontrolna i czy aby na pewno tak ma to wygląda. Więc wymusiłam następne krople moczu by zrobić ten drugi test bardziej czuły i już niby uwierzył. Chociaż do mnie nadal nie dociera więc wiem co czuje...🤪😆
-
Rozumiem to uczucie, do mnie w poprzedniej dotarło dopiero jak sie okazało, że tracimy to dziecko , a tak to też wydawało się to być takie nierealne. I te myśli "matko, jak my sobie poradzimy z trójką???"SYN 2015
CÓRKA 2020
Starania od czerwca 2025
CP 2025 💔 7tc
Usunięcie prawego jajowodu -
Marta, ogromne gratulacje!! Zdrowej i spokojnej ciąży 😍😍😍😍
Dziewczyny, poproszę kciuki, jutro mój Kacperciu zaczyna przygodę w przedszkolu 🥹🥹🥹
Ja z jednej strony się baaardzo cieszę i jakoś mam przeczucie ze będzie dobrze, ale z drugiej czuje jakieś takie wzruszenie ze chyba dzisiaj sobie muszę popłakać 🫣🫣🫣🫣Jeszcze dzisiaj mieliśmy sesję zdjęciową rodzinną i jak my z mężem się ogarnialiśmy to ta fotografka wzięła aparat i między czasie chłopakom robiła zdjęcia i oni tak bosko pozowali ze jak mi później pokazała migawki na aparacie to miałam taką gule w gardle ze dramat 🫣
Irysko, pytałaś o jakieś objawy Olusia które mocniej nas upewniają w podejrzenie spektrum autyzmu.
Oluś ma sporą wybiórczość pokarmową. Z warzyw je tak naprawdę ogórki zielone i ziemniaki. Z owoców jablka i banany, czaaaasem arbuza. Inne owoce np truskawki musi mieć zmiksowane z jogurtem. Nie je w ogóle zup i sosów. Makaron je sam, albo z serem albo posypany cukrem lub polany śmietaną. Praktycznie wcale nie je mięsa, czasami kotleta drobiowego lub mielonego, czaaasami kabanosy ale tylko te cieniutkie. Lubi pierogi i wszelkie kluski, ale to tez musi mieć dzień, no i paluszki rybne. Lubi nabial czyli jogurty, serki wiejskie, śmietanę, kefir i mleko.
Jest trochę nadwrażliwy sensorycznie, ostatnio jak zobaczył na chodniku zgnite gruszki to go naciągało na wymioty, nie lubi hałasu.
Czasami powtarza jakąś czynność np. Jak się z nami żegna to daje buziaka, przytulaasa, piąteczke i zolwika i Czasami chce to zrobić 2albo 3 razy.
Dosyć emocjonalnie reaguje na porażkę, zakazy, potrafi się rozpłakać aż grochy lecą. Jak się denerwuję to potrafi krzyczeć, a czasami nawet kopnąć czy rzucić czymś (duuużo rzadziej).
Bawi się głównie klockami, chociaż potrafi się bawić w lekarza, udawać psi patrol itd.
Mimo że meeeega go ciągnie do dzieci i baaardzo chce się z nimi bawić, to nie zawsze wszystko rozumie. Np ostatnio popchnął w przedszkolu chłopca ze starszej grupy, potem spotkaliśmy na placu zabaw dwóch innych chłopców z tej starszej grupy i jak zobaczyli Olka to krzyczeli żeby sobie poszedł i uciekali przed nim i się chowali. A on mi nie chciał wracać do domu bo był przekonany ze ze oni się z nim bawią, ze bawią się z nim w chowanego.
Olek ma przerażająco dobrą pamięć i to taką ze szok. Pamieta gdzie co oglądał, gdzie i z kim był, gdzie coś stało, wszystko.
Ma niesamowitą orientację w terenie, Pamieta wszystkie drogi. Dla przykładu: do moich rodziców mamy 40 km, jeździmy autostradą, zjeżdżamy ze zjazdu, potem ta drogą serwisowa, przez wioski i do moich. Jakiś czas temu się dowiedzieliśmy ze można pominąć ta droge serwisowa i od razu jechać przez wioski. I zjeżdżamy z autostrady, jedziemy przez te wioski a Olek wypala ze on tędy jechał. My patrzymy po sobie zdziwieni bo pierwszy raz tak z nim jedziemy. A on mówi ze on tędy jechał autobusem z dziećmi. I słuchajcie okazało się że oni mieli wycieczkę z przedszkola i faktycznie to jedyna droga żeby tam dojechać. Ale on tamtędy jechał RAZ, siedząc w autobusie pełnym dzieci, prawie 30 km od domu. I takich sytuacji jest więcej, ostatnio nam pokazywał gdzie jeździł z moim teściem na rowerze.
Ma tez niesamowitą wyobraźnię przestrzenną, to co on buduje z klocków to ja czasami zdjęcia robię. A jakby tego było mało to jak mu Kacper zburzy to on tak pamięta ze 1:1 potrafi to z pamięci odbudować.
Czasami tez nie skupia się jakby na głównym temacie. Np 2 tygodnie temu pojechaliśmy do zoo, rewelacja, kacper latał od zwierzaka do zwierzaka, a Olka interesowało zamknięcie do furtki, mostek, jakiś strumyk itd. Trochę tak jakby szedł do kina i nie interesowała go bajka tylko skąd się bierze obraz, jak są przykręcone fotele czy skąd słychać głos
I rozmawialiśmy tez z Olka logopeda. I mamy takie podejrzenie, ze oluś może mieć autyzm, ale może być typem bardzo wysoko funkcjonującym czyli np łapie kontakt wzrokowy ale nie zawsze go utrzymuje, potrafi naśladować i wymyślać te udawane zabawy ale nie zawsze rozumie wszystkie intencje osób, potrafi zmieniać plany i się dostosować ale ma swoje ulubione czynności czy zabawy.
W badaniu w poradni psychologiczno pedagogicznej miał badany iloraz inteligencji i wyszedł mu wtedy "wysoki w kierunku do ponadprzeciętny " 🫣 a osoby w spektrum bardzo często są bardzo inteligntne albo są wybitne w jakiejś dziedzinie, u nas pasowałaby do tego ta pamięć, orientacja w terenie i wyobraźnia przestrzenna.
Ale jak pójdzie do szkoły to może mieć trudności z rówieśnikami, może się rozkojarzac na lekcjach bo będzie się skupiał na niepotrzebnych szczegółach, może być wybitny z kilku przedmiotów a resztę ledwo zdawać itdDlatego przed pójściem do szkoły musimy go zdiagnozować i w razie potrzeby ogarnąć do szkoły nauczyciela wspomagającego, zajęcia rewalidacyjne czy np wydłużony czas pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 01:06
-
Karolina, u nas właśnie tez tak było jak byl malutki. Średnio go ciekawiła zabawka, ale śrubki, pokrętła już tak, rozkładał nam wszystko na czynniki pierwsze. W sumie jak teraz myślę, to jednym z takich naprawdę pierwszych pierwszych objawów, to było zdejmowaniem łączników i kątowników z listew przypodlogowych 😶 kojarzycie te listwy PCV które się montuje po ułożeniu podłogi? To u nas Olek raczkował (miał 8 miesięcy) I ściągał wszystkie końcówki czy łączniki w całym mieszkaniu 😶
Z takich "dziwnych " kwestii yo nie lubi układać wg instrukcji, nawet jak zrobi coś raz z lego to zaraz burzy i buduje po swojemu. Bardzo się przywiązuje do rzeczy, ciężko mu coś oddać, zburzyć czy wyrzucić a jak na złość pamięta np.wszystkie milion pluszaków jakie mamy w domu 🫣
Bardzo długo nam się wydawało ze przeprasza za coś dlatego ze mu każemy/wyuczyliśmy a nie dlatego ze uważał ze zrobił źle. Czasami się tez fiksuej trochę na jakimś temacie i potrafi drążyć i drążyć.
Dla kogoś kto go widzi sporadycznie to bardzo trudno te rzeczy wyłapać, ale tak jak my widizmyna codzień, to chyba coraz bardziej świadomie na to patrzymy.KarolinaMaria lubi tę wiadomość
-
Enigvaa wrote:Czy to już starość? Zamówiłam nowy odkurzacz, bo nasz 10 letni Samsung padł. Cieszę się i nie mogę się doczekać aż go przetestuję 😂
Ja tam mam już długo 😄, o przeszło 10 lat mam swój ulubiony palnik w kuchence 🫣🤭😄Ounai lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Malwina dziś znowu zadowolona poszła do przedszkola. Od przyszłego tygodnia będzie już 6h zostawać. Cieszy się, że tam chodzi, mimo że nie wiele rozumie co mówią.
Z dziećmi się bawi, nawet ma już paru znajomków ale zapomniała ich zapytać o imię 😂
Więc cieszę się i mi ulżyło że tak łagodnie to poszło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 09:31
Ounai, KarolinaMaria, Lalia, Martt95, Zulugula lubią tę wiadomość
🔸28 lat
W temacie wizyt, zostawiam wszystkim dużo wsparcia. My skończyliśmy wwr i po ostatnim spotkaniu- moim z logo i psycho wyszlam i się poryczałam. Niby niby nic wielkiego się u nas nie działo przeciez a i tak zeszły ze mnie takie emocje.
Udalo nam się tez dostać do psychiatry. Bardzo nijaka ta wizyta była. Lekarka nie widzi nic niepokojacego w T, ale jak to mozna stwierdzić po tak krótkiej wizycie gdzie T prawie wcale się nie odezwał, a ona w większości rozmawiala ze mna. Zupełnie inaczej niz u Was na wizytach. Wypisała tylko zaświadczenie abysmy mogli nadal starac się o wwr choc nasz team logo-psycho stwierdził że wystarczy nam juz tylko opinia do przedszkola.
KarolinaMaria, Iryska, Martt95 lubią tę wiadomość
💙
💗