Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai wrote:Oj Enigva co się stało?
Ja też byłam bardzo zmęczona po narkozie i już minął ponad tydzień a ja nadal bardzo szybko się męczę. Nikt o tym nie mówi, ale skutki narkozy odczuwa się długo.
.
Musiałam żylaka usunąć. Póki jeszcze nie było źle🔸28 lat
Nie, na razie mam tylko nie dźwigać. Ale chodzić mam dużo, nie mam leżeć. Tutaj to zabieg nie ambulatoryjny. O 11.30,‚kalam zabieg o 13.30 byłam już w domu. Trochę szwy ciągną i swędząca bo to jednak cała noga ponacinana. Tydzień mam teraz nosić pończochę i za tydzień kontrol🔸28 lat
Edit:
Teraz zauważyłam że wzdłuż szafek są płytki 😅 super 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia, 20:18
-
Ounai, super kuchnia wyszła. Co to za płyta drewnopodobna? I co jest blacie?
Laila, też w tych nowych budowanych przez dewelopera zauważyłam, że te 100 to standard i działka 300m. I wpychają 4 pokoje na górze mimo to, ale robi się ich wielkość po 9m-10m jak w bloku.
Dlatego my w końcu zdecydowaliśmy się na używanego bliźniaka, gdzie nie odczuwa się że to bliźniak i nic nie słychać . Ale ma 7 lat, wtedy jednak tak nie "zydzili" deweloperzy. Mamy 132m użytkowej (plus garażach, pomieszczenie gospodarcze, wiatę na drugi samochód i drewutnie i powiem że, nie pogardzilabym jeszcze osobną suszarnia, czy spiżarnią. I działkę mamy 9ar, więc sąsiedzi też nie są okno w okno i przy wejściu nie ma śmietników, jest też wybudowane specjalnie miejsce. Minusem jest, że jednak nie wszystko jest pod siebie. W planach, mam wymienić fronty w kuchni, ale czekam aż dzieci, szczególnie Zosia podrośnie bo szkoda mi obijania teraz oraz jednej z łazienek, ale tam chce zrobić kompletna demolkę.Lalia lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
My mamy dom wolnostojący i jest dość duży, 160m2. Łazienki oryginalnie były dwie, ale mąż chciał mieć trzy więc dużą podzieliliśmy na pół. Byly u nas też domy po 112m2 w lepszej lokalizacji ale ten metraż to już niestety nie dla nas, wolałabym chyba większe mieszkanie.
Meggi mam płytę forner LA1791 ontario i blat hpl forner jasny szary. Lalia, tak jest taki rękaw wzdluż szafek. To bylo jedyne rozwiazanie ktore mi przyszlo do glowy, bo nie chcialam pomniejszac i odcinac optycznie przestrzeni, dodatkowo ta wyspa nie konczy sie na rowno z meblami wiec nie wiadomo bylo dokad ciagnac plytki - do wyspy czy do zabudowy. A reszta tp deska wiec w kuchni gdzie wszystko kapie, spada i sie rozlewa to tak srednio. Teraz jest pod wyspa tylko, zalozylismy ze najwiecej bedzie kapac tam gdzie sie myje i gotuje no i zobaczymy. Nie jest to idealne rozwiazanie, ale jak sie nie ma co sie lubi..Lalia lubi tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 7tc -
Na razie badam teren, ale myślę ze do 2 lat max powinniśmy zacząć szukać tak na serio 😅 ja bym bardzo chciała się przeprowadzić w wakacje 2030 bo wtedy Kacper będzie zaczynał 1 klasę a Olek 4 klasę i to by wymagało najmniej "ofiar " 😅
-
Oj Lalia współczuję, my szukaliśmy 3 lata, cieszę się, że mamy to już "prawie" za sobą, bo ja już jestem na skraju. W sobotę w sklepie z meblami prawie się rozpłakałam że... nie wiem jaką tapicerkę na sofę wybrać. Już zaczynamy się kłócić bo zmęczenie wjeżdża coraz bardziej, a tu jeszcze cała przeprowadzka przed nami. Póki co udało mi się zaledwie jeden regał u dzieci spakować a gdzie tam reszta.
Ale dzis po raz pierwszy byli u nas sąsiedzi, chcieli zobaczyć jak mamy wykończone więc ich zaprosiliśmy. Mają córkę rok młodszą od Marty więc M. zachwycona.SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 7tc -
Ja dziewczyny lubię takie wnętrzarskie tematy i jestem sobie na różnych grupach (Ounai z Tobą chyba na pokojach dziecięcych 😄) I obserwuję kilka kont architektów na IG i mnie najbardziej przeraża jak deweloperzy manipulują i oszukują na planach źle skalowanymi meblami 🙄 mój brat 2 lata temu szukał mieszkania, podesłał mi kilka planów od różnych deweloperów i np. na planie w sypialni wydaje się że wchodzi podwójne łóżko, dwie szafki nocne i duża szafa, a jak sprawdzałam wymiary realne to się okazywało ze to łóżko na planie ma np. 80×160 a szafa 30x120 🤣🤣🤣 a jakby się wstawiło normalne łóżko 160x200 to by nie było przejścia nie mówiąc już o szafie 🫣
Naprawdę trzeba mieć taką świadomość niektórych rzeczy ze szok 😬
My ogólnie nie mamy jakiś dużych wymagań bo najbardziej nam zależy żeby były 3 sypialnie, łazienka i ososobne wc, kuchnia z salonem i miejscem na stół plus pomieszczenie gospodarcze, dwa miejsca postojowe i kawałek ogródka. To jest takie minimum, ale przyznam Wam się, ze nawet to ciężko znaleźć 🫣Ounai lubi tę wiadomość
-
Widze że macie temat domów. My właśnie kupiliśmy 8 lat temu bliźniaka. Dom ma wlasnie nieco ponad 100m plus strych użytkowy. I nieco ponad 400m działki. Fakt.... jakby było to 200m działki więcej bym się nie obraziła... aczkolwiek rozplanowaliśmy sobie tą działkę taķ ze mamy miejsce na wszytsko czego potrzebowaliśmy i jest w miarę estetycznie🫣
No i druga sprawa... odczuwamy napewno brak jednego pokoju. Teraz gdy planujemy powiększyć rodzinę bedzie trzeba trochę zmodyfikować pokoje. Siostry Asia i Alicja beda musiały byc cały czas w jednym pokoju. Tak jak do tej pory... ale udało się podzielić pokoj i każda na swoje biurko, swoje łóżko, swój regał na zabawki i swoja szafe na ubrania. Nie wiem tylko czy jak Alicja troche podrośnie. Zacznie byc "doroślejsza" to czy nie zaczną sie kłócić....
Drugi pokoj w którym jest biuro męża planuje zrobić dla dzidziusia.
Trzeci pokoj który jest nasza sypialnia i tak na prawde do dziś nie jest wykończony planuje zrobić dwie strefy. Mąż za dużo nie potrzebuje. Musi miec biurko z miejscem na dwa monitory. Ile ja się z chat gpt na ten temat nie nagadałam... mam plan w głowie jak to zrobić. Gorzej z realizacją. Bo i kasy brak i ochoty na kolejne remonty. Dopiero co skończyliśmy robić sobie zadaszenie i cały taras. A jesienią mieliśmy remont całego salonu 🙃🫣
Powiem wam ze planow jest mnóstwo po tych kilku latach mieszkania duzo sie w głowie poukładało. Wiele rzeczy zrobiłoby sie inaczej. Mąż czasami wychodzi z propozycją sprzedania i kupienia lub budowy nowego domu. Ale mnie to za bardzo przeraża... wolę miec tak jak jest. Dom nie wymaga duzo kosztów przez swoje rozmiary. Pozatym lubie to nasze spokojne osiedle. Naszych sąsiadów. I doceniam całym sercem to co mamy.30♀️ PCOS, IO
35♂️
Czas zostać mamą po raz trzeci- 29.08 SĄ! ⏸️🥹
A👧 10.10.2018
J👧🏼 29.04.2021 -
Lalia pamiętaj jeszcze, że jak kupujesz dom zamiast mieszkania tp musisz wygospodarowac mieksce do przechowywania. Bo w mieszkaniu masz zwykle piwnicę albo schowek. W domu już tego brakuje więc trzeba to uwzglednic. Dodatkowo jal masz ogródek nawet w mieszkaniu, to musisz go kosić, więc trzeba jeszcze znaleźć miejsce na narzędzia. Niektórzy o tym zapominają.
Co do rych metraży to rzeczywiście deweloperzy tak oszukują. Czasami też układ pomieszczenia jest taki, że nic tam nie wciśniesz. Oglądaliśmy kiedyś taki dom, że łazienka była niby duża, ale za noc nie dało soę tam dać prysznica, bo na jedynych ścianach bez skosu były drzwi i olno balkonowe. A ściana kolankowa miała 90cm. Warto też pytać co jest w standardzie. My np dopłacaliśmy do okna hst, musielismy zaplacic za dodatkowe 4 okna dachowe, za rekuperacje, za odeskowanie poddasza, dodatkowe punkty elektryczne, przerobki hydrauliczne itdSYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 7tc -
Ounai, tych "kruczków " jest naprawdę sporo 😵💫
Niedawno widziałam rewelacyjne mieszkanie w takim budynku wielorodzinnym, na dole mieszkania z ogródkami, na górze z tarasami. Metraż dla nas super bo 85 m (teraz mamy 61), ogródka 60m, 2 miejsca w cenie...Ale zero miejsca do przechowywania 🤣🤣🤣 ani garażu, ani komórki, ani nawet pseudo kotłowni żeby te kosiarkę schować 🤣🤣 no dramat 🤣🤣 -
Teraz faktycznie trzeba się naszukać zeby cos znalezc. Tymka kumpla rodzice sie rozwiedli i mama szukala na cito mieszkania dla siebie. I niby fajne osiedle, duze, nowoczesne ale.. ani jednego miejsca do zaparkowania dla gosci, a przejazdowe drogi tak waskie, ze jak staniesz przy krawezniku to juz drugie auto nie przejedzie. Najblizsze miejsce parkingowe 500m od osiedla po duzym marketem. Jak podrzucam tam Tymka to serio jest problem. Mamy tam 2km i chyba juz lepiej na nogach isc niz autem jechac.
Lalia, a jak Wy macie tyle czasu to moze wygodniej by Wam bylo kupic dzialke i samemu sie budowacSYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 7tc -
Ounai, budowa to chyba nie na moje nerwy, ja bym wszystko musiała przeczytać, rozeznać, sprawdzić, kosztowałoby mnie ogrom stresu, a mój mąż który kompletnie nie ma frajdy z kwestii remontowych pewnie by się wykończył 🫣 jak robiliśmy generalny remont łazienki to nasz majster dzwonił do mnie ze wszystkim i wysyłał na zakupy, mojemu mężowi zlecał wynoszenie gruzu i śmieci 😂
-
Lalia wrote:Ounai, budowa to chyba nie na moje nerwy, ja bym wszystko musiała przeczytać, rozeznać, sprawdzić, kosztowałoby mnie ogrom stresu, a mój mąż który kompletnie nie ma frajdy z kwestii remontowych pewnie by się wykończył 🫣 jak robiliśmy generalny remont łazienki to nasz majster dzwonił do mnie ze wszystkim i wysyłał na zakupy, mojemu mężowi zlecał wynoszenie gruzu i śmieci 😂
Ja rozumiem Wasze podejscie, sami takie wybralismy choc nie jest ono niestety pozbawione minusow.
Dziewczyny, beta 3,1mlU/ml. Jeszcze konstrola u gin i odebrac wyniki histopatologii.
A w kwestii blizn, jak mobilizowalyscie? Mam juz jedna zagojona i ona mnie boli i tam taka kulka w niej jest. To normalne?SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 7tc -
Lalia, ja w pełni Cię rozumiem, bo też ostatnio stwierdziłam, że budowa to nie na moje nerwy. Nie mamy na to ani pieniędzy, ani czasu, ani też ochoty 😅 Wystarczy że widzę, z iloma tematami muszą się mierzyć znajomi czy rodzina, którzy się budują. Podziwiam bardzo, może po prostu są to ludzie bardziej ogarnięci życiowo niż ja 😅
My planujemy za 2-3 lata kupić domek szeregowy. Obserwuję już od dłuższego czasu budowę pewnego osiedla i tak bardzo mi wszystko tam pasuje, że mam wrażenie, że to nasze przeznaczenie żeby tam mieszkać 🤣 Mielibyśmy blisko do pracy, i ja i mąż. Olek mógłby chodzić do szkoły do której ja chodziłam i obok której mieszkałam - a teraz dalej mieszkają tam moi rodzice, więc po szkole mógłby czasem chodzić do dziadków, gdyby nam się logistyka nie spinała. Same domki super, metraż około 90m2 czyli taki, w który chcieliśmy celować plus dodatkowo poddasze. Dwa miejsca na auta, co też jest dla nas ważne bo większość szeregówek w okolicy ma tylko po jednym. Byłam oglądać z zewnątrz jakiś czas temu i wygląda to bardzo fajnie. Oczywiście bralibyśmy zewnętrzny segment, więc podwórko większe niż w "środkowych". Te podwórka są malutkie, ale szczerze to dużo nam nie potrzeba. Planujemy też kupić działkę ROD, więc jeśli będę chciała robić sobie jakiś ogródek, to tam będzie na to miejsce. No i wracając do szeregowki to jest tam też weranda, o której przecież zawsze marzyłam 😁 Jeden etap domków jest już oddany, drugi etap zakańcza się teraz pod koniec roku, a oddanie kolejnego jest planowane na 2028 rok. Więc prawdopodobnie jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to za 3 lata będziemy się chcieli stąd wyprowadzić. Na razie to tylko plany, ale wierzę mocno w to, że nam się uda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 09:18
-
Ounai, moją bliznę po cc konsultowałam z urofizjo. Ona mi pokazała, jak ją masować. Tylko ja dość późno poszłam i teraz żałuję, bo wprawdzie niby wszystko z blizną ok, ale jednak czasem mnie pobolewa, może gdybym wcześniej się za to zabrała to byłoby lepiej. Ogólnie wygląda dobrze, ale właśnie czasem ją czuję.
Enigvaa, dochodź do siebie 🍀 Mnie też prawdopodobnie to czeka, 29.08 mam usg żył i zobaczymy co tam się dzieje, ale drętwieje mi często jedna noga i boli pod kolanem, mam tam taką żyłę napuchniętą 😬