X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gagatka wrote:
    Mnie od wczoraj tak strasznie boli głowa. A jeszcze w nocy śniły mi się chipsy i było mi strasznie niedobrze.
    Ale wg usg zaczynam 10 tydzień! Właśnie miałam telekonsultację w Luxmed, mam skierowania na wszystkie badania, jutro pobranie. Wszystkie usg tylko u mojego dr, ale w luxmedzie badania z pakietu.

I pytanie - Kic, chyba Ty robisz badania w lux med? Masz tylko elektroniczną kartę ciąży czy jakąś papierową też? Bo ja mam tylko te badania w systemie, czy potrzebuję papierowej karty czy wystarczy, że podrukuję badania?

Edyciak - ja się wczoraj wkurzyłam na fiolet, nie będę tam wchodzić - tamte dziewczyny są takie..oceniające. Pytałam, jak sobie radzą z nerwami i stresem, a jedna odpisała: Mam tyle roboty, że nie mam czasu myśleć (w domyśle było: zajmij się czymś). Więc się zirytowałam i postanowiłam tam nie wchodzić.
    Poza tym też mnie stresuje porównywanie się 1:1, więc wolę tutaj.
    Ja na fiolet weszłam na początku. Ale jakoś nie mogłam się tam wbuc, więc zostałam tylko tutaj i tu jest mi dobrze :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja94 wrote:
    Hej mamuśki. Powiedzcie mi czy wy musieliście mieć w postaci papierkowej swoją grupę krwi?
    Ja robilam rok temu takie badanie w diagnostyce i znam swoją grupe krwi ale nie mam jej w postaci papierkowej sęk w tym że jak wchodze i pobieram wynik to na tym wyniku wychodzą mi chinski znaki.. Czy diagnostyka jak podejde wydrkuje mi raz jeszcze ten wynik? Czy musze zrobić grupe raz jeszcze żeby ją mieć w postaci papierkowej do dokumentacji?
    Trzeba mieć oryginał na papierze bo podpinają go do karty ciąży.
    Nie wiem czy Ci wydrukują, mi zawsze na początku ciąży zlecali mimo wszystko raz jeszcze, nawet jak miałam w razie czego świeży wynik.

Zastanawiam się, czy teraz jak zmienię nazwisko, to też będzie jakiś problem? Będę musiała znów robić?

• Ounai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Ja dzis zaczynam 11 tydzien..
    Ale nie mam sie z czego az tak cieszyć.. wczoraj popołudniu poszlam siku, wyleciało ze mnie bardzo dużo takiej gęstej krwi.. bylo to jednorazowe ale naprawde duzo. Potem zaczal bolec mnie dosc brzuch.. pojechalismy na IP, z dzidzia wszystko ok serduszko bije tak jak powinno, rośnie itp. Ale szyjka skróciła się ma teraz ledwo ponad 1cm. I do tego delikatnie oddzieliła mi się kosmowka 1,67cm na 0.45cm. Mam zwiekszona dawkę leków i bezwzgledny nakaz lezenia. Moge pojsc tylko do toalety.. strasznie sie boje 😔 tyle sie naczytalam o tej kosmowce..
    Domyślam się, że przy takiej gromadce dzieci jest ciężko odpoczywać, ale Ty już wcześniej mimo bardzo krótkiej szyjki przeginałaś. Może pomyśl o zatrudnieniu jakiejś pomocy domowej na czas tej ciąży, co? Albo może ktoś z rodziny będzie mógł pomóc?

Kic, wczoraj nie mogłam zasnąć, chyba z tego wrażenia, że wróciłam w końcu. Dzisiaj miałam ochotę tulić synka cały ranek. W przedszkolu będzie do końca lipca. A ja z kolei mam zawroty głowy. Chyba organizm się przyzwyczaił do leżenia. Muszę chyba powoli się rozkręcać z obowiązkami domowymi. Tak, że w sumie więcej siedzę niż robię. A jest co robić bo mój mąż oczywiście zrobił sobie taryfę ulgową bo 2 dni nikt go nie pilnował z odkładaniem rzeczy na miejsce.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek, co za babsko wredne :/ nie znoszę takich ludzi :/ Tak jej pasowało powiedzieć "gratuluję, udało się Pani wepchnąć pół godziny wcześniej i to przed kobietę w ciąży. Może być Pani z siebie dumna" i nie czekając na odpowiedź wejść do pokoju pobrań ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2020, 10:58

SzalonaOna, Annia, dmg111 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Trzeba mieć oryginał na papierze bo podpinają go do karty ciąży.
    Nie wiem czy Ci wydrukują, mi zawsze na początku ciąży zlecali mimo wszystko raz jeszcze, nawet jak miałam w razie czego świeży wynik.

Zastanawiam się, czy teraz jak zmienię nazwisko, to też będzie jakiś problem? Będę musiała znów robić?

Tylko jeśli zmienisz od razu dowód i będziesz się nim legitymowała w szpitalu.

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wchodzę na fiolet bo po prostu moje listopadowki się nie rozkręciły 🤷‍♀️
    Nie ma co czytać :)

Jadę na lotnisko odwieźć teściów z horroru 🥳🥳

Ounai, Edyciak, doomi03 lubią tę wiadomość

• KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, mam kolejną wizytę 6.08. godz. 16.50. Terminów w portalu nie było, zadzwoniłam na infolinię Luxmedu, tam mi też powiedzieli, że nie ma terminów do mojego, mimo skierowania... ale ja nie dawałam za wygraną, bo widziałam w portalu, że na ten dzień można się umówić do niego na teleporadę. W końcu 'szukała, szukała' i cudownie znalazła. Wg mnie tutaj na Śląsku jest za mało placówek i oni mają taką politykę, że zwalniają terminy w portalu na jakieś 2 tygodnie przed, co jest bez sensu, bo ja już teraz wiem, że muszę mieć kontrolę za miesiąc...

Co do fioletu... czasem podczytuję miesięczne wątki i też nie pasuje mi porównywanie sie na danym etapie ciąży. Poza tym zauważyłam, że tam niektóre dziewczyny mające już dzieci mają manierę pouczania pierworódek. Np. któraś ma wizję kupna czegoś, a doświadczona matka jedzie ją, że się jej to do niczego nie przyda itd... ;D tutaj czegoś takiego nie ma. Dziewczyny, które mają dzieci, opowiadają o swoich doświadczeniach, ale nie czuję, by np. Motylek, Kic czy Ounai postradały wszystkie rozumy i nas ustawiały ;) Dlatego dobrze tu być.

SzalonaOna, Annia, Edyciak, Fragaria, dmg111 lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Tylko jeśli zmienisz od razu dowód i będziesz się nim legitymowała w szpitalu.
    No zmienię od razu. Dzięki za pomoc :)

• Annia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Suzi, możesz jeść.

Edyciak, dokładnie. Smutne to bardzo, ale zawsze na fiolecie tak było, że jedne rodziły bez komplikacji, inne (i tych było więcej, bo często dziewczyny w zdrowych ciążach w ogóle nie wchodzą na fora) albo roniły, albo rodziły przedwcześnie, albo miały pełno komplikacji. Ja wchodzę na fiolet ale max raz dziennie. Zwłaszcza że u nas z Anią na wątku jest sporo dziewczyn, które wiedzą lepiej. Tu u nas lubię to, że każda może doradzić ale szanujemy odmienność swojego zdania a tam mam wrażenie że niektóre dziewczyny zapominają o tym. No i tu też lubię tą rozbieżność terminów porodu :)
    Ja na fiolet przestałam wchodzić jak jakaś dziewczyna napisała że ma zamknięta szyjkę 30parę mm, ale lekarz na wszelki wypadek kieruję ją do szpitala na steryd na płucka. Wtedy nerwowo nie wytrzymałam, bo po prostu za bardzo mnie to stresowało czytanie takich informacji i zastanawianie się nad sobą.

Dla zakończenia wczorajszego cudownego dnia wczoraj w prawej nodze złapała mnie sekundowa coś ala rwa kulszowa. 🙄 Przeszło po kilku sekundach, ale było idealnym podsumowaniem kijowego dnia.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 trzymam mocno kciuki za Ciebie i maleństwo. Leż i odpoczywaj, musi być dobrze. 😘

Motylku co za wredna baba! Pewnie jeszcze stara i na emeryturze i strasznie jej się spieszyło niewidomo dokąd...

SzalonaOna, Inaa89 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Nadzieja94 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja tez muszę jednak zrobic to badanie raz jeszcze bo mam inne nazwisko na badaniu mam swoje panieńskie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2020, 11:19

Starania od2016r.
    11.2018r. 💔👼
    04.2020r.💔👼
    25.07.2022r.💔👼
    9.02. 2021r. Upragnione wyczekane szczęście Synek OLIWIER 💙
    Bozinko miej nas w opiece 🙏

18.08.2022r beta 4,1 próg 4
    22.08.2022r CUD🤍 beta 44,09 próg 10
    24.08.2022r beta 137 próg 20
    26.08.2022r beta 415 próg 29
    29.08.2022r beta 1529 próg 17,7
    31.08.2022r pęcherzyk 6mm🍀
    9.09.2022r jest okruszek jest 💓
    Rośnij okruszku ❤
    20.10.22r Badania prenatalne zdrowa w 90%dziewczynka💗🎀
    Pappa prawidłowe Niskie ryzyka
    8.12.22r połówkowe będzie Dziewczynka 🎀❤
    16.01.23r 960gram cudu córeczki
    Nadii 🥰
    2.05.2023 Upragniona,wyczekana córeczka Nadusia🩷

Oliwier💙
    event.png

Nadia💗
    s-event.png
  • daria1 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Domyślam się, że przy takiej gromadce dzieci jest ciężko odpoczywać, ale Ty już wcześniej mimo bardzo krótkiej szyjki przeginałaś. Może pomyśl o zatrudnieniu jakiejś pomocy domowej na czas tej ciąży, co? Albo może ktoś z rodziny będzie mógł pomóc?

Kic, wczoraj nie mogłam zasnąć, chyba z tego wrażenia, że wróciłam w końcu. Dzisiaj miałam ochotę tulić synka cały ranek. W przedszkolu będzie do końca lipca. A ja z kolei mam zawroty głowy. Chyba organizm się przyzwyczaił do leżenia. Muszę chyba powoli się rozkręcać z obowiązkami domowymi. Tak, że w sumie więcej siedzę niż robię. A jest co robić bo mój mąż oczywiście zrobił sobie taryfę ulgową bo 2 dni nikt go nie pilnował z odkładaniem rzeczy na miejsce.

Tak PiS rozpuścił stare baby i nagadal im że im się wszystko należy tylko dlatego że sa stare. Jakby to było najwieksze osiagnięcie tych ludzi.

ubranka dla niemowląt
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i dzwonili że mi przenoszą polowkowe bo jest jakiś problem z lekarzem. Ostatecznie będę miała 10.08 to będzie 21t4d - nie za późno?

Maniaaa. lubi tę wiadomość

• Annia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    O i dzwonili że mi przenoszą polowkowe bo jest jakiś problem z lekarzem. Ostatecznie będę miała 10.08 to będzie 21t4d - nie za późno?
    Ja miałam w 21+5. Ten lekarz co u niego robiłam to mówił, że im większe dziecko tym lepiej.

SzalonaOna lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ja miałam w 21+5. Ten lekarz co u niego robiłam to mówił, że im większe dziecko tym lepiej.
    A no to spoko, to już niech tak zostanie. Zgłupiałam sama bo zawsze miałam koło tego 20 tyg, dlatego wolę zapytać :)

• kic83 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:

Wciaz się mieścisz w widełkach wyznaczonych, więc myślę że jest ok :)

SzalonaOna lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Motylku, mam kolejną wizytę 6.08. godz. 16.50. Terminów w portalu nie było, zadzwoniłam na infolinię Luxmedu, tam mi też powiedzieli, że nie ma terminów do mojego, mimo skierowania... ale ja nie dawałam za wygraną, bo widziałam w portalu, że na ten dzień można się umówić do niego na teleporadę. W końcu 'szukała, szukała' i cudownie znalazła. Wg mnie tutaj na Śląsku jest za mało placówek i oni mają taką politykę, że zwalniają terminy w portalu na jakieś 2 tygodnie przed, co jest bez sensu, bo ja już teraz wiem, że muszę mieć kontrolę za miesiąc...

Co do fioletu... czasem podczytuję miesięczne wątki i też nie pasuje mi porównywanie sie na danym etapie ciąży. Poza tym zauważyłam, że tam niektóre dziewczyny mające już dzieci mają manierę pouczania pierworódek. Np. któraś ma wizję kupna czegoś, a doświadczona matka jedzie ją, że się jej to do niczego nie przyda itd... ;D tutaj czegoś takiego nie ma. Dziewczyny, które mają dzieci, opowiadają o swoich doświadczeniach, ale nie czuję, by np. Motylek, Kic czy Ounai postradały wszystkie rozumy i nas ustawiały ;) Dlatego dobrze tu być.
    Nie bój się, u nas pouczają nawet te, które mają kolejne dziecko. A że większość tam już jest matkami to aż roi się od najlepszych rad. Wczoraj była dyskusja na temat kosmetyczkek do szpitala. Że trzeba duże, inne mówiły że koniecznie trzeba buteleczki samolotowe, więc powiedziałam że na te 3 dni to przecież można kupić te gotowe. I mnie zjechały że to drogie. Więc mówię, że przecież po porodzie wystarczy max szare mydło, szampon i odżywka do włosów, więc nawet licząc 6zl za buteleczkę to wyjdzie za ten szampon z odżywką max 12zl, więc już bez przesady że tak dużo. Ale i tak mnie usłyszałam że nie każdego stać.
    A najbardziej kocham jak mi ktoś wmawia że czegoś potrzebuję, ja tłumaczę, że u mnie się to nie sprawdza i nie lubię i mam już dziecko, więc wiem co będzie dla mnie wygodne a ta osoba dalej mi wmawia swoje. Bo u niej to się sprawdzało. No i co z tego? Ile mam tyle wersji wychowywania dziecka.

W ogóle strasznie przykro mi się zrobiło przed chwilą. Rozmawiałam z moją mamą i mówię jej ze chyba organizm się przyzwyczaił do leżenia, bo co wstanę i probuje coś zrobić to zaczyna mi się kręcić w głowie. I w zasadzie praktycznie cały dzień siedzę. A ona do mnie, że jak tak będę siedzieć to się rozleniwię. Do niej tak jakby w ogóle nie dotarł komunikat o zawrotach głowy tylko o tym, że nic nie robię i moje zawroty głowy się nie liczą, ważne że jestem leniem i siedzę, a powinnam ogarniać dom. Na zasadzie Ch..j, że się przewrócę, ważne że w czystej kuchni :/ I to własna mama tak, to najbardziej zabolało. No przykro mi bardzo :(

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Nie bój się, u nas pouczają nawet te, które mają kolejne dziecko. A że większość tam już jest matkami to aż roi się od najlepszych rad. Wczoraj była dyskusja na temat kosmetyczkek do szpitala. Że trzeba duże, inne mówiły że koniecznie trzeba buteleczki samolotowe, więc powiedziałam że na te 3 dni to przecież można kupić te gotowe. I mnie zjechały że to drogie. Więc mówię, że przecież po porodzie wystarczy max szare mydło, szampon i odżywka do włosów, więc nawet licząc 6zl za buteleczkę to wyjdzie za ten szampon z odżywką max 12zl, więc już bez przesady że tak dużo. Ale i tak mnie usłyszałam że nie każdego stać.
    A najbardziej kocham jak mi ktoś wmawia że czegoś potrzebuję, ja tłumaczę, że u mnie się to nie sprawdza i nie lubię i mam już dziecko, więc wiem co będzie dla mnie wygodne a ta osoba dalej mi wmawia swoje. Bo u niej to się sprawdzało. No i co z tego? Ile mam tyle wersji wychowywania dziecka.

W ogóle strasznie przykro mi się zrobiło przed chwilą. Rozmawiałam z moją mamą i mówię jej ze chyba organizm się przyzwyczaił do leżenia, bo co wstanę i probuje coś zrobić to zaczyna mi się kręcić w głowie. I w zasadzie praktycznie cały dzień siedzę. A ona do mnie, że jak tak będę siedzieć to się rozleniwię. Do niej tak jakby w ogóle nie dotarł komunikat o zawrotach głowy tylko o tym, że nic nie robię i moje zawroty głowy się nie liczą, ważne że jestem leniem i siedzę, a powinnam ogarniać dom. Na zasadzie Ch..j, że się przewrócę, ważne że w czystej kuchni :/ I to własna mama tak, to najbardziej zabolało. No przykro mi bardzo :(
    Uuuuu....

U mnie tylko rodzina P się pyta jak się czuje.
    Wczoraj miałam kiepski dzień, ale byłam z dziećmi na podwórku x bo moi rodzice odwozili mi synka. Przyszli i oczywiście komentarze, że len jestem że pewnie w domu brud, a ja wczoraj fatalnie się czułam. Dziś jest odrobinę lepiej, ale czy to powód żeby dopieorzac? Nie!

Zresztą jestem zdania że odżyje we wrześniu, jak dzieci wrócą do szkoły i przedszkola. Wtedy zostanę sama z małą, to zupełnie inaczej dzień można ułożyć. Wszystko wtedy mam zrobione i mam też czas na odpoczynek. A tak jak mi się 3 kręci pod nogami, i jeszcze P, to szlag mnie trafia chwilami. Nie zdążę 1 pokoju ogarnąć, a w drugim już syf 🤦‍♀️

• Ounai Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daria1 wrote:
    Tak PiS rozpuścił stare baby i nagadal im że im się wszystko należy tylko dlatego że sa stare. Jakby to było najwieksze osiagnięcie tych ludzi.
    Nie do końca się akurat zgodzę. Moim zdaniem to zależy od charakteru. Mnie akurat dużo starszych osób przepuszczało w tej ciąży w kolejkach i to samych z siebie. Ja jak się dobrze czuję to z kolei pozwalam starszym wejść przed sobą, bo często jeździłam z babcią do lab czy lekarza i wiem ile wysiłku ja to kosztowało. Więc też nie można wszystkich do jednego worka wrzucać.

age.png

age.png
  • daria1 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2020, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no oczywiscie zgadza sie to wszystko zależy od osoby kazdy to przechodzi inaczej i niektore starsze osoby sa w duzo gorszym stanie. Ale wszedzie widze te stare baby wpychające się bo im się należy. Każdemu się nalezy tak samo.

ubranka dla niemowląt
‹‹ 865 866 867 868 869 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ