Grudniowe testowanie-czyli święta we troje ❤
-
WIADOMOŚĆ
-
lorinka9191 wrote:Laila, a jakie masz problemu kardiologiczne? Jeśli można wiedzieć 😋
Lorinka, podczas jednej z wizyt jak mnie endo osluchiwala stetoskopem to wylapala jakieś szmery w sercu, ale wtedy miałam też bardzo duży niedobór żelaza i zarzuciła to na to. Ale na kolejnej żelazo już było super, a szmery nadal słyszała, miałam też wysokie tętno więc powiedziała że takie szmery są normalne w okresie dojrzewania ale nie umie, mam 25 lat. Z tego względu kazała mi pójść na konsultacje do kardiologa, bo powiedziała że u kobiety planujacej ciążę trzeba to sprawdzić.
Kardiolog zrobiła mi ekg które potwierdziło wysokie tętno ale nie słyszała szmerow. Więc zrobiła mi echo serca, ale w tym dniu się popsuło i zrobiła mi jakimś starym sprzętem. Wyszło niby ok, ale powiedziała że powtórzymy jeszcze raz nowym, wyszło wszystko ok. Założyła mi też na 24 h holter ekg, wyszlo6z niego ze ogólnie wszystko ok, tylko mam skłonność do tachykardii czyli do przyspieszonej akcji serca, zwłaszcza w sytuacjach stresu i wysiłku.
Powiedziała że nie widzi przeciwwskazań do starań o dziecko, że raczej wszystko ok, ale mam się w marcu pokazać kontrolnie 😉 -
Laila, najważniejsze że wszystko dobrze.
Kitka, z tego co ja się orientuję to TSH przy staraniach musi być mniejsze jak 2,5 więc wydaje mi się, że jest okej u Ciebie. Chyba, że masz jakieś problemy z tarczyca? Bo już się nie orientuję kto i co tutaj 🤭Synek 31tc [*] - Urodzony Dla Nieba -
Kitka_87 wrote:Dziewczyny mam wyniki badań 3 dc:
Glukoza 82,3 (70,0-99,0)
Insulina 9,7 (2,6-24,9)
Prolaktyna 11,5 (4,79-23,3)
Testosteron 28,5 (8,4-48,1)
TSH 1,98 (0,27-4,2)
Ft3 3,65 (2,04-4,4)
Ft4 1,22 (0,93-1,71)
Co sądzicie o TSH? Mam poniżej 2,0, ale na granicy. Jakoś to dalej sprawdzać?
FSH 7,82 (3,5-12,5)
LH 6,69 (2,4-12,6)
Estradiol 46,4 (12,4-233)
Ostatnie trzy powtórzyłam po 2,5 miesiąca i zobaczcie jakie różnice - we wrześniu: FSH - 8,22; LH - 11,9; Estradiol - 152,0. Ten sam dzień cyklu, bo wówczas też było to 3 dzień i to samo labo.
Kitka_87, ja byłam dzisiaj u mojego gina i mu mówię że miałam w czerwcu tsh 1,7 a teraz 2,16 a on na to że to ok, bo ma być mniej niż 2,5 więc wynik masz dobry 😘
A to FSH i LH to się nie robi tak że się dzieli jedno przez drugie i najlepiej jak wynik wychodzi ok 1?? W takim razie masz dobre wyniki 👍
Nie znam się tylko kompletnie jeśli chodzi o ten estradiol 🤔Kitka_87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ważny jest także stosunek stężeń obydwu gonadotropin: prawidłowo stosunek LH:FSH powinien być bliski jedności. Gdy wynosi poniżej 0,6 wskazuje na niedoczynność przysadki, zaś stosunek powyżej 1,5 świadczy o zespole policystycznych jajników.
Znalazłam w internecie 👍 -
Sleepyhead wrote:U mnie gin mowi, ze dobrze żeby tsh przy staraniach było w okolicach 1.
Ja o tym słyszałam też, chociaż mój gin i endo mówili że poniżej 2,5 🤔
Gin mi polecił nowa endokrynolog, jutro będę dzwonić i próbować się wcisnąć, ciekawe co ona mi powie 😉
-
Ja gdzieś czytałam że ogólnie kobieta planując ciążę poniżej 2,5 a przy hashimoto ok 1 bo tam są jeszcze zaburzenia w przeciwcialach itd
-
Kitka_87 wrote:Dziewczyny mam wyniki badań 3 dc:
Glukoza 82,3 (70,0-99,0)
Insulina 9,7 (2,6-24,9)
Prolaktyna 11,5 (4,79-23,3)
Testosteron 28,5 (8,4-48,1)
TSH 1,98 (0,27-4,2)
Ft3 3,65 (2,04-4,4)
Ft4 1,22 (0,93-1,71)
Co sądzicie o TSH? Mam poniżej 2,0, ale na granicy. Jakoś to dalej sprawdzać?
FSH 7,82 (3,5-12,5)
LH 6,69 (2,4-12,6)
Estradiol 46,4 (12,4-233)
Ostatnie trzy powtórzyłam po 2,5 miesiąca i zobaczcie jakie różnice - we wrześniu: FSH - 8,22; LH - 11,9; Estradiol - 152,0. Ten sam dzień cyklu, bo wówczas też było to 3 dzień i to samo labo.
Na moje oko dobre wynikiKitka_87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWłaśnie ja wiem, że poniżej 2,5 TSH, ale że najlepiej w okolicy 1,0. Tylko ta druga informacja nie wydaje mi się pewna. Lalia może masz właśnie rację, że to przy Hashimoto ma znaczenie. Ja problemów z tarczycą nie mam. Ft3 i ft4 też mam w normie, więc się nie martwię, ale zastanawia mnie ten wynik 1,0.
Co do stosunku LH:FSH to też o tym czytałam, ale podobno odchodzi się od tego.
Podałam Wam jednak moje wyniki tych hormonów sprzed 2,5 miesiąca, bo właśnie wówczas mój stosunek LH:FSH wyniósł 1,447, więc w zaokrągleniu 1,4, a teraz wynosi 0,855 czyli 0,9.
FSH wydaje się być w miarę stałe u mnie, ale LH zmieniło się bardzo. To w ramach takiej ciekawostki ☺️
-
Kitka_87 wrote:Właśnie ja wiem, że poniżej 2,5 TSH, ale że najlepiej w okolicy 1,0. Tylko ta druga informacja nie wydaje mi się pewna. Lalia może masz właśnie rację, że to przy Hashimoto ma znaczenie. Ja problemów z tarczycą nie mam. Ft3 i ft4 też mam w normie, więc się nie martwię, ale zastanawia mnie ten wynik 1,0.
Podałam Wam jednak moje wyniki tych hormonów sprzed 2,5 miesiąca, bo właśnie wówczas mój stosunek LH:FSH wyniósł 1,447, więc w zaokrągleniu 1,4, a teraz wynosi 0,855 czyli 0,9.
FSH wydaje się być w miarę stałe u mnie, ale LH zmieniło się bardzo. To w ramach takiej ciekawostki ☺️
Mi endokrynolog mówiła zeby bylo tsh przy staraniach między 1 a 2 i wtedy jest dobrze jak nie przekracza 2 to nie masz się czym w ogole martwić.Kitka_87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Od czerwca staramy się z narzeczonym o nasze pierwsze maleństwo, oboje jesteśmy gotowi i chcemy aby w naszym życiu zagoscilo dziecko które da nam dużo szczęścia, jestem z postury drobna osoba, raczej zdrowo się odzywiam, i chyba jak u każdej z kobiet w sumie na pewno zdarzają się mocno stresujące sytuację. Miałam parę razy tak że myślałam że to już ten moment, no wiecie spozniajcy się okres inne samopoczucie, bolące piersi i inne podobne symptomy do ciąży, po testach okazywało się że to jednak nie to... I zaczynało się lekkie rozczarowanie. Po pół roku stwierdzam że wkoncu trzeba coś zmienić tylko nie wiem co.. Potrzebuję jakiejś porady, dziewczyny powiedzcie jak to u was było, bo może z moim narzeczonym za bardzo tego chcemy i za bardzo o tym myślimy?
szamanka91 lubi tę wiadomość
-
Wiikeeyy wrote:Od czerwca staramy się z narzeczonym o nasze pierwsze maleństwo, oboje jesteśmy gotowi i chcemy aby w naszym życiu zagoscilo dziecko które da nam dużo szczęścia, jestem z postury drobna osoba, raczej zdrowo się odzywiam, i chyba jak u każdej z kobiet w sumie na pewno zdarzają się mocno stresujące sytuację. Miałam parę razy tak że myślałam że to już ten moment, no wiecie spozniajcy się okres inne samopoczucie, bolące piersi i inne podobne symptomy do ciąży, po testach okazywało się że to jednak nie to... I zaczynało się lekkie rozczarowanie. Po pół roku stwierdzam że wkoncu trzeba coś zmienić tylko nie wiem co.. Potrzebuję jakiejś porady, dziewczyny powiedzcie jak to u was było, bo może z moim narzeczonym za bardzo tego chcemy i za bardzo o tym myślimy?Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
HSG ✔ Kariotypy ✔ AMH - 4,11 ✔
Mutacje MTHFR hetero oraz PAI-1
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
11dpt beta 100,0 mlU/ml 😍
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
Histeroskopia - usunięcie polipów
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
Kitka_87 wrote:Właśnie ja wiem, że poniżej 2,5 TSH, ale że najlepiej w okolicy 1,0. Tylko ta druga informacja nie wydaje mi się pewna. Lalia może masz właśnie rację, że to przy Hashimoto ma znaczenie. Ja problemów z tarczycą nie mam. Ft3 i ft4 też mam w normie, więc się nie martwię, ale zastanawia mnie ten wynik 1,0.
Gdzieś czytałam o tym stosunku, to wrzuciłam kochana 😘 ale właśnie widziałam, że Ci się bardzo poprawiło 😘 więc naprawdę nic tylko 💓 z ukochanym 😘Kitka_87 lubi tę wiadomość
-
szamanka91 wrote:Zrób na start badanie krwi Tsh i progesteron 7 dni po owu. Bierzesz jakieś witaminy? Śluz masz ładny? Narzeczony bierze witaminy? Seks w dni płodne jak często? Jak wyznaczasz owulacje?
Popieram szamanke! Zrób sobie może jeszcze prolaktyne 😉 może warto wydłużyć starania do kilku dni przed owu i do kilku po owulacji, bo zawsze się może przesunąć 😉
U mnie w tym cyklu była jak nigdy w 11 albo 12 dc a zawsze jest ok 14 🤔 -
nick nieaktualny
-
Kitka_87 wrote:W sumie nie zmartwił mnie mój wynik na granicy 2,0. Tylko bardziej zastanowiło jak to w końcu jest z tymi wytycznymi przy staraniach.
Wytyczne to własnie między 1-2... Maks. Nie wiecej niz 2,5... A koło 1 to jest już po prostu taki idealny wynik przy staraniach.Sleepyhead lubi tę wiadomość