Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
MalaEw wrote:Namisa, chwilą moment i będzie już tak zawalone, że ciężko będzie się odnaleźć 😻
Gdzieś kupiłaś te materacyki na przewijak? Mój ma dosyć niestandardowy wymiar:(
https://allegro.pl/oferta/babymam-przewijak-miekki-na-komode-50x70cm-7338445197?fromVariant=11132678815
Z tego linku, od BabyMam. Ma wymiary 50/70 cm, więc raczej taki standardowy, nie wiem czy mają inne wymiaryMalaEw lubi tę wiadomość
-
Mała Ew, już to tak real ie wygląda z tą dostawką co nie?
Namisa, wijcie gniazdko, wijcie, ja też już się nie mogę doczekac!
To możesz jeszcze się cieszyć dużą ilością miejsca w pokoiku, za chwilę się to zmieni 😊
Dracaena, to już poważnie się robi jak zaraz zaczniesz prać rzeczy małej 😳
Ja dzisiaj dorwalam dynamiczne smoczki lovi, nowe, nieodpakowane na vinted za 10 zł, może się przydadzą, a że pani miała jeszcze parę fajnych bodziaków to wzięłam 😁
Kupiłam tez od razu prześcieradła do kosza mojżesza, mam wybrany materace i łóżeczko, tylko czekamy na przelew z ZUS i będziemy kupować. Jak to odhacze, to biorę się za tą okropną wyprawkę apteczną 🙈 Ktoś pisał, żeby na apteka melisa zamówić, bo taniej wychodzi, ale to muszę jeszcze zobaczyć, może gdzieś jakieś kupony są 😅
Kupiłam też okazyjnie sukienkę dla ciężarnych na komunię bratanka męża, ale mam wrażenie, że wyglądam w niej jak wieloryb, więc nie wiem czy nie skończy się jakimś awaryjnym zakupem 😅
MalaEw lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
Dziewczyny, ile i jakie pieluchy na początek kupiłyście oraz na jaką butelkę o jakiej pojemności się zdecydowałyście?
Edit; widzisz A-6, praktyka na Vinted czyni mistrza 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2023, 18:36
A-6 lubi tę wiadomość
-
Ej, ten espiro to faktycznie dobry pomysł. A on ma funkcje łóżeczka turystycznego?
Namisa, z tego co wiem to są to raczej zalecenia. Nikt nie może bez twojej zgody podpiąć cie do oxy.
Czarne niebo, nigdy nie miałam. Ale osoby, które miały - mówiąc delikatnie - szczerze odradzają. Np koleżanka z wrześniowek 2020 leżała przez to 5 dni w szpitalu licząc od momentu rozpoczęcia wywołania do porodu. Codziennie relacjonowała co i jak. Moja mama też pierwszy poród miała z oxy i pamięta to traumatycznie (na kolejne dwa zgłosiła się dopiero przy skurczach).Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2023, 18:39
Namisa, dracaena lubią tę wiadomość
-
Ładnie to już wygląda u Was dziewczyny. 🥰
U nas tylko ot, łóżeczko i komoda w naszej sypialni, więc kącika za dużo nie urządzę.
Muszę ewentualnie potem wymyślić co nad łóżeczko - naklejki na pewno nie (aaa to nadal nasza sypialnia 😂), ale myślę o tym, że półka na zdjęcia z Ikea (bo ma ogranicznik) i może jakieś obrazki na niej. Ale to już jak cała reszta będzie. 🙂
A-6 - ja mam wrażenie, że w każdej aptece coś wyjdzie taniej, a coś drożej. Wczoraj finalizując koszyk niektóre rzeczy, których nie byłam pewna czy brać firmy A czy B, sprawdzałam po opiniach Allegro i Gemini co najmniej kilka razy na plus zaskoczyło z ceną, choć generalnie uważam, że na Allegro konkurencja jest na tyle duża, że zwykle to właśnie tam idzie znaleźć coś najtaniej. 😅 Wiadomo, ograniczeniem Allegro jest to, że często jeden sprzedawca nie ma wszystkiego co nas interesuje, a np. nie kupujemy ilości łapiącej się na te 40 zł do Smarta.
Z tym praniem to i tak miałam kminę właśnie. 😂 No bo jeszcze 2 miesiące do terminu, ale kiedyś to trzeba zrobić. No i ciuszki/kocyki/rozki to bez problemu - będą schowane w komodzie. Ale łóżeczkowe rzeczy problem - finalnie zrobię chyba tak, że normalnie pokrowiec od materaca wypiorę i założę, i na to prześcieradło (bo materac jednak trzeba przewietrzyć wiec bedzie lezał w lozeczku), a bliżej porodu je wymienię na świeże, bo przez 2 miesiące nie ma bata, żeby to się nie przykurzyło bardziej niż bym chciała. 😂
Namisa, no właśnie ja póki co lajtowo, za co jestem bardzo wdzięczna. Czuję się lepiej niż pod koniec stycznia (wtedy 25tc), ale jednak myślę, że brak pracy i trochę tryb księżniczki tu robi swoje. 😅 Teraz to chyba najbardziej odczuwam (albo mąż 😂) ten słynny mózg ciążowy... muszę zapisywać absolutnie wszystko, inaczej zapomnę. 🙈 I po sklepie też się potrafię kręcić bez ładu i składu. 🙈 Gdzie ja ogólnie mam świetną pamięć i raczej rzadko cokolwiek notowałam, w pracy wielozadaniowej i rozproszeniowej potrafiłam funkcjonować nie wpisując rzeczy do kalendarza tylko o nich pamiętając. 😅 Ostatnio tak miałam po Covidzie. 😅
Odebraliśmy fotelik, okazało się, że ten "nasz" to nadal nie przyjechał, ale w międzyczasie ktoś nie odebrał dokładnie tego samego fotelika w interesującym nas kolorze i dlatego do nas zadzwonili. 👍
Mąż będzie bliżej porodu (może po nawet, w końcu te 3 doby to się po porodzie jest w tym szpitalu) jechał jeszcze na przeszkolenie z montażu i zapinania dziecięcia, i sklep uważa to za absolutnie standard.
Przewijak muszę wybrać, chyba Ceba mnie z tych usztywnianych przekonuje najbardziej, tylko waham się co do koloru (a i tak coś będę kłaść na wierzch w sumie), biały albo beżowy. Bo musi być nakładany na łóżeczko, nie ma miejsca na osobny. 😅Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
MalaEw ja mam tylko Medele Calmę 250 ml na ten moment. No i te Neno od laktatora. Więcej chyba nie kupuje przed porodem, zobaczę jak będzie z karmieniem piersią. Jeśli będę potrzebować więcej to mam na oku jeszcze Lansinoha, polecali nam jako spoko butelkę w fajnej cenie na szkole rodzenia. Z takich top top butelek ponoć jeszcze sprawdza się Doctor Brown's.
A-6 my już mamy 6 tych smoczków z Lovi 😆 Sama kupiłam dwa, dwa dostalismy od szwagierki i jeden ze szkoły rodzenia. Chyba muszę się wymienic na jakiejś lokalnej grupie za coś, bo nawet jeśli dziecko będzie super-ssakiem to takiej ilości raczej nie potrzebujemy 😅
Edka no właśnie tak mi się wydawało na logikę z tym oxy, ale różne wersje słyszałam. Jutro będę miała edukację przedporodową z położną w zakresie praw kobiet w ciąży, w porodzie i w połogu więc dopytam. Oczywiście jak są medyczne wskazania to inna sprawa, ale tak na wszelki wypadek - nie przemawia to do mnie. A ten Espiro niby jest przez producenta opisany jako 3w1 - dostawka, kojec i standardowe łóżeczko. Ja planuje używać najpierw jako dostawke, potem mały przejdzie do łóżeczka drewnianego a z dostawki zrobimy kojec do salonu. -
Co do indukcji - moja mama miała pierwszy poród wywoływany, gdy rodziła mojego brata. Owszem, dziecko było bardzo duże (4,5 kg) + pierwszy poród, więc z zasady dłuższy i może cięższy. Ale gdy 2 lata później rodziła moja siostrę to trafiła do szpitala w ostatnim momencie - bo nie miała pojęcia że rodzi, po prostu to były totalnie nieporównywalnie odczucia, skala bólu przy skurczach z innej planety. Wiem że czasem nie da się uniknąć indukcji z troski o dobrostan dziecka, ale odnoszę wrażenie że przy dzisiejszych sztywnych procedurach niekiedy robi się to za wcześnie dla zasady, zamiast podejść do danego przypadku bardziej indywidualnie.
dracaena lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Co do indukcji - moja mama miała pierwszy poród wywoływany, gdy rodziła mojego brata. Owszem, dziecko było bardzo duże (4,5 kg) + pierwszy poród, więc z zasady dłuższy i może cięższy. Ale gdy 2 lata później rodziła moja siostrę to trafiła do szpitala w ostatnim momencie - bo nie miała pojęcia że rodzi, po prostu to były totalnie nieporównywalnie odczucia, skala bólu przy skurczach z innej planety. Wiem że czasem nie da się uniknąć indukcji z troski o dobrostan dziecka, ale odnoszę wrażenie że przy dzisiejszych sztywnych procedurach niekiedy robi się to za wcześnie dla zasady, zamiast podejść do danego przypadku bardziej indywidualnie.
Teraz przy ostatnim dziecku dobrze pamiętam ten moment. Położyłam się spać, ale nie mogąc zasnąć kręciłam się z boku na bok. I nagle poczułam takie silne uderzenie główką w szyjkę macicy. Zaraz po tym zaczęły się skurcze.Namisa lubi tę wiadomość
-
Mała Ew, słyszałam że bambiboo są bardzo dobre (rzadko uczulają), ale drogie. My kupimy po paczce/dwóch z paru marek i będziemy porównywać.
Dracaena, to właśnie to, w jednej będzie to tańsze, w drugiej co innego, ale w sumie jakby brać pod uwagę czas stracony na porównywanie wszystkich portali i obliczanie to chyba człowiek by si nie pozbierał 😅
No to zawsze jakiś kącik dla malucha, ważne żeby wam było wygodnie 😊
Namisa, no to wam się nazbierało 😁 Daj znać jak wymienisz i na co!
Właśnie czytałam sporo opinii o UCK w Katowicach (dziewczyny ze Śląska), że bardzo często nalegają na indukcję, ale można odmówić 😉
Jutro idę na spotkanie z położną wraz z mężem,mam nadzieję, że się spisze 😁MalaEw, dracaena, Namisa lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
-
My chyba zaczniemy z Dadą (muszę poczytać
na ile te białe się roznia od zlotych) jeśli chodzi o pieluchy. Mogłabym kombinować jakieś lepsze, ale coś czuję, że finalnie najlepiej, jeśli spiszą się takie w miarę cenowo przystępne i łatwo dostępne. Bo myślałam już zamawiać jakieś fajne, a potem kminię... No tak, dupka się do dobroci przyzwyczai, a ja na każdy wyjazd będę musiała wozić ze sobą jeszcze pieluchy oprócz całego majdanu dzieciowego. 😆😂 A taką Dadę wszędzie kupię.
Mam dużą nadzieję, że nasze dziecko będzie należało do teamu bezuczuleniowego. 😅😅😅
A ile kupię... yyy, no właśnie 1-2 opakowania rozm. 1 i 2 opak. rozm. 2. Dokupić mogę pod domem, a jak nie będą ok to dopiero będziemy szukać innych. 😉 Przy czym zaznaczam, że do szpitala nie biorę ani jednej sztuki, szpital zapewnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2023, 22:35
MalaEw, A-6 lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Ja kupuje Happy z belli, ale właśnie nie wiem ile czego. Edka może Ty podpowiesz?
A-6, daj znać jak po wizycie. Ja za to jutro zaczynam szkole rodzenia, ale na pierwsze zajęcia nie biorę męża.
Namisa, 250 ml? Hm moze to i słuszne podejście, aby od razu kupić większą butlę.A-6 lubi tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Ja kupuje Happy z belli, ale właśnie nie wiem ile czego. Edka może Ty podpowiesz?
A-6, daj znać jak po wizycie. Ja za to jutro zaczynam szkole rodzenia, ale na pierwsze zajęcia nie biorę męża.
Namisa, 250 ml? Hm moze to i słuszne podejście, aby od razu kupić większą butlę.
No tak właśnie czytałam, że najlogiczniej kupić od razu większą, nie wiem na ile to prawda ale tak zrobiłam. Może gdybym kupowała jakaś tańszą niż Medele to wzięłabym mniejszą, ale szkoda mi inwestować więcej kasy w butelkę ktora za chwilę okaże się za mała.MalaEw lubi tę wiadomość
-
Ja jak na razie mam dwa opakowania jedynek - Pampers Premium Care i Huggies Elite Soft, oba po 26 sztuk. Zakładając że maluch będzie ważył przy urodzeniu około 3,5 kg i zużywał średnio 10 pampersów dziennie, to szacuję że średnio kończąc 1 miesiąc będzie już ważył ponad 5 kg. Zakładam więc że te jedynki przy dobrych wiatrach i dziecku z wagą urodzeniowa mniejszą niż 4 kg posłużą na jakieś 3 tygodnie. Czyli wychodzi 210 pieluch. Ja zdecydowałam że zostanę przy tych 52 sztukach które już mam - i tak na 99 procent ktoś coś kupi po drodze + dziecko może tez okazać się większe niż 4 kg i wtedy szybciej wyrośnie z 1 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 07:06
MalaEw lubi tę wiadomość
-
dracaena wrote:My chyba zaczniemy z Dadą (muszę poczytać
na ile te białe się roznia od zlotych) jeśli chodzi o pieluchy. Mogłabym kombinować jakieś lepsze, ale coś czuję, że finalnie najlepiej, jeśli spiszą się takie w miarę cenowo przystępne i łatwo dostępne. Bo myślałam już zamawiać jakieś fajne, a potem kminię... No tak, dupka się do dobroci przyzwyczai, a ja na każdy wyjazd będę musiała wozić ze sobą jeszcze pieluchy oprócz całego majdanu dzieciowego. 😆😂 A taką Dadę wszędzie kupię.
Mam dużą nadzieję, że nasze dziecko będzie należało do teamu bezuczuleniowego. 😅😅😅
A ile kupię... yyy, no właśnie 1-2 opakowania rozm. 1 i 2 opak. rozm. 2. Dokupić mogę pod domem, a jak nie będą ok to dopiero będziemy szukać innych. 😉 Przy czym zaznaczam, że do szpitala nie biorę ani jednej sztuki, szpital zapewnia.A-6, dracaena lubią tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Ja kupuje Happy z belli, ale właśnie nie wiem ile czego. Edka może Ty podpowiesz?
Namisa, 250 ml? Hm moze to i słuszne podejście, aby od razu kupić większą butlę.
Namisa, ja robie dokładnie jak Dracaena, zacznę od budżetowych, jak nie podpasuja to będziemy się wspinać na wyższe półki cenowe i dostępowe 😊
Na pewno jedynki na początek w naszym przypadku, lepiej kupić mniej i dokupić, choć też zależy czy szpital zapewnia jak w przypadku Dracaeny.
A apropos butelek, to dużo dobrego słyszałam o Avent, co o nich myślicie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 09:50
Namisa, MalaEw, dracaena lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
Ja dziś wizytuje o 12 i nadeszła wiekopomna chwila - zważyłam się, żeby nie doznać szoku u położnych 😆 3 kg w górę od ostatniej wizyty, czyli oficjalnie dobijam + 10 kg od początku ciąży. Pocieszcie mnie, że w 3 trymestrze te wzrosty nie będą już takie duże z wizyty na wizytę 😝
MalaEw, dracaena lubią tę wiadomość
-
A-6 wrote:Na pierwszych też byłam sama, w sumie to ona mi podpowiada kiedy dobrze żeby mąż był 😉 Powodzenia!
Namisa, ja robie dokładnie jak Dracaena, zacznę od budżetowych, jak nie podpasuja to będziemy się wspinać na wyższe półki cenowe i dostępowe 😊
Na pewno jedynki na początek w naszym przypadku, lepiej kupić mniej i dokupić, choć też zależy czy szpital zapewnia jak w przypadku Dracaeny.
A apropos butelek, to dużo dobrego słyszałam o Avent, co o nich myślicie?
A widzisz...u swojej położnej w ogóle nie będę brała męża, wspominała, że wystarczy jego obecność na niektórych zajęciach na szkole rodzenia. Zresztą wiele tematów będzie się powtarzac tu i tu
Też słyszałam wiele dobrego o Avent, aby kupić ten zestaw startowy. Jednak ta medela jest tak popularna i polecana, że sama już się zastanawiam...
Namisa, trzymam kciuki, aby Młody się ładnie ustawił do zdjęcia +10 kg to całkiem rozsadny wzrost:) u mnie jest +8.Namisa, A-6 lubią tę wiadomość
-
MalaEw dzięki 🥰 biorę sok pomarańczowy na drogę, może małego trochę fruktoza pobudzi, bo jak na razie od rana bardzo skąpo się rusza, chyba ma spanko 😁
Z tymi kilogramami to ja wiem, że to spoko wzrost, chyba mnie po prostu tempo zaskakuje 😅 Bo ostatnią wizytę miałam przecież 21 lutego, czyli wychodzi +1 kg na tydzień - jak to, skąd to 😆 -
Namisa wrote:Ja dziś wizytuje o 12 i nadeszła wiekopomna chwila - zważyłam się, żeby nie doznać szoku u położnych 😆 3 kg w górę od ostatniej wizyty, czyli oficjalnie dobijam + 10 kg od początku ciąży. Pocieszcie mnie, że w 3 trymestrze te wzrosty nie będą już takie duże z wizyty na wizytę 😝
Proszę nam pokazać piękne fotki!
Mała Ew, dokładnie, może jeszcze coś wartego polecenia jest 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 11:15
Namisa lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫