Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
dracaena wrote:Ja za to dodzwoniłam się do mojej przychodni na NFZ i: bez problemu zaszczepią mnie na krztusiec i w dodatku mają szczepionki na miejscu, tylko mam dzwonić w przyszłym tygodniu, bo jestem zdrowa, a na ten tydzień mają już full chorych i szkoda, żebym musiała wśród chorych czekać. Nie dopytałam tylko ile za szczepionkę, ale dopytam. 😄
No i nie będzie problemu z zapisaniem dziecięcia do nich po porodzie (nie są moją rejonową przychodnią, zapisać można wszędzie, ale wtedy warto zapytać, czy nie mają np. przepełnienia).
No i mam problem ze stanikami do karmienia. Zamówiłam tanie miękkie na Allegro, ale za małe i zwracam. A opinie mówią, że w większych rośnie obwód, a miseczka niezbyt - problem mam właśnie z za małą miseczką (traktuję swoj biust nadal w kategorii niewielkich i chyba błędnie 😂). Także będę szukać dalej, bo coś miękkiego na szpital potrzebuję i nie chcę zbyt dużo inwestować. 🙈
Jeśli chodzi o te miękkie to ja bardzo polecam z rossmana. Są w dobrej cenie (często jest promocja) i niezwykle wygodne. Babova i A-6, jak Wasze zdanie na ich temat?A-6 lubi tę wiadomość
-
Mała Ew, mimo że planujemy na NFZ to, dobrze mieć zaufane info, dzięki!
Namisa, haha co nie? 😂 Jak byłam młodsza często potrafiłam rozróżnić sen od nawy i np bawiłam się w nim, zmieniałam koszmar na coś dobrego, a jak się nie dało (bo nie wiem czemu czasem tak było) to się zabijałam w tym śnie 🙈
To u mnie zaś się potrafię zgubić w jednym zdaniu... Mówię coś i za chwilkę tracę wątek i pytam o czym ja mówiłam 🤦 Myślałam, że to jakoś tak później w ciąży się nasila 😅
Ja też koło 10-15 max paczek, naprawdę zaczynam podejrzewać, że to jakiś znak 🙈 Pisałam do supportu, ale ciągle to samo "taka polityka firmy, nic nie możemy zrobić" 😡
Dracaena, faktycznie fajnie by było zrobić jakieś badania jeżeli ktoś z niniejszej grupy ryzyka w rodzinie też ciężko przechodził, jest to ciekawy przypadek, choć wiadomo, lepiej by było żeby jednak nie był 🙈
U mnie z inpostem całkiem normalnie przychodzą, na drugi dzień od wysłania 🤔 Ale większość zamawiam Orlenem, bo tańsza.
U nas położna też radziła najpierw przedzwonić zapytać czy przyjmą maluszka.
Zamówiłam z shein staniki na próbę, jak dojdą dam znać jak wypadają, bo mój biust też sporo sie powiększył, mimo że nie jakoś szałowo, bo teraz noszę takie większe C. W moich przed ciążowych w każdym wypadają mi sutki, więc są niestety niefunkcjonalne. Jestem ciekawa jak będą wyglądać po ciąży i karmieniu 🥲
Mała Ew, faktycznie zapomniałam o nim, rossmanowy mi też przypasowałWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 14:28
Namisa lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
Namisa! Cudny maluch 😍
Zaintrygował mnie opis tego szpitala, w których chcesz rodzić- czy chcesz się podzielić, co to dokładnie za szpital?
Sama się zastanawiam nad takim rozpoznaniem w szpitalach, które rozważam, ale trochę nie wiem, jak się za to zabraćNamisa lubi tę wiadomość
-
Oo, sprawdzę ten Rossmannowy. Na razie kliknęłam jeszcze jedne na Allegro z innym typem rozmiarówki i ze zdjęciami w opiniach sugerującymi, że powinien się nadać. 😅 Szukam stricte na początki, szpital, później jak karmienie wypali to będę szaleć z czymś ładniejszym. 😅
A-6 niby tak, tylko raczej nie ma takich badań, które mogłabym zrobić i nie bardzo widziałabym cel, bo przynajmniej na ten moment ciezko powiedziec, czy dałoby sie temu zapobiec + szczesliwie medycyna umiała mnie wyleczyc (lekami na totalnie inne schorzenia, musialam podpisywac zgody na podanie). Byłam perfekcyjnie zdrowa (ja rzadko choruję w ogólności), dopóki Covid mnie nie zmiótł. 😅 Moja reakcja w Covidzie też była wymierzona przeciwko własnym tkankom, bo tym jest burza cytokinowa. Trochę podobnie jak choroby autoimmunologiczne, typu Hashimoto, gdzie organizm walczy sam ze sobą. Naukowcy z tego co wiem interesują się tematem tego, czemu jedni przechodzą Covid łagodnie, a inni nie, i właśnie chyba gdzieś tam jest poruszona kwestia autoprzeciwciał przeciw interferonom, które mogą wywołać burzę cytokinową. U młodych ludzi to 0,5% przypadków, ale skala rośnie z wiekiem, co ciekawe.👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Idawoll wrote:Namisa! Cudny maluch 😍
Zaintrygował mnie opis tego szpitala, w których chcesz rodzić- czy chcesz się podzielić, co to dokładnie za szpital?
Sama się zastanawiam nad takim rozpoznaniem w szpitalach, które rozważam, ale trochę nie wiem, jak się za to zabrać
❤️ Jasne, chodzi dokładnie o Powiatowu Szpital Specjalistyczny w Stalowej Woli, woj. podkarpackie. Fundacja Rodzić po Ludzku wyróżniła go jako jedną z 3 najlepszych porodówek w województwie w 2022 roku, obok Ojca Pio w Przemyślu i SPZOZ w Lubaczowie. Do Stalowej Woli mam zdecydowanie najbliżej, niestety mój Rzeszów miasto innowacji 😅 dużo dalej w rankingu. Moja szkoła rodzenia organizowała jakiś czas temu szkolenie dla położnych z regionu dot. pozycji werykalnych i sposobów łagodzenia bólu - i tak jak położnych z naszych lokalnych szpitali była garstka albo w ogóle brak, tak ze Stalowej Woli - cały personel 😁 Ogólnie okoliczne mniejsze porodówki widać że mocno się rozwijaja, a wielkie szpitale wojewódzkie mam wrażenie lecą na ilość, mniej na jakość 😐
Mnie właśnie ostatecznie przekonały namowy moich położnych mówiących o tej porodówce, ten ranking, fakt że ostatnio oddział dostał 2 stopień referencyjnosci (wcześniej mieli 1, co mnie leciutko niepokoiło) a już chyba ostatecznie skusiły mnie ich social media, mega transparentność w pokazywaniu swojej pracy, publikacja comiesięcznych statystyk CC, SN, nacięć i pęknięć krocza, ilość procentowa immersji wodnej itp. No i fakt że proszą pacjentki o napisanie opini po porodzie, które regularnie publikują na fanpage'u. Od tego bym właśnie na twoim miejscu zaczęła rozpoznanie - poczytanie statystyk Rodzic po ludzku, poszukanie fanpage'ów, pisanie maili czy dzwonienie do wybranych szpitali z prośbą o możliwość zobaczenia oddziału - im większa otwartość tym dla mnie zdecydowanie green flag 🟩🟩🟩Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 15:14
Idawoll lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:❤️ Jasne, chodzi dokładnie o Powiatowu Szpital Specjalistyczny w Stalowej Woli, woj. podkarpackie. Fundacja Rodzić po Ludzku wyróżniła go jako jedną z 3 najlepszych porodówek w województwie w 2022 roku, obok Ojca Pio w Przemyślu i SPZOZ w Lubaczowie. Do Stalowej Woli mam zdecydowanie najbliżej, niestety mój Rzeszów miasto innowacji 😅 dużo dalej w rankingu. Moja szkoła rodzenia organizowała jakiś czas temu szkolenie dla położnych z regionu dot. pozycji werykalnych i sposobów łagodzenia bólu - i tak jak położnych z naszych lokalnych szpitali była garstka albo w ogóle brak, tak ze Stalowej Woli - cały personel 😁 Ogólnie okoliczne mniejsze porodówki widać że mocno się rozwijaja, a wielkie szpitale wojewódzkie mam wrażenie lecą na ilość, mniej na jakość 😐
Mnie właśnie ostatecznie przekonały namowy moich położnych mówiących o tej porodówce, ten ranking, fakt że ostatnio oddział dostał 2 stopień referencyjnosci (wcześniej mieli 1, co mnie leciutko niepokoiło) a już chyba ostatecznie skusiły mnie ich social media, mega transparentność w pokazywaniu swojej pracy, publikacja comiesięcznych statystyk CC, SN, nacięć i pęknięć krocza, ilość procentowa immersji wodnej itp. No i fakt że proszą pacjentki o napisanie opini po porodzie, które regularnie publikują na fanpage'u. Od tego bym właśnie na twoim miejscu zaczęła rozpoznanie - poczytanie statystyk Rodzic po ludzku, poszukanie fanpage'ów, pisanie maili czy dzwonienie do wybranych szpitali z prośbą o możliwość zobaczenia oddziału - im większa otwartość tym dla mnie zdecydowanie green flag 🟩🟩🟩
Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź ❤️
Ja mam taki dylemat między Elblągiem (szpital wojewódzki) a Malborkiem (ten od dłuższego czasu jest w rankingu rodzić po ludzku w pierwszej dziesiątce szpitali w Polsce).
Oba są dość daleko, a i tak to dwa najbliższe od mojego miejsca zamieszkania.
Elbląg to dość duży szpital, z tego co słyszałam ma opinię „taśmówki”, wiele kobiet nie jest zadowolona, ale ma I stopień referencyjności.
Malbork natomiast cudowne opinie, widać ich w social mediach, ale III stopień.
Skorzystam z Twoich podpowiedzi, skontaktuję się z jednym i drugim, zobaczę jaka będzie reakcjaNamisa lubi tę wiadomość
-
Idawoll wrote:Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź ❤️
Ja mam taki dylemat między Elblągiem (szpital wojewódzki) a Malborkiem (ten od dłuższego czasu jest w rankingu rodzić po ludzku w pierwszej dziesiątce szpitali w Polsce).
Oba są dość daleko, a i tak to dwa najbliższe od mojego miejsca zamieszkania.
Elbląg to dość duży szpital, z tego co słyszałam ma opinię „taśmówki”, wiele kobiet nie jest zadowolona, ale ma I stopień referencyjności.
Malbork natomiast cudowne opinie, widać ich w social mediach, ale III stopień.
Skorzystam z Twoich podpowiedzi, skontaktuję się z jednym i drugim, zobaczę jaka będzie reakcja
Wybór wydaje się prosty. Malbork - cudne opinie i III stopień referencyjnosci. Czego chcieć więcej? -
MalaEw wrote:Wybór wydaje się prosty. Malbork - cudne opinie i III stopień referencyjnosci. Czego chcieć więcej?
-
Idawoll wrote:Sprawdziłam jeszcze raz. Ja to zawsze mylę - jest odwrotnie Malbork ma I stopień - ten najniższy. A Elbląg najwyższy 🫣
Wiesz...jeśli ciaza będzie fizjologiczna, to ja bym i tak brała ten Malbork, ale warto zadzwonić, pojechać i obejrzećIdawoll lubi tę wiadomość
-
Idawoll ja bym na Twoim miejscu wybrała Malbork tak czy inaczej, jeśli tylko ciąża byłaby niepowikłana. Czułabym się po prostu paradoksalnie bezpieczniej w miejscu w którym wiem, że tylu kobietom przede mną udało się dobrze przejść poród - na tyle, że jest to jedna z lepiej ocenianych porodówek w Polsce. Bezdyskusyjnie gorzej jechaloby mi się do miejsca z renomą tasmowki - sama z tego powodu zrezygnowałam z porodówki blisko domu, z 3 stopniem ref. Nawet jeśli udałoby mi się trafić na fajny personel, to ta psychiczna blokada niestety dużo złego może zrobic dla samej akcji porodowej.
Jeśli są jakieś powikłania na etapie ciąży no to wtedy oczywiście inna sprawa. Musisz sobie sama w sercu rozważyć gdzie Cię bardziej ciągnie, co Ci podpowiada intuicja, na myśl o porodzie w jakim miejscu czujesz spokój - jeśli referencyjnosc w rozrachunku okaze się kluczowa dla Twojego poczucia bezpieczeństwa to też śmiało na to postaw. Najważniejsze żebyś Ty czuła się z tym wyborem w pełnej zgodzie ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 17:16
Idawoll lubi tę wiadomość
-
Btw zamawialyscie już koszule do porodu? Ja dzisiaj robiłam wielkie ciążowe zamówienie tekstyliowe, bo powoli już kończy mi się zestaw ubrań w które się mieszczę 😅 Jak dotąd nie kupiłam w sumie nic stricte dla ciężarnych, więc chodzę w 2 parach leginsow na zmianę i jednych dresach + sukienki. Grunt że góry pasują 😁 No więc kupiłam z H&M 2 staniki do karmienia, jakieś majtki z linii ciążowej, rajstopy ciążowe (w końcu! Bo moje aktualne już mnie doprowadzaja do szaleństwa), dżinsy i jakies spodnie materiałowe. Do tego na fali wzięłam dwie koszule poporodowe od Mamy Ginekolog i majtki na połóg.
No i mam zagwostkę z tymi koszulami, bo dwie na salę i potem do życia w połogu mi spokojnie wystarczą, ale chciałabym coś tańszego do samego porodu, czego nie będzie mi szkoda wyrzucić w razie zniszczenia. Przeglądam na allegro i wszystko to jakieś takie krótkie się wydaje, albo kolory nie te, albo znowu w recenzjach info że materiał prześwituje a ja jednak chciałabym się czuć komfortowo. Macie może coś na oku w takiej bardziej przystępnej półce cenowej? 🤔 -
Serce podpowiada mi właśnie Malbork - bardzo ważna jest dla mnie ciepła atmosfera i wspierająca położna. Wiem, że nerwowa i nieprzyjemna osoba mogłaby pogorszyć sprawę, ja się wtedy bardzo spinam, panikuję.
Pozostaje zatem trzymać kciuki, by ciąża dalej była niepowikłana, jak jest teraz ☺️
Dzięki dziewczyny za rady 😘Namisa lubi tę wiadomość
-
Namisa nie pomogę z koszula do porodu (nie kupuję), ale pytanie za 100 pkt: jak dobieralas rozmiar majtek poporodowych u mamyginekolog? 😅👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Namisa, ja zamówiłam jedna z 5.10.15 i druga chce zamówić z dolce sonno. Do porodu już mam taką stara, która później planuje właśnie wyrzucić.
Mam wyniki krzywej. Kamień z serca....na czczo 83, po 1 godz. 108, a po 2 godz. 111. Chyba dobrze co?
Edit: dlaczego po 2 h, mam wyższa niż po 1 h 🧐Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 19:41
dracaena, Madziq6 lubią tę wiadomość
-
Ja mam 1 poporodową z Dolce Sonno (Arica) i naprawdę jest krótka, uprzedzam. Mam 166 i uważam, że będzie dla mnie dość mało komfortowa. I ogółem akurat ta faktycznie na zdjęciach wygląda na krótką, ale inne, które wyglądają na dłuższe mają czasem raptem 3cm długości tylko więcej (wiec nadal sa krotkie, zdjecia wg mnie producent ma mylące). Także patrzcie na wymiary. Ja swoją zostawiam, bo dorwałam ją na Vinted.
Ale zdecydowanie Dr Nap lepiej wypada dlugosciowo wg mnie. 🙂MalaEw lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
dracaena wrote:Ja mam 1 poporodową z Dolce Sonno (Arica) i naprawdę jest krótka, uprzedzam. Mam 166 i uważam, że będzie dla mnie dość mało komfortowa. I ogółem akurat ta faktycznie na zdjęciach wygląda na krótką, ale inne, które wyglądają na dłuższe mają czasem raptem 3cm długości tylko więcej (wiec nadal sa krotkie, zdjecia wg mnie producent ma mylące). Także patrzcie na wymiary. Ja swoją zostawiam, bo dorwałam ją na Vinted.
Ale zdecydowanie Dr Nap lepiej wypada dlugosciowo wg mnie. 🙂
Jaki masz rozmiar tej koszuli? Ja chce kupić Romę, rozmiar XL ma 100 cm dl więc przyzwoicie. -
Hej dziewczyny to znowu ja z doskoku🤗u mnie to co zawsze lekarz goni lekarza. Aleeee już wiem że 29 mają stawiam się w szpitalu a 30 mam rozwiązanie 😍jejku to się wydaje takie nie realne że za 2,5 miesiąca malutka będzie na świecie!😱
Co tydzień mam jakiś lekarzy, w sobotę byłam na warsztatach w szpitalu czyli czyt. USG przy masie innych lekarzy trafiłam na lekarza który tylko mnie nastraszył i nic więcej 🙄powiedział że mała będzie mieć wycinane plucko i odrazu przewieziona do innego szpitala 🙄wczoraj miałam konsultacje u ordynatora u nas w szpitalu. Powiem wam że człowiek przecudowny wytłumaczył nam wszystko uspokoił i dał otuchy🤗Wyznaczył mi już termin Cięcia właśnie na tego 29maja bo oni muszą być gotowi na każdą ewentualność związana z małą. Ja się mam nadal oszczędzać i w sumie to robię przez co jestem ciągle uziemiona prawie w domu😌muszę wkoncu zacząć ogarniać wyprawkę bo niemamy praktycznie nic ale tez wiem że ,a dużo rzeczy nie potrzebuje jedynie higieniczno-kosmetyczno-apteczne i parę ubranek z krótkim rękawem bo reszta dzieci mam z zimy a ta będzie z lata 🤣Wózek zamówimy dopiero na początku maja bo i tak nie prędko go użyjemy. A resztę rzeczy mam po starszakach. Co tydzień wizyty u jakiegoś lekarza i tak do końca ciąży 😌ale wam życzę zdrówka dużo i oby dzieciaczki zdrowo się rozwijały 😍dracaena, Namisa, Babova lubią tę wiadomość
-
Dracaena coś tam starałam się oszacować z tabeli rozmiarów, zmierzyłam brzuch i teraz w najszerszym miejscu mam 99 cm. Rozmiar M w pasie ma 110, zakładając że brzuch po porodzie będzie jeszcze przez jakiś czas spory to stwierdziłam że M będzie spoko, bo L ma już 120 cm w najszerszym miejscu i to mi sie wydaje jednak za dużo.
MalaEw kupiłam Franię i jakąś no-name w kolorze Khaki, obydwie M. Długość Frani 102, długość tej drugiej 108 cm.dracaena lubi tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Jaki masz rozmiar tej koszuli? Ja chce kupić Romę, rozmiar XL ma 100 cm dl więc przyzwoicie.
M Zależy od wzrostu mocno. Dr Nap na tyłku (mam tę dłuższą z tylu) sięga mi prawie kolan i to jest super opcja dla mnie pod kątem nieświecenia niczym nikomu. 😂 No i uwaga na kurczliwość bawełny, piszą o 4 do 8% kurczenia po praniu.
Madziq pomijając niemiłego lekarza to super, że ogółem dobre wieści ☺️ Trzymamy kciuki 💚💚💚🍀🍀🍀
Dziewczyny- ten moment kiedy człowiek ogląda tutoriale jak złożyć prześcieradło z gumką 🙉😂 To tylko z powodu dziecka, naprawdę. 😂 Nasze wrzucam jak leci do szafy. 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 20:14
Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
MalaEw wrote:Namisa, ja zamówiłam jedna z 5.10.15 i druga chce zamówić z dolce sonno. Do porodu już mam taką stara, która później planuje właśnie wyrzucić.
Mam wyniki krzywej. Kamień z serca....na czczo 83, po 1 godz. 108, a po 2 godz. 111. Chyba dobrze co?
Edit: dlaczego po 2 h, mam wyższa niż po 1 h 🧐
Oo to spojrze może na te 5-10-15, dzieki 👍 Co do krzywej - chyba taka nieznaczna różnica między jednym a drugim wynikiem jeszcze nie niepokoi, ale fakt - w teorii po dwóch godzinach powinno być niżej niż po 1. Myślę że nie będzie miało to większego znaczenia diagnostycznego, ale podpytaj lekarza 😉