Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
Babova oo no tak, to bawcie sie dobrze w trójkę na weselu, nawet jeśli będzie krótko to zawsze to nowe wspólne doświadczenie! ❤️
Jeju spanko do 10, zazdro! U mnie mały o 6 ma już oczy jak 5 złotych i zaczyna mu się to najdłuższe okno aktywności, nie chce zasnac za nic, nawet po karmieniu. Zwykle dopiero po kolejnym karmieniu po 9 chce zasnąc, a mi szkoda tego czasu kiedy jest taki spokojny i moge wtedy najwiecej ogarnac. Wiec wstajemy jak te ranne ptaszki 😁
Mi właśnie ciezko sie powstrzymać od sprzątania, szczególnie rano gdy jeszcze mam więcej sily - to była zawsze moja mała fiksacja, a w ciąży to już w ogóle miałam w domu najczyściej w życiu, bo i czasu najwięcej ever I teraz ciezko mi sie przestawic na to ze nie zawsze mam czas zeby od razu posprzątać po jedzeniu, odkurzyc dwa razy dziennie (przy moich futrzakach to must have) itp. Ale staram sie ogarniczac swoj perfekcjonizm i maz przejal wiekszosc moich dotychczasowych obowiazkow - choć nie robi tego tak dokladnie jak ja bym to zrobiła 😅 Ale staram sie czilować bo takiej organizacji jak wczesniej to przez jakis czas sila rzeczy byc nie moze 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 18:40
-
My po wizycie u pediatry i na te chwilę jestem zadowolona. Bardzo sympatyczna, ogarnięta kobieta i na ile można to wyłapac po pierwszej wizycie zapoznawczej - z aktualną wiedzą. Zaleciła Biogaię i Espumisan na brzuszek wiec wdrażamy. Na szczepienie umówieni jesteśmy na 17 sierpnia i zdecydujemy się chyba ostatecznie na 6w1 + pneumokoki a potem na kolejnej wizycie meningokoki.
A Gabryś waży nam dokladnie 4,5 kg 🫣😁 Czyli wzrost pół kilo na tydzień sie utrzymuje. Kiedy to zwalnia? 🤣dracaena, Babova, MalaEw lubią tę wiadomość
-
Super Namisa. 🙂 Po 3 miesiącu dzieci powinny zwolnić z przyrostami. 😅 My naszą musimy zważyć w sumie, choć pewnie przed szczepieniem też ją zważą.
My też BioGaię wdrażamy, od dziś, za radą CDL. Ceny w stacjonarnych aptekach czegokolwiek to dramat.
I też chcemy 6w1 jednak raczej... I myślę, że rozszerzone pneumokoki, jak będą mieli na stanie. No i rota oczywiście.
Mi się udało ogarnąć posiew mleka w Medi, fajnie wyszło, bo pani położna na miejscu od razu pobrała - czekam na wyniki. Miałam już wizję wożenia na drugi koniec miasta próbki i kombinowania (to badanie jest jakieś tajne przez poufne, ciężko cokolwiek znaleźć na stronach diagnostyki czy alabu), a udało się przy okazji wizyty u internisty (ciekawostka, pani dr mi nie tylko pouciskała, ale też osłuchała brzuch i stwierdziła, że ładnie 😅). Jutro robię już morfo i crp popołogowe (kiedy to minęło!) i muszę zadzwonić się do gina umówić na przyszły tydzień.Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Hej dziewczyny myśmy mieli dziś pierwsze szczepienia o matulu jak malutka płakała tak mi było jej żal...😭miała pneumokoki 13 coś tam, do wypicia na rotawirusy,WZW i szczepinionke sanepidowska. Calutki dzień spala, niemiala temp dopiero pod wieczór dostała ale za to jak się obudziła to płakała niemożliwie widać że sobie o tym przypominała 😭😭😭za nóżki niedaje się dotknąć widać że boli ją to 😥malutka waży 3620g przyrost 120g w ciągu tygodnia, trochę malutko ciągle utrzymuje się na dolnym centylu ale lekarka mówi że taka jej uroda, już w brzuszku ciągle była na dolnym centylu ehh. Dostaliśmy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej termin na listopad czyli norma....mamy zrobić badanie moczu i mamy skierowanie do poradni nefrologicznej z racji jej powiększonej miedniczki. Ciekawe na kiedy termin 🥴do tego średnia córka ma zapalenie spojówek więc siedziałam dziś w domu z całą 4 co było mega wyzwaniem 🙈
U mnie dziś minelo 6 tyg od porodu więc można rzec połóg zakończony 🎉🙈🤣MalaEw, Namisa lubią tę wiadomość
-
Namisa, pół kilo w tydzień? Toż to będzie zapasnik sumo 😲😆 To mój najstarszy też miał duże przyrosty na cycu. O ile pamiętam, to półtora kilo mu przybyło między pierwszą wizytą patronażowa u pediatry a kolejną na szczepienie. Ale to było jakieś 5 tyg różnicy, więc i tak mniej niż 500g na tydzień. Nie no, ty tu Namisa rządzisz 🙈
Namisa lubi tę wiadomość
-
Dracaena oo tak, dziś zapłaciłam stacjonarnie 56 zł, dwa razy tyle praktycznie co w internetach🫣
A no tak, i rotawirusy oczywiście my też, zapomniałam o nich. Super że udało się sprawnie ogarnąć ten posiew, kciuki za wyniki 🤞
Madziq ooo biedactwo Każdy maluszek musi przez to przejść, ale jednak serce cierpi. Oby to było chwilowe i w oby kolejnych dniach mała czuła się już dobrze ❤️ Zdrowka tez dla wiekszej córci i gratki z okazji zakończonego połogu! 😁
Edka noo, powiem ci ze mnie zastanawiaja te przyrosty, czy to taka uroda czy jednak dostaje trochę ponad zapotrzebowanie... jakoś dwa razy tyle 🤣 Ograniczać mu oczywiście nie będę, ale przy takim futrowaniu to i chyba brzuch moze byc trochę bardziej obciążony.dracaena lubi tę wiadomość
-
Namisa, niczym się nie martw. Nim się obejrzysz, to będzie chuderlak. Poczekaj aż zacznie raczkować i biegać. To mój starszak był taką kluską, a teraz tylko skóra i kości
Namisa lubi tę wiadomość
-
Hej hej, ja się witam z totalnego nieogarniecia 🤣 Ledwo wyrabiam z posprzątaniem wieczorem po całym dniu, bo mój synek kocha bycie na rączkach i nienawidzi swojego lozeczka 🤣
Jak się czujecie? Jak wasze maluchy?
U nas wszystko zależy od dnia. Są takie dni, że pięknie śpi między jedzonkiem, budzi się co te 2-3h na karmienie i jest turbo spokojny, a są takie dni, jak wczoraj, gdzie już nie wiedziałam, jak się nazywam, praktycznie calutki dzień noszenia na rekach, karmienia i bujania, bo młodemu ewidentnie coś dolegało 🥺 Psychicznie mnie to dużo kosztuje, bo mi serce pęka, jak on tak płacze, a ja nie mogę nic z tym zrobić i mu pomoc.
Ja już fizycznie po cc wydobrzałam, rana już nie boli, czasem lekko gdzieś pociągnie, ale to nie ból, raczej dyskomfort. Dzisiaj cały dzień jesteśmy z małym sami, ale od jutra mąż ma tydzień urlopu i jestem tym zachwycona! Spędzimy cały ten czas razem, w dodatku na wsi u rodziców, więc będzie dużo siedzenia na zewnątrz z wózeczkiem z ogródku ❤️
Próbuje również nas spakować na tydzień i powiem Wam, że pakowanie noworodka to jest jakiś koszmar, totalnie nie wiem, ile czego mam wziąć, niby w razie czego możemy coś wyprać, ale wiadomo, ze wolałabym być przygotowana na każdą ewentualność.MalaEw lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Edka, to fakt - jak się wda w męża (a na razie wizualnie to jest bardziej jego kopia, siebie w nim niespecjalnie widze) to raczej będzie chuderlakiem 😆
A właśnie, do kogo są podobne Wasze dzieciaczki? Widzicie już jakieś podobieństwo? Ja wyciągnęłam nasze zdjęcia z okresu niemowlęcego i wszystko wskazuje na to że jednak wizualnie syn wdal sie w tatę 😁 Może tylko ma trochę ciemniejsze włosy - i widzę że stopniowo mu ciemnieją z kazdym tygodniem. Jeszcze pytanie jakie ostatecznie okaże się mieć oczy - jeśli ciemne to moje geny wygrały, jeśli jasne to jednak męża 😅
Babova u nas też dni są różne, jednego dnia mały jest bardzo spokojny i odkladalny, innego potrzebuje więcej tulenia i marudzi gdy odłożę go do kosza mojzesza - i widze juz ze to zalezy od jego brzuszka. Dzisiejsza noc za to była bardzo fajna, dwie pobudki tylko i to takie krótkie i sprawne - i pospalismy do 8, a to jak na możliwości mojego syna bardzo późno 🤣 Współczuję wczorajszego gorszego dnia i tule ❤️ Najgorsza katorga patrzeć jak sie dziecko meczy, kiedy trudno mu pomóc. Ale trzeba myśleć o tym tak, że to noszenie i tulenie to jest właśnie najlepsza pomoc jaką możemy naszym maluchom zapewnić i one więcej nie potrzebują 🤗 Oo, to miłego urlopu, wypoczywajcie! 😍 A pakowania to sobie nawet nie wyobrażam hah 😆
Ja dzisiaj pierwszy raz wyszłam sama 😁 Bez ekscesów, bo tylko do galerii, polazic po Rossmannie i kupić trochę warzyw i owoców na targu, ale jednak 😆 Wychodzę co prawda prawie codziennie sama na spacer z psem, ale tak wśród ludzi to inaczej 🤣 Mały mial odmrożone prawie 100 ml mleka (sporo więcej niż powinien zjeść na jeden posiłek), zjadl wszystko. Dodatkowo teraz jak wróciłam to było mi trochę "ciezko na cycu", przystawiłam, zjadl niemało i nawet nie ulał 😅 Żarłok mi się trafił koncertowy.
Dobrego dnia! ❤️MalaEw lubi tę wiadomość
-
Babova wrote:
Próbuje również nas spakować na tydzień i powiem Wam, że pakowanie noworodka to jest jakiś koszmar, totalnie nie wiem, ile czego mam wziąć, niby w razie czego możemy coś wyprać, ale wiadomo, ze wolałabym być przygotowana na każdą ewentualność.Namisa, MalaEw, Babova lubią tę wiadomość
-
Dobre wiadomości u Was! Babova, upały też nie pomagają naszym bobasom...powodzenia Wam w pakowaniu! To dla mnie wyższy level, bo mi na spacer ciężko się ogarnąć 😂
My dziś kończymy 6 tygodni, teoretyczny koniec pologu, ale tego tak nie odczuwam. Blizna całkowicie się zagoiła, w przyszłym tyg idę do ginekologa i fizjo. Pragnę już wrócić do ćwiczeń, bo fatalnie czuje się w swoim ciele. Zleciało ok 13 kg, ale jakąś taka opuchnięta jestem....wiotka skóra, nadal wystający brzuch i cellulit na udach 🤦♀️ udało mi się jedynie uniknąć rozstępów.
Jak Wasze samopoczucie?
Mój Franuś też uwielbia być na rączkach. Skubany nawet jak w trakcie snu zostaje odłożony do huga, to od razu się drze 🙃
No i ma spory apetyt, w dzień przybiera średnio 50-80 g, ale to akurat mnie cieszy. Gorzej, że lubi jeść co 1 -1,5 h, dlatego wyjście gdzieś na dłużej odpada, bo nie lubię dawac mu mleka z butli. Boję się zaburzyć laktacje, choć my jyz chyba mamy stabilizację.
Jutro idziemy na imprezę urodzinową do knajpy, to będzie wyzwanie 😂 przerabiałam już karmienie w aucie, parku, stacji benzynowej i poczekalni u lekarza, więc nic nie jest nam straszne 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 13:41
Namisa, Babova lubią tę wiadomość
-
MalaEw to miłej imprezki jutro! ☺️ Oj mi też się już marzy powrót do ćwiczeń, jakaś joga chociaż Przyzwyczaiłam się do ćwiczeń przez okres ciąży, na koncowce to juz malo co innego robilam 😅 Zostało mi te 6 kg na plusie - lubię swoje ciało po ciąży ale jednak bardziej "swojo" bym sie czula jakby troche jeszcze ze mnie zeszlo. Z drugiej strony czytalam gdzies ze lepiej mieć te kilka kilo więcej - ma to być korzystne w okresie potencjalnych kryzysow laktacyjnych, ponoc łatwiej z nich wyjsc gdy organizm ma takie energetyczne rezerwy 🤔
Moja szkoła rodzenia ruszyła z zajęciami pilates dla kobiet po ciąży - zaczynają się 11 lipca, dla mnie to jeszcze za wcześnie ale w sierpniu chyba rozważę zapisanie się. Te dwie godzinki dla siebie w tygodniu bardzo dobrze podziałają mi i na głowę i na ciało, a jako ze mąż w domu i moze zorganizowac sobie prace tak zeby w tym czasie zająć się małym, to będę korzystać. No i może poznam się z jakimiś mamuśkami z mojej okolicy 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 14:45
MalaEw lubi tę wiadomość
-
Kobietki a jak rozwiazujecie wlasnie plany takich wyjsc na joge czy gdzies do sklepu? Planujecie odciagac laktatorem? sa jakies wskazowki jak zaczac?Stwierdzone pcos.
💔 czerwiec 2021, ciaza naturalna
Starania na powaznie od maja 2022
Termin: 21.06 chlopak 🥰
Polowkowe: 01.02 (pepowina dwunaczyniowa) -
Basniowa wrote:Kobietki a jak rozwiazujecie wlasnie plany takich wyjsc na joge czy gdzies do sklepu? Planujecie odciagac laktatorem? sa jakies wskazowki jak zaczac?
Ja planuje nakarmić tuż przed wyjściem i tuż po. U mnie zajecia maja trwać 60 minut + dojazd, więc liczę z zapasem te dwie godziny. Karmie średnio co 2,5 więc odciągać nie będę. Gdy już zacznę wychodzić gdzieś bez malucha na więcej niż te 2-3 godziny, to pewnie będę odciągać w czasie w którym bym miała normalnie nakarmić. U mnie odciągnięcie 80-100 ml to bylo tydzien temu kiedy ostatnio odciagalam max 10 minut, więc do ogarnięcia nawet w trakcie jakiegoś wyjścia z koleżankami 😆 Ale jak na razie nie zapowiada się na większe samodzielne wyjścia i też w sumie nie czuje jeszcze takiej potrzeby, więc to temat na przyszłość 😁Basniowa lubi tę wiadomość
-
MalaEw, Ty to jesteś już karmieniowe guru, wiesz tyle i doświadczyłaś tyle, ze hoho!
Baśniowa, my np jutro idziemy we trójkę na wesele - mam w planie normalnie Benia nakarmić, ale w razie czego odciagnelam tez trochę mleka i zamrozilam, wiec mam zapas, wezmę ze sobą, gdyby mi się nie chciało karmić w pokoju nowożeńców, bo tylko tam będę mogła 🤣
Co ciekawe, wyobraźcie sobie, ze nie jestem w stanie już nakarmić młodego spod pachy, bo pojawił mi się jakiś mega mocny wypływ i za każdym razem mi się chłopak krztusi 🫣 Więc biologiczna ogarnięta już w stu procentach, sytuacja mnie zmusiła 🤣
Namisa, no u nas spanko jest tylko na mnie, chusta teraz trochę nas ratuje, ale ogólnie jest słabo z odkładaniem. Ale widocznie potrzeba mamy jest ogromna - cóż, kiedyś za tym zatęsknię!Basniowa, Namisa, dracaena lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 3.10. – 399,130
👩 27 l.
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
edka85 wrote:Ja za półtora tygodnia też wyjeżdżam nad jezioro i czeka mnie pakowanie całej czwórki. To będzie hard 😆
Tego to sobie totalnie nie wyobrażam, ja mam wrażenie, ze pół szafy wzięłam 🤣MalaEw lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 3.10. – 399,130
👩 27 l.
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Ola, proszę Cie 😂 taki ze mnie guru, że Młody od rana wisi na cycu 😂😂
Ja jak Gdzieś wychodzę (a wychodze, bo inaczej bym zwariowała) to staram się go nakarmić pod korek, a tata ma w zamrażarce zapasy mleka z kolektora. Choć staramy się tego unikać jak ognia, by dawac mu butlę.
I zazdraszczam tego wesela, pobawisz się, potańczysz ❤️Babova lubi tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Ola, proszę Cie 😂 taki ze mnie guru, że Młody od rana wisi na cycu 😂😂
Ja jak Gdzieś wychodzę (a wychodze, bo inaczej bym zwariowała) to staram się go nakarmić pod korek, a tata ma w zamrażarce zapasy mleka z kolektora. Choć staramy się tego unikać jak ognia, by dawac mu butlę.
I zazdraszczam tego wesela, pobawisz się, potańczysz ❤️
Gdyby nie Ty, to nie miałabym nawet połowy tego spokoju w kp, który teraz w miarę osiągam 🫣❤️
Nie dziwie się! My już podawaliśmy butle, więc i tak już ją zna, ale na szczęście (albo czasem i nie) zdecydowanie woli cyca, czasem nawet butli nie tknie, a cyca chętnie 🤣 No i teraz staram się już nie dawać, jedynie właśnie w przypadku takim jak jutro, gdyby trzeba było to podam. Choc liczę na karmienie 😄
MalaEw lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 3.10. – 399,130
👩 27 l.
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Dziękuję ❤️
Młody już pił z butli, więc wie jak to jest. Nie ma w tym nic złego, właśnie w takich ciężkich przypadkach, choć to ostateczna ostateczność 😂 bawcie się dobrze i wysyłaj fotki ❤️Babova lubi tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Dziękuję ❤️
Młody już pił z butli, więc wie jak to jest. Nie ma w tym nic złego, właśnie w takich ciężkich przypadkach, choć to ostateczna ostateczność 😂 bawcie się dobrze i wysyłaj fotki ❤️
Wyśle Wam jutro, jak ubrałam mojego dżentelmena 😄 Wiecie, co mnie najbardziej jara w tym weselu? Ze podadzą mi obiad pod nos i nie będzie trzeba nic przy nim robić 🤣MalaEw, Namisa, dracaena lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 3.10. – 399,130