Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dracaena, nie wiem, na razie staramy się znaleźć przyczynę
Dobrze, że kupki wróciły do normy:) tak naprawdę to naszym niemowlakom może dolegac wiele rzeczy, nawet tych których się nie spodziewany. Niestety nie mogą powiedzieć co ich boli:( po dzisiejszej wizycie stwierdzam, że im bardziej drążysz tyn więcej zmartwień...no ale, rodzice zrobią wszystko, by pomóc swojemu dziecku.
Powodzenia jutro na szczepieniu! Bardzo boję się tego naszego, choć ja dla usmierzenia bolu planuje Franka karmić w tym czasie.
Nosimy rozmiar 62 i 68, w zależności od firmydracaena lubi tę wiadomość
-
Też tak mam. Plus wykluczające się rady specjalistów. 😅 Teraz jak popieprzeni obserwujemy tę asymetrię po wizycie u fizjo, a podejrzewam, że skoro to w sumie normalne to do trzeciego miesiąca powinno się naprostowac, i to co robimy na pewno pomaga (nie szkodzi przynajmniej), ale pewnie razem z rozwojem i nabywaniem umiejętności też by zniknęła. 😅
Nas stresuje to kładzenie na brzuszku, cały czas mi się wydaje, że za rzadko ja kladziemy (a wszyscy podkreslaja jakie to wazne), ale ona nie lubi i to serio czasem wyzwanie. A w biologicznej pozycji gdzie też przecież leży na brzuchu lubi się karmić - i normalnie mi dzwiga glowke. Jeszcze na klacie u taty względnie jest spoko. Na macie dopóki stwierdza, że odpoczywa i głowy nie podnosi, a jak nie ma już co oglądać to krzyki i płaczki przy zmianie strony, tylko czasem się udaje względnie bez nerwow. Macie jakieś patenty na brzuszkowanie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 13:31
MalaEw lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Odnosnie nereczek Madziq my tez mielismy ten problem.. w szpitalu powiedziano nam ze jestvok a terqz mielismy kontrole i niestety znow powiekszone - 8/9 mm w wymiarze ap. Mamy teraz zrobic mocz i umowic sie do nefrologa i poradni..
Odnosnie zasypiania w nocy.. to jak kladziecie dwoje pociechy? Przy sobie w lozku? Do lozeczka? Na bok na plecki?Madziq6 lubi tę wiadomość
Stwierdzone pcos.
💔 czerwiec 2021, ciaza naturalna
Starania na powaznie od maja 2022
Termin: 21.06 chlopak 🥰
Polowkowe: 01.02 (pepowina dwunaczyniowa) -
Dracaena czyli jednak czas jest często najlepszym lekarstwem! 🙌 W sumie ile nas tutaj jest tak wszystkie nasze dzieciaki maja mniejsze czy większe problemy brzuszkowe, bardziej czy mniej przejściowe. Taka "uroda" tego okresu, co zrobić. U nas nie ma bardziej podejrzanych objawow, cały czas jajecznica, brak odparzeń czy wysypek. Jedyne co to ogromna ilość kup/dzien dalej się utrzymuje, ale zakładam że to jest po prostu efekt pobierania duzej ilości pokarmu. No i Gabryś ma średnio 2 razy dziennie takie epizody intensywniejszego odgazowywania, gdzie prężenia i płaczków jest troche, ale jak troche pocwiczymy to mija. Ja przyznam że też nie jestem najbardziej regularna z tym podawaniem Espumisanu 🫤 Przy obecnej ilości karmien na dzień to bym musiala mu cisgle to wlewać, a jednak nie rozbudzę go przecież celowo dla kilku kropel. Na łyżeczkę nam się nie udaje za bardzo podać, więc wkraplam bezpośrednio. I już jestem prawie pewna ze skok rozwojowy jest za rogiem, bo mały jest ewidetnie bardziej rozbity, zaczyna bardziej reagowac na otoczenie, nagle stresuje go szczekanie psa itp. Wymagający to czas ale minie 🍀🤞
U nas rozmiar 62 w większości, ale te rozmiary rozmiarom nie równe więc czasem nawet w duże 56 się wejdzie
Co do brzuszkowania - raczej nie mam tipów, bo Gabryś to bardzo lubi. Wytrzymuje po kilka minut, potem go chwile ponosze, poloze znowu i dalej moze lezec. Ale i tak zdecydowanie za mało praktykujemy na twardych powierzchniach
Codziennie sobie powtarzam że dziś już będzie lepiej a potem zapominam, bo mata jest rozłożona w pokoju Gabrysia w którym tak naprawdę tylko się kąpiemy i gdzie rano go ubieramy - w rezultacie max raz dziennie go tam położe. Mnóstwo czasu spędza u mnie na brzuchu, ale wiadomo ze to nie to samo. Chyba muszę się zmotywować i przenieść te mate do salonu, bo tu spędzamy całe dnie.dracaena lubi tę wiadomość
-
Basniowa wrote:
Odnosnie zasypiania w nocy.. to jak kladziecie dwoje pociechy? Przy sobie w lozku? Do lozeczka? Na bok na plecki?
Ja kładę na noc do dostawki - ukladam na plecach, ale on od jakiegoś czasu lubi sie przekrecac na boki. No i potem po nocnym karmieniu to już różnie bywa - zwlaszcza ostatnio kiedy zaczął się nam taki bardziej wymagający okres, gdzie mały chce być na piersi dluzej i ma większą potrzebę bliskości. Czasem bez problemu da sie odlozyc i zasypia od razu. Zdarzają się jednak takie noce że po którejś nieudanej próbie odłożenia kładę go obok siebie bo i on czuje się tak bezpieczniej i ja mogę w końcu zasnac - choć jakość tego snu jest średniawa. Wiem że to nie jest zbyt bezpieczne, ale w trudniejszych momentach nie widzę innego rozwiązania żebyśmy się oboje nie zamęczyli. 😮💨 -
Basniowa wrote:Odnosnie zasypiania w nocy.. to jak kladziecie dwoje pociechy? Przy sobie w lozku? Do lozeczka? Na bok na plecki?
Póki co zawsze w łóżeczku na plecki na ten nocny sen. W dzień zwykle na boczki, jeśli się uda odłożyć, bo mamy też sporo kontaktowego słabo odkładalnego spanka w dzień (choć dziś się udała drzemka 2h nie na moich rękach). 😅
Do łóżka biorę nad ranem, jeśli widzę, że jest potencjał, że dośpimy wspólnie (bo jak nie, to pierwszy blok aktywnosci na tyle ile się da robimy na naszym łóżku) - zwykle jak mąż już wstaje albo niedługo ma wstać. Jakoś w trójkę spania sobie na razie nie wyobrażam, za dużo zmiennych.
Ja mam wrażenie, że jej na macie się wybitnie nie podoba. Może zapach? Jakby nie było, była myta i wietrzona, ale to nadal nie jest jakiś super zapach w mojej ocenie. No nie wiem. Jutro będę próbować na naszym łóżku więcej, bo tam jej się bardziej podoba, a jakby nie było mamy sredniotwardy materac i ona się raczej nie zapada w nim. 😅 Jeszcze na przewijaku jest względnie z tym brzuszkiem, choc nadal nie są to ulubione jej zajęcia. 😅
Hah, to my raczej już wszędzie 62, z Newbie gdybym miała to by było 56, bo 62 ichniejsze to jak 68. Ale 68 się już zbliża wielkimi krokami... 🙈
Od dziś też zakładamy już raczej pieluchy 3 z Dady. 🙈 One są jej jeszcze wielkie trochę, ale 2 (wypadające jak 1 z Pampers) już wg mnie za małe... 😅 Z drugiej strony na początku te 2 zapinalismy tak ciasno, a teraz już na samych końcówkach więc może zapomniałam jak to wyglądało jak pielucha wydaje się duża. xD
Pociesza mnie, że nie tylko Wandzia tak koksi. 😅😁👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Franek spi w dostawce obok mnie, musi na dużym kokonie, bo korzystamy z baby sense 7 i niestety, ale materac w dostawce ma drewnianopodobne podbicie i czujnik od monitora nie działa. Myślę czy by nie kupić dodatkowego materaca, aby ułożyć na tym z dostawki...
Namisa, ja też go biorę do siebie na łóżko rano, po przeczytaniu "4 semestru", już się tak nie boje, że coś mu zrobię. Franek uwielbia się przytulać i doić cyca na leżąco (zasypia).
Co do leżenia na brzuszku, to też jesteśmy w tym kiepscy. Franek tego nienawidzi 😅🤯Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 09:32
-
Basniowa wrote:Odnosnie nereczek Madziq my tez mielismy ten problem.. w szpitalu powiedziano nam ze jestvok a terqz mielismy kontrole i niestety znow powiekszone - 8/9 mm w wymiarze ap. Mamy teraz zrobic mocz i umowic sie do nefrologa i poradni..
Odnosnie zasypiania w nocy.. to jak kladziecie dwoje pociechy? Przy sobie w lozku? Do lozeczka? Na bok na plecki?
My wczoraj mieliśmy ta teleporade i chyba u nas jakąś jelitowka czy wirus panuje bo w nocy znowu wymiotywala córka średnia, a dziś od nocy mnie brzuch boli i mam wrażenie jakbym miała gorączkę ale nie mam na szczęście! Lekarka kazała podawać krople, i zobaczymy czy po tym się polepszy małej. Jeżeli nie to przez dwa tygodnie stosować te mleko na alergię na laktozę (to łagodniejsze, nie na receptę). I jeżeli po nim małej będzie lepiej to wtedy wyjdzie że może jednak coś w tym jest. Narazie same krople stosujemy. Bo prawdopodobnie jakiś wirus u nas panuje 😥😥😥 -
MalaEw wrote:Dziewczyny, czy rozglądacie się już za leżaczkami?
Co do spania to nasza na noc śpi w łóżeczku i to na plecach, rano jak wstaje ok 5 to już po karmieniu biorę ja do siebie i sobie śpi ze mną(męża nie ma już o tej porze w domu) a czasem jeszcze dziewczyny też przychodzą to malutka śpi od ściany. I potrafi tak spać do po 9 🤣ewidentnie jej się dobrze u nas spi hehe -
MalaEw kupiłam jakiś czas temu Babybjorna na Vinted. Zastanawiam się właśnie kiedy będzie dobry moment żeby go zacząć wkładać do niego. Pewnie poczekamy jeszcze kilka tygodni kiedy już będzie trochę stabilniejszy.
MalaEw lubi tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Niby zalecają od 3-4 miesiąca wkładać dziecko do bujaka ( mimo, że producenci twierdzą inaczej), więc pomału zaczynam się rozglądać. Który model babybjorn kupiłaś?
Balance Air, taki starszy model. No właśnie ja włożyłam tak raz na próbę i ułożony jest zbyt asymetrycznie, glowa spada, ewidetnie jeszcze nie czas na to choć producenci są pewnie innego zdaniaMalaEw lubi tę wiadomość
-
Ja na razie nie rozglądam się za bujaczkiem/leżaczkiem. Trochę liczę, że mata i babygym załatwią sprawę. 😅 Będziemy obserwować dalej, jak bedzie potrzebna to noo Babybjorn (raczej używany) albo Kinderkraft. Zależy jak bardzo byłaby potrzebna.
Btw. ciekawostka, finalnie odsprzedalismy matę edukacyjną z Tiny Love i kupiliśmy Baby Gym bo możliwość dopasowania i wieszania swoich zabawek oraz po prostu zabrania żeby podnieść dziecko albo bawić się z nim bez zabawek jest super. Mata nas tylko wkurzała (wpasowanie się żeby młodą tam położyć albo wyjąć + fakt, że podłoże maty jest śliskie).
Za to kupiliśmy używany Chicco Baby Hug 4w1... bo panna do kokona to za duża była już z 2 tygodnie temu (tj. moze lezec ale scisle pod nadzorem, nie czuję juz bezpieczenstwa, bo jest duza, ale do dziadkow kokon zabierzemy, zeby mogła w salonie spac przy nas, a nie tylko w lozeczku). A w salonie jednak z nami w dzień śpi, jakoś nie czuję odkładania jej do sypialni w ciągu dnia. Wtedy jak ma akurat moment, że sobie sama ze sobą leży to ja np. mogę zrobić albo zjeść jedzenie itp. mając na nią oko i gadając do niej, jakby była w sypialni to gorzej.
Jesteśmy po szczepieniu. Zdecydowaliśmy finalnie, że 6w1 (Hexacima bo z Infanrix problem z dostępnością i to nie pierwszy, zresztą dziś też nie mieli jej na stanie, chyba tylko 5w1 jest obecnie dostępna) + pneumokoki na NFZ + rota. Były płaczki 😥😥 zwłaszcza po drugim wkłuciu 😥😥 ale dały się ukoić cycem. ❤️ Pitna szczepionką na rota pluła, pani była zdziwiona bo podobno dzieci lubią (słodka). 😅
Ja mam smuteczki bo do przychodni przyjechała cała roześmiana (sprzedawała uśmiechy non stop ❤️), a finał taki płaczkowy. Ale teraz śpi i mam nadzieję, że już zapomniała. 😅
No i rośnieee... 5700 dziś. 🙈 Ja się zastanawiam czy w takim tempie gondola nam wystarczy, czy bedzie do niej za dluga zanim zacznie siadać. 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 17:05
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Dracaena kocham i ubistwiam baby hug. A właśnie dziś dotarła mata z tiny love i Młody jest w niej zauroczony. Zobaczymy jak długo.
Biedna Wandzia 😭 daj znać jak minie noc, ponoć dzieci dostają gorączki...
5700 Niespełna dwumiesięczne dziecko??? Yyyy toć to klocek 😆🙃dracaena lubi tę wiadomość
-
Dracaena oo biedna Wandzia Utul ją od internetowych cioć ❤️ Oby lekko przeszła kolejne dni 🍀Ale pięknie koksi 😍 Ja się pochwaliłam dopiero co ze mały zwolnił z przyrostami, dziś go zważyłam z okazji ukończenia 4 tygodnia na naszej wadze niemowlęcej i co? Mamy równe 5 kg 🫣😆 Konkretne kloce te nasze dzieci xD
Apropo przedwczesnego wyrastania z rzeczy - Gabryś w swoim koszu, materacyk o długości 72 cm. No nie potrafię oszacować jak długo jeszcze będzie przydatny 😵💫 A co to robić jak dziecko wyrośnie z gondoli za szybko, jakie są opcje? 😭
dracaena, oloska, Livka lubią tę wiadomość
-
MalaEw, ja sobie w takich momentach jak ją ważymy myślę, że rodzą się dzieci 4,5-5,0 kg. 😅 Ale fakt, klocek z niej. 😅😅
Też lubię Huga, super jest możliwość obniżania. 😄
Z mata ten case, że jest super kontrastowa, ale z drugiej strony dostaliśmy tyle kontrastowych zabawek, że toniemy. + my mamy nieduże mieszanie, a mata w użytku nie jest zbyt składalna (baby gym z kolei owszem).
Namisa, wow, długi chłopak!! 😄 Ubrany, ale coś wnoszę, że nasza bardziej w pućki i fałdki idzie (mierzona na rozciągnięcie dziś 58), a Gabryś na długość te przybrania zużywa. 😄
Zazdro, że chyba macie chłodno w domu... U nas dziś w sypialni w krytycznym momencie 27 stopni. 😬😔 Codzienna walka z chłodzeniem i nienagrzewaniem, dość nierówna. 😔 Co zejdzie do 23 to potrafi w 20 min odbić do 25 stopni. Dziw, że młoda nie jest cała w potówkach, no ale nie jest, tyle że nie nosi nic poza krótkimi bodziakami.
Z gondolą to właśnie nie wiem... spacerówka na płasko, ale to nie to samo. 😅 My mamy gondole 75 (chyba nie najkrotsza, ale jako ze wozek dostany to nie robilan researchu czy sa wieksze) i jeszcze wygląda tam ok, ale Gabryś w tym 72 to mu dużo zapasu nie zostało. 😅
Wandzia utulona, pospała, trochę była aktywna, właśnie je na spanko. 🙂MalaEw, Namisa lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
WiaraNadziejaMilosc nie pozostaje mi nic innego jak się z całą mocą zgodzić! 😍 Codziennie mam ochotę go schrupać 😋 Za chwilę będziesz miała takiego swojego w domu 😭
Dracaena też odnoszę właśnie wrazenie ze on bardziej idzie w długość, bo te wszystkie większe ubranka są dobre na długość ale w pasie na przykład mu odstają. A z tą temperatura to dzisiaj wyjątkowy dzień, spadł intensywny deszcz i na zewnątrz było 18 stopni, a my akurat wróciliśmy z przejażdżki po jagodzianki i w tym czasie mocno wietrzylismy dom. Wiec tak chwile poleżał w tym chłodniejszym outficie, ale jutro pewnie już powrócą upały ☀️ U nas wewnetrzny termometr pokazuje w ostatnich dniach przewaznie 26-27 stopni, dramat 🥲
Dobrze ze Wandzi już lepiej, niech śpi dobrze maleńka 🤗💗Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2023, 03:25
Wiara Nadzieja Miłość, dracaena lubią tę wiadomość
-
Obyło się bez gorączki. 🙂 Ale senność wieksza była, 2x obudziła się na jedzenie dopiero po 4h, gdzie raczej w nocy budzi się co 2,5-3h. Nie miałam serduszka wybudzać jej, ale rano cycek którym karmiłam 8h wcześniej to wybuchający, na szczęście szybko ściągnęła. 😅 Poza tym bez zmian. Nie podawaliśmy prewencyjnie paracetamolu i nie było potrzeby. 🙂
I tak nie ukrywam, że kminię jeszcze jak rota przejdzie, wiem, ze skutki po rota (inne kupy czy bóle brzuszka) lubią się pojawić po kilku dniach. Dobrze przypadkowo rozplanowaliśmy wyjazd do dziadków, bo za tydzień, a planując nawet nie myślałam, że tam są żywe wirusy i przez tydzień trzeba uważać (u dziadków starsza prababcia plus będzie kilkuletni kuzyn Wandzi, a to grupy ryzyka i lepiej, żeby nie miały kontaktu z żywymi wirusami ze szczepionki).
Namisa, noo ewidentnie, bo widzę po mojej ile ma fałdek (i podbródków 😄), a sama niedawno miała 5kg. 😄
Uch to nie jestem sama z upałami wewnątrz domu. U nas ostatnio rano wietrzenie intensywne do 11, potem zamykanie rolet od 12, a i tak się nagrzewa. 😬 W nocy rozszczelnione okna i wietrzenie na karmieniach, jak młoda jest dalej od okna. A i tak się nagrzewa z powrotem.👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023