Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
Przepraszam, że tak zniknęłam, jakoś miałam wrażenie, że nie idzie nam tak dobrze, nie chciałam się tu żalić albo skarżyć i trochę obawiałam się jak to od was będę odstawać 😅 Jak czytam, niestety też nie macie latwo, ale mój mózg jest dziwny 🙈
Ciężko mi po prostu wszystko ogarnąć, sama jestem z małym od rana do 16/18, odkąd problemy z brzuchem się pojawiły to naprawdę nie miałam na nic ochoty, ale Igi dawał mi trochę motywację by przebrnąć przez dzień, potem jak mąż wraca to mam czas się przespać i trochę ogarnąć 😅
Położna oraz pediatra z tym brzuchem później wykluczyli większość przypadłości, zostały kołki i przejedzenie, ostatecznie teraz całkiem w porządku jest, Espumisan/probiotyk dają radę, więc wracam do żywych. Sprawy osobiste też nie szły najlepiej, ale trzeba iść dalej! Teraz już z przyjemnością czytam ile udało wam się osiągnąć, super dziewczyny! (I chłopaki 😉)
Żałuję też, że tyle lipcowych porodów mnie ominęło, gratulacje dla każdej która to czyta. Niech wam teraz leci łatwo żyćko wspólne 😊
Wygląda na to, że będę się tak czasem wyłączać. Nie bijcie mnie jak wrócę i nie nadrobię 🙈
Zazdroszczę, że udaje się wam zasypiać bez cycka, Ignac dosłownie 2 razy tylko tak usnął 🤦
Specjalistów też będziemy zaliczać, na pewno chłopak jest mocno odgieciowy, choć głowe całkiem ładnie trzyma, to jednak obraca się w te i spowrotem poprzez wyprost, także fizjo mamy w sobotę, ja też się muszę umówić do urogin..
Okienka aktywności mieliśmy o dziwo dłuższe jakoś przed 4 tygodniem, teraz skróciły się z 1/1,5h do 45 min, ale ma je częściej, wcześniej tylko jedno było.
Wagowo młody leci jak strzała do góry, w poniedziałek było 4780, jestem w szoku. Na zdjęciach widać, że grubas totalnie 🙈 Z rozmiarem też już w 62 nawet część ma, jak to szybko leci!
Mała Ew, Namisa, ja bym chyba z lezaczkiem czekała aż będzie główkę trzymać dobrze i nawet wtedy na niewielki okres czasu 😉
Dracaena, współczuję, biedaczyska te niemowlaki, dobrze że Wandzia tego szczepienia nie zapamięta 😢 A co w przypadku jak pluje szczepionką? Uzupełnia się jakoś?
Wiecie czy po kryzysie laktacyjnym można mieć znow nawał? Bo u mnie właśnie tak jest i nie wiem czy to normalne... Kapusta na to pomaga
Namisa, jakos nie chce mi się wierzyć że tylko tyle czasu w oknach aktywności włączając karmienia 😳 Igi jak miał te problemy z brzuchem to od 7 do 14 był w stanie mieć jedną 45 min drzemkę.
Nie ogarniam proponowania drzemek, nic nie działa, tylko cycek, a mieliśmy problem z bólami z przejedzenia więc tego mu nie zaproponuję 🙈
Dracaena, może coś być na rzeczy, skoro ciąża udziela się partnerom, to czemu nie skoki mamo 😂
Namisa, ja szczerze mówiąc nie zauważyłam preferencji, ale na pewno zaczyna uśmiechac się na mój widok, a na męża niekoniecznie 😂Namisa, dracaena, MalaEw lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
A-6 super, że się odezwałaś. 🥰 Super, że problemy brzuszkowe się prostują u Igiego. 👍
Kazda z nas ma jakieś problemy/wątpliwości, u niektórych przyszły wcześniej, u innych później, albo dotyczą innych tematów. 😅 Myślę, że macierzyństwo to w ogóle wyboista droga. 😅
To normalnie, że miesięczniak zasypia na cycku! 😊 Bardziej zaskakujące, jeśli inaczej, po prostu kwestia indywidualna u dzieci. 🙂
A z nawałem - nie podkręciłaś może produkcji np. odciąganiem? Ja np. jak odciągam to staram się z mniej mlecznego cycka xD bo idzie za tym większa produkcja i potrafie to czuć potem. 😅
Nic, jak pluje szczepionką - czytałam, że ona reaguje już z błoną śluzową jamy ustnej (pielęgniarka też tak dawała na policzki tę szczepionkę). Podejrzewam, że jakby wypluła znaczącą większość to by jakoś reagowali, a pewnie założenie jest takie, że część zostanie wypluta/ulana. No i to 3-dawkowa, więc będzie powtarzana jeszcze. Mojej kumpeli synek też pluł nią na drugiej dawce i u nich pielegniarka z kolei podawała mu wtedy w trakcie karmienia piersią, żeby przestał pluć. 😅
Mamy na wątku dużo turbo przybierających dzieci. 😁
Ja u Wandzi obserwuję jak idzie na siatce centylowej, ma już wzrost o 2 kanały w górę od wagi spadkowej i jeśli to będzie szło dalej, to poproszę pediatrę o skierowanie na zbadanie u niej cukru i profilu tarczycowego przy następnym szczepieniu - czytałam, że się powinno sprawdzić czy wszystko ok, jeśli to więcej niż 2 kanały w górę lub dół, a u nas ma obciążenie (2 pokolenia z problemami z tarczycą - moja mama ma Gravesa-Basedowa, ja niedoczynność i niby lekkie Hashi). Dla spokoju - mam nadzieję, że będzie ok (ja miałam super wyrównaną tarczycę przez całą ciążę i regularnie kontrolowaną), bo równie dobrze może ten typ tak ma, a wyrówna jak będzie się więcej ruszać.
Siebie jeszcze muszę umówić do endo, ale robiłam już badania i wyglądają ok. Ale muszę na kontrolne usg iść. 🙃
U nas z brzuszkowaniem Wanda jakby nie ogarnia póki co do czego ręce służą - rozkłada je na boki najczęściej i jak chce podniesc głowę to się zaczyna wkurzać (ja juz mialam wrazenie jakby sie uwstecznila - jako noworodzio przekladala glowe dziobakując, a teraz jak łapki bardziej są mobilne, nie trzyma ich już stricte pod ciałem i jednocześnie nie umie nimi sie podeprzeć to gorzej niz noworodek 😅). Jak jej pomogę to trzyma i podnosi głowę całkiem ładnie (na poczatku wkurzała sie tez na przytrzymanie rączek w odpowiedniej pozycji, ale fizjo jej tak pomagala i teraz juz reaguje w miare spoko), wg mnie czasem zadziera tę głowę, ale chyba nie najgorzej. Ale powoli mniej nerwów w brzuszkowaniu tak ogolnie, małymi kroczkami wszystko, ja mam zelazne postanowienie nie stresować sie tym. Mamy kontrolę u fizjo za tydzień i będę o to pytać bo trochę nie wiem co robić z nią, jak jej pomóc i na ile to normalne. 😅
Mnie właśnie te rzeczy tak trochę przytłaczają- że na początku ogarniasz co robić, a potem wchodzi więcej możliwości u dziecka choćby właśnie motorycznych i człowiek się zastanawia, czy właśnie głowy nie zadziera, czy tak powinna to robić czy inaczej, czy to normalne, etc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 15:12
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Dracaena, oj wyboista wyboista 🙈
Nie odciągałam pokarmu od szpitala, ale młody dobrze sobie sam z tym radził 😂 Podejrzewam , że podczas kryzysu podkręcił laktację, ale jednocześnie przestawił się wtedy na krótsze karmienia, zamiast 30-40 min co 1-2h w dzień, to 8-15 min jest i to chyba sprawia, że mam za dużo pokarmu. Odciągać? Czy sobie tym nie przystymuluje dodatkowo?
No to naprawdę nieźle Wandzik przybiera 😳
Na te ręce to może podkładaj coś z ciekawą fakturą np. jakis szorstki dywan, albo mata z mikro wypustkami. Też polecają żeby te sesje byly krótkie, ale częste, żeby się niemowlak nie zaczął wkurzać. Można też zabawy rączkami na plecach jej robić, zanim się obróci na brzuch (takie kosi łapki, przytulanie siebie samej, czy ruchy w każdym kierunku), albo językiem po rączkach troszeczkę pojeździćdracaena lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
-
A-6 cieszę się że napisałaś! Igi pięknie rośnie! Każda z nas mierzy się z różnymi emocjami, dlatego spokojnie mozesz narzekać i się żalić! Kazda tez "wylosowala" nieco inne dziecko, jedne są bardziej haj-nidowe na tym etapie, inne mają lżejsze początki - tak jak ciąże miałyśmy różne, przerózne porody tak i nasze połogi będą inne. Grunt to starać się nie porównywać, bo wiadomo że nie wszystko zależy od nas - choć fakt faktem to nie jest łatwa sprawa. Dlatego jeśli potrzebowałaś przerwy od forum to ja to w stu procentach rozumiem, ale pamiętaj że nie masz najmniejszego powodu żeby czuć że w jakiś sposób "odstajesz" - świetnie sobie dajecie radę, Ty i Igi! 🥰 A bedzie tylko lepiej!
Cudownie że problemy brzuszkowe już się minimalizują! U nas też jest pod tym wzgledem juz lepiej - nie wiem czy tu działa Espumisan i Biogaia (Espumisan podaje tak mniej wiecej do połowy naszych karmień, wiec średnio się stosuje do zalecen) czy moze po prostu czas.
Co do zasypiania to u nas jest przeróżnie. Na noc, gdy wleci długa kąpiel, kołysanka z Szumisia i długie, powolne karmienie w ciemności - odłożony do dostawki zasypia w 90% przypadków sam po jakichś 10 minutach. Za to jak obudzi się na karmienie o 2 to już nie ma szans - nad ranem tylko spanko na mnie jest uskuteczniane wraz z klasycznym wiszeniem na cycu Dziecko upocone od mojego ciała, ja upocona i obolała, w półśnie - no pół nocki mamy ostatnio ciężkawe. Za to w dzien inne dziecko - zazwyczaj bardzo spokojny, dlugo potrafi leżeć i "patrzeć się w ściane". Co do proponowania drzemek to u nas oprocz cyca, czyli króla usypiaczy 😅 najlepiej działa wózek. Jeżdżenie po salonie/ogrodzie w akompaniamencie classical music for babies z jutuba sprawdza się najlepiej
Odnośnie tych wzorcowych okien aktywności to myślę że to nie jest tak 1:1 - wiadomo ze dziecko to nie komputer, jednego dnia bedzie bardziej rozbudzone, raz bedzie go boleć brzuch i ciezko bedzie mu zasnać, innym razem prześpi pół dnia. Ale wedlug tej aktualnej wiedzy o oknach takich maluchów i ich podatnosci na rozregulowanie warto pilnować zeby w miare możliwości te okna były krótkie i drzemki bardzo czeste. Na ile sie udaje - ciezko powiedzieć, ale próbować warto 😅
Dracaena też mamy wzrost o 2 kanaly od najniższej wagi i zblizamy sie do trzeciego - 3180 g było najmniej w 4 dobie życia, dziś po ostatniej juz wizycie położnej mamy 5340 g - ale nie przyszlo mi do głowy nawet zeby to było jakieś wskazanie do dalszej diagnostyki. W sumie tez mamy obciazenie rodzinne z meza strony, dużo osób z niedoczynnością tarczycy, ale to chyba epidemia współczesnych czasów.
Kurcze, moze to ze mną jest coś nie tak, ale ja sie totalnie nie zastanawiam nad tym co mogłoby być nie tak ze zdrowiem Gabrysia. Myśle ze takie obawy jak twoje Dracaena to jest własnie norma, tak jak czytam czy rozmawiam z ludzmi to wiekszość kobiet mowi że ich męczył taki strach o dziecko, czy aby na pewno wszystko jest ok. Ja jakoś co mnie bardzo dziwi nie mam takich obaw - zakładam, że bedzie dobrze, choć moze to niepoprawny optymizm. Na pewno chce pójść z małym do neurologopedki i fizjo-osteo tak bardziej profilaktycznie - jeśli coś wyjdzie to bedziemy z tym pracować, co zrobić. Ale tez tak sobie mysle, ze to jest w pewnym sensie cecha naszych czasów - dzisiaj rodzice jesli chcą mogą zdobyć sporo wiedzy, mają dużą świadomość róznych potencjalnych problemów, maja też wiecej mozliwosci zeby nad nimi pracować. Dawniej rodziło sie dziecko wiec człowiek ogarniał je na ile mógł, zakładał ze skoro zyje, oddycha to znaczy ze wszystko z nim dobrze W pewnym sensie mozna pozazdrościć! 😅 -
Namisa, w wiekszosci to przy tym wzroście wagi taki typ przy KP, ew. szybki wypływ lub hiperlaktacja u mamy. Szybki wypływ mnie dotyczy cały czas, dlatego jakoś bardzo się tym nie stresuję.
No ale skoro spadki w dół się weryfikuje, to wzrosty w górę też. Póki co pediatra mówiła, że spoko u nas, ogółem jak dziecko rośnie to dużo pozniej włącza się jakikolwiek alarm u lekarzy. 😉
Z dawniejszymi czasami to może i owszem, ale też trochę pewnie dzięki temu dziś fizjo i inne rehabilitacyjne zawody mają ręce pełne roboty. 😅 Dla naszych mam odginanie się to "jaka ona silna", dla nas powód do weryfikacji i sprawdzenia jak pomóc. 😉
Ja zakładam, że jest ok tak w sumie albo że to co nie jest da się wesprzeć, bardziej mnie zjada i stresuje, jak nie wiem jak dokładnie pomóc i czy to co robię ma sens. 😅 W sensie nie wróżę że coś jest z Wandzią nie tak, ale np. widzę, że o ile widać, że jest lepiej z asymetria i napięciem w brzuszku o tyle nie widzę szczególnie żeby zmniejszyła napiecie w obręczy barkowej - może kwestia jeszcze czasu, a może coś możemy zrobić albo właśnie jakoś inaczej jej wspomagać brzuszkowanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 18:29
Namisa, A-6 lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Pozdro z wakacji 🏖️ Trójka bawi się na całego
https://zapodaj.net/plik-UTNtW68rbsWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2023, 21:26
MalaEw, Namisa, Madziq6, A-6, Kluska95, Babova, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Namisa, my stosowaliśmy Espumisan 2x dziennie i już pomagał, teraz 3-4 i jest znacznie lepiej, także wydaje mi się, że u nas to jest główny bohater. Zmieniliśmy za to probiotyk z 4lacti na biogaie i powiem szczerze, że Igi jest chyba jakimś fenomenem, bo jest gorzej 🤦
Wózek u nas też całkiem fajnie działa, ale tylko na dworze 😉
Jeśli chodzi o zamartwianie się, to też tak trochę chyba za mało tego u mnie. Najbardziej się przejmuje jak wrzeszczy z bólu. Moja teściowa zaś mnie bardzo irytuje w tym aspekcie i nadrabia za nas wszystkich, bo wymyślają co to źle nie robimy. Raz mąż jej wysłał zdjęcie młodego na kolanach, to zadzwoniła z płaczem, że złamiemy mu kark. Tak, z płaczem. Potem się dziwią, że im nie wysyłamy zdjęc...
Mówią, że nie wiemy co robimy, tradycyjne "a gdzie czapeczka na spacer?!" (przy 22 stopniach i średnim, ciepłym wietrze), oraz że JEJ dziecko zawieje 🤡 Nie żeby to było dziecko moje i męża, ale okej. Odpowiedziałam jej wtedy, że jej dziecko ma się dobrze i ma 27 lat 😅
No oczywiście jak zaczęły się problemy z brzuchem, to teściowie twierdzili, że to pewnie nie brzuch, a zawiane uszy 🤦 Mogłabym tak jeszcze wymieniać dalej, ale szkoda czasu.
Ktoś też ma takie przeboje? 🥴
Edka, piękny widok! 😊
Edit: dracaena, jeszcze jedno, kładziesz tak może Wandzię na kolanach? U nas to fajnie działalo na podpór. (Wybaczcie pranie w tle 🙈)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2023, 11:25
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
Edka, super widok. 😄
A-6 o kurczę, współczuję teściowej. 😬
Nasza mnie bardziej będzie uspokajać zapewne, dziś jedziemy do teściów na weekend. 👍A jutro zabieramy młodą na grilla do znajomych. 🙃
Muszę młoda zdjac z siebie, odłożyć i liczyć, że będzie spala dalej (wyzwania dnia codziennego 😂😂😂), żebym mogła nas spakować. 🙈 Od wczoraj zaczęłam, nienawidzę się pakować i zawsze to robię na ostatnią chwilę, ale z dzieckiem się tak nie da. 🤣
Też tak macie, że jak dziecko już śpi na Was to po jakimś czasie samo się przystawia jak zgłodnieje? Moja pół godziny temu sie odłączyła, zasnęła, a teraz właśnie się przez sen podłączyła z powrotem na chwilę. I bezbłędnie znajduje mimo zamkniętych oczu. 😂 O tyle dobrze, że ja jej w miarę mogę pozwolić na to, nie krzywdzi mnie.
O właśnie, posiew mleka wyszedł czysty a rana się zagoiła, oby nigdy więcej. 👍Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
A-6 nie, ale spróbuję. Brzuszkowanie na nas lepsze niż gdziekolwiek ofc więc może jej to pomoże. 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2023, 11:27
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Edka aaa ale mi robisz ochotę na takie wczasy tymi zdjęciami 😭 Taka czysta woda! Bawcie się dobrze ❤️
A-6 omg, najgorzej z taką teściową która zawsze wie lepiej jak TY powinnaś postępować z TWOIM dzieckiem. U mnie rodzice też przewrażliwieni - a to czemu gołe nogi (w ten dzień gdzie było 30 stopni 😵💫), a to żeby mu pieluszką zakryć wózek od słońca 😳 Ja się dziwię czasem naprawdę że nasze pokolenie przeżyło te docieplanie 🤣 Mnie to głównie śmieszą te rady i pytania w stylu "Jak to jesz bób przy karmieniu piersią?" Zwykle wtedy po prostu jadę z gadką uświadamiająca, bo probuje zrozumieć że oni po prostu mieli totalnie inne zalecenia i ich wiedza zatrzymała się w tamtym momencie. Z reguły przyjmują do wiadomości, choć widziałam juz zarówno u mamy jak i u teściowej taki cień smutku na twarzy gdy na kolejną ich rade odpowiedziała, że raczej to nieaktualne. Dla przykładu- przebieram pampersa a tesciowa do mnie "Tylko pamiętaj żeby mu siusiaka do góry ukladac, bo mu jąderka nie zejdą". Jak sie okazuje ona (a ma 3 synow) w latach 80tych takie zalecenia miala przy wypisie ze szpitala i niemożliwe żeby teraz było inaczej 🫣 Chyba ostatecznie nie przyjęła do wiadomości ze to nie ma sensu u zdrowych dzieci i oczywiście trochę się zasmuciła że nie doceniam jej dobrej rady, ale już nie naciskała całe szczęście. -
Dracaena, może tak to działa, jedna strona się stresuje to druga dla równowagi uspokaja, masz szczęście, że masz teściową z takim podejściem 🙈
Oj tak, te kilka chwil napięcia po odłożeniu, czy uda się wykonać to co się potrzebuje, czy szybko powrót do siedzenia 😂
Parę razy się przystawia, zwykle jednak napotyka przeszkodę w postaci materiału (muszę zakrywac jak się odczepi, bo inaczej przy przeciąganiu się mnie bije i drapie 😂 Ale też cela ma jak snajper 😎
Oczywiście że na nas najlepiej, mogłyby się chociaż przyczepiać jak małpki, byłoby łatwiej 😏
Namisa, o to to, jak to fasolę i bób jesz? Ale tutaj akurat moja mama bardziej mnie dręczy 😂
Tak, niestety. Moi teściowie widać, że uważają nasze poczynania za fanaberie, dziwi mnie to przy dzisiejszym dostępie do informacji, tym bardziej, że oboje są "internetowi".
Ciekawe co nowego się pojawi jak my będziemy babciami 😁Namisa lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
Nasi teściowie trochę przetrenowani są 😅 bo pozostałe wnuki 6 i 3 lata. Na pewno ubieranie i nieprzegrzewanie brat męża u nich wiedzowo uskuteczniał. 😂 Co nie zmienia faktu, że na imprezę urodzinową mówiła teściowa, że się powstrzymała z dzwonieniem, ale chciała żebym Wandzi zabrała opaskę bo w lokalu przewiew 😂 (było 30 stopni na dworze i wg mnie niemal 0 ruchu powietrza, lokal miał otwarte okna bo brak klimy xD, a ja potem karmiłam na dworze; no i nawet nie mam opasek dla Wandzi także no xD).
Ale teściowa ogółem w podziwie, że nadal mam pokarm i już przyjmuje moje informacje na ten temat do wiadomości (w szpitalu jak spadała z wagi napisała tylko ze pewnie mam slaby i mało pokarmu, a ja odparowałam, ze nie, tylko miałyśmy trudny poród i ja ciężkie pierwsze 2 doby, ale się rozkręci 😂 martwila sie potem, ze sie obraziłam 😅). 😅 Ona nigdy nie karmiła piersią, drugiej synowej z kolei KP nie wyszło (dzieci spadały z wagi i weszło MM 100% dość szybko, jakoś po 2 tygodniach), więc to czasem przywołuje, a ja mówię, że no po prostu akurat z KP wiedza to potęga (druga synowa zdaje się, że akurat nie zgłębiała wiedzy dot. KP, myślę, że wtedy trochę trudniej podjąć skuteczną walkę), bo żeby nawet umówić się z CDL to trzeba wiedzieć, że to może pomóc.
A-6 Wanda na moje kolana w ten sposób to jest chyba za długa, dupka by jej się konczyla w moim kroku prawie że, ew. musiałabym chyba ja leżeć z ugiętymi kolanami, a w pojedynkę ciężko w ten sposob o kontrolę nad nią. 🤨 Albo nie umiem. W każdym razie nie chce jej zaszkodzić więc czekamy na fizjo. 😅 Może u męża byłoby lepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2023, 13:50
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Dracaena, a no to szlaki przetarte, to faktycznie super!
Ah te opaski i przewiewy 😅
No tak, Wandzik już taka długa jest, nie pomyślałem, Ignac też już mi wyrasta, a Wandzia przecież starsza 🙈
No to jeszcze na piłce mogę polecić. Zobacz na YouTube, powinny być filmiki jak pilnować kończynę górną, jak masz piłkę to wspomnij fizjo, napewno ci pokaże. Super jest wtedy bo możesz kontrolować poziom trudności dziecku plus świetnie na czucie ciała wpływa 😉dracaena lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
Będę was nadrabiać jakoś w międzyczasie, ale ja się tylko odezwę jak tam u nas, żeby nie znikać tak całkiem, mimo, ze macierzyństwo mnie pochłania w 99%.
Beniutek ładnie nam rośnie, przybiera, moje kp już całkiem w normie, ale przechodzimy chyba skok rozwojowy, bo to jaki jest rozdrażniony teraz to jest hit. Zaczął tez znowu zle łapać pierś i doprowadza mnie to do szału, jego też, więc korygujemy, nie idzie łatwo, ale staram się odpowiednio ustawiać mu buźkę. Na szczęście mleka zdecydowanie nie brakuje, a on ma wszystkie wskaźniki zachowane, więc aż tak się tym przystawianiem nie martwię. Na spokojnie to ogarniemy.
U nas brzuszkowe problemy trochę minęły, odkąd po raz kolejny zmieniłam probiotyk, najpierw była BioGaia (A-6, u nas powodowała takie bóle brzucha, że nie mogłam sobie poradzić z nim, potrafił kilka godzin krzyczeć i się napinać), później Estabiom, teraz Dicoflor ostatecznie i mam nadzieje, że to już koniec. Podajemy tez Espumisan, ale o wiele rzadziej (takie 3-4 razy dziennie maks) i on działa cuda. Ogólnie jest znacznie lepiej z wszystkim, co prawda kp to dalej dla mnie trudny temat, bo jak nie problemy z laktacją, to przystawianie, ale walczymy i nie poddajemy się. 😄
A my pozdrawiamy z okolic Lublina, przyjechaliśmy na wesele przyjaciela, które jest jutro, ale już dzisiaj mieliśmy zarezerwowany hotel. Jechalismy 6h i wiem, że pewnie teraz zostanę zlinczowana, ale jechalismy tyle, ile nam Benio spał, czyli w zasadzie mieliśmy jeden przystanek na karmienie tylko. Jakbym miała go co godzinę budzić i rozprostowywać, to musiałabym go tak karmić, a wiem, że u niego niestety takie częste karmienie nie wpływa też dobrze na brzuch - najlepiej jak przesypia te przynajmniej 2h i je, wtedy widać, że nic mu nie dolega.
Wysyłamy buziaczki cioteczkom i kolegom oraz koleżankom z forum! 💙Namisa, A-6 lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
O rany! Współczuję Wam tych perypetii z rodzicami i teściami.
Moi nie bardzo się wtrącają (prócz standardowych "przykryj Go, bo mu zimno jak spi), natomiast teściowa zwraca uwagę tylko mojemu mężowi (dziecko należy kąpać codziennie). Jednak jest to tak rzadkie, że nie zwracam na to uwagi
Za to mnie i Franka dopadł pierwszy wirus. Franus ma bardzo bolesne afty w gardle, natomiast ja ogromny bol gardła z gorączka. W zasadzie to wczoraj mnie trzymała, dziś już jest zdecydowanie lepiej.
Trzeba było pobrać Jemu krew....musiałam wyjść, nie dałam rady. Tata przyjął to na klatę. Na szczęście wyniki w miarę ok, oczywiście trochę obniżone parametry, ale wg pediatry to z powodu wirusa.
I tak to spędzamy weekend w którym mieliśmy byczyć się w górach.
Ah! Jesteśmy też po wizycie fizjo. Napięcia nie są takie silne, dostaliśmy ćwiczenie metoda Voity.
Edka, udanych wakacji!
Babova, baw sie na weselichu!Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2023, 23:08
-
Babova, i jak wesele? 😁 No i czemu mamy cię besztać? O ile nie jest to 6h jazdy bez przerwy, to jak śpi to się jedzie! Nawet w poradnikach tak jest napisane 😁
No to chyba też się przerzucimy na dicoflor 😅
Mała Ew, walczcie dzielnie, dobrze że tata przejął ten obowiązek, ty też masz odpoczywać i się kurować moja droga! A w góry jeszcze będziecie mieć mnóstwo okazji pojechać!Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2023, 08:23
Babova, MalaEw lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
A-6 wrote:Babova, i jak wesele? 😁 No i czemu mamy cię besztać? O ile nie jest to 6h jazdy bez przerwy, to jak śpi to się jedzie! Nawet w poradnikach tak jest napisane 😁
No to chyba też się przerzucimy na dicoflor 😅
Mała Ew, walczcie dzielnie, dobrze że tata przejął ten obowiązek, ty też masz odpoczywać i się kurować moja droga! A w góry jeszcze będziecie mieć mnóstwo okazji pojechać!
Super, wieczorem do 20:30 były placzki bo brzuszek, ale później jak zasnął to spał do 3 z przerwą na karmienie oczywiście, więc się wybawiliśmy ze znajomymi 😄MalaEw, A-6, Namisa lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
MalaEw o kurcze, kciuki żebyście szybko wyzdrowieli z Frankiem 🤞 Cieszę się że napięcia okazały się nie takie duże. Słyszałam właśnie ostatnio o tej metodzie, ponoc bardzo skuteczna ale wymagająca. Powodzenia, szybkich efektów! 🤗
Babova z laktacja już zrobiliście mega postępy, więc i z tymi problemami się uporacie, swietnie sobie dajecie rade! 💪 To wesele u was za weselem, mega Super że się wybawiliscie ❤️
My też już z Gabrysiem schodzimy z Espumisanu. W nocy z wygody w ogóle już nie podaje, w dzien jakieś max 2-3 razy. Nam akurat biogaia służy. Ale jestem prawie pewna że to głównie czas dziala na naszą korzyść.
Ja wczoraj ostatecznie spakowalam wszystkie ubranka 56 i część małych 62 do wora 😭 I znowu szperanie na Vinted, żeby kupić trochę krótkich body 62 z Newbie bo one nam teraz najlepiej leżą rozmiarowo. Ciekawe jak dlugo. 🤔
I jedna wiadomość zrobiła mi dzień - siostra mojego męża jest w ciąży, dzis ją zmeczylam zeby sikala przy mnie na test bo ciagle nie wierzy 😅 Krechy grube jak stad do kosmosu, ja takich chyba nigdy nie mialam 🤣 Kiedys byla totalnie antydzieciowa, ostatnio die jej zmienilo i planowali ciaze ale dopiero za jakieś 2 lata. Z tym ze przez jakies tam zawirowania z pakietem medycznym z pracy nie poszła po receptę na plastry. Brała pod uwagę że może zajść, choć w życiu nie pomyślała że tak szybko - po długich latach na anty sądziła że to potrwa. No i potrwało - miesiac 😆 Nie pamięta nawet kiedy miała ostatnią miesiaczke, jest troche szok ale widać że też ekscytacja. Ja tez się ekscytuje jakby to była moja ciąża 🤣dracaena, A-6 lubią tę wiadomość
-
OvuFriendWitajcie
Mamy dla Was darmowe vouchery na badania hormonalne. Pakiet obejmuje badania z krwi: TSH, FT3, FT4. Badania można wykonać w wybranym punkcie Diagnostyki w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.
Zgłoś się, jeśli:
- masz uczucie, że jest Ci zimno częściej niż innym,
- występują u Ciebie problemy z suchą skórą, łamliwymi paznokciami, suchymi / wypadającymi włosami,
- często jesteś nadmiernie zmęczona i senna w ciągu dnia,
- miewasz problemy z koncentracją lub pojawiają się zaburzenia pamięci,
- występują u Ciebie obrzęki i/lub masz problemy z puchnięciem,
- pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (chudniesz lub tyjesz bez wyraźnej zmiany diety),
- korzystasz z aplikacji OvuFriend lub jesteś chętna, żeby zacząć.
- nie stosujesz antykoncepcji / nie jesteś w ciąży / nie karmisz piersią.
Jeśli doświadczasz któregoś z wyżej wymienionych objawów, napisz wiadomość na [email protected] w tytule wpisując “Badania tarczycowe”.
Pula voucherów jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
P.S. Masz zdiagnozowaną niedoczynność / nadczynność tarczycy? A może wykonywałaś już badania w kierunku diagnozy, ale nie potwierdziła się? Jeśli posiadasz wyniki badań, zgłoś się do nas i otrzymaj darmowy abonament Premium do aplikacji OvuFriend. Napisz do nas na: [email protected] w tytule wpisując “Tarczyca1”.
Jeśli już się do nas zgłosiłaś i wykonywałaś / przesyłałaś powyższe badania, zignoruj ten post.
-
A-6 dzięki za brzuszkowe rady. 🤗❤️ Testujemy, na kolanach tak raczej w poprzek znalazłam i to jest ok. Na mnie/mężu jest ok (wczoraj na mnie pięknie sobie radziła) i na naszym łóżku też - tu zmieniliśmy stronę materaca na bardziej twardą lateksową, żeby się nie zapadała (hah, odkrywamy po 4 latach nasz materac na nowo jaki jest super 😂). Mata dziś np. była dla niej ok. 😆 Ale idziemy do przodu! Z piłką podpytam fizjo w czwartek, bo mamy. 😊
Babova, super, że lepiej z brzuszkiem i że wyjazd się udał. 😊 Nic sobie nie wkręcaj, nie da się być rodzicem idealnym, a dziecko wybudzać to najtrudniej zwłaszcza jak się wie, jak to się skończy - czasem naprawde lepiej być szybciej na miejscu. Byliście, Beniutek trasę przeżył, jeszcze pokolenie wcześniej nikt się by tym nie przejmował tylko jechał jak dziecko spi. 😉
MalaEw, zdrówka! Mam nadzieję, że już lepiej. Super, że napięcia nie takie duże, ćwiczenia na pewno pomogą. 😊
Namisa, to Gabryś koksi nawet bardziej niż Wandzia! My 62 z Newbie tak od tygodnia nosimy około. 😄 I na razie jest jeszcze dobre bez potencjału "już przymałe". 😅
U nas też BioGaia jest ok dla młodej, właśnie skończyliśmy pierwszą butelkę, ale bierzemy jeszcze jedną na pewno.
Fajnie, że będzie ktoś bliski w otoczeniu w ciąży. 😄
U nas... szczepienie na rota rozregulowało brzuszek młodej - było już tak pięknie (same musztardowe kupki robione bez wiekszych problemow), po szczepieniu parę dni też, a od około 5 dnia po znowu brzuszek trudniejszy, kupy brzydsze - raz luźne, raz znowu zielone, raz mocniej śluzowe, ale wszystko zmienne, tj. każda kupa dosłownie inna. Dziś widzę, że zaczyna to trochę wracać do normy, położna orzekła, że tak może być i że nawet do 4 tygodni rota jest w organizmie ogólnie. 🙈
Zaliczyliśmy pierwszy wyjazd na weekend do teściów i było fajnie 🙂 choć wiadomo, młoda trochę przebodźcowana, bo dużo ludzi, glosno, itp. Zaliczyliśmy nawet grilla u znajomych. 😄 Za 2 tygodnie znów jedziemy i to my organizujemy grilla.
Dziś zaliczyliśmy ostatnia wizytę u położnej i wszystko super, nawet napięcia u młodej w barku mniejsze, trochę przeschizowałam ostatnio jednak. Jakiś etap się skończył i idziemy dalej. 🙂Namisa, A-6 lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023