X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
Odpowiedz

Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróbel wrote:
    Na cholerę cukier? Nigdy nie wekowałam słodkiego. Gotujesz, wlewasz na gorąco do pełna i szybko zakręcasz. Jak się zassie to zawekowane jak nie to po tygodniu będzie pleśń.
    A skąd ja mam wiedzieć? Nie znam się :) mówię co mi babcia wmawiala. To może się zabiorę za to.

Adry wiem że Ty dla Małej na porcje mrozilas. Owoce i warzywa też?

f1d9680377.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Beatrix fajnie że wpadłaś. Jak to samotna matka? Dosłownie? Mocno daje ci w kość z tymi ząbkami?

npV2p1.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, babcie czasem mądre rzeczy wiedzą ale z cukrem to nigdy nie słyszałam żeby potrzebny był.....

malutka_mycha lubi tę wiadomość

npV2p1.png
  • Multiwitamina Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 15:13

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix ja mam Dentinox, podobno dobry ale sama jeszcze nie mogę ocenic

Multi już myślałam że moja babcia z księżyca spadła :D

f1d9680377.png

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry gratulacje!

Adry lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry gratulacje. Wznoszę toast szklaneczką lemoniady. Znów rozniosło się w firmie że szukasz innej pracy? Czy po prostu trafili w ciemno?

Adry lubi tę wiadomość

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry zanim to zacznę robić to mina pewnie z 2 tygodnie :) nie mam czym i nie mam czego jej dawać.

f1d9680377.png

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Adry :) wiedziałam że mi to jasno i klarowne wytłumaczysz :)
    A co jeszcze myślisz o tych produktach BIO, Eco? Robią nas w bambuko czy faktycznie jest to lepsze?

Adry lubi tę wiadomość

f1d9680377.png

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Adry lubi tę wiadomość

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry gratuluję podwyżki! :)

Mój Klopsik już przebił swoją wagę urodzeniowa 3650,przy wypisie było 3410 a dziś 3720 :)

Multiwitamina, malutka_mycha, Adry, IssaMelissa, Lavende86 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Mycha, w pierwszych musach/ zupkach nie ma żadnej filozofii, wrzucasz kawałek dyni lub marchewki do gotującej się wody (nie solonej), ja korzystałam z parowaru, jak zmięknie to blendujesz, dodajesz wody, żeby było rzadsze oraz kropelkę dobrej oliwy i już. Ważne, żeby tą samą rzecz dawać przez cały tydzień, np. tydzień marchewka, potem lecisz tydzień z dynią, potem tydzień z brokułem, tydzień z ziemniakiem, potem możesz zrobić poł na poł marchewka z ziemniakiem lub dynia z ziemniakiem itd. Produkty wprowadzasz po kolei i obserwujesz, czy nie ma żadnej reakcji alergicznej, wtedy łatwiej będzie Ci coś eliminowac.
    owoce wprowadz dopiero miesiąc po warzywach. Np. warzywo podawaj w okolicy obiadu ( nie zamiast obiadu, nadal podstawowym posiłkiem jest mleko), czyli dajesz butlę o 12:00 to mus z warzywa o 12:30-13:00. wtedy dziecko jest jeszcze nadal najedzone, ale otwarte na nowości i spokojne :)
    po miesiącu dajesz owoc (ja w parowarze robiłam) , jabłko aż zmieknie, dodajesz troche wody i blendujesz i wychodzi pyszny musik. musik jako deserek podajesz po kolejnym posiłku, czyli za miesiąc od warzyw,
    12:00 butla, 12:30 do 13:00 warzywo, 15:00 butla, 15:30 do 16;00 mus z owoców (tzw. deserek).
    jak dojdziesz do tego etapu to powiem Ci co dalej.
    jeżeli mała nie chce, nie zmuszaj jej, fundametalną zasadą jest pamiętac, że PODSTAWĄ menu dziecka do 12 miesiąca życia jest mleko, posiłkami się bawimy, próbujemy, eksperymentujemy.
    Jak to dobrze rozegrasz, gwarantuje Ci, że nie będziesz miała w domu niejadka, albo żardłoka ;)
    Adry, Ty dawalas papki? Ja myslalam ze wklejalas ksiazki o blw. Czy jedno drugiego nie wyklucza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2019, 15:11

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróbel wrote:
    Ooo Beatrix fajnie że wpadłaś. Jak to samotna matka? Dosłownie? Mocno daje ci w kość z tymi ząbkami?
    Nie doslownie ale jestem ciagle sama i do tego w bloku na ostatnim pietrze wiec zakupy, smieci otd to wyzwanie. Moj maz wyjezdza na miesiac wraca na chwile i wyjezdza na trzy tygodnie i tak ciagle.Szacun dla samotnych matek bo nie jest lekko. O 21 jak mala idzie spac a ja otwieram karmi to jestem wrakiem ;). Do tego Mala postanowila sie rozwijać ekspresem co jest super ale dodaje pracy😂pelza juz na całego. Dzis oprocz dyndania sie na czworaka zaczela podnosic i przestawiac a to reke a to noge wiec zacznie brykac pewnie lada chwila🙈🙊 do tego ida dwie jedynki. Na szczęście bez goraczki a noce w miare tylko sie częściej budzi. W dzien wiecej jeczy😃 do tego chyba teraz ma skok rozwojowy ten 22-26 tydzien a dzis ide na szczepienie pneumo🙃Zyc nie umierac. 😁

Jak Wasze dzieciaczki?

Frida91, Adry lubią tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    trochę chaotycznie, ale w pracy to wiadomo jak jest.
    a z tymi bio to byłabym ostrożna. supermarketom nie wierzę, rolnikom na bazarach też nie. generalnie trzeba popytać ludzi co polecają w okolicy i tam się zaopatrywać, przynajmniej na starcie, a i soli nie używałam wcale przez pierwszy rok. dzieci jej nie potrzebują, natomiast koło 8 miesiąca możesz zacząć eksperymenty z przyprawami.

poza tym mieliśmy rozszerzanie diety w zimie ,więc wybó r był mizerny, jak mała miała tak 8, czy 9 miesięcy to kupowałam od czasu do czasu mrożonki tego co nie było dostępne na świezo i z nich robiłam zupki, a wiadomo skąd to pochodziło? :) ) raczej nie, hehehe,
    No właśnie w marketach nie chce kupować, myślałam od rolników ale też średnio im wierzę. No ale coś muszę wybrać. U nas nie ma aż takiego wyboru, nie sądzę żeby moi sąsiedzi na to uwagę zwracali. Mogę albo do sąsiedniego miasta jechać na bazar albo przez stronkę kupować. Mają tam opinie więc jakąś informację mam.
    o soli wiem, też nie planuje. Ale nie wiedziałam że przyprawy tak pozno

f1d9680377.png

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix_ wrote:
    Nie doslownie ale jestem ciagle sama i do tego w bloku na ostatnim pietrze wiec zakupy, smieci otd to wyzwanie. Moj maz wyjezdza na miesiac wraca na chwile i wyjezdza na trzy tygodnie i tak ciagle.Szacun dla samotnych matek bo nie jest lekko. O 21 jak mala idzie spac a ja otwieram karmi to jestem wrakiem ;). Do tego Mala postanowila sie rozwijać ekspresem co jest super ale dodaje pracy😂pelza juz na całego. Dzis oprocz dyndania sie na czworaka zaczela podnosic i przestawiac a to reke a to noge wiec zacznie brykac pewnie lada chwila🙈🙊 do tego ida dwie jedynki. Na szczęście bez goraczki a noce w miare tylko sie częściej budzi. W dzien wiecej jeczy😃 do tego chyba teraz ma skok rozwojowy ten 22-26 tydzien a dzis ide na szczepienie pneumo🙃Zyc nie umierac. 😁

Jak Wasze dzieciaczki?
    To sporo się u Was dzieje, fajnie że dobrze się rozwija. Coś za coś. Gdyby była nie ruchliwa i gapila się w karuzele to też dobrze by nie było :)
    Nina w pewnym momencie też skoczyła w rozwoju. Nagle zaczęła trzymać główkę, przewracac się na brzuch, łapać za nogi. Teraz się denerwuje bo nie potrafi się sama przemieszczać.
    AA i nie wiem czy Wam pisałam, ale jestem pewna że słyszy tylko jeszcze nie wiemy w jakim stopniu. Ale na dźwięk (raczej głośny) reaguje.

Adry, Beatrix_, Zozo, Lavende86 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix to faktycznie ciężko Ci. Ja niby też wszystko sama przy dziecku ale mąż wraca codziennie i jak trzeba coś ciężkiego przetargać czy większe zakupy w sobotę to pomoc jest.
    Moja próbuje pełzać ale nie bardzo jej to idzie. Ona bardzo nie lubi być na brzuszku i niewiele ćwiczy. Łatwo się złości a nie chcę żeby się zraziła więc nie przymuszam.
    Mycha to super z tym słuchem.

npV2p1.png

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróbel a jak z napięciem u Małej? To może być powód tego że nie lubi leżeć na brzuszku, u nas obniżone było powodem takiego stanu rzeczy

f1d9680377.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Beatrix rozumiem Cie mialam to samo, ciagle sama :D zreszta teraz przy drugim tez mnie to czeka plus jeszcze pies 😂
    Ja to z mala chodzilam sie kapac nawet, ona w lezaczku w lazience a ja w wannie :p
    Robie to samo😂

Zozo lubi tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
‹‹ 1312 1313 1314 1315 1316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ