Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
-
WIADOMOŚĆ
-
Lavende86 wrote:Wiesz co, pierwsze słyszę. To chyba jakaś bzdura. Na wszystkich stronach gdzie czytałam czego unikać w ciąży nigdzie nie było marchewki Poza tym ile byś musiała jej zjeść żeby przedawkować. Mi się to wydaje jakąś totalną bzdurą.
ale o tym, że witamina A działa teratogennie można sobie poczytać wszędzie wpisz sobie w google co powoduje nadmiar witaminy A w ciąży. Albo np. dlaczego jak sie stosuje isotek to nie wolno zachodzic w ciążę przez pół roku później (isotek - ten lek na pryszcze ma olbrzymie dawki wit A).
Marchewka tez ma bardzo dużo wit A. Jeść można, bo wit A jest potrzebna, ale żeby nie przesadzać (czyli nie pić codziennie soku z marchwii). Nie wiem czy czujesz różnicę.
I jeszcze jedno - nie wiem czy kiedyś robiłaś sok z marchewek, ale z 1kg marchewek powstaje tylko 1 duża szklanka soku. Więc nawet jakbyś jadla 3 marchewki dziennie to zupełnie inna dawkę wit A dostarczasz niż jakbyś piła np. dwie szklanki soku z marchwi dziennie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 21:51
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Więc reasumując: jeść sobie marchewkę możesz ile chcesz, bo jak sama napisałaś - ile by jej trzeba było zjeść żeby przedawkować wit A. Ale z sokiem z marchwi jest zupełnie inaczej. A jeśli mi nie wierzysz to pójdź sobie do biedronki, i sprawdz sobie zawartość % wit A w soku z marchwi, takim świeżo wyciskanym i pamiętaj, że tam jest podane w 100ml, a sok taki ma z 200 albo 250ml.Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Z jedzenia witaminy się lepiej wchłaniają
Ja tylko mówię, że zastanowiłabym się nad piciem codziennie soku z marchwi. A zrobicie jak chcecie przecieżAdry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Adry wrote:No to ja piłam sok z marchewki przez całą ciążę okolo 2 razy w tygodniu, czasem 3 chyba jestem złą matką
Tak samo kiedyś mi dietetyczka mówiła, że witaminy z jedzenia się dużó lepiej wchłaniają niż suplementy i że szkoda kasy na te suple (też nie wiem dlaczego, nie jestem dietetykiem). To jest informacja myślę, że z wiarygodnego źródła (a nie że wyczytałam na forum czy coś). No ale każdy ma swój rozum. Nie trzeba wszystkiego słuchać. Można w razie wątpliwości spytać swojego lekarza przecież moja przyjaciółka po tylu latach starań wolała nie ryzykować z jakąś marchewką. I w sumie jej się nie dziwię. Ja pewnie po takim czasie jak się coś uda, to będę dmuchać i chuchać jak ktoś mi coś powieWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 22:11
Adry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
No ale z drugiej strony przyznam wam tu rację, że też są różni lekarze i też się mogą mylić
aż z ciekawości spytam się mojej lekarki o zdanie na ten temat zainspirowałyście mnieWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 22:14
Adry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Adry wrote:zgodzę się, jeśli ktoś ma dostęp do rzeczywiście zdrowych, niepryskanych żadnym świństwem owoców i warzyw. Bo inaczej poza witaminami wchłoniemy inne ciekawsze rzeczy. Dla porównania jak kupuję w zwykłym markecie kilka marchewek, jabłek, gruszek i innych warzyw sezonowych (tak, że mam uzbieraną całą sporą reklamówkę) to w tym markecie zapłacę około 30 PLN za całość, a w sklepie BIO ostatnio zostawiłam 75 pln a smakowało podobnie
kilka razy w ciązy wypiłam pół lampki wina ba, nawet jak karmiłam to też zdarzało mi się napić.
ja myślę, że jeśli kobieta ma ochotę na sok marchwiowy to może sobie wypić, wszystko trzeba robić z głową i nie przesadzać.
ja na przykład nie latałam samolotem bo się bałam, a ile kobiet lata i nic sie nie dzieje
przypomniało mi się jak kupiłam kiedyś gruszkę w takim markecie, bo miałam straszną ochotę, a tak ładnie wyglądała. A w smaku była taka totalnie nijaka. Jadłam niby gruszkę, a bardzo smakowała jak jabłko, właściwie nie wiedziałam co ja jem ja to w ogóle mam teorię, że jak my takie syfy jemy to potem się dziwić, ze tyle nowotworów wokół...Adry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Adry wrote:jeszcze pół biedy jak ktoś z ciążą trafia na okres, kiedy można kupić coś świeżego... jak ja byłam w ciąży to piździło od listopada do połowy maja, a po miesiacu ocieplenia urodziłam... wiec trzeba sie czasem ratować suplementami... albo jak kobieta zle znosi ciaze i malo co moze zjesc.
chociaż mój tato zawsze mówił, że nie wiadomo co zdrowsze: te warzywa i owoce które jemy czy to jakbyśmy ich nie jedli (patrząc na ilość chemikaliów które one w sobie zawierają, że nawet żaden robaczek tego nie tknie)Adry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Adry miło było pogawędzić, ale uciekam dokończyć film "najlepszy". Jestem w połowie i wydaje mi się mega ciekawy i coś czuję, że to jeden z tych filmów takich "pouczających", które zmuszają do refleksji nad życiem... dobranoc dziewczyny :*
Adry lubi tę wiadomość
Prawie 5 lat starań...
26cs ---> IUI nieudane
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Czekamynadzidzie - mam koleżankę dietetyczkę, która zawodowo układa diety ciężarnym i prowadzi kursy na ten temat. Sama niedawno urodziła i ona nic nie wie na ten temat. Gdyby picie soku z marchwi było szkodliwe dla płodu to każdy lekarz trąbił by o tym na pierwszej wizycie. Poza tym były by informacje o tym w książkach lub artykułach naukowych. Nic takiego nie znalazłam. Jak np. mówi się o niektórych ziołach, surowym mięsie, rybach, serze pleśniowym to o marchwi w życiu nie słyszałam. No ale jak ktoś się boi to niech nie pije
-
Adry wrote:Dziewczyny, muszę się pochwalić
Moje dziecko od 5 dni, a w sumie to nocy... śpi całą noc... od 22 do 7 rano nigdy nie sądziłam, że ta chwila nadejdzie tak szybko. Taka mała rzecz, a po 14 i pol miesiącach cieszy jak choleraAdry lubi tę wiadomość
-
Adry wrote:Beatrix, co u Ciebie? Czemu nie chwalisz się wynikiem USG?
Usg chyba ok chociaż bobo odwrócilo sie plecami i dupka i ciezko bylo cokolwiek posprawdzac. Lekarz walczyl, walczyl i cos tam sie udalo. Bobo spalo jak susel no i co mu zrobisz. Lekarz mowil ze wszystko ok tylko troche zmartwila mnie przeziernosc bo jest w gornej granicy normy ale w normie. Lekarz mowil ze ok ale lubi jak jest nizej.
Mowil tez o testach Nifty ze takie istnieją i jesli chcemy to zeby dac znac. Super sprawa tylko cena zaporowa.
Nie odzywalam sie wieczorem bo dostalam migreny i poszlam spac. Myslalam ze yo pomoze jak zwykle ale meczylam sie cala noc. Moj robił mi oklady i masaze ale nic nie przechodzilo. Bol byl przeokropny. Trochę przysypialam ale wstalam rano z bolem dalej i do tego nie przespalam nocy wiec wiecie. Wczoraj jeszcze caly dzien cmilo. Dopiero dzis moge powiedzieć ze jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 08:11
Adry lubi tę wiadomość
-
Adry ja też poproszę o rady już kiedyś pisałam że tak się skupiam na staraniach że nic nie wiem o ciąży. Teraz coś tam czytałam ale nic nie wiem o dziecku
Beatrix to dobrze że lepiej. Ja w ciąży też pierwszy raz miałam taki bol Ala mogrenowy ale dużo szybciej przeszedł. A Ty masz częściej takie historie?
Nie zgadnijcie czego boję się robić. Psikac nie za każdym razem ale taki bol w podbrzusza mnie łapie że aż się zginam. Boję się że to dziecku może zaszkodzić. A to jest typowo powiązane z tym stanem bo przed ciąża nic takiego nie mialamAdry lubi tę wiadomość
-
Beatrix - badania prenatalne bywają stresujące, zwłaszcza jak nie wszystko wyjdzie idealnie (wiem coś o tym). Mimo wszystko jeśli jest w normie to chyba ok. Zobaczysz jakie będzie ogólne ryzyko łącznie z Pappa. Znam kilka osób, którym przezierność wyszła wysoka, a dzieci zdrowe. Będzie ok.
Milti - z tą dietą u dziecka to poczytasz i sie doedukujesz Mnie trochę śmieszy jak matki dyskutują na ten temat i się kłócą jak to robić, która ma racje, co podawać najpierw, kiedy i w jakiej formie, a koniec konców teraz widzę, że efekt jest ten sam. Ja np. nie robiłam BLW od początku i moje dziecko nie straciło na tym. To zależy od Ciebie - co wolisz i co będzie dla Ciebie wygodne. Nasi rodzice robili to zupełnie inaczej i jesteśmy zdrowi Ważne żeby Wam to pasowałoWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 08:51
-
Adry wrote:Oooh bo już się martwiłam. To super że wszystko ok. Przed badaniem następnym razem wypij szklankę soku pomarańczowego gwarantuje, że nie będzie spać
Nifty to chyba że 2000 PLN, ale jest dokładniejsze niż Pappa. Ciężkie decyzje przed Tobą. Rozumiem że płci też nie podejrzał?
NIfty 2400 a pappa nie wiem. Nie będę robila skoro wszystko w normie.
Plci nie podejrzał a ja nie dopytywalam bo widziałam ze walczy zeby wszystko posprawdzac.Adry lubi tę wiadomość
-
Ja znalazłam odnośnie soku z marchwi taki komentarz lekarza:
"Witam,
Nie widzę powodu, dla którego należałoby ograniczać sok z marchwi.
Zawiera on dużo beta-karotenu, który jest prowitaminą A. W organizmie ulega on przemianie do retinolu, ale efektywność tej przemiany zależy od aktualnego zapotrzebowania organizmu. Odmienna
sytuacja jest z "gotowym" retinolem, którego duże ilości zawarte są w wątróbce. Zbyt wysokie spożycie retinolu, przekraczające 3000 mcg dziennie, jest podczas ciąży szkodliwe ponieważ może powodować wady rozwojowe płodu. Dlatego wątróbka jest podczas ciąży niewskazana,
pdobnie jak suplementy zawierające duże dawki retinolu.
Serdecznie pozdrawiam."
Także coś w tym jest, ale nie do końca. Mimo wszystko ciekawe to. O wit. A akurat nie wiedziałam.
Idę się zdrzemnąć po nocce.
Beatrix - u mnie na prenatalnych mała leżała pod skosem na głowie i nic się nie ruszała. Lekarz miał mega problem żeby wszystko sprawdzić. Kazał mi wstawać, robić gimnastykę itd., ruszał głowicą o brzuch i nic! Mała jak sztywna Spała jak zabita.Beatrix_ lubi tę wiadomość
-
malutka_mycha wrote:Adry ja też poproszę o rady już kiedyś pisałam że tak się skupiam na staraniach że nic nie wiem o ciąży. Teraz coś tam czytałam ale nic nie wiem o dziecku
Beatrix to dobrze że lepiej. Ja w ciąży też pierwszy raz miałam taki bol Ala mogrenowy ale dużo szybciej przeszedł. A Ty masz częściej takie historie?
Nie zgadnijcie czego boję się robić. Psikac nie za każdym razem ale taki bol w podbrzusza mnie łapie że aż się zginam. Boję się że to dziecku może zaszkodzić. A to jest typowo powiązane z tym stanem bo przed ciąża nic takiego nie mialam
Trzeci raz. Pierwszy w pracy- pomogly spacery i woda. Drugi na wyjezdzie - bol gorszy ale poszlam spac i rano bylo ok. No i teraz to juz masakra. -
Lavende86 wrote:Ja znalazłam odnośnie soku z marchwi taki komentarz lekarza:
"Witam,
Nie widzę powodu, dla którego należałoby ograniczać sok z marchwi.
Zawiera on dużo beta-karotenu, który jest prowitaminą A. W organizmie ulega on przemianie do retinolu, ale efektywność tej przemiany zależy od aktualnego zapotrzebowania organizmu. Odmienna
sytuacja jest z "gotowym" retinolem, którego duże ilości zawarte są w wątróbce. Zbyt wysokie spożycie retinolu, przekraczające 3000 mcg dziennie, jest podczas ciąży szkodliwe ponieważ może powodować wady rozwojowe płodu. Dlatego wątróbka jest podczas ciąży niewskazana,
pdobnie jak suplementy zawierające duże dawki retinolu.
Serdecznie pozdrawiam."
Także coś w tym jest, ale nie do końca. Mimo wszystko ciekawe to. O wit. A akurat nie wiedziałam.
Idę się zdrzemnąć po nocce.
Beatrix - u mnie na prenatalnych mała leżała pod skosem na głowie i nic się nie ruszała. Lekarz miał mega problem żeby wszystko sprawdzić. Kazał mi wstawać, robić gimnastykę itd., ruszał głowicą o brzuch i nic! Mała jak sztywna Spała jak zabita.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 09:09