Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
-
WIADOMOŚĆ
-
Hiperandrogenizm - objawy hiperandrogenizmu (hirsutyzm - dodatkowe owłosienie, trądzik) lub nieprawidłowe wyniki badań laboratoryjnych - wszystko omówione w rozdziale o hiperandrogenizmie
Brak owulacji lub nieregularna owulacja
Policystyczne jajniki (12 lub więcej pęcherzyków (2-9mm) w każdym jajniku i/lub objętość jajnika ponad 10ml) - to oczywiście stwierdzamy w USG
Zaburzenia metaboliczne jak nieprawidłowy wynik testu obciążenia glukozą, otyłość, u niektórych tzw zespół metaboliczny (współistnienie otyłości, zaburzeń cukrowych, lipidowych i nadciśnienia)
Nieprawidłowy iloraz wyników badania poziomu hormonów przysadkowych LH i FSH
Coś takiego znalazłam - minimum dwa czynniki muszą być, żeby móc podejrzewać pcos.Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
I jeszcze to:
podwyższony poziom LH przy prawidłowym poziomie FSH; stosunek LH do FSH jest większy niż 2, przy badaniu w 3. dniu cyklu,
Aby u kobiety stwierdzić PCOS ( czyli zespół policystycznych jajników) muszą być spełnione dwa z tych trzech kryteriów diagnostycznych (nazywa się to fachowo kryteriami Rotterdamskimi z 2003 roku):
– obraz USG charakterystyczny dla PCO,
– objawy kliniczne,
– objawy nadmiaru hormonów męskich.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 12:41
Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
Mam, bo i objawy typu długie bezowulacyjne cykle, i obraz usg i wypadanie włosów. Jak miałam te 17 lat to jeszcze miałam problem z nadmiernym owłosieniem, teraz już na mniejszą skalę i nie jest to widoczne tak bardzo, bo mam raczej jasne włosy. Oprócz tego nieprawidłowy stosunek lh do fsh miałam wtedy, jak jest teraz z hormonami to się okaże, jak dostanę wyniki dzisiejszego badania.Nefre_ ms wrote:Frida
Faktycznie masz minimum 2 czynniki, czy było to dla Ciebie zaskoczenie?Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
No właśnie dziś też zbadałam amh, ciekawe co wyjdzie, bo nigdy wcześniej nie miałam tego badania... Ale chyba z dwojga złego lepiej podwyższona niż niska, co?malutka_mycha wrote:I jeszcze się AMH bada. Podwyższona rezerwa jajnikowa to też jeden z wyznacznik pcosCóreczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
Też mi się tak wydaje, w końcu z 8 lat brałam tabletki antykoncepcyjne, teraz mam bezowulacyjne... To ile ja tam zdążyłam zużyć tych jajeczek, całe g...

A takie silne masz bóle podczas okresu? Ja tego akurat u siebie nie podejrzewam, bo mam raczej skąpe niż obfite okresy, jeśli chodzi o bóle to też nigdy nie miałam większego problemu, więc nigdy okres nie był dla mnie jakąś większą uciążliwością. Ew. na początku niedługo po 1 miesiączce miałam taki okres że były mega długie i obfite, ale to już minęło bezpowrotnie. A jakie są inne objawy endometriozy?Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
Hmm to pewnie łatwo doszukiwać się u siebie takich objawów...A jakie jest leczenie tej choroby?
Ja za bardzo się też na tym nie znam, ale rzeczywiście takie skrzepy to brzmi przerażająco.. Nie wiem, czy to normalne. Wzdęcia i biegunki podczas okresu to akurat podobno częste, bo skurcze nasilają też ruchy jelit i to chyba normalne. Ale te plamienia, bóle i skrzepy to niepokojące trochę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 13:23
Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
Nie ma co się nakręcać, człowiek niepotrzebnie się naczyta i zaraz serce mu wali, co to będzie
Sama nieraz tak mam i potem mam schizy, bo oczywiście wszystkie objawy pasują, a nawet jak badania nie wykazują, to zaraz czytam o innych badaniach, bardziej szczegółowych
Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
U mnie też jest tak, że mama miała podobne objawy jak ja i też nie mogła jakiś czas zajść w ciążę a 2 razy poroniła. Tylko wtedy nie było nazwy pcos. Nie do końca miała tak samo jak ja teraz, ale parę rzeczy się zgadza niestety. Część problemów na pewno jest dziedziczna
Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
No tak, nie wszystko do końca jest tak samo jak u naszych mam. Zresztą ja się pocieszam, że teraz medycyna poszła do przodu i może ja nie będę miała dlatego aż takich problemów
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
Poza tym moja mama mnie urodziła w wieku 32 lat, więc też jeszcze mam szansę się wyrobić
Ale też czasem jest tak że mama była super płodna i zdrowa a córka ma problemy. Chyba na to nie ma reguły, ewentualnie jakieś predyspozycje. Skoro więc Twoja mama tak miała a nigdy nie zdiagnozowano u niej z tego powodu poważnej choroby i nie miała problemów z ciążą, to może rzeczywiście nie warto się zamartwiać
Córeczka 08.2019 🩷
Synek 10.2022 💙
Synek 02.2026 🩵 -
Wydaje mi się że z dwojga złego lepiej mieć za wysoka rezerwę, Pcos można jako tako tabletkami, dieta trzymać w ryzach a jak kończą się jajka to z tym już nic nie zrobisz i musisz się spieszycFrida91 wrote:No właśnie dziś też zbadałam amh, ciekawe co wyjdzie, bo nigdy wcześniej nie miałam tego badania... Ale chyba z dwojga złego lepiej podwyższona niż niska, co?
Frida91, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość
-
Endometrioza jest przejebana. Nie wiem jak to jest z "normalną" endometriozą że robią się torbiele czekoladowe na jajnikach, że endometrium sobie wędruje z macicy do góry. Ja mam ognisko endo chyba w mięśniu przy bliźnie po cesarce. Jest to bardzo częste właśnie po cesarce/
Odczuwam go przez skórę, boli cholernie - tj piecze,szczypie,kłuje,drapie najbardziej w okolicach owulacji. Jakby przypalanie metalem od środka/poparzenie/ jak żywa rana. Najgorzej jak się kichnie bądź przy kaszlu.
Jakby rozrywało od środka. Nie boli mnie po owulacji, przed okresem czasami i czasami w trakcie okresu ale najczęściej przy owulacji. Teraz czekam na okres i nie boli nic. Lekarz mi mówił że ciąża to lekarstwo na tego mojego guza, że nie przeszkadza w zajściu. Miał rację bo w końcu zaszłam teraz w lipcu. Póki się staramy o drugie to nie będzie usuwał bo raz - to lubi odrastać a dwa by musieli tam grzebać i nie wiadomo ile bym musiała sie wstrzymać ze staraniami a po 3cie to mi nie rośnie, po czwarte nie muszę brać ketonalu i nie chodzę po ścianach z bólu więc lepiej nie ingerować na razie w to.
Nie wyobrażam sobie dużo takich ognisk endo na maciciy/na jajnikach/jajowodach jak to jest przy tej standardowej endometriozie. Ja miesiączki mam takie średnio intensywne, ból miesiączkowy słaby albo wcale. Nieraz nie wiem że mam okres poza wymianą podpasek/tamponów.
Nefre jakbyś miała endo to raczej też byś miała coś widocznego na jajnikach. Choć niby tych małych ognisk nie widać na USG. Ale z tym da się zajść - popatrz na Beatrix - miała torbiel endo na jajniku i zaszła przed laparoskopią.
Przy laparoskopii usuwają to wszystko i często też jest terapia hormonalna przez jakiś czas a potem znów można się starać. niesety ogniska na jajnikach i jajowodach bardzo utrudniają a wręcz uniemożliwiają zajście jak jest to zaawansowane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 14:31
nick nieaktualny lubi tę wiadomość

-
Nefre - wyluzuj z tymi chorobami
Już raz zaszłaś więc jest duża szansa, że jest ok. To jest właśnie minus forum. Jak czytam o tych wszystkich chorobach i objawach to nagle zaczynam myśleć, że powinnam się przebadać na wszystko bo przecież inni robią tysiące badań. Mi to nie służy na pewno.
U nas okazało się, że małej nic nie jest. Dostała tylko nowe krople do nosa. Zobaczymy jak podziałają.
Adry - udanego weekendu!
nick nieaktualny, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość
-
Nefre jakbym swoje myśli czytała. Chyba dodałabym do tego to, że zwiększone problemy z tarczycą wynikają po części z tego, że był Czarnobyl i na pewno ma to jakiś oddzwięk na dzisiejsze problemy z tarczycą u ludzi.Nefre_ ms wrote:Frida
Jest impreza , jest zabawa
Piątek wikendu początek 
Kiedyś ludzie nie wiedzieli, że mają chore tarczyce - zapytaj babcie, czy wie co to TSH i kiedy usłyszała o tym po raz pierwszy. Ludzie nie chorowali, bo nie wiedzieli, że takie choroby są.. Były tylko książki ( mało) i lekarze. A jeszcze - gazeta Przyjaciółka
Kiedyś jak baba miała wąsy i była gruba, to nikt nie łączył tego z pcos, tylko po prostu taka była i śmiała się z niej cała wieś..
Było tego mniej, bo ludzie znali mniej ludzi, komunikacja przebiegała w obrębie mniejszej ilości osób. Nie było telefonów, internetu i nikt nie robił statystyk. Utrzymywałaś tylko kontakt face to face, więc wiedziałaś na co choruje ok. 100 osób z Twojego otoczenia, a nie tak jak dziś - milony kobiet w Internecie
Do prawidłowej pracy tarczycy potrzebny jest selen, jod i jakieś inne minerały, które nie występują w naszym położeniu geograficznym w ziemi., stąd żywność też jest w nie uboga. Dlatego w sól jest w Polsce jodowana, tylko że to bez sensu bo każą jeść mało soli:) Oczywiście to tylko jeden z wielu czynników.. bo powodów zachorowań jest miliony.. Ale dlatego myślę, że choroby tarczycy musiały występować w Polsce, jak jeszcze o tym nikt nie mówił głośno. Przynajmniej ja w to wierzę
Myślę,że kiedyś ludzie byli zdrowsi z dwóch powodów - po pierwsze mieli zdrowszy tryb życia ( nieprzetworzona żywność + ruch),a po drugie - była większa śmiertelność i natura sama się czyściła ze słabszych organizmów. Zostawali tylko Ci silni, bo słabi umierali jako dzieci. Teraz zobacz - ratujesz słabe jednostki już zaraz po porodzie, a nawet jeszcze przed, a one potem łącza się w pary z innymi słabymi i.. rodzą jeszcze słabsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 19:43
-
też mam takie bardzo ciężkie, bolesne, mega obfite miesiączki. CHodząca fontanna normalnie, muszę przebywać non stop w pobliżu łazienki, te dni to dramatEwela25 wrote:Ogólnie ciężkie miesiączki, długie i ten właśnie torbiel na jajniku. Teraz na odwrót, miesiączka się skraca i zmniejsza.
ta dr z klinika mówiła, że wszystko jest możliwe i że trzeba zrobić laparo, żeby się przekonać. Ech... czemu zajście w ciążę nie jest takie łatwe, że ciach mach bach i jest?
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱 -
Adry don't worry ja tez nie daję rady nadrobićAdry wrote:Jak tam dziewczynki? Nawet nie wiem czy Was nadrobię. Mam urwanie głowy w ostatnich dniach i cieszę się, że już mamy weekend.
pięknego weekendu wszystkim życzę
czytam max 3 ostatnie strony, więcej nie mam kiedy
zdecydowanie nie nadążam
Prawie 5 lat starań...
33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
26cs ---> IUI nieudane
1) IMSI (długi protokół) Angelius
6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
2) ICSI (długi protokół) Novum
11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
FET 4AA--> 6dpt beta 22
8dpt beta 78
10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
Córeczka 🥰🥰🥰
5.10.2022 ❤️
Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱