karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Mamanitka. Witaj i powodzenia 🙂
brunetka91. Witam. Czasem pojawiają się problemy jak np. jest za wysoka prolaktyny i problemy z owulacja, ale mnóstwo kobiet zachodzi w ciążę karmiąc. Tu na wątku zaszły wszystkie. Czasem więcej, czasem mniej czasu to wymaga. U mnie więcej, ale składa się na to kilka innych przyczyn.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
nick nieaktualnybrunetka91 wrote:Sa nieregularne. Rodzilam w październiku. Pierwsza przyszla w listopadzie, kolejna w kwietniu, trzecia obecnie.
-
Rucola wrote:Annie a jak temat w klinice?
Annie1981 wrote:Kiepsko. W klinice w UK dodali mnie do listy oczekujących na IVF, ale długo się czeka, jakiś rok-poltora. W tym czasie przekroczę magiczną barierę wieku i nie będę się łapać na refundowane in vitro. Na prywatne raczej nas nie stać, więc chyba pozostaniemy przy staraniach naturalnych.#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Witajcie dziewczyny 🙂 jestem mamą 10miesiecznego Ssaka i obecnie staramy się o następne bobo. Dostałam okres 6 miesięcy po porodzie, pierwszy był skąpy, cykl mega długi, faza literalna 6 dni, kolejne dwie miesiączki już krótsze 24-26 dni, pozytywne testy owu, ale znów krótka druga faza... Ostatni cykl bardzo dziwny, najprawdopodobniej bezowulacyjny, natomiast objawy miałam tak ciążowe, ze nie wytrzymałam i wybrałam się na betę! (oczywiście negatyw). Dostałam mega doła po tym, nawet nie z powodu wyniku, a tego ze wydawało mi się ze wszystko idzie ku dobremu ale chyba jednak mój organizm jest jeszcze daleko w lesie z gotowością na kolejna ciąże 😕
Dlatego doradźcie proszę - czym mogę sobie pomóc? Przed ciąża brałam cały arsenał sumpelentow - wiesiołek, siemię lniane, olej rybi, dong quai, l-arginina, wit c wit d, kornzym q10, a w sumie to zaszłam w cyklu w którym zaczęłam tez pic zioła ojca klimuszko. Wszystko bylo dobrze przemyślane pod kątem mojej endometriozy i niskiego AMH (0,14 😭🤦🏼♀️)Teraz przy karmieniu to naprawdę nie wiem czy znowu porywać się na taka suplementację, ewentualnie do czego się ograniczyć, różne opinie czytam i mam mętlik w głowie. Co Wy na to?
Co do samego karmienia to mały pije obecnie ok. 3 razy w dzień i 3-4 razy w nocy. Chyba ze zęby go męczą to milion razy na dobę. Mam straszne parcie na kolejne dziecko bo przede wszystkim moje jajeczka nie będą czekać aż wyjdę z pieluch (wspomniane niskie AMH), no i perspektywa żłobka jest dla mnie bolesna do granic wytrzymałości... a koniec macierzyńskiego już niebawem 😕
O pierwsza ciąże staraliśmy się 9 cykli, ale w połowie tych starań wylądowaliśmy w klinice leczenia niepłodności i usłyszeliśmy ze generalnie nie ma opcji na naturalna ciąże... tabela wskazywala 1,5 % szans, w ostatnim cyklu przed wizyta w sprawie in vitro udało się... taki to dla mnie cud, ze teraz naprawdę mam wielkie nadzieje na szybciutką kolejną ciąże, choć z każdym miesiącem coraz więcej czarnych myśli😕 -
Rucola wrote:Kochana przykro mi, ze tak wyszło bee bardzo mocno trzymać za Ciebie kciuki bo jestem pewna, że masz jeszcze duzy potencjał rozrodczy. FSH nie jest wysokie a AMH wychodzi bardzo różnie... nie mam pojęcia od czego to zalezy. Ja ze swojej strony radziłabym Ci podkoksowac owulację suplementami, ale tak na maksa
Biorę na poprawę jakości komórek inozytol, NAC, Wit D, DHEA, Q10, DHA. Na forum znalazłam mega długą listę suplementów na to, ale nie będę brać 50-ciu więc wybrałam te. Jak masz jakiś inny pomysł to jestem otwarta.
meerici. Witaj. Ja też mam niskie AMH, niedawno się o tym dowiedziałam. Biorę suplementy przy KP. Sprawdzam na e-lactancia czy mogę. Jak świecą się na zielono to nie mam wyrzutów sumienia 😉
Twój przypadek daje mi nadzieję. Trzymam za Ciebie kciuki 🙂
Annie1981 wrote:meerici. Witaj. Ja też mam niskie AMH, niedawno się o tym dowiedziałam. Biorę suplementy przy KP. Sprawdzam na e-lactancia czy mogę. Jak świecą się na zielono to nie mam wyrzutów sumienia 😉
Twój przypadek daje mi nadzieję. Trzymam za Ciebie kciuki 🙂
Annie1981, Rucola lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny. Karmię piersią 14 miesięczną córkę, myślałam, że po roku jakoś łatwo przyjdzie odstawianie, bo chcemy zacząć starać się o drugie dziecko, no i tak dalej się karminy i końca raczej nie widać Ze staraniami jednak nie chcemy zwlekać. Okres wrócił mi pół roku po porodzie, cykle są już regularne, od gin mamy zielone światło i teraz. Moja gin mówiła, że nie ma przeciwskazań do ciąży przy karmieniu, ale jednak jest to duże obciążenie dla organizmu... Jak to u Was wyglądało? Dzieci się same w końcu odstawiły jak zaszłyście w ciążę czy karmiłyście dwójkę?
2cs - długie cykle
początek starań sierpień '20
pregna start, niepokalanek, siemię lniane, tran
'18 14tc poronienie zatrzymane
maj '19 córka -
ajwii2 wrote:Cześć dziewczyny. Karmię piersią 14 miesięczną córkę, myślałam, że po roku jakoś łatwo przyjdzie odstawianie, bo chcemy zacząć starać się o drugie dziecko, no i tak dalej się karminy i końca raczej nie widać Ze staraniami jednak nie chcemy zwlekać. Okres wrócił mi pół roku po porodzie, cykle są już regularne, od gin mamy zielone światło i teraz. Moja gin mówiła, że nie ma przeciwskazań do ciąży przy karmieniu, ale jednak jest to duże obciążenie dla organizmu... Jak to u Was wyglądało? Dzieci się same w końcu odstawiły jak zaszłyście w ciążę czy karmiłyście dwójkę?
Ja jeszcze nie zaszłam to się nie wypowiem. Powodzenia.
nick nieaktualnyajwii2 wrote:Cześć dziewczyny. Karmię piersią 14 miesięczną córkę, myślałam, że po roku jakoś łatwo przyjdzie odstawianie, bo chcemy zacząć starać się o drugie dziecko, no i tak dalej się karminy i końca raczej nie widać Ze staraniami jednak nie chcemy zwlekać. Okres wrócił mi pół roku po porodzie, cykle są już regularne, od gin mamy zielone światło i teraz. Moja gin mówiła, że nie ma przeciwskazań do ciąży przy karmieniu, ale jednak jest to duże obciążenie dla organizmu... Jak to u Was wyglądało? Dzieci się same w końcu odstawiły jak zaszłyście w ciążę czy karmiłyście dwójkę?
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Mamanitka wrote:Karmiłam pierwsze dwa miesiące, odstawienie przyszło synkowi (1 rok 7 msc) bez trudu i awantur, dawałam mu przez jakiś czas bebiko i czytałam książeczkę. Na samym początku ciąży było mi ciężko psychicznie karmić. Męczyło mnie i wręcz drażniło, bałam się, że mogę zaszkodzić ciąży itd... ogólnie teraz jestem kilka dni przed wykonaniem testu i mam teraz inne podejście. Córkę karmię 1 rok 2 msc i na razie nie odstawiam (2 razy w dzień i w nocy śpi ze mną). Dużo siedzi w głowie w tym czasie burzy hormonów. Jeżeli ciąża przebiega bez powikłań to karmienie piersią ponad rocznego dziecka nie jest aż tak dużym obciążeniem w porównaniu do tego co musisz przy nim wykonać fizycznie - przebieranie, noszenie, kąpiele, odpieluchowywanie etc.
Dziękuję Ci za tą odpowiedź Pocieszyłaś mnie i teraz mam spokojniejszą głowę W razie gdybym zaszła to wtedy będę dążyć do odstawienia, albo gdy będzie to przeszkodą do zajścia Póki córka ząbkuje to pierś jest dla Nas zbawienna Mamy córki w podobnym wieku, moja z końca maja '192cs - długie cykle
maj '19 córka -
nick nieaktualnyajwii2 wrote:Dziękuję Ci za tą odpowiedź Pocieszyłaś mnie i teraz mam spokojniejszą głowę W razie gdybym zaszła to wtedy będę dążyć do odstawienia, albo gdy będzie to przeszkodą do zajścia Póki córka ząbkuje to pierś jest dla Nas zbawienna Mamy córki w podobnym wieku, moja z końca maja '19
-
ajwii2 wrote:Cześć dziewczyny. Karmię piersią 14 miesięczną córkę, myślałam, że po roku jakoś łatwo przyjdzie odstawianie, bo chcemy zacząć starać się o drugie dziecko, no i tak dalej się karminy i końca raczej nie widać Ze staraniami jednak nie chcemy zwlekać. Okres wrócił mi pół roku po porodzie, cykle są już regularne, od gin mamy zielone światło i teraz. Moja gin mówiła, że nie ma przeciwskazań do ciąży przy karmieniu, ale jednak jest to duże obciążenie dla organizmu... Jak to u Was wyglądało? Dzieci się same w końcu odstawiły jak zaszłyście w ciążę czy karmiłyście dwójkę?
Syn ani myślał się odstawić, karmiłam do końca i teraz trójkę
Ciężarówki jak tam? Rucola, jak znosisz trójpak?08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga13 wrote:Syn ani myślał się odstawić, karmiłam do końca i teraz trójkę
Ciężarówki jak tam? Rucola, jak znosisz trójpak?
Karmisz trójkę? 🙈2cs - długie cykle
maj '19 córka -
Domi1234,
Bromergon obniży prolaktynę. Wysoka prolaktyna hamuje owulację. Jest to lek z paskudnymi skutkami ubocznymi. Jeżeli wystąpią one u Ciebie, poproś lekarza o zamiennik - Dostinex. Jest dużo droższy, ale człowiek nie czuje się po nim jakby rozjechała go ciężarówka.
Jeżeli prawidłowa owulacja była u Ciebie hamowana właśnie przez hiperprolaktynemię, to ten lek powinien pomóc. Powodzenia!
A u mnie dziś tydzień 17+0. Mleka tyle co kot napłakał Syn cyca na sucho. Czasem odrywa się od cyca i mówi "nie ma!". Serce mi wtedy pęka, no ale co ja mogę?Listopad 2018 - syn
Styczeń 2021 - córka.