karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Andzia2519 wrote:Witamy biel Visira
Przynajmniej nie będę rodzić w Święta
Ech, przykro mi - i cieszę się z tobą że nie będziesz rodzić w święta.
Kiedy @ wypada ?31.12.2023 👰♀️🤵♂️
03.07.2023 Beta 12,3 mlU/ml
zostań ze mną kwiatuszku 🌺
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
20.07.2023 2 mm człowieczka z czynnością serduszka ❤️
10.08.23 2,4 cm człowieczka))
26.10.2023 Całe 320g miłości
Zuzia się urodziła 11.03.2024 3370 g 55 cm
2025 - cel - rodzeństwo dla Zuzi -
Wrazluwa wrote:Ech, przykro mi - i cieszę się z tobą że nie będziesz rodzić w święta
.
Kiedy @ wypada ?
W teorii wczoraj xd W praktyce wczoraj zobaczyłam ciagnacy się śluz, a dziś boli mnie brzuch i nie wiem czy @ czy żołądkowo, bo miałam o co się stresować.16.10.2023 - dwie kreseczki
18.06.2024 - 2800g szczęścia zwanego Gabrysiem -
Andzia2519 wrote:W teorii wczoraj xd W praktyce wczoraj zobaczyłam ciagnacy się śluz, a dziś boli mnie brzuch i nie wiem czy @ czy żołądkowo, bo miałam o co się stresować.
To skoro śluz ciagnacy to może cos sie przesunelo i to dopiero owulacja się zbliża? Obserwujesz jeszcze jakoś cykl, mierzysz temperaturę, robisz owulaki?15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Cześć dziewczyny 💐 widzę wątek pod koniec już strony się plasuje haha u mnie dalej brak okresu i negatywny test ciążowy dzisiaj - Pink z czułością 10. Możecie zerknąć na wykres czy może być jeszcze nadzieja na bobasa? Ostatnio jakieś wyższe temperatury ale nie wiem czy to przypadkiem nie na @ Czy to możliwe że tego 11 kwietnia mogła być owulacja (ze względu na te wyższe temperatury )?Jak jest taki dłuższy cykl to która faza się wydłuża? Owu niby miałam 24 marca. Chętnie się dowiem co tam u Was ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 09:27
👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
❤️🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
💊 Niedoczynność tarczycy -
Nadziejka231 wrote:Cześć dziewczyny 💐 widzę wątek pod koniec już strony się plasuje haha u mnie dalej brak okresu i negatywny test ciążowy dzisiaj - Pink z czułością 10. Możecie zerknąć na wykres czy może być jeszcze nadzieja na bobasa? Ostatnio jakieś wyższe temperatury ale nie wiem czy to przypadkiem nie na @ Czy to możliwe że tego 11 kwietnia mogła być owulacja (ze względu na te wyższe temperatury )?Jak jest taki dłuższy cykl to która faza się wydłuża? Owu niby miałam 24 marca. Chętnie się dowiem co tam u Was ☺️
Podgladnelam wykres i nie ma takiej opcji żebyś miała owulacje 24 marca- to by znaczyło że dziś jesteś 20 dpo, a tak długa faza lutealna jest w zasadzie nierealna, chyba że byłaby ciąża (a ją test wykluczył) albo torbiel ciałka żółtego (ale to moznaby podejrzewac gdyby temp utrzymywala sie wysoka już od tego 24 marca czego nie bylo + inne objawy).
Faza lutealna jest dość stala i wynosi max 16 dni, a w pierwszych cyklach po powrocie plodnosci jest raczej blizej 10 dni. To faza folikularna wydłuża się w takich długich cyklach - wtedy dojrzewają pęcherzyki, a skoki prolaktyny przez kp hamuje funkcjonowanie osi przysadka-podwzgorze jajnik, obniża sie tym samym hormon folikulotropinowy i pęcherzyki dojrzewają długo - nie około 15 dni jak w przypadku niezaburzonego cyklu, a np 25 czy 30. Mi cykl wrócił 7 miesięcy temu i dalej mam owulacje około 25 dnia cyklu. Zresztą możesz sama podglądnąć mój wykres 😁
Ale do meritum - patrzac na temperaturę to realny wzrost ponad linie podstawową miał u ciebie miejsce dopiero w ostatnich kilku dniach, najwczesniej 9 kwietnia. Nie istnieje też coś takiego jak wzrost na miesiaczke - temperatura przed okresem spada, a nie rośnie. Mierz dalej, jesli sie utrzyma na wyższym poziomie a staraliście się w okolicach tego 9 kwietnia to możesz zatestowac niedługo, tak za okolo tydzień. Wiec tak - nadzieja jeszcze jest!Trzymam kciuki! 🍀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 13:25
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
@Namisa A jak miałam objawy owulacyjne tam w tych okolicach owulacyjnych i plamienia to myślisz że pomimo wszystko mogła być teraz dopiero owu? Bo śluz mocno gęsty, mętny i no nie zmieniał się teraz tylko ta temperatura coś skacze.👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Nadziejka231 wrote:@Namisa A jak miałam objawy owulacyjne tam w tych okolicach owulacyjnych i plamienia to myślisz że pomimo wszystko mogła być teraz dopiero owu? Bo śluz mocno gęsty, mętny i no nie zmieniał się teraz tylko ta temperatura coś skacze.
Temperatura nie wzrosła w tamtym okresie, a to jest najważniejszy element do wyznaczenia owulacji w warunkach domowych. Same objawy mogą być zwodnicze. No i tak jak pisałam, nie ma możliwości żeby faza lutealna trwała aż tyle. Teraz już sluz może jak najbardziej być gesty i mętny, moze byl bardziej plodny ten tydzien temu? Ciężko mi powiedzieć czy owulacja byla na pewno, ale jeśli była- to najwczesniej około 9 kwietnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 14:26
Namisa wrote:Temperatura nie wzrosła w tamtym okresie, a to jest najważniejszy element do wyznaczenia owulacji w warunkach domowych. Same objawy mogą być zwodnicze. No i tak jak pisałam, nie ma możliwości żeby faza lutealna trwała aż tyle. Teraz już sluz może jak najbardziej być gesty i mętny, moze byl bardziej plodny ten tydzien temu? Ciężko mi powiedzieć czy owulacja byla na pewno, ale jeśli była- to najwczesniej około 9 kwietnia.
Właśnie nie zauważyłam żadnej zmiany w śluzie ani innych objawów typu zwiększone libido czy coś.👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Nadziejka231 wrote:Właśnie nie zauważyłam żadnej zmiany w śluzie ani innych objawów typu zwiększone libido czy coś.
No to sa dwa rozwiazania - albo owulacji nie było w dalszym ciągu a te wzrosty temperatury w ostatnich dniach sa spowodowane czymś innym, albo faktycznie była ale zmiany w śluzie czy inne objawy były bardzo subtelne/niezauważalne. Pozostaje obserwowac dalej 🤞Nadziejka231 lubi tę wiadomość
Nadziejka, wiem że to Cię nie pocieszy, ale pierwsze cykle bywają bardzo nieregularne. Moje pierwsze cykle trwały 60 dni, potem zmniejszały się stopniowo, teraz trwają ok 32-35 dni (przed porodem miałam 28 dniowe cykle).
Tak jak Namisa pisała, jest to niemożliwe, byś miała wtedy owulację, już miałabyś albo okres, albo pozytywny test ciążowy.
Co do śluzu, też miałam płodny śluz dwukrotnie w tym i poprzednim cyklu, ciało nieraz szykuje się do owulacji, ale prolaktyna skutecznie to blokuje, potem ciało może ponownie podejmować próby owulacji. Niestety taki urok karmienia piersiątrzymam kciuki, byś niebawem ujrzała dwie kreski, może przed tym ostatnim skokiem była owulacja, ok 7-9.04
02.2024 synek 💙
02.2025 💔 (8/9 tydz.)
15.04. ⏸️
wciąż kp 🤱 -
Delfi wrote:Nadziejka, wiem że to Cię nie pocieszy, ale pierwsze cykle bywają bardzo nieregularne. Moje pierwsze cykle trwały 60 dni, potem zmniejszały się stopniowo, teraz trwają ok 32-35 dni (przed porodem miałam 28 dniowe cykle).
Tak jak Namisa pisała, jest to niemożliwe, byś miała wtedy owulację, już miałabyś albo okres, albo pozytywny test ciążowy.
Co do śluzu, też miałam płodny śluz dwukrotnie w tym i poprzednim cyklu, ciało nieraz szykuje się do owulacji, ale prolaktyna skutecznie to blokuje, potem ciało może ponownie podejmować próby owulacji. Niestety taki urok karmienia piersiątrzymam kciuki, byś niebawem ujrzała dwie kreski, może przed tym ostatnim skokiem była owulacja, ok 7-9.04
Cudów się nie spodziewałam a do nie regularnych cyklów jestem przyzwyczajona bo miałam bardzo nie regularne cykle od krótkich 20 dniowych do 40 dni haha jakimś cudem w takim zaszłam w ciążę 😂👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Namisa wrote:To skoro śluz ciagnacy to może cos sie przesunelo i to dopiero owulacja się zbliża? Obserwujesz jeszcze jakoś cykl, mierzysz temperaturę, robisz owulaki?
Nie robiłam nic więcej ale faktycznie wygląda na to że ciało chciało owulować wcześniej, po czym stwierdziło że jednak teraz. Próbowaliśmy, zobaczymy, może cudem siadloNamisa lubi tę wiadomość
16.10.2023 - dwie kreseczki
18.06.2024 - 2800g szczęścia zwanego Gabrysiem -
U mnie przyszła @ więc wszystko się wyklarowało. Długość cyklu taka o dziwo w normę- 33dni😳 Więc czekam na dni płodne i zaczynam kolejne starania 🤞🏼
Ps. Owu dalej nie wiem kiedy konkretnie była 🤣eM 🌺 lubi tę wiadomość
👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Nadziejka231 wrote:U mnie przyszła @ więc wszystko się wyklarowało. Długość cyklu taka o dziwo w normę- 33dni😳 Więc czekam na dni płodne i zaczynam kolejne starania 🤞🏼
Ps. Owu dalej nie wiem kiedy konkretnie była 🤣
To już bardzo fajną długość cyklu jak na początek, trzymam kciuki za bieżący cykl 🤞robiłaś testy owulacyjne przez cały cykl? Ja dopiero pik wyłapałam w 20dc, a w 13dc już miałam dość spore wyrzuty LH, wg aplikacji 0.54, mimo to owulacja była tydzień późniejWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 22:22
02.2024 synek 💙
02.2025 💔 (8/9 tydz.)
15.04. ⏸️
wciąż kp 🤱 -
Nadziejka231 wrote:U mnie przyszła @ więc wszystko się wyklarowało. Długość cyklu taka o dziwo w normę- 33dni😳 Więc czekam na dni płodne i zaczynam kolejne starania 🤞🏼
Ps. Owu dalej nie wiem kiedy konkretnie była 🤣
Czyli wszystko jasne, owulacje miałaś tuż przed tym wzrostem temperatury, okolo 8-9 kwietnia. Faza lutealna byla króciutka, więc płodność dopiero sie rozkręca. Z cyklu na cykl powinna robić się coraz dłuższa, co poprawi szanse na ciążę 🍀
Ja w styczniu mialam cykl najkrótszy dotąd - okolo 33 dni właśnie, ale paradoksalnie najmniej "zdrowy" - bo z obserwacji wynikalo ze faza lutealna trwala u mnie wtedy tylko 5 dni, to znaczy ze owulacja musiala byc najpewniej kiepskiej jakości. Ja akurat wtedy chorowalam + ogrom kp mielismy przez RSV synka - i to sie tak odbilo na cyklu. Ale z czasem sie normuje - aktualnie jestem 8/9dpo i przewiduje u siebie okolo 36-dniowy cykl i 10 dniową fazę lutealną minimum, a to juz w miare spoko wynik. Powodzenia i pamiętaj ze na razie mozesz sie spodziewac dni plodnych raczej pozniej niz wczesniej - raczej po 20dc. Chociaż oczywiście obserwuj wcześniej i trzymaj rękę na pulsie ☺️💪Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia, 23:54
Wrazluwa lubi tę wiadomość
Cześć dziewczyny
Dzisiaj jestem 10dpo, wczoraj robiłam test rano i był bialutki, nawet sprawdzałam po czasie 😅
Dzisiaj mam już drugą kreseczkęTo się dzieje, a już wczoraj z rana miałam myśli, że będę musiała szybciej mojego synka odstawić od karmienia, żeby zwiększyć szanse na ciążę 🥹 Gdzieś czułam, że dany mi jest grudniowy bobas. Oby tym razem już ze szczęśliwym zakończeniem 🥹
Wenka, Agni97, Nadziejka231, Idawoll, edka85, eM 🌺, Namisa, annikana lubią tę wiadomość
02.2024 synek 💙
02.2025 💔 (8/9 tydz.)
15.04. ⏸️
wciąż kp 🤱 -
Tak sobie pomyślałam, że dzisiaj do Was zajrzę a tu takie informacje z rana!
Delfi bardzo mocno trzymam kciuki ☘️😍😍😍
Ale super ❤️
U mnie 22dc i na owu się nie zapowiada, ale tego się spodziewałam, więc sobie czekam niewiadomo na co 😛Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 09:46
Delfi lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
@Delfi Gratuluję dwóch kresek! Zdrówka przede wszystkim 💐 Ja testy owu używałam tylko w dni płodne, które wyznaczyła mi aplikacja i tydzień po. Dwa razy dziennie robiłam a największy wyrzut to 0.23 😂
@Namisa No mam nadzieję, że ten cykl zakończony będzie dwoma kreskami. Idealnie między dziećmi byłoby 2 lata 😍 Tak poza tym nie wiedziałam, że tak ciężko jest "ogarnąć" organizm po porodzie i że tak hormony buzują. Zazdroszczę tak dużej znajomości swojego organizmu. Dziękuję za wsparcie 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia, 12:29
Delfi, Namisa lubią tę wiadomość
👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Delfin gratulacje! 🤩
Delfi lubi tę wiadomość