karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
edka85 wrote:Zupełnie normalnie. Czasami nawet zapominam, że jestem w ciąży 😁
Niedługo zamierzam do Ciebie dołączyć 😁
Wrazluwa chodziło o cykl tasiemiec. Po pierwszym porodzie drugi cykl miałam baaardzo długi i dwa podejścia do owu.eM 🌺 lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Ha ha wenka, wybacz ale nie załapałam i moje myśli poszły w inną stronę ha ha xD
Wenka lubi tę wiadomość
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
03.07.2023 Beta 12,3 mlU/ml
zostań ze mną kwiatuszku 🌺
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
20.07.2023 2 mm człowieczka z czynnością serduszka ❤️
10.08.23 2,4 cm człowieczka))
26.10.2023 Całe 320g miłości
Zuzia się urodziła 11.03.2024 3370 g 55 cm
2025 - cel - rodzeństwo dla Zuzi -
Dzień dobry kobietki 😄
Ja odebrałam swój sprzęt na nadchodzące dni płodne https://ibb.co/GQLvhRxb 🤣🤣 Zamierzam się testować odrazu po skończonym okresie żeby tej owulacji nie ominąć haha Z kolei mam już 🐒 piąty dzień i zamiast się kończyć to ona się rozkręca i krwawienie przybiera na obfitości 🫠W poprzednim cyklu były 4 dni a tu widzę może być tasiemiec jak @Wenka wspominałaś. Taka byłam zadowolona, że przed świętami się skończy a teraz to widze, że jeszcze się okaże że będę w spodniach bo trzeba będzie asekuracyjną podpasie wsadzić 🤣 Jak tam u Was?👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
❤️🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
💊 Niedoczynność tarczycy -
Nadziejka nie pocieszę Cię, mój drugi okres po pierwszym porodzie to była jakaś masakra. Mega długi i normalnie jak z kranu 😅 Gdzie ja zawsze miałam bardzo skąpe miesiączki...
Wnerwia mnie to, że od dłuższego czasu co któreś karmienie bolą mnie te brodawki. Na chwilę się wyciszyło i znowu 🙄Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
@Wenka Super 🙃 U mnie były zawsze obfite i bolesne a cykle mega nieregularne więc w sumie wszystko co najgorsze haha jedynie to że trwały zazwyczaj 4 dni to był plus ale kiedyś pamiętam bity tydzień i to taki jak mówisz z kranu był a potem anemia mi aż wyszła 🫣Dużo karmisz dziennie? U mnie w sumie nie było tego problemu ale ja widzę że mała co raz mniej potrzebuję piersi.👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
❤️🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
💊 Niedoczynność tarczycy -
Będąc w temacie bocianow jeszcze- dzisiaj spotkałam jednego. Idę sobie idę, a tu nagle bocian. 😂
Hormony mi szaleją ostatnio, jestem totalnie rozdrażniona i wybuchowa. Oczywiście od razu się zastanawiam czy to coś się dzieje, czy moja natura wraca 🙈 Po pierwszym porodzie dostałam pierwszy okres po 3,5 miesiącach, ale byłam kpi, ciekawe czy to ma jakieś znaczenie 🤔 Odciągałam 8/9 razy dziennie, w tym dwa razy w nocy, a i tak okres szybko wrócił. Nie wiem jak płodność bo na początku tego nie sprawdzałam.20.06.23 - 5 cs - ⏸️
marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
4.11.23 - 2 cs - ⏸️
luty 2024 - 18 tc H. 💔
01.06 24 - 2 cs - ⏸️
luty 2025 - tęczowy H. 🩵 -
annikana wrote:Po pierwszym porodzie dostałam pierwszy okres po 3,5 miesiącach, ale byłam kpi, ciekawe czy to ma jakieś znaczenie 🤔 Odciągałam 8/9 razy dziennie, w tym dwa razy w nocy, a i tak okres szybko wrócił. Nie wiem jak płodność bo na początku tego nie sprawdzałam.
Myślę że to mogło mieć jakies znaczenie 🧐 Ale może taka twoja natura, zobaczysz sama 😁
Generalnie żaden laktator nie zastymuluje wyrzutu prolaktyny tak jak ssące dziecko - bo poza samą specyficzną stymulacją brodawki wyrzut powoduje też sam dotyk dziecka skora do skóry, płacz i inne dzwieki wydawane podczas karmienia, nawet zapach dziecka. Nie da się tego 1:1 odtworzyć przy sesjach z laktatorem, przynajmniej na tym poziomie hormonalnym - dlatego też mówi się że trudniej jest utrzymać laktacje będąc kpi, choć oczywiście jest to możliwe, na pewno dużo dotyku i kontaktu skora do skóry pomaga. A jak u was wtedy było ostatecznie, długo karmiłaś w ten sposób? Bardzo podziwiam każda mamę kpi! 💪 No każda mamę ogółem też 😆 Ale kpi to już w ogóle. Ja miałam do czynienia z laktatorem tylko pod koniec ciąży przy stymulacji porodu 😅 potem w szpitalu przy rozkręceniu laktacji i epizodycznie przy moich wyjściach w pierwszych miesiącach. Wybrałaś wtedy taka metodę karmienia czy mialyscie jakies trudności?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia, 23:18
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -