karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Alexx wiesz co szansa zawsze jest dopóki beta nie wskaże że nic nie ma. Może pokaż zdjęcie testu? Najlepiej jutro będzie wybrać się na bhcg.#2026jestmój
Starania o #2 (częste kp, czy są ovu?, co z pco?, długie cykle, co suplementować?)
#1 Wrzesień 2024 po diagnozie PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację -
@kleopatr4, wstawiam ponizej, jakoś 6 min po spojrzałam.
Powtarzam jutro oczywiście ale też się dziwię że jeśli to ciąża to nie mam bólu piersi, z synem to bardzo piekły 😅.
Wgl jakoś tak piecze w brzuchu i promieniuje do pleców.
Ostatnie 2 cykle miałam 26dbiowe ale z castagnusem teraz nie brałam nic i w 29dc zaczęły się te plamienia, więc nie wiem 🤷🏽♀️ -
@Kapa Jeszcze mi się przypomniało że u mnie to było śluzu meeega dużo tak z dnia na dzień co raz więcej i to taki jak płodny - u mnie owulacja była potwierdzona testem i później widać było też po temperaturze, dlatego wiedziałam że to nie są dni plodne.Drugi objaw praktycznie niedługo po owulacji to było mi okropnie zimno tak zimno że musiałam po myciu być w piżamie szlafroku i kocu a był to kwiecień z tego co pamiętam 😅
Kapa lubi tę wiadomość
-
Nadziejka231 wrote:@Kapa Jeszcze mi się przypomniało że u mnie to było śluzu meeega dużo tak z dnia na dzień co raz więcej i to taki jak płodny - u mnie owulacja była potwierdzona testem i później widać było też po temperaturze, dlatego wiedziałam że to nie są dni plodne.Drugi objaw praktycznie niedługo po owulacji to było mi okropnie zimno tak zimno że musiałam po myciu być w piżamie szlafroku i kocu a był to kwiecień z tego co pamiętam 😅
-
Truskawkowykompot wrote:No właśnie tego śluzu powinno być dużo, a u mnie pustynia przed okresem i już wiem że cykl stracony.
Ja bym tak nie powiedziała. Ja też miałam i mam pustynię, a jakoś test pozytywny wyszedł 🙂Truskawkowykompot lubi tę wiadomość
06.2023 - 9tc 👼💔
09.2024 - synek 💙
23.07.2025 - ⏸️, beta 88,2
25.07.2025 - beta 378
nadal kp 🤍 -
Truskawkowykompot wrote:No właśnie tego śluzu powinno być dużo, a u mnie pustynia przed okresem i już wiem że cykl stracony.
Szczerze to te cykle po porodzie co miałam wydawały się dla mnie bezowulacyjne bo właśnie tego śluzu było bardzo mało tylko praktycznie na wejściu a nic nie wyciekało a przed ciążą no to było dużo więcej tego śluzu. Jak zaczęłam robić testy owulacyjne i pytać właśnie tu dziewczyn po wykresie temperatur to się okazało że owulację mam tyle że na sam koniec cyklu. -
Alex powtarzałaś test?
Z tymi różnicami wieku, to chyba też jest tak, że każdy ma inne preferencje i tak jak pisze Kleopatra każda różnica jest ciężka w inny sposób. Ja wolę mniejszą, pomimo, że momentami bywa dość ciężko 😅 Rok po roku to już musi być duuuże wyzwanie.
A do mnie dzisiaj przyszła @, cykl trwał 34 dni. Nie macie pojęcia jak się cieszę! Raczej bezowulacyjny, ale przynajmniej nie taki tasiemiec.
kleopatr4, Nadziejka231 lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka, no to gratulacje @! Celujesz na II kreski sierpniowe?
Wenka lubi tę wiadomość
#2026jestmój
Starania o #2 (częste kp, czy są ovu?, co z pco?, długie cykle, co suplementować?)
#1 Wrzesień 2024 po diagnozie PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację -
kleopatr4 wrote:Wenka, no to gratulacje @! Celujesz na II kreski sierpniowe?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 13:28
kleopatr4 lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Powtarzałam test, wyszedł negatywny, betę też robiłam dla świętego spokoju i progesteron- nic z tego.
Byłam też u ginekologa dziś z racji tych bóli ale nic nie ma niepokojącego, pęcherzyk dominujący jest, Endo jak po okresie.
Czy Wzmożone karmienia ostatnio mogło wpłynąć na taką skąpą miesiączke? Zapomniałam zapytać o to lekarki ale ona i tak nastawiona negatywnie na kp…zaleciła odstawić jeśli chce zajść w ciążę, nie chciała zlecić badania prolaktyny bo „to bez sensu w trakcie karmienia i tak”.
Rozważam ograniczenie karmienia to na pewno, również żeby syn chciał znowu chętniej jeść posiłki… ale żeby od razu odstawiać to mi nie po drodze.
Rozważam zbadać tę prolaktynę mimo wszystko, a później po miesiącu brania niepokalanka jeśli wyniki pokażą że taka będzie „potrzeba”.
-
Wenka wrote:
Kleopatra widziałam w stopce, że brałaś inozytol. Teraz też bierzesz?
Ja mierzyłam pod językiem owulacyjnymWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 23:47
Wenka lubi tę wiadomość
#2026jestmój
Alexx94 wrote:Powtarzałam test, wyszedł negatywny, betę też robiłam dla świętego spokoju i progesteron- nic z tego.
Byłam też u ginekologa dziś z racji tych bóli ale nic nie ma niepokojącego, pęcherzyk dominujący jest, Endo jak po okresie.
Czy Wzmożone karmienia ostatnio mogło wpłynąć na taką skąpą miesiączke? Zapomniałam zapytać o to lekarki ale ona i tak nastawiona negatywnie na kp…zaleciła odstawić jeśli chce zajść w ciążę, nie chciała zlecić badania prolaktyny bo „to bez sensu w trakcie karmienia i tak”.
Rozważam ograniczenie karmienia to na pewno, również żeby syn chciał znowu chętniej jeść posiłki… ale żeby od razu odstawiać to mi nie po drodze.
Rozważam zbadać tę prolaktynę mimo wszystko, a później po miesiącu brania niepokalanka jeśli wyniki pokażą że taka będzie „potrzeba”.
Tylko czy Ty chcesz ograniczyć karmienia? Dużo dziewczyn zaszło w ciążę karmiąc ja także. Z mojej strony proponuje kupić zapas owulaków i sprawdzać przez cały cykl no i wiadomo temperaturę sprawdzać. U mnie była bardzo późna owulacja na koniec cyklu a organizm wcześniej dawał objawy niby na dni płodne. Ja mierzyłam w pochwie zwyklym termometrem elektronicznym z jednym miejscu po przecinku ( dziewczyny mocno nie pochwalały bo nie jest taki szczegółowy) ale skok jak miałam na owulację to i tak ładnie było widać. Jak u Ciebie z monitorowaniem cyklu? -
Też nie polecam od razu odstawiać karmienia, jeśli tego nie chcesz. Proponuje obserwację cyklu różnymi metodami naraz - czyli pomiar temperatury, robinie testów owu i obserwacja śluzu. Według mnie konieczne w czasie kp jest to monitorowanie wieloma sposobami, bo np. u mnie tylko temperatura wskazywała na to, kiedy owulacja była i że w ogóle była a pozostałe parametry wręcz przeciwnie - ani śluzu płodnego nie było, a testy wychodziły supernegatywne.
Dopiero po paru cyklach, jak zobaczysz czy te owulacje w ogóle mają rację bytu, to podjęłabym decyzję o ewentualnej redukcji karmieńkleopatr4 lubi tę wiadomość
06.2023 - 9tc 👼💔
09.2024 - synek 💙
23.07.2025 - ⏸️, beta 88,2
25.07.2025 - beta 378
nadal kp 🤍 -
Jak długo starałyście się zajść w trakcie karmienia? Ile karmień na dobę miałyście mniej więcej ?
Jeśli chodzi o moje monitorowanie cyklu to do tej pory było bardziej „na czuja”. Śluz płodny się pojawia, ale zauważyłam w ostatnim cyklu, że pojawił się dwa razy w odstępie paru dni. Zauważam ból owulacyjny i zmniejszona ilość mleka w tym czasie, zamówiłam testy owulacyjne i spróbuję z mierzeniem temperatury też w tym cyklu.
Trochę mnie czas nagli, stąd myślałam o ograniczeniu karmienia też…jako że wymarzyliśmy sobie mała różnicę wieku plus zawodowo u mnie znak zapytania, znaczy się praca w innej strefie czasowej z maluszkiem byłaby mega ciężka. Zmieniać nie chce bo wiadomo umowa na krótki okres na początku a co jak wtedy trafi się ciąża…
-
Alexx94 wrote:Jak długo starałyście się zajść w trakcie karmienia? Ile karmień na dobę miałyście mniej więcej ?
Jeśli chodzi o moje monitorowanie cyklu to do tej pory było bardziej „na czuja”. Śluz płodny się pojawia, ale zauważyłam w ostatnim cyklu, że pojawił się dwa razy w odstępie paru dni. Zauważam ból owulacyjny i zmniejszona ilość mleka w tym czasie, zamówiłam testy owulacyjne i spróbuję z mierzeniem temperatury też w tym cyklu.
Trochę mnie czas nagli, stąd myślałam o ograniczeniu karmienia też…jako że wymarzyliśmy sobie mała różnicę wieku plus zawodowo u mnie znak zapytania, znaczy się praca w innej strefie czasowej z maluszkiem byłaby mega ciężka. Zmieniać nie chce bo wiadomo umowa na krótki okres na początku a co jak wtedy trafi się ciąża…
Córka starsza z sierpnia 2023, starania o drugie zaczęliśmy we wrześniu 2024 i w październiku już byłam w ciąży, karmiąc piersią. Także poszło szybko i gładko, a córka była cycoholikiem. Ile karmień na dobę nie pamiętam, na pewno na noc, do drzemki i kilka razy w nocy bo się często budziła, do tego w dzień może ze dwa razy.👰🤵 2016 married
👶🩷 .17.08.2023
18.10.2024 ⏸️
Niedoczynność tarczycy - letrox 100
Wizyta 7.11 0,5cm
Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
Wizyta 26.11 2,25cm
Wizyta 21.12 6,74cm
Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
07.01 wizyta 9,79cm🩷
04.02 wizyta 295g🩷
17.02 połówkowe 388g🩷
04.03 wizyta 590g🩷